L.D. Kuipers, architect

Architect

L.D. Kuipers

Architect Kuipers heeft veel woonblokken, al dan niet met winkels er onder, ontworpen. We komen hem dan ook regelmatig tegen in de nieuwbouw van west en oost Nijmegen, zowel voor als na de oorlog. Een van zijn grote projecten is het ontwerp van de Vogelbuurt.

Ijsco-fabriek Davino

Van Gentstraat 70

Ijsco-fabriek Davino.

De van ouds bekende fabriek van ijsco’s en aanverwante verfrisschende producten als Dixie-beker en Alaska, is in een nieuw pand ondergebracht. De oude fabriek aan de Jacob Canisstraat beantwoordde niet meer aan het doel en zoo werd uitgezien naar een ruimer gebouw en dit werd gevonden aan de van Gentstraat no. 70. Morgen, Donderdag, wordt de zaak geopend, zooals ook uit achterstaande annonces blijkt.

We hebben gistermorgen een bezoek gebracht aan de fabriek en hebben voor alles den indruk gekregen dat gestreefd is, bij de geheele inrichting zoowel als bij de diverse bewerkingsstadia, naar absolute frischheid, zindelijkheid en hygiëne.

Wat is de bewerking die de , vooral op heete zomerdagen zoo begeerde, ijsco ondergaat, voor zij aan de bekende karretjes afgeleverd wordt ter consumeering voor droge kelen!

In de z.g. kookkamer wordt melk gekookt en vermengd met vanille e.d. grondstoffen welke den smaak aan het product geven. Dit mengsel wordt gedaan in een grooten gesloten ketel, waarin zich een soort ‘karn’ bevindt. In tegengestelde richting draaien de ketel en de vleugels van de karn onderwijl de heele geschiedenis is geborgen in een groot reservoir of bassin, waarin zich een mengsel bevindt dat tot -25° gr. C. gekoeld wordt door verdampende ammoniak. De afgewerkte gassen worden grootendeels weer terugggewonnen door samenpersing en condensatie.

In genoemden ketel nu wordt de vloeistof ijs. Het mengsel wordt uit het reservoir genomen, in lange bakken gedaan en in rekken in een andere afdeeling van het reservoir geplaatst waar de bevriezing verder voortgang vindt. Hieruit komen de toekomstige ijsco’s als z.g. ‘brooden’ met de breedt doch wel tienmaal de lengte van den wafel. Deze brooden worden dan gesneden in den vorm van ijsco’s, verpakt en in bakken wederom aan een temperatuur van -10° gr. C. blootgesteld. Na 2 ¼ uur worden deze bakken, gevuld met een bepaald aantal wafels in de karren geplaatst en… voor het verdere verloop zorgt het publiek.

In de fabriek worden tevens ijsblokken gemaakt. Vermalen en vermengd met zout zorgt dit ijs dat de karren eveneens een temperatuur houden van -10° gr. C.

Het spreekt vanzelf dat wij niet uitgebreid iedere bewerking beschrijven, dat zou ook zijn verklappen van de keukengeheimen. Maar we herhalen wat reeds in den aanhef werd gezegd, iedere bewerking geschiedt bijna uitsluitend machinaal, zoodat het proces vrijwel niet met handen in aanraking komt.

De gehele fabriek kenmerkt zich door een proper en zindelijk uiterlijk en licht en ruimte in overvloed.

Ook uit aesthetisch oogpunt valt het bedrijf te roemen. Zoo de geheel nieuwe voorgevel welke een smaakvollen indruk maakt.

De directeur, de heer P. Wielsma, leidde ons rond en gaf een duidelijke uiteenzetting van de geheele gang van zaken. Ook het publiek zal weldra in de gelegenheid worden gesteld het bedrijf te bezichtigen.

De aannemer van de verbouwing was de heer A.P. Verweij, architect de heer L.D. Kuipers, verder werkte mee de firma Alewijnse, electriciteit; schilderwerk Frohwein en Mom; installatie van vriesinrichtingen firma Boerboom.

Een warmen zomer, en het zal ongetwijfeld de ijscofabriek Davino, opgericht door banketbakkers, niet aan arbeid ontbreken.” (PGNC 8/5/1929)

Woningen Tweede Oude Heselaan

1931-1932 Tweede Oude Heselaan 450 t/m 480 en Prinsenlaan 2

Rond 1932 ontwerpt Kuipers vier aansluitende blokken in de Tweede Oude Heselaan. De aanvrager is waarschijnlijk (afgaande op de handtekening) de aannemer Ben van Berkel.

