Architect G.B. Treur

Drogisterij en parfumerie, rechts daarvan de winkel Rembrandt (lijstenmakerij, kunsthandel en verfhandel, hoek Staringstraat), 1968 (F92202 RAN)

OVER

G.B. Treur architect

Architect G.B. Treur zullen wij waarschijnlijk vooral tegenkomen bij de wederopbouw van Nijmegen, waarvoor hij veel winkels in het centrum heeft ontworpen.

Dames- en kinderhoedenwinkel van Steensel – van Swelm

1950 Broerstraat 54 Centrum

Broerstraat 54, tegenwoordig the Body Shop, Juli 2019 (Google Streetview)

Architect Treur ontwerpt het in 1950 gebouwde pand Broerstraat 54 voor de hoedenwinkel van Steensel-van Swelm.

Het pand lijkt met twee rechtopgaande kolommen de hoogte in te gaan: elk begrensd door twee natuurstenen randen en daarbinnen 3 ramen. Daarbij is het opvallend dat ze in een boogvorm eindigen. De ruimtes tussen de vensters zijn opgevuld met diagonaal gemetselde bakstenen.

Een foto uit 1956 is te vinden bij het RAN. In ieder geval bestond deze winkel in 1968 nog (Adresboek 1968). Tegenwoordig zit hier the Body Shop.

De Gelderlander schrijft bij de opening in 1950:

Niew pand in de Broerstraat

Opening van de firma B. van Steensel-v. Swelm

Het gaat zo langzamerhand crescendo met de opbouw van de binnenstad. Nieuwe winkelpanden verrijzen in het centrum, waar op het moment hard gebouwd wordt om het stadsbeeld weer meer fleur en aantrekkelijkheid te verlenen.

Gistermiddag vond de feestelijke opening plaats van de fa. B. van Steensel-van Swelm, een zaak in dames- en kinderhoeden aan de Broerstraat 54. Op 18 september 1944 werd het voormalige pand, Broerstraat 2, in brand gestoken en was het ruim een jaar later, op 16 Dec. 1945, dat het de firma gelukte tijdelijk een zaak te openen aan de Grote Markt. Natuurlijk voldeed deze tijdelijke oplossing geenzins aan de eisen des tijds, zoodat met voortvarendheid gestreefd werd naar de bouw van een nieuw, modern pand, waarin het prettig kopen, maar ook prettig bedienen zou zijn.

Welnu, wij kunnen niet anders zeggen, dan dat het nieuwe pand- ter gelegenheid van de opening natuurlijk met vele bloemstukken versierd- een uiterst smaakvolle indruk maakt waarin de vele laatste modellen goed tot hun recht komen.

Wethouder M.J. Duives- de burgemeester was wegens ambtsbezigheden verhinderd- zeide in zijn toespraak dat er veel moed en energie voor nodig is om in deze tijd te herbouwen. Dat de heer en mevrouw van Steensel niet bij de pakken zijn gaan zitten, blijkt vandaag wel, nu een lang gekoesterde wens in vervulling is gegaan en een keurig nieuw pand in Nijmegens mooiste en beste winkelstraat wordt geopend. Spreker feliciteerde de heer en mevrouw van Steensel met het bereikte resultaat en gaf uiting aan zijn beste wensen voor de toekomst.

Aannemer H. Moed uit Bemmel en de architect, de heer G.B. Treur uit Nijmegen hebben met de bouw van dit pand grote eer ingelegd.”( De Gelderlander 6/9/1950)

De Gelderlander 12/12/1945 Advertentie tijdelijke huisvesting op de Groote Markt
De Gelderlander 12/12/1945 Advertentie tijdelijke huisvesting op de Groote Markt

Gemeentelijk Monument

Sinds 2021 is het pand een gemeentelijk monument. Als waardering:

“Broerstraat 54 maakt stedenbouwkundig onderdeel uit van het wederopbouwplan van de Nijmeegse” binnenstad en is hier een expressie van. Door de afwisseling van gevelopbouw en -compositie met de buurpanden is sprake van ensemblewaarde. Bovendien is er ensemblewaarde met het traditionalistische buurpand in een handvormbaksteen dat ook door Steur is ontworpen.

