Pieter van der Kemp

architect/tekenleraar

Pieter van der Kemp

(Delft 28 september 1809 – Nijmegen 1 juni 1881)

Pieter van der Kemp was tussen 1837 en 1880 stadsarchitect van Nijmegen.

Voor zijn biografie zie Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (NNBW)

School Synagoge

1872-1873

Winkel-/kantoorpand

ca. 1840-1845 Burchtstraat 69-71

Burchtstraat 16-10-2022

Oud Burgeren Gasthuis

1846 Molenstraat

Een tekening van de voorgevel van het Oud Burgeren Gasthuis (RAN)

Op 28 maart 1846 vindt de aanbesteding plaats van “Het doen van eene belangrijke verbouwing aan voornoemd Gesticht, met de leverantie van de benoodigde materialen”.  (PGNC 18/3/1846)

In juli vindt de “eerste steen-legging”plaats, waarbij het gebouw vrijwel gereed lijkt:

“Ll. Woensdag, ten 2 ure, werd met de meeste plechtigheid door Heeren Regenten den zoogenoemden eersten steen gelegd aan het thans in aanbouw zijnde gedeelte van het Oud Burgeren Gasthuis alhier. Een aanzienlijke menigte had zich in de aanstaande regenten-kamer vereenigd, in welke de plegtigheid zou plaats hebben; ook stond het corps muzikanten van de stedelijke schutterij gereed, om aan dezelve meerderen luister bij te zetten. Rondom het gebouw had zich eene groote menigte verzameld en op de hoog opgetrokkene muren stond al het werkvolk geschaard. Toen alles tot de ontvangst van de Heeren Regenten gereed was, traden zij, onder het aanheffen van muzijk, binnen, waarna de aannemer, de heer W. van Essen, den heer Vice-President A. Noorduyn eenen zilveren truffel en een fraai mahonijhouten kalkbakje, met bloemen versierd, aanbood. Bij het vervolgens ontvangen van eenen steen, deed Z. Ed., in kracht van taal, een korte, maar heel inhoudende, aanspraak, en daarna legde Z. Ed., evens als de overige Heeren Regenten, de heer architect P. van der Kemp, de aannemer en zijne compgagnons, elke eenen steen in het front des gebouws, telkens onder het gejuich der menigte en het bij afwisseling spelen der muzijk. Na den middag werden de werklieden, ruim 70 personen sterk, in eene door hen doelmatig ingerigte en met vlaagen versierde loots, onthaald op bier, wittebrood en kaas, tabak en lange pijpen. De oude lieden, de verpleegden in het gesticht, werden des avonds onthaald op chocolade en krenten-bollen; terwijl aannemer de deverdere tot den bouw in betrekking staanden door Heeren Regenten in den koepel van het gesticht aan een feestmaal zijn ontvangen.” (PGNC 11/7/1846)

Huis met toren op plek Wiemelpoort

Korte Molenstraat

Huis met toren op plek Wiemelpoort (RAN, foto dr. Jan Brinkhoff)

Op de achtergrond de Broerstraat . Het huis met het torentje was gebouwd door Pieter Van der Kemp op de plaats waar de oude 14e eeuwse Windmolenpoort of Wiemelpoort stond tot de afbraak in 1860.

Havenmond

1852-1853 Nieuwe Haven


Doorsnede over den Havenmond/Gemeente architect Kemp ; Del [1852-1853] / Doorsnede over een gedeelte van de lengte der Nieuwe Haven / Opgemeten en in teekening gebragt | door mij ondergeteekende Gemeente | Architect …Kemp (RAN)

Profiel havenmond
Situatietekening
Schaal 1:100

In de jaren 1852 en 1853 is de Nieuwe Haven gegraven. (RAN)

Societeit Burgerlust

1839, Valkhofplein

Burgerlust, architect Pieter van der Kemp

Op 11-6-1839 verschijnt er een personeelsadvertentie voor de werving van een kastelein. Hierin staat dat de Societeit bij de oprichting al 141 leden telt, “dit getal, vooral bij de opening der Societeit door derzelver aangename ligging en goed inrigting aanzienlijk zal toenemen; Billard en Tuin, alsmede bijzonder geschikte woning voor den Kastelein heeft.” J.P. Cramer,…

Lees Meer

Gemeentelijke Schouwburg

1838-1839, afgebroken 1934 Oude Stadsgracht

Gemeentelijke Schouwburg architect van der Kemp verbouwing Weve

In 1838 werd de schouwburg geopend. Het ontwerp was van stadsarchitect Pieter van der Kemp, gebouwd als “Lokaal tot Nut en Genoegen”. In 1881 vond een verbouwing plaats naar ontwerp van stadsarchitect Weve. Deze verbouwing lijkt vooral intern te zijn geweest. De schouwburg is in 1934 afgebroken om de Burchtstraat te verbreden.

Lees Meer

Loge St. Lodewwijk

1879 Muchterstraat 19

In september 1878 koopt de Loge St. Lodewijk het huis van Mevrouw de Wed. Scheers op een publieke veiling. (PGNC 4/9/1878)

“Morgen zal het nieuwe gebouw der Loge St. Lodewijk aan de Muchterstraat alhier feestelijk worden ingewijd. Ieder die in de gelegenheid was het gebouw te bezichtigen is het daarover eens dat van de ruimte de meest mogelijke partij si getrokken; zoowel de societeitszaal bendeden als het lokaal voor de werkzaamheden boven zijn ruim en met veel smaak ingericht. De heer P. Van der Kemp, naar wiens plan gebouwd werd, zoowel als zij, die zich met de uitvoering belastten of het toezicht hielden, hebben alle eer van hun werk. Naar wij vernemen zullen morgen een groot aantal bezoekers van andere plaatsen, ook buitenlanders, de plechtige opening van het gebouw bijwonen.” (PGNC 26/10/1879)

De loge zal hier tot 1899. Als gevolg van de ontmanteling van de vestingwerken verpauperde de buurt: veel welgestelde personen waren verhuisd naar nieuwbouw op de gronden van de vestingwerken. Daarop besloot St. Lodewijk tot nieuwbouw, ontworpen door de architect Maurits. In het artikel over de nieuwe loge staat ook meer over St. Lodewijk zelf.

MEEST RECENTE VERHALEN