Walmuur Hunnerpark, april 2023
#Nijmegen, Groen in Nijmegen, GroenInNijmegen, Kunstwerken

Hunnerpark

Walmuur Hunnerpark, april 2023
Walmuur Hunnerpark, april 2023

Het Hunnerpark ligt wat verscholen tussen de Valkhof en het Trajanusplein. Het is er dan ook zelden druk, tenzij het bij een van de evenementen is die op deze locatie worden georganiseerd. Toch is deze plek, met een van de weinige resterende wallen van Nijmegen, het waard om bij een wandeling aan te doen. Vooral het kastanjelaantje bovenop de wallen is prachtig.

Hieronder komen een aantal bezienswaardigheden en de geschiedenis van deze locatie aan bod. Het verhaal van het Hunnerpark zal komende tijd verder worden beschreven.

Keuperstoren

De Keuperstoren is 1 van de 7 resterende torens van de oorspronkelijke walmuur. De Keuperstoren is gebouwd als onderdeel van de muur in de 15e eeuw.

Lees Meer
Voetbrug Hunnerpark architect Weve, oktober 2023

Voetbrug Hunnerpark architect Weve

De voetbrug in het Hunnerpark verbindt het restant van de wallen met de Belvedère. Deze brug is ontworpen door stadsarchitect Weve en dateert uit 1883.

Lees Meer

Restanten Gertrudiskapel in Hunnerpark, oktober 2023

Gertrudiskapel

Bij de  werkzaamheden aan de wallen en het bouwen van de voetbrug in het Hunnerpark kwamen de restanten van de Gertrudiskapel aan het licht. Deze kapel is vernoemd naar Gertrudis van Nijvel. Haar vader Pepijn van Landen was tevens voorvader van Karel de Grote. Gertrudis of Geertruida was de beschermheilige van Nijmegen, voordat Stephanus dit…

Lees Meer

Belvedère

De Belvedère is gebouwd als verdedigingstoren. Vanaf 1646 kreeg het de functie van speelhuis voor de welgestelden van Nijmegen. Ondanks de restauratie uit 1888 is het gebouw in een vrij authentieke staat. Vanaf de Belvedère heb je een mooi uitzicht op de Ooijpolder, de Waal en Waalbrug en Arnhem.

Lees Meer

Kanon Hunnerpark

Het kanon in het Hunnerpark is een Duits 3.8 pantserkanon (PanzerAbwehrKanone), oftewel antitankkanon. Dit is een van de kanonnen die de Duitsers na de gevechten hebben achtergelaten. Het is nu geplaatst als herinnering aan de bloedige gevechten die hier hebben plaats gevonden.

Lees Meer
Twee Zuilen door Peter van de Locht, oktober 2023

Twee Zuilen Peter van de Locht

De Twee zuilen is een kunstwerk van de Nederlands-Duitse beeldhouwer Peter van de Locht uit 1986.

Lees Meer

Mijlpaal Hunnerpark

De Mijlpaal is het startpunt van de fietsroute Via Romana, een route tussen Nijmegen en Xanten. Deze zuil is gemaakt van tufsteen en in december 1993 geplaatst. Het is een geschenk van de gemeente ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de VVV Rijk van Nijmegen. De VVV vierde in 1989 haar 100-jarig bestaan, het…

Lees Meer

Andere bezienswaardigheden zijn onder andere:

Verder te bekijken, onder andere:

  • Stadswapen van bloemen
  • Tijdscapsule
Ivensbank door estourgie Hunnerpark oktober 2022
C.A.P. Ivensbank door de architect Estourgie, Hunnerpark oktober 2022
Kiosk Hunnerpark, oorspronkelijke wachthuisje voor de tram, architect Weve, oktober 2022
Kiosk Hunnerpark, oorspronkelijke wachthuisje voor de tram, architect Weve, oktober 2022
Hunnerpark 20221016
Hunnerpark, kastanjes bovenop de wallen (foto oktober 2022)
Muur Hunnerpark avond 202309
Muur Hunnerpark bij avond, september 2023

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.