Er is sprake van ontwerpkwaliteit van de gevels vanwege de compositie van twee verdiepte, smalle, hoge venstervlakken en de ambachtelijke uitvoering van de gevel in het geheel. De gevelcompositie heeft een contrasterend effect op de buurpanden.

Het beeldbepalende karakter van het pand is onvervangbaar in relatie tot de context van de Nijmeegse binnenstad.” (Broerstraat 54 n.t.b 3289)

Groentenzaak W.J. Benda

1950 St. Annastraat 37A

De Gelderlander 2/11/1950 Advertentie waarin J. Benda architect Treur, aannemer Seegers en iedereen die aan de bouw heeft meegewerkt bedankt
De Gelderlander 2/11/1950 Advertentie waarin J. Benda architect Treur, aannemer Seegers en iedereen die aan de bouw heeft meegewerkt bedankt

“Groente- en Fruithandel W.J. Benda

In een keurig verbouwd pand, op St. Annastraat 37A, heeft de detailhandel in groenten, fruit en conserven W.J. Benda vanmiddag zijn zaak heropend. Er zijn heel wat lotgevallen over het hoofd van de heer Benda heengegaan vooraleer hij de eindstreep van deze definitieve bouw kon bereiken.

Sinds 1926 was zijn zaak gevestigd op Kelfkensbosch 29. Bij de intocht van de Duitsers in 1940 werd het zakenpand zwaar gehavend: bij het bombardement in 1944 liep de pui grote schade op en- alle slechte dingen in drieën- op 17 september 1944 werd het pand in brand gestoken. Na een jaar stilliggen en veel moeilijkheden zette de heer Benda zijn zaak voort op St. Annastraat 44. In deze omgeving verwierf hij zich een clientèle die het zeer gewenst maakte, dat de zaak weer niet opnieuw uit zijn verband werd gerukt. De gelukkige oplossing is dan ook door verplaatsing naar de overkant gevonden. Hier zullen de bezoekers verwonderd staan over de voortreffelijke oplossing, die onder de architect de heer G.B. Treur en de aannemer W.A. Seegers tot stand kwam. Wij hopen, dat de heer Benda na zoveel in de oorlog ondervonden moeilijkheden, een voorspoedige toekomst zal tegemoet gaan. (De Gelderlander 3/11/1950)

Drogisterij de Aloe

1951 van Broeckhuysenstraat 9 Centrum

Drogisterij en parfumerie, rechts daarvan de winkel Rembrandt (lijstenmakerij, kunsthandel en verfhandel, hoek Staringstraat), 1968 (F92202 RAN)
Drogisterij en parfumerie, rechts daarvan de winkel Rembrandt (lijstenmakerij, kunsthandel en verfhandel, hoek Staringstraat), 1968 (F92202 RAN)

“Drogisterij “De Aloe” herbouwd

In de van Broeckhuysenstraat op no. 9 werd vanmiddag de nieuwe winkel geopend van de drogisterij “De Aloë”, welke thans de noodwinkel op Kelfensbos no. 17 verlaat. Vanaf de ramp op 22 Februari 1944, toen de zaak van de heer Karvink op Zeigelbaan werd vernield, heeft hij met zijn drogisterij vooral in de eerste tijd een zwervend bestaan geleid. Bij de fa. van der Stad ondergebracht ging de zaak in de Septemberdagen voor de tweede maal ten gronde. Zonder bij de pakken neer te zitten begon de eigenaar met goede moed in de van Welderenstraat op no. 116 en daarna werd op het Kelfensbos een voorlopig eindpunt gevonden.

