Architect Rodenburg

Burchtstraat 2 Van Dijk en Witte tegenwoordig zit in dit pand Douglas architect Rodenburg 202308.jpg

OVER

Rodenburg wederopbouw en nieuwbouw

Architect Rodenburg lijkt vooral veel wederopbouw van winkels en nieuwbouw van wooncomplexen te hebben ontworpen.

Zoals de meeste architecten pagina’s op deze site is de inventarisatie (nog) niet volledig. Van tijd van tijd zullen nieuwe projecten worden toegevoegd.

Bouwen woonhuizen in 2 en 3 bouwlagen: nieuwbouw van Flats aan de Dr. Jan Berendsstraat architect Rodenburg

1947 Dr. Jan Berendsstraat, Semmelinkstraat en van der Kempstraat Bottendaal In 1947 bouwde architect Rodenburg aan de Dr. Jan Berendsstraat de eerste daadwerkelijke nieuwbouw van na de oorlog is, welke gesticht is door particulieren. Het betreft 96 woningen, 3 garages en 1 winkelhuis in de straten die we nu kennen als de Semmelinkstraat, de van…

Lees Meer

Schoenenwinkel A. Holland

1951 Plein 1944

Parfumerie Albers

1952 Plein 1944

De panden van Cafétaria Centrum Expresse; de Schoenhandel Holland; Fotohandel Verwey; de Parfumeriezaak Albers, en een gedeelte van Boekhandel Kloosterman, 1952 (Commissariaat van Politie, Afd. Fotografie via F31792 RAN)

Parfumerie Albers Plein 1944 architect Rodenburg

In 1952 komt het pand van parfumerie Albers gereed. De architect hiervan was Rodenburg. Het pand van Albers aan de Houtstraat was verwoest als gevolg van het bombardement van februari 1944. Het pand welke zij vervolgens aan de Burchtstraat had betrokken ging in september 1944 in vlammen op.

Lees Meer

Binnenhuis woninginrichting architect Rodenburg

Het Binnenhuis was 1 van de 4 winkels die in dezelde week van oktober 1951 open gingen. 3 daarvan waren ontworpen door architect Rodenburg.

“Het Binnenhuis”, woninginrichting

In zijn rede tot de eigenaar “Het Binnenhuis”, de heer J.H. Tilders, verzekerde de burgemeester, mr. Ch. M.J.H. Hustinx, die was vergezeld van zijn echtgenote, dat men binnenkort een opleving van de bouwactiviteiten in de binnenstad zal kunnen verwachten.

Een bijzonderheid bij de opening van deze woninginrichting was het feit, dat de heer en mevrouw Tilders juist 25 jaar geleden hun zaak begonnen, in een gesloten huis aan de Graafseweg. Vele omzwervingen heeft men gemaakt, de zaak was achtereenvolgens gevestigd in de Jacob Canissstraat, St. Annastraat, Pontanusstraat en tenslotte in de Ziekerstraat, waar men na 16 maanden in 1944 uit werd gebombardeerd. De na-oorlogse jaren bracht men door in de Van Broeckhuysenstraat 31, een noodpand.

De heer J.H. Tilders vertolkte in zijn openingswoord zijn dank voor de vele medewerking, die hij bij de wederopbouw van zijn pand had ondervonden. Architect, aannemers en personeel werkten eendrachtig samen.

Nadat burgemeester Hustinx met het doorknippen van rode en zwarte linten de symbolische opening had verricht, bezichtigden de genodigden de zaak. Het is een zeer mooi pand, waarvan de fraaie gevel reeds de aandacht trekt. Een mooi trappenhuis voert de kopers drie étages hoog en overal zijn de ameublementen, stofferingen e.d. in grote verscheidenheid uitgestald. Architect J. Rodenburg komt zeker alle eer toe voor zijn werk, en ook de aannemers Koning van de Maatschappij Nederland, die het werk uitvoerden.”  (Nijmeegsch dagblad, 6-10-1951)

Verfwinkel  Berns architect Rodenburg

G.J.W.  Berns, verfindustrie

Bijzonder verheugd is de her G.J.W. Berns, nu hij na alle omzwervingen in het flatgebouw aan Plein 1944 voldoende ruimte heeft gevonden voor zijn verfindustrie. De firma is gevestigd aan de zijde van de Doddendaal, no. 4, nadat men in de oorlog en daarna, magazijnen had ondergebracht in Platenmakersstraat, Snijdersstraat, Van Goorstraat en Papengas. In de ruime winkel, welke een zeer heldere en sobere indruk maakt, staan de kunstharslakken, spuit- en muurverven en zeer moderne machines uitgestald. Beneden het pand zal de zeer grote kelder worden ingericht als toonzaal; men is hiermede nog niet gereed, doch er zal een doelmatige verlichting worden aangebracht en er is een zodanige verwarming geconstrueerd (architect Rodenburg) dat het materiaal in deze expositie zomer en winter op gelijkmatige temperatuur wordt gehouden, hetgeen voor de verven natuurlijk zeer belangrijk is. Aan de achterzijde is en ideale expeditie-afdeling voor deze verfindustrie geschapen.

Alles is er dus wel op ingesteld om de zaak zo practisch mogelijk in te richten, hetgeen de heer Berns en zijn cliëntèle tot veel gemak zal strekken. Er was tenminste gistermorgen, na de opening, om tien uur, al veel belangstelling.”  (Nijmeegsch dagblad, 6-10-1951)

Van Dijk en Witte, de voltooiing van de oostzijde van de Broerstraat, architect Rodenburg

Het Witte Huis architect Rodenburg

De herenkledingzaak het “Witte Huis” was in september 1944 in brand gestoken. Na een aantal tussenstops heropent de winkel in de Broerstraat haar nieuwe zaak. Hierbij was het ontwerp afkomstig van architect Rodenburg.

Lees Meer

Bijenkorf architect Rodenburg

In oktober 1954 opent de Bijenkorf (niet de keten) op Burchtstraat 110 haar nieuwe winkel. De oorspronkelijke winkel zat in de Stikke Hezelstraat. Toen deze tijdens het bombardement werd verwoest, opende de Bijenkorf een nieuwe winkel op de Lange Burchtstraat. De Duitsers staken deze winkel in september 1944 in brand. Na een noodwinkel op de…

Lees Meer

Cafe Restaurant Royal architect Rodenburg

Café-restaurant Royal is sieraad voor Plein 1944: gistermiddag geopend

Het Plein 1944 is verrijkt met een belangrijk nieuw gebouw. Café Raafs, dat vroeger in deze omgeving was gevestigd totdat het door de ramp van 22 Februari ’44 werd vernield, is wedergekeerd in veel grotere luister. Café-Restaurant Royal is nu de naam en de doopplechtigheid vond gistermiddag plaats, onder enorme belangstelling. Geen tafeltje of er stond een fraai bloemstuk op te prijken; het grote restaurant beneden en de vergaderzalen boven waren geheel bezet met vrienden en relaties van de heer Raafs, die met zijn “Royal” de kroon mocht zetten op een even doortastend als voorzichtig voorbereidend werk, dat enkele jaren heeft geduurd.

Wethouder Duives sprak namens het gemeentebestuur een woord van hartelijke gelukwens bij de opening. Hij besteedde niet alleen aandacht aan de belangrijkheid van deze dag voor de heer Raafs zelf, die in een café-restaurant de droom van zijn leven verwezenlijkt zag, maar de wethouder stond ook stil bij de mijpaal die deze zaak in de opbouw van Plein 1944 betekende. In enkele jaren is Plein 1944 uit de grond gestampt; het is nog geen drie jaar geleden dat het flatgebouw werd geopend en daarna verscheen de ene zaak naast de andere. Binnen zeer afzienbare tijd zal het Plein 1944 dan ook tot verheugenis van de gemeente Nijmegen zijn volgebouwd. De wethouder had bewondering voor de moed en het uithoudingsvermogen van de heer Raafs, een man die wist wat hij wilde. Daarom was het hem ook mogelijk geweest te bereiken wat hij wilde. De gemeente verheugt zich met het resultaat: een fraai pand op een uitgezochte plaats, een sieraad voor Plein 1944.

De wethouder herinnerde aan het belangrijke aandeel dat de middenstanders hebben gehad en nog hebben bij de herbouw van de verwoeste binnenstad. Dank zij vooral hun ondernemingszin  kon Nijmegen in betrekkelijk korte tijd worden herbouwd.

De heer Raafs dankte hierna de wethouder, de architect de heer R.G. Rodenburg, de aannmer Moolenaar’s Aann. Bedr., de heer Lommers, die het interieur verzorgde en alle onderaannemers, die goede prestaties hebben geleverd.

Van verschillende zijden, namens de Hoeres, brouwerij, het verenigingsleven werd des middags en in de loop van de avond nog het woord gevoerd. Honderden kwamen gelukwensen en de gezellige inrichting van “Royal” bewonderen. De bovenverdieping, welke in meerdere zalen kan worden onderverdeeld, was “uitverkocht”, terwijl ook beneden geen plaats was te krijgen.” (De Gelderlander 10/3/1954)

Schoenenzaak de Mandt en meubelzaak de Jong

1955 Broerstraat 46 – 48

KPN en Miss Etam, Juli 2019 (Google Streetview) Broerstraat 46 en 48 architect Rodenburg
KPN en Miss Etam, Juli 2019 (Google Streetview)

1 april 1955 heropent schoenenzaak Gebr. de Mandt op Broerstraat 46. Het is een van de twee winkels met vijf bovenwoningen, waarvan R. Rodenburg de architect is en de bouwer N.V. Aannemersbedr. V.h. G. Tiemstra en Zn. De andere winkel wordt gebruikt door Meubelzaak de Jong. Een foto is te vinden GN4137 RAN en uit 1956 ZN35224.

Schoenenzaak de Mandt

De Mandt was in een noodpand gehuisvest geweest, nadat hun winkel bij het bombardement van 1944 werd verwoest. De Mandt Sr. maakte de voltooiing van de herbouw zelf niet meer mee.

Jac. Maris maakte de betonwanden van de loggia’s met decoratief werk. De heer Steinman van de Genneper Molen verzorgde de betimmering.

De wethouder M. Duives noemt het pand een van de laatste in de nagenoeg voltooide Broerstraat. Ook F. Biessels, directeur van de Swift-fabriek sprak bij de opening, waarbij hij de enorm goed naam voor degelijke schoenen tegen scherp concurrerende prijzen noemt. (De Gelderlander 2/4/1955)

Daarbij is het opvallend dat het artikel geen melding maakt van de balkons met hun ronde gaten.

Vervolg

Winkels in de Broerstraat met op de achtergrond de Molenstraatskerk en uiterst rechts de gedenksteen die herinnert aan de geboorteplek van Petrus Canisius, 2007 (Henk Rullmann via DF3279 RAN CCBYSA)
In 2007 zitten Promiss en SPS in dezeww inkels: winkels in de Broerstraat met op de achtergrond de Molenstraatskerk en uiterst rechts de gedenksteen die herinnert aan de geboorteplek van Petrus Canisius, 2007 (Henk Rullmann via DF3279 RAN CCBYSA)

De gedenksteen in de rechterhoek van het pand is gemaakt door Wim van Woerkom. Hier stond het geboortehuis van de burgemeesterszoon Peter Kanis (Nijmegen, 8 mei 1521 – Freiburg, 21 december 1597, de latere Petrus Canisius). Deze is in 1971 onthuld, 450 jaar na zijn geboorte. Op 17 april 1864 is hij zalig verklaard, op 21 mei 1925 heilig.

Augustijnenstraat 19-23 Het Handwerkhuis en Maison Cinderella

1954-1955 Augustijnenstraat 19-23

Augustijnenstraat vanaf Plein 1944: het 4e pand van links is Augustijnenstraat 19-23 (het lichte pand met de balkons waar de fiets geparkeerd staat), waarvan het Handwerkhuis en Cinderella de eerste winkels waren, 1967-1969 (Ber van Haaren, Auteursrechthouder Gemeente Nijmegen via ZN35932 – B RAN CC0)

Augustijnenstraat 19-23 Het Handwerkhuis en Maison Cinderella architect Rodenburg

In september/oktober 1954 ontwerpt architect Rodenburg 2 Bedrijfsruimten met 3 Bovenwoningen aan de Augustijnenstraat voor de Stichting St. Jozef scholen. In 1955 betrekken Het Handwerkhuis en Maison Cinderella de winkels.

Lees Meer

American Lunchroom/Ruteck’s, later Dekker van de Vegt

1957 Plein 1944 129 131 Centrum, gesloopt

Lucnhroom American temidden van de noordzijde van Plein 1944: Panden aan de noordzijde: v.l.n.r. Schoenenzaak Neoform (Plein 1944 nr. 119), Cafe Restaurant Royal (Plein 1944 nr. 128) , Hotel Cafe Lunchroom American (Plein 1944 nr. 129-131) en Lunchroom Pleinzicht (Plein 1944 nr. 135), 1958 (Foto Grijpink via F32460 RAN CCBYSA)

Lunchroom American Ruteck’s later Dekker van de Vegt Plein 1944 architect Rodenburg

Eind 1957 is het gat aan de noordkant van Plein 1944 opgevuld: dan opent Lunchroom American, welke veel Nijmegenaren nog zullen kennen als Ruteck’s American Lunchroom. Het ontwerp was van architect Rodenburg. In de jaren vestigde Dekker van de Vegt zich in dit pand.

Lees Meer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.