Plan van 4 Landhuizen a/d Oude Heesche Laan Kad. Bek. Neerbosch B3616

Tweede Oude Heselaan 450 t/m 456

Plan van 4 Landhuizen a/d Oude Heesche Laan Kad. Bek. Neerbosch B3616 (D12. 397682) architect Kuipers
Plan van 4 Landhuizen a/d Oude Heesche Laan Kad. Bek. Neerbosch B3616 (D12. 397682)

Ontwerp van vier Woonhuizen aan de Oude Heesche Laan, Kad. Bek. Gem: Neerbosch  B3616

Tweede Oude Heselaan 458 t/m 464

Ontwerp van vier Woonhuizen aan de Oude Heesche Laan, Kad. Bek. Gem: Neerbosch  B3616, tekening maart 1932 Architect Kuipers
Ontwerp van vier Woonhuizen aan de Oude Heesche Laan, Kad. Bek. Gem: Neerbosch  B3616, tekening maart 1932

Plan tot het bouwen van vier woonhuizen aan de Oude Heeschelaan Kad: Bekend Neerbosch B 3616

Tweede Oude Heselaan 466 t/m 472

Plan tot het bouwen van vier woonhuizen aan de Oude Heeschelaan Kad: Bekend Neerbosch B 3616, tekening juni 1932 (D12.398828) architect Kuipers
Plan tot het bouwen van vier woonhuizen aan de Oude Heeschelaan Kad: Bekend Neerbosch B 3616, tekening juni 1932 (D12.398828)

Plan voor bouw van 5 woningen a/d oude Heessche Laan Hoek Prinsenlaan

Tweede Oude Heselaan 474 t/m 480 en Prinsenlaan 2

Plan voor bouw van 5 woningen a/d oude Heessche Laan Hoek Prinsenlaan Kad Bek Neerbosch B3701 (D12.398688) architect Kuipers
Plan voor bouw van 5 woningen a/d oude Heessche Laan Hoek Prinsenlaan Kad Bek Neerbosch B3701 (D12.398688)

Slagerij met bovenwoning

Acaciastraat 48 en 50

Huidig nr 48 en 50 (Bron Google streetview)
Tekening 24-10-1933 (D12.399028)

Bouw van een winkelhuis en 5 vrije huizen aan de Acaciastraat

Acaciastraat 52 -62(?, 62 is de bakkerij)

Bouwtekening bouw van een winkelhuis en 5 vrije huizen aan de Acaciastraat, Tekening 19-5-1933 (D12.399014)

Nieuwe bakkerij.

Aan de Acaciastraat 62, een der nieuwe straten aan den Berg en Dalschenweg, opent de heer J. v. Leeuwen-Wezendonk heden een modern-ingerichte brood-, beschuit- en banketbakkerij. De vestiging van deze nieuwe zaak is in dit steeds dichter bewoond wordend stadsgedeelte zeer op haar plaats en waar de inrichting van het geheele bedrijf op zeer vakkundige wijze plaats vond, zal het den heer v. L. niet aan de noodige belangstelling ontbreken. Winkel en bakkerij- de laatste voorzien van een moderne heetelucht-oven- zijn keurig in orde. De bouw van het pand geschiedde onder leiding van den architect, de heer Kuipers, door de aannemersfirma J.P. Meyer & Zn. De firma Bernebroek leverde het schilderwerk, de firma Riede de gas-, water- en electrische installatie en de firma Jacobs, Groesbeekschedwarsweg, de lichtornamenten.” (De Gelderlander 21/10/1933)

Waarschijnlijk ook 64 en verder (Bouw van winkelwoonhuis en 4 woningen (07-11-1933))

Bouwen winkelhuis, 3 Beneden- en 4 Bovenwoningen

1933, Voorstadslaan 209 t/m 223

Voorstadslaan 209 t/m 223 (huidig, bron: Google Streetview)
Bouwen winkelhuis, 3 Beneden- en 4 Bovenwoningen (D12.400124)

Slagerij Bosz

Voorstadslaan 223, 1933

Huidig (Bron: Google Streetview)

Nieuwe Slagerij

De zich steeds ontwikkelende woonwijk aan de Voorstadslaan is heden verrijkt door de opening van een modern ingerichte rund-, kalfs- en varkensslagerij. In het ruime winkelpand op no. 223, hoe van een nieuwen verkeersweg, opent de heer Th. J. Bosz heden deze nieuwe zaak. Voorheen was de eigenaar gevestigd aan den Wolfkuilschen weg, waar de ruimte op den duur veel te klein bleek. Het nieuwe bedrijf, waaraan verbonden een afdeeling fijne vleeschwaren benevens een electrische worstmakerij, hield rekening met de hedendaagsche eischen van hygiëne. Het geheel betegelde interieur, met het graniet- en marmerwerk en de moderne weeg- en snijmachines, doet den voorbijganger aangenaam.

Het pand werd gebouwd en uitgevoerd onder eigen beheer door den architect den heer L. Kuipers, aannemer was de heer G. Rutten, terwijl de electrische installatie werd geleverd door den heer Wijcking. De firma Peters, Gorisstraat, verzorgde het marmerwerk.” (16/11/1933)

In 2012 is het café omgebouwd tot woonstudio’s (https://app4.nijmegen.nl/DGD2/Bouwarchief/Index/0268200000093815)

3 Winkelhuizen met 2 bovenwoningen

Daalseweg 105 – 113, 1935

Huidig: 3 winkelpanden met bovenwoningen Daalseweg (Google Streetview)

Verbetering Daalscheweg

Nieuwbouw.

Daar is opruiming geweest van oude woonresten, een krottenverzameling, welke lag achter een ouderwetsche villa aan den Daalschewg en doorliep ter hoogte van de kerk van O.L. Vr. Geboorte aan de Berg en Dalscheweg.

Het aspcect van den vooruitgaanden Daalscheweg was juist daar niet op zijn mooist.

Thans heeft de aannemer de heer B. van Berkel, naar ontwerp van den architect den heer L. Kuipers, er iets veel beters van gemaakt.

Daar zijn nu drie model-winkelhuizen met bovenwoningen geplaatst, welke heel de omgeving opfrisschen.

In een der winkelhuizen is nu gevestigde en heden geopend de

Moderne slagerij W.A. Fleuren.

De heer W.A. Fleuren, voorheen Ziekerstraat no. 59, heeft nu in het pand Daalscheweg no. 109een modern slagersbedrijf gekregen.

Het is de middelste der drie nieuwe winkelpanden en maakt een uitstekenden indruk met zijn twee breede vitrines in den gevel van diepe roode klinkers. De winkel is geheel met blanke tegels afgezet en voorzien van wit marmeren toonbanken. De winkelinstallatie is gehouden in den stijl van den tijd: sober maar doeltreffend.

De heer W.A. Fleuren, bekwaam vakman, heeft in den winkel een frigidair beschikbaar, en kan in deze electrische koelinrichting gedurende de zomermaanden alle vleeschwaren kersfrisch bewaren. Moderne weeg- en snijmachines volmaken de outillage van den winkel.

Bovendien ligt achter den winkel nog een frissche en ruime werkplaats voor bereiding van verschillende vleeschsoorten.

Den aannemer-uitvoerde noemden wij reeds. Zeer frisch schilderwerk is uitgevoerd door de firma Peters uit Hees. De licht- en krachtinstallatie werd aangebracht door de firma Lamers uit Hees. De firma Welling tooide een deel van den gevel met kunstgraniet. De firma Snijders & Zoon leverde het blanke marmer voor het interieur.

De Daalscheweg is werkelijk opgevleurd met dit nieuwe winkelcomplex.” (De Gelderlander 6/6/1935)

Bouwtekening 3 winkelhuizen met 2 bovenwoningen (detail D12.401357)

6 beneden, 2 winkels, en 14 bovenwoningen

Oa Van Heutzstraat 46 (a?), Groesbeekse Dwarsweg/Koolemans Beijnenstraat

Huidig hoek van Heutszstraat/Koolemans Beijnenstraat (Bron: Google Streetview)

Brood- en Banketbakkerij F. Willems verplaatst

De bekende brood- en banketbakkerij van de firma F. Willems in de Niersstraat is verplaatst naar de van Heutszstraat 46. Zaterdagmiddag om drie uur zal de winkel geopend worden De heer Willems, die er steeds op uit is om verbeteringen aan te brengen, heeft nu n nieuwen stalen heeteluchtoven laten bouwen. Deze oven heeft niet minder dan drie bakruimten en heeft, vooral daardoor, het groote voordeel zeer hygiënisch te zijn. De bakkerij was steeds bekend om het heerlijke gemberbrood, een artikel waarvoor velen de firma Willems weten te vinden. Maar niet alleen de inrichting van de bakkerij, ook die van den winkel is keurig en strekt onzen stadgenoot, architect L.S. Kuipers, naar wiens ontwerp de bekende aannemer de heer van Berckel het huis gebouwd heeft, tot eer. Het schilderwerk is van de firma Peters en Zn. Te Hees, terwijl de electrische installatie is aangebracht door de firma Lamers, eveneens te Hees. Wij kunnen nog mededeelen dat in het vervolg bons zullen worden uitgereikt- dit werd tot nog toe alleen voor brood gedaan- waarop men een groote korting zal kunnen krijgen.” (PGNC 20/12/1935)

Bouwtekening 6 beneden, 2 winkels, en 14 bovenwoningen, 30-07-1935, (D12.401412)

Woningen en winkels

Hatertseweg/St. Jacobslaan, 1937

Hoek St. Jacobslaan/Hatertseweg (Bron: Google Streetview)

Woning- en winkelbouw Hatertscheweg hoek St. Jacobslaan

Reeds vele jaren was het terrein vlak bij de Lourdeskerk een plaag voor de omwonenden, daar het terrein vooral ’s zomers bij droog en winderig weder veel stof veroorzaakte, dat behoort thans tot het verleden. De architect, de heer Kuipers, v. Broeckhuysenstraat, had n.l. voor het bouwbureau Penders een plan voor bebouwing ontworpen, hetwelk reeds is uitgevoerd. Men heeft nu de Ackerlaan vanaf de St. Jacobslaan tot aan de Hatertscheweg doorgetrokken en van het vrijkomende voorste gedeelte een parkje gemaakt. Op het resteerende gedeelte zijn 13 middenstandswoningen, 2 winkels en 2 bovenhuizen gebouwd. De huizen en winkels zijn inmiddels gereed gekomen en zijn vooral wat architectuur betreft een aanwinst voor de omgeving. De huizen zijn volgens de eischen des tijds gebouwd, n.l. modern, solied, comfortabele en laag van huur- en koopprijs. Het bouwbureau stelt ieder Zondag a.s., n.l. van 2 tot 5 uur, in de gelegenheid, deze moderne goedkoope huizen te komen bezichtigen. Voor verdere bijzonderheden verwijzen wij naar de advertentie in dit blad.” (PGNC 9/9/1937)

Bebouwing van het voormalige schouwburgterrein

Lange Burchtstraat, 1937-1938

Straatbeeld zonder stadsschouwburg. Na veel gesteggel in de gemeenteraad werd op 14 april 1935 begonnen met de afbraak van de schouwburg. Een klein deel van het vrijkomende terrein werd benut om de Burchtstaat te verbreden. Het lukte pas geruime tijd later het terrein te verkopen aan de NV Handel en Exploitatie Mij. Zeekant uit Den Haag, die er naar een ontwerp van de architect L.D. Kuipers een complex met 7 winkels en 9 afzonderlijke bovenwoningen realiseerde. Het nieuwe complex was overigens geen lang leven beschoren, het werd verwoest tijdens gevechten in september 1944 door terugtrekkende en brandstichtende Duitsers, 1938-1939 (RAN F17695)

Bebouwing van het voormalige schouwburgterrein

Na de afbraak van de Schouwburg heeft langen tijd de opengekomen ruimte de stad ontsierd. De schutting met vele reclame’s was niet in staat de wonde plek in ons stadsbeeld te camoufleeren.

Het is daarom een verheugend feit thans te kunnen berichten, dat gisteren de werkzaamheden tot bebouwing van dit terrein een aanvang hebben genomen.

Hierboven ziet men hoe over zeven maanden het er aan het einde van de Lange Burchtstraat op het Kelfkenbosch uit zal zien.

Op het voormalige Schouwburgterrein zal namelijk een blok verrijzen van zeven winkelhuizen, waarvan zes aan het Kelfkensbosch en een aan de Hertogstraat.

De eisch van de gemeente was, dat het te bouwen huizenblok uiterlijk het aanzen van één gaaf geheel moest hebben. Architect L.W. Kuipers is daar volkomen in geslaagd.

Door deze moderne winkelpanden zal het aanzien van de wijk aanzienlijk worden verbeterd.

Vanuit de Burchtstraat zal men schuin langs het voorfront uitzien, zoodat vooral ook in de wintermaanden, als de etalages verlicht zijn een levendig cachet aan deze winkelstraat zal worden gegeven.

Het totale front beslaat een lengte van 80 meter, terwijl het gebouw 18 meter hoog wordt, de toren op den hoek 21 meter. De winkels worden opgebouwd in graniet met stalen winkelramen, de bovenhuizen in dunne roode metselsteen met zeer breede voegen.

De bouw zal ongeveer 7 maanden in beslag nemen.” (De Gelderlander 25/8/1937)

Dansstudio Ditsel

v.d. Brugghenstraat No. 1

Nieuwe toestand (D12.404937)
Oude toestand (D12.404936)

Opening Dansstudio Ditsel

Zaterdag a.s. 2 december opent de nieuwe Dansstudio Ditsel. Hiermede wordt in een sinds lang gevoelde leemte in Nijmegen voorzien. Het alom bekende leeraarsdanspaar J. Ditsel en mevr. F. Ditsel Gubbels hebben het massale pand gelegen v.d. Brugghenstraat No. 1 hoek St. Canisiussingel tot hun beschikking gekregen. Door de goede zorgen van den architect den heer L.D. Kuipers met den aannemer den heer B. van Berkel is hier een prachtige zaal gebouwd, waarin een zeer ruim tooneel met prachtige kleedkamer accommodatie. Geheel nieuwe procedé’s zijn hier toegepast. Zoo zijn de wanden bekleed met ‘Albaniet’ een rubber plastiek van de firma ‘Placebo’ te Amsterdam. Deze plastiek evenals het overige schilderswerk, verzorgd door den schilder A. Peters alhier, geeft aan de wanden een modern en toch warm cachet. De firma Lamers te Hees verzorgde de electrische installatie, welke de zaal een sprookjesachtige intieme sfeer geeft, zooals U slechts in de Metropoles van het buitenland vindt. Een nieuw systeem van heete lucht gasverwarming, geleverd door de firma Sonnenberg, geeft een behaaglijke temperatuur.

Onder architectuur van den binnenhuisarchitect Brens te Amsterdam kwam een uniek interieur tot stand, dat den toets van iedere kritiek kan doorstaan. Warme tapijten, een spiegelend parket, indirecte verlichting en last not least een intieme bar brengen U een omgeving, waarin gij U terstond ‘thuis’ zult gevoelen. Wanneer U daarbij nog weet, dat een goed cabaretprogramma met als gast ‘Alex de Haas’ de avond veraangenaamt, dan twijfelen wij niet of menigeen zal op de golven van de muziek van de ban Zaterdag en Zondag over den dansvloer zweven.” (De Gelderlander 30/11/1939)

Bij Muntweg

1948

Nieuwbouw bij Muntweg

Een dezer dagen wordt begonnen met de bouw van een complex van 27 woningen aan de Muntweg op het open terrein tussen bestaande bebouwing Muntweg hoek Wezenlaan en de Swift-schoenfabrieken.

Deze bouw wordt uitgevoerd door de aannemer B. Detmers volgens plannen van architect L.D. Kuipers.

Tussen de bestaande bebouwing aan de Muntweg nabij Graafseweg en de spoorlijn Nijmegen/Den Bosch ligt een groot open terrein. Op dit terrein zullen diverse straten worden aangelegd, waarna de architect Th. W. Arens ter plaatse een complex van 84 hele huizen zal bouwen.

Beide objecten zijn verkocht door de makelaar N.S. Verbeek, die in overleg en samenwerking met Bureau Huisvesting de verhuur regelt.

Er wordt wel eens gemopperd over de herbouw van Nijmegen en het woningprobleem, doch volgens verstrekte gegevens staat Nijmegen wat betreft het bouwen van woningen door particulier initiatief op het eerste plan. Alleen de makelaar Verbeek heeft sinds Juni 1947 zijn opdrachtgevers kunnen interesseren voor het bouwen van ruim 600 woningen. Bovendien worden door de diverse woningverenigingen belangrijke complexen uitgevoerd.” (De Gelderlander 23/10/1948)

Maurits Drukker’s meubileerinrichting

Ziekerstraat 87, 1949

Huidig: het pand rechts (Bron: Google Streetview)

Een foto van de zaak in de jaren 70 is hier bij het RAN te vinden.

Heropening van Maurits Drukker’s meubileerinrichting

Vandaag zal het weer een gedenkwaardige dag zijn in het veel bewogen ongeveer 125-jarig bestaan van de N.V. Maurits Drukker’s Meubileerinrichting.

Vanmiddag wordt het nieuwe pand aan de Ziekerstraat geopend. Nadat de heren Drukker in 1942 door de Duitsers uit hun zaak waren gezet en later naar het concentratiekamp gebracht, waaruit een hunner niet terugkeerde, liep de kapitale zaak aan de Burchtstraat bij het bombardement in Februari 1944 nogal wat schade op, doch in September, bij de bevrijding, verwoest de schennende hand van de terugtrekkende vijand ook dit gebouw waarmede een der mooiste zaken van onze city voorgoed verloren ging.

Na veel omzwervingen o.a. in de Fransestraat en de Bisschop Hamerstraat kon de zaak in April 1949 gevestigd worden in de Ziekerstraat op de plaats van het vernielde pand van de fruitgrossierderij Popping. Het naastgelegen pand, waarin o.m. het pakhuis van de firma was gevestigd en dat gedeeltelijk in gebruik was bij de firma Gerritsen, werd bij het nieuwe pand aangetrokken verbouwd en nu werd een geheel verkrgen, dat, zij het in veel bescheidener mate dan vroeger het geval was, als tijdelijke huisvesting aan alle eisen voldoet. Men heeft n.l. het voornemen toch weer aan de Burchtstraat de zaak te vestigen.

De heer Drukker meende echter als getroffene voor wat zijn verkoopruimte betreft niet langer gebruik te mogen maken van de clementie zijner uitgebreide cliëntèle en heeft daarom deze overigens volkomen aanvaardbare tussenoplossing bewerkstelligd met grote medewerking van alle hierbij betrokken instanties. Op de begane grond, tevens etalage, is een sober, doch fraai en zeer doelmatig geheel verkregen met een keur van meubelen en ameublementen, terwijl de twee etages in het bijzonder zijn bestemdvoor eetkamers en slaapkamers. En verder zijn er nog verschillende bedrijfsruimten.

Architect Kuipers heeft in samenwerking met de binnenhuisarchitect de heer J. Jansen de beschikbare ruimte volkomen uitgebuit en inwendig een omgeving en sfeer geschapen, waarin de artikelen, modern en antiek, goed tot hun recht komen. En wat het uitwendige bereft is deze zaak zeer zeker ook een aanwinst voor de Ziekerstraat.

Het aannemings en bouwbedrijf N.V. Kropman heeft hier eveneens goed werk geleverd.” (De Gelderlander 15/10/1949)

Woningen

1949 Omgeving Marialaan en Oude Heselaan, oa Patrijsstraat 39

Pluvierstraat: In aanbouw zijnde woningen van de architect L.D. Kuipers, 10/12/1948
(Commissariaat van Politie Nijmegen, Afd. Fotografie via RAN F45494)

In 1948 plaatst de Gelderlander een artikel over de nieuwbouwiniatieven:

Nieuwbouw woonhuizen

Het particulier initiatief begint op bouwgebied thans te roeren. Nu het door medewerking van Rijks- en Gemeentelijke instanties mogelijk is geworden om tot uitvoering van de bouw van grote en kleinere woonhuizen te geraken, zal binnenkort een begin kunnen worden gemaakt met het bouwen van de navolgende complexen: Op het grote terrein tussen Marialaan, Oude Heeselaan, Prinsenlaan en Voorstadslaan begint de aannemer B. van Berkel. Hier zal verrijzen een complex van 217 woningen naar plannen van de architect L.D. Kuipers.

Op een gedeelte van het z.g. “Galgenveld” aan de Deli-, Archipel- Atjeh- en Medanstraat wordt gebouwd een complex van 110 woningen volgens plannen van de architect R.G. Rodenburg. Dit werk wordt uitgevoerd door de aannemer W. Meijer.

Tegelijkertijd maakt de aannemer Meijer een aanvang met de bouw van 21 middenstandswoningen aan de Hengstdalseweg en Ahornstraat, volgens de plannen van de architect L.D. Kuipers.

Aan de overzijde van de Ahornstraat en Abeelestraat gaat de firma Gebr. Sutmuller beginnen met de bouw van 16 middenstandswoningen, waarvoor de plannen ontworpen zijn door architect A. v.d. Kloot.

De verkoop van alle percelen is tot stand gekomen door bemiddeling van de makelaar N.S. Verbeek, die in samenwerking met het Bureau Huisvesting ook de verhuur in handen heeft.” (De Gelderlander 3/5/1948)

In oktober 1949 kon gevierd worden dat de 1000-ste woning was opgeleverd:

Mijlpaal na de bevrijding

Nijmegen bouwde haar duizendste woning af

De vlaggen van stad en land wapperden feestelijk aan de vlaggemasten, gistermorgen en het werk was in de omgeving van de Marialaan en Oude Heselaan, op de nieuwbouw (heus geen noodwoningen oh neen!) voor enkele uurtjes stilgelegd. Niet alleen de chefs van de gemeentediensten, ons gemeentebestuur, vertegenwoordigers van de Wederopbouw, maar ook de werklieden, die snel en voortvarend een prachtig complex woningen (wat niet hetzelfde is als een complex prachtige woningen) uit de grond hebben getoverd, stonden toe te zien naar het resultaat van voorbereiding en het werk van nijvere handen. Op de Patrijsstraat no. 39 was er de duizendste woning, na de bevrijding tot stand gekomen, als een standbeeld dat onthuld ging worden. Het nationale dundoek bleek boven een bord gespannen, waarop de dichterregelen: ‘Deez’ duizendste woning doet mede bewijzen dat Nijmegen spoedig zal herrrijzen’. Dat was vader Cats naar de kroon gestoken!

Deze duizendste woning, eenvoudig en sober van uitvoering, aan de tijdsomstandigheden aangepast, gebouwd door aannemer B. van Berkel, onder architectuur van de architect L. Kuipers had voor de stadsopbouw wel zozeer de betekenis van een mijlpaal, dat om dit feit te herdenken een steen met opschrift door de burgemeester werd ingemetseld.

En het echtpaar dat deze mijlpaal bewoont is de heer en niet minder mevrouw Schat, die deze dot van een kans om zich metterwoon in een echt huis van steen en niet op een zolderkamertje, zoals zovelen, te vestigen, niet onbenut niet voorbijgaan.

Na een korte inleiding van de architect de heer L. Kuipers, die de autoriteiten en andere genodigden begroette, richtte de directeur van de Nationale Levensverzekeringsbank N.V. te Rotterdam Dr. Niemeyer zich in een geestig speechje tot de bewoners om het echtpaar Schat de sleutels, zowel van voor- als achterdeur te overhandigen.

Burgemeester Mr. Ch. Hustinx uitte zijn vreugde over het bereikte resultaat, de duizendste woning tot stand gekomen na de bevrijding. Spr. stond stil bij de achtergrond van deze mijlpaal: de jaren van voorbereiding voordat de wederopbouw op dreef kon komen; het moeilijke vraagstuk van de financiering. Dank bracht spr. aan de directie van de Nationale Levensverzekerings Bank N.V. te Rotterdam, die in dit object van een complex van tweehonderd woningen een veilige belegging heeft gezien.

Moge gij dit voorbeeld, voor onze stadsopbouw zo belangrijk, ook andere beleggers er toe brengen om objecten zoals de bedrijfsbouw, de bouw van restauratie voor de stad van levensbelang, de nodige aandacht te besteden.

Erkentelijk voor het grote stadsbelang dat werd gediend, zeide de burgemeester grote waardering te hebben voor de makelaar de heer N. Verbeek, die zijn bemiddeling verleende bij de financiering en dat deed op een bekwame wijze.

Moge het hem gegeven zijn om in deze geest te kunnen blijven doorgaan! Voor de architecten de heer L. Kuipers, de aannemer de heer B. van Berkel, om zijn bekwame spoed ‘tempo-bouwer’ genoemd, en voor de brede schare van arbeiders, die met noeste vlijt en ’t juiste idealisme deze bouw binnen de vereiste termijn hebben tot stand gebracht, had de burgemeester grote lof.

Aan Mevrouw Schat overhandigde de burgervader hierna een, naar we hopen, schattig gecaligrafeerde huisvestingsvergunning, terwijl een steen als memorie aan dit huisbouw-jubilé aan de voorgevel werd ingemetseld.

Mr. G. Heerdink, secretaris van Kamer van Koophandel en Industriële Kring, bracht hulde aan het Nijmeegse gemeentebestuur voor zijn bevordering van deze bouw, een initiatief van de Industriële Kring en in prettige samenwerking met de Directeur van de Nationale Levensverzekerings Bank N.V. te Rotterdam verwezenlijkt.

Spr. had veel waardering voor  makelaar N. Verbeek, voor de architect en de aannemer van dit werk, dat door nog meerdere moge worden gevolgd. Namens de Wederopbouw, werd nog het woord gevoerd, waarbij aan het actief gemeentebestuur lof werd toegezwaaid voor de behartiging van de woningbouw, met als resultaat dat Nijmegen onder de zeven gemeenten van ons land behoort, die na de bevrijding duizend woningen of meer tot nog toe hebben afgebouwd.

Nijmegen moge tevreden zijn met dit aandeel in het totaal van de 70.000 in het gehele land na de bevrijding met medewerking van Wederopbouw tot stand gebrachte woningen, aldus spr. ‘Maar de stad is niet tevreden over dit aantal’ gaf de burgemeester te kennen.” (De Gelderlander 25/10/1949)

Patrijsstraat nu, het meest rechtse huis is Patrijsstraat 39 (Bron: Google Streetview)

Groentezaak Peters-Gerrits

1950 Molukkenstraat 2-4, Borneostraat 23 Galgenveld

Sluitsteen en paardehoofd , Lange Hezelstraat 86 (mei 2024)

Gevelstenen Lange Hezelstraat 86: van welke slagerij?

Hoewel geen slagerij, zijn op de Lange Hezelstraat 86 een sluitsteen van een hakmes en zaag en een paardenkop te zien. In ieder geval is het een blijvende herinnering dat hier ooit een slagerij heeft gezeten.

Lees Meer

Bouwen complex 13 middenstandswoningen

1950 Archipelstraat 274 en Molukkenstraat 6 t/m 22

Bouwen complex 13 middenstandswoningen Architect Kuipers

In 1950 ontwerpt Kuipers de appartementen aan de Molukkenstraat 6 t/m 22. De achterliggende garages staan daarbij aan de Borneostraat. Opvallend daarbij is, dat het complex tevens bestaat uit 1 woning aan de Archipelstraat 274

Flatwoningen Panterstraat Poemastraat en Tijgerstraat architect Kuipers

1953 Panterstraat, Poemastraat en Tijgerstraat Hazenkamp Hoogbouw nabij “de Goffert”: 8 blokken flatwoningen groeien tussen Wolfstraat en Weezenlaan Aan Hazenkampseweg worden middenstandshuizen gebouwd Aan het eind van dit jaar zullen tussen de Wolfstraat en de Weezenlaan acht grote flatgebouwen, in totaal tweehonderd woningen bevattend, gereed en bewoond zijn en van deze flats zijn de eerste…

Lees Meer

Van Steensel Mannenmode en hoeden

1952, Broerstraat 3

De winkelpanden aan de oostzijde van de Broerstraat met o.a. de winkels van Coster Herenkleding , Van Steensel Mannenmode, Snackbar Wimpy en Jamin, gezien vanaf de Grote Markt in de richting van de Molenstraat, 1981 (Ber van Haren via kn13350-29 RAN)
De winkelpanden aan de oostzijde van de Broerstraat met o.a. de winkels van Coster Herenkleding , Van Steensel Mannenmode, Snackbar Wimpy en Jamin, gezien vanaf de Grote Markt in de richting van de Molenstraat, 1981 (Ber van Haren via kn13350-29 RAN)

De zaak van P.J. van Steensel in de Broerstraat herbouwd

In de Broerstraat op No. 3 heeft de heer P.J. van Steensel zijn zaak in herenmodes en hoeden op dezelfde plaats waar dit bedrijf voor de stadsramp was gevestigd, herbouwd.

Vanmorgen om elf uur vond de opening plaats in aanwezigheid van vele vrienden, die de eigenaar met zijn fraai nieuw winkelpand kwamen gelukwensen. Want daar was reden toe. Een intieme winkel is ontstaan met een sierlijke pui, die zonder schreeuwerig te zijn, opvalt. En in de winkel heeft de heer R. v. Gisteren, die voor het interieur zorg droeg, een betimmering aangebracht, volkomen in de stijl van het geheel, dat prettig aandoet.

De heer Van Steensel is niet de eerste de beste in zijn branche. Vorig jaar vierde hij het veertigjarig bestaan van zijn zaak en wethouder Duives, die bij de opening van thans het gemeentebestuur vertegenwoordigde, kon verklaren dat hij zovele jaren geleden, toen hijpas in de stad kwam en nog een hoed droeg, deze als vanzelfsprekend bij de Fa. v. Steensel ging kopen. Zozeer was al in het verleden de renommée van het thans herbouwde herenmode-bedrijf gevestigd.

Architect van de nieuwbouw is de heer L. Kuypers uit Nijmegen en de Fa. Derix uit Wijchen zorgde voor de verwezenlijking van zijn plannen. Beider opzicht mag wel geslaagd heten. De Broerstraat, straat van niet genoeg te waarderen pioniers met Van der Borg aan het hoofd, is een aantrekkelijk pand rijker geworden. Het gaat gelukkig crescendo met de herbouw, zeide wethouder Duives in het woordje dat hij namens het gemeentebestuur sprak. Dit jaar komen we boven het maximum van de vijftig herbouwde winkels. Nijmegen behoeft werkelijk niet te klagen over ondernemende middenstanders, die wat aandurven. En de manufacturen-branche munt daarbij uit. Straks komen er vijf manufacturen-zaken waarvan de deuren worden ontsloten na voltooiing van de herbouw.

In zijn dankwoord memoreerde de heer Van Steensel het voortreffelijke werk van de architect, de aannemer van de bouw en die van de winkelbetimmering en alle onderaannemers. Zij hebben allen een goed stuk werk geleverd, waardoor een mooi bedrijf weer op gang kan komen in zijn oude, vertrouwde, omgeving.” (De Gelderlander 26/9/1952)

Vervolg

Op 1 januari 1990 stoppen Jan en Mies van Steensel na 44 jaar met hun Herenmodezaak (voorheen Hoeden- & Pettenzaak P.J. van Steensel)). (Bijschrift foto F55989 RAN)

Juli 2019 (Google Streetview)
Juli 2019 (Google Streetview)

Maison Schuijers

1954 Broerstraat 28

De  bouwtekening van Maison Schuijers is nog ondertekend door Kuipers (D12.415685)
De bouwtekening is nog ondertekend door Kuipers (D12.415685)

Maison Schuijers was in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. In 1954 heropent zij haar pand op Broerstaat 28. Het ontwerp was afkomstig van architect Kuipers, die intussen was overleden. Het architectenbureau H.D. ten Velde en E.A.G. Hermsen voerde vervolgens de opdracht verder uit.

Een foto uit 1954 is te vinden bij het RAN.

Het fraai herbouwde pand van Maison Schuijers in de Broerstraat heropend

Mevrouw Hustinx heeft gistermiddag het nieuwe pand van Maison Schuijers in de Broerstaat no. 28 geopend met een toespraak waarin zij haar bewondering uitte voor deze fraaie bouw, die de Broerstraat siert en waardoor een sinds 1904 bestaand Nijmeegs modehuis, hetwelk in 1944 werd verwoest, na omzwervingen weer op zijn oude plaats is terecht gekomen. Mevrouw Hustinx had lof voor de wijze waarop het interieur is verzorgd; in een rustige aparte sfeer kan de cliëntèle hier haar keuze doen uit een voorraad, welke rekening houdt met de nieuwste mode. Deze mode zaak in het hartje van de stad zal ongetwijfeld een succes hebben, aldus mevrouw Hustinx.

De heer J. Schuijers heeft a dit openingswoord mevrouw Hustinx bedankt voor haar waardering en voor de aanmoediging welke zij hem en mevrouw Schuijers had gegeven door hun herbouwde zaak te willen heropenen.

De vele bloemstukken, de drukke belangstelling bij de opening legde er getuigenis van af dat de stadgenoten zich over de herrijzenis va Maison Schuijers van harte verheugen. Vooral voor de Broerstraat is dit een gebeurtenis welke voor de voltooiing van de opbouw van dit winkelcentrum van belang is. Maison Schuijers, met zijn pui van labrador beneden en van zwart verglaasde steen boven, trekt al van verre de aandacht.

De architect, die het plan ontwierp, was wijlen de heer Kuijpers; het architectenbureau H.D. ten Velde en E.A.G. Hermsen nam zijn taak over en wist de uitvoering van deze bouw onder de aannemer R. Janssen op voortreffelijke wijze te leiden.

Architect J. Jansen Besiendershuys ontwierp een geheel apart en zeer intiem interieur, dat een prettige indruk maakt en de bezoeksters als in een huiskamer verplaats, waar zij rustig haar keuze kunnen doen en met behulp van op vernuftige wijze aangebrachte spiegel kunnen zien of het hoedje ook bij haar uiterlijk past.

De breedte van het pand is vijf en een halve meter; dat lijkt evenwel veel breder door de ruimtewerking.

De verkoop heeft beneden plaats op de benedenverdieping, maar ook op een bovenverdieping, waarheen een sierlijk geconstrueerde trap leidt. In deze aantrekkelijke ruimte is een grote voorraad van verschillende artikelen welk Maison Schuijers voert: dameshoeden, kousen, shawls, yersey, blouses, tricot, handschoen op overzichtelijke wijze bijeengebracht. Een bijzonder element in het interieur vormt het licht dat door de lichtarchitect van Aarsen uit Rotterdam werd ontworpen. Dit licht straalt overvloedig in de ruime étalages, en geeft distinctie aan de verkoopruimten.” (De Gelderlander 24/11/1954)

MEEST RECENTE VERHALEN

Abonneren

Meld je aan voor een wekelijkse nieuwsbrief met de nieuwste blogberichten en exclusieve content. Verschijnt iedere dinsdag in je mailbox!