In een drukke omgeving tegenover het Mariënburg, is de drogisterij thans ruim en geriefelijk ingericht herbouwd. De aannemer Gebr. Rutten uit Hees en de architect de heer G.B. Treur brachten een modern winkelpand tot stand, dat bovendien nog van een bovenhuis is voorzien.” (De Gelderlander 10/5/1951)

Kousen- en wolwinkel Speciaal

1951 Molenstraat 5 (bij opening), Broerstraat 76 (huidig)

Juli 2019 (Google Streetview)

Een prachtige foto uit 1952 van het verlichte pand is te vinden bij het RAN

Geopend met het zilveren jubile

“Speciaal” in de Molenstraat herbouwd

“Speciaal”, het kousen-, sokken- en wolhuis beleeft vandaag het gloriepunt sinds zijn bestaan. Vooreerst is er het zilver jublilé dat wordt herdacht en verder wordt heden de mijlpaal bereikt dat a een lange tijd van zorgvuldige voorbereiding het nieuwe pand in de Molenstraat 5 kan worden geopend. De heer J. Heijnen, de eigenaar van “Speciaal” heeft vanmorgen om elf uur, bij de officiële opening een toespraak tot de vele genodigden gehouden, waarin hij de lotgevallen van de zaak de revue liet passeren. Daar was veel lief bij, maar ook veel leed. Nadat vijf en twintig jaar geleden “Speciaal” zijn eerste zaak in de Houtstraat had opgericht, volgde al spoedig de oprichting van een tweede zaak op Zeigelbaan no. 5 en na enige jaren werd gedachtig het “alle goede dingen in drieën” een “Speciaal”-zaak op Korte Burchtstraat 6 geopend. De oorlog is wel bijzonder wreed te werk gegaan toen hij het levenswerk van de heer Heijnen en van mevrouw Heijnen, die zich steeds een grote stuwkracht heeft getoond, volkomen vernietigde. Van de drie winkels bleef er niet één gespaard. Op Burchtstraat 45 werd “Speciaal” tijdelijk ondergebracht, in afwachting van de grote dag waarop in een geheel nieuw pand opnieuw kon worden gestart. En deze gloriedag is nu aangebroken. Tot grote voldoening van de stadgenoten, die zich erover mogen verheugen dat de herbouw van de binnenstad op deze wijze werd bevorderd. De aannemers de Gebr. Molenaar uit Nijmegen en de architect, de heer G.B, Treur, verwierven de lof waarop zij blijkens hun prestaties recht mogen doen gelden. De Molenstraat is een fraaie gevel rijker geworden en de inrichting van “Speciaal” is zo gespecialiseerd up-to-date dat de nieuwste vorderingen van de lichttechniek en van de winkelinrichting werden toegepast. Wij wensen het herrezen “Speciaal” nog vele voorspoedige jaren toe.” (De Gelderlander 27/9/1951)

Schoenenzaak Ceulemans

1951-1952 Plein 1944 3 Centrum

Plan tot het bouwen van een winkel met bovenwoning aan het Plein 1944 te Nijmegen voor den heer A.A. Ceulemans, architect G.B. Treur, datum tekening 2-4-1951 (D12.411988)
Plan tot het bouwen van een winkel met bovenwoning aan het Plein 1944 te Nijmegen voor den heer A.A. Ceulemans, architect G.B. Treur, datum tekening 2-4-1951 (D12.411988)

Goed handgeld: Ceulemans op Plein 1944 herbouwd

Nijmegen heeft een nieuw record gehaald, dat nog veel groter waarde is dan de sportieve successen tijdens de Tour de France worden geboekt

Het record bestaat namelijk hierin dat thans meer dan één herbouwde zaak in de zich in snel tempo van haar oorlogswonden herstellende Waalstad wordt heropend.

Gistermiddag was Ceulemans, de prachtige zaak in schoenen, lederwaren en sportartikelen op Plein 1944 aan de beurt en wethouder M. Duives die namens burgemeester en het gemeentebestuur bij de opening een woord van waardering en gelukwens sprak, deed met groot genoegen mededeling van de vlotte gang van zaken bij de herbouw welke uit bovengenoemd verheugend feit blijkt.

Behalve zijn verheugenis over het fraaie nieuwe gebouw dat Plein 1944 siert, uitte de wethouder zijn bewondering voor de moed, het uithoudingsvermogen en de kracht om door te zetten welke hier was betoond, niet alleen om het bedrijf na overkomen oorlogsramp te handhaven maar meer nog om het op zulk een wijze tot nieuw leven te brengen.

Het zijn de hard werkende middenstanders die Nijmegen in het verwoeste stadscentrum weer moeten groot maken en wij weten heel goed hoeveel zorgen en moeiten daarbij moeten overwonnen worden, – zo zeide de wethouder. Namens de gemeente Nijmegen sprak hij de wens uit dat dit werk hetwelk met zo grote energie is opgezet tot in lengte van jaren vruchten zou mogen afwerpen.

Mevrouw Panhuysen-Ceulemans dankte hierna de wethouder, ook uit naam van haar broers, voor zijn waarderende woorden. Zij toonde zich erkentelijk jegens de gemeente-instanties, die het werk hebben gestimuleerd en sprak vol lof over het werk van de architect de heer G.B. Treur en de aannemers Gebr. Hendriks.

Een zoon van mevrouw Panhuyzen-Ceulemans bood een plaquette aan waarop de Nijmeegse edelsmid de heer R. Arens jr. de oprichter van Ceulemans bedrijven heeft uitgebeeld.

Vermelden wij nog dat de burgemeester gistermiddag na zijn ambstbezigheden met zijn familie een bezoek bracht aan het nieuwe winkelpand en daar het eerste handgeld gaf.

Een goed begin is het halve werk.” (De Gelderlander 5/7/1952)

In 1954 vindt liquidatie van de winkel Ceulemans plaats (De Gelderlander 19/1/1954)
In 1954 vindt liquidatie van de winkel plaats (De Gelderlander 19/1/1954)

Paardenslagerij Boukes

1951-1952 Plein 1944 2 Centrum

Plan tot herbouw van een slagerij met 2 bovenwoningen aan het Plein 1944 te Nijmegen voor den heer P.W. Boukes, datum tekening 14-6-1951

Paardenslagerij Boukes Plein 1944 architect Treur

In 1951 ontwerpt architect Treur de paardenslagerij Boukes, met daarboven bovenwoningen. Zijn winkel aan de Bloemerstraat werd tijdens het bombardement van 22 februari 1944 verwoest.

Lees Meer

Boekhandel Berkhout

1953 Plein 1944 16-17 Centrum

Plein 1944 16-17 in Juli 2019 (Google Streetview)

Boekhandel Berkhout architect Treur Plein 1944

In juni 1953 opent L.J.G. Krüger de nieuwe winkel van de bekende boekhandel Berkhout op Plein 1944. De boekenwinkel op de Oude Stadsgracht was tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. De architect van het gebouw was G.B. Treur, die meerdere panden op Plein 1944 heeft ontworpen.

Lees Meer

Woninginrichting Vermunt

1952 Koningstraat 24

In het adresboek 1955 komt F.A. Vermunt zelf voor op Koningstraat 22.

Woninginrichting Vermunt in stadscentrum herbouwd

In de Koningstraat op no. 24 is vanmorgen om half elf onder zeer grote belangstelling het nieuwe pand geopend van de woninginrichting F. Vermunt.

Voor de ramp van 22 Febr. 1944 was deze zaak gevestigd op de Pauwelstraat en daarna werd ze tijdelijk op het Hertogplein gedreven.

Een fraai nieuw pand in ontstaan met drie delige verkoopruimte, -een pand dat een gevelbreedte heeft van twaalf m. en dat vijf en twintig m. diep is.

Op een oppervlakte van ruim vierhonderd vierkante m. staan de meubels en de artikelen voor de stoffering, begunstigd door goede dagverlichting opgesteld. En bij de opening vanmorgen prijkten op de vele tafels bloemstukken als tekenen van medeleven met de familie Vermunt, die de moeilijkheden aan de opbouw verbonden na tweemaal te zijn getroffen, op zulk een energieke wijze het hoofd wist te bieden.

Namens de familie Vermunt sprak de accountant de heer A. Peters het welkomstwoord en herinnerde aan de lange lijdensweg die deze getroffene was gegaan vooraleer hij de vlag op het nieuwe huis kon uitsteken.

Dit betekent een gebeurtenis, die niet alleen de Woninginrichting Vermunt maar het hele stadscentrum ten goede zal kome. Dank bracht spreker aan de architect de heer G.B. Treur te  Nijmegen, aan de aannemers Gebr. Sutmuller te Nijmegen en aan de onderaannemers voor de uitstekende wijze waarop zij zich van hun taak hebben gekweten. Dank ook aan de ambtelijke instanties van onze gemeente voor de medewerking en voor de goede adviezen.

Wethouder M. Duives sprak hierna een woord van hartelijke gelukwens namens het bestuur van de gemeente en van lof voor de grote energie en het élan, zo kenmerkend voor Nijmeegse getroffen middenstand, welke ook de heer Vermunt op de weg naar herbouw had getoond.

Spr. had bewondering voor het resultaat van de bouw, waardoor deze omgeving met een van haar mooiste winkelpanden is verrijkt. Dank zij het werk van architect en aannemers is de Pauwelstraat haar voltooiing meer nabij gekomen. Als verbinding tussen het Mariënburg en Plein 1944 zal het een winkelstraat worden waar ieder die de moed heeft gehad te herbouwen tevreden over zal zijn.” (De Gelderlander 5/9/1952)

Schoenenwinkel Raemakers

1954 Broerstraat 19 – 19a Centrum

Slijterij Cooymans

1954-1955 Augustijnenstraat 40-40a

Juli 2019, met op dat moment You Mobile op Augustijnenstraat 40 (Google Streetview)

Cooymans Augustijnenstraat architect Treur

In 1954 ontwerpt architect Treur de herbouw van slijterij Cooymans. Zijn zaak aan de Stikke Hezelstraat was bij het bombardement van februari 1944 verwoest. Ook zijn nieuwe winkel aan de Burchtstraat ging tijdens de oorlog verloren.

Lees Meer

Manufacturenzaak Jacobs

Plein 1944

Manufacturenzaak Jacobs

Architect G.B. Treur ontwerpt de nieuwbouw voor de modezaak Jacobs. Daarbij is het (een van de) laatste gebouwen op de zuidflank van Plein 1944. De zaak van Jacobs was tweemaal verloren in de oorlog. November 2023 zit Jacobs Mode nog steeds in het pand Plein 1944.

Lees Meer

Automatim architect Treur

1954 Burchtstraat 29-31

Advertentie Automatim Jan Jacobs Burchtstraat architect Treur (Nijmeegsch dagblad 27-4-1955)
Advertentie Automatim Jan Jacobs Burchtstraat (Nijmeegsch dagblad 27-4-1955)

Een foto is te vinden op GN1077 – A https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=3-1&index=2&imgid=13734038&id=60285 (Auteursrechtelijk beschermd)

Zaterdagmiddag 3  juli 1954 opende “Automatim” haar deuren. Deze groothandel in automateriaal en gereedschappen was eigendom van Jan Jacobs.

Deze winkel had voor de oorlog in de Hertogstraat gezeten, maar was tijdens de oorlog verwoest. Daarop was Jacobs naar de Ziekerstraat verhuisd. Daar had hij vooral een tekort aan bergruimte. (Nijmeegsch dagblad, 5-7-1954 en De Gelderlander 8/7/1954).

Afgaande op het Adresboek 1971 heeft Automatim In ieder geval nog tot 1971 in dit pand gezeten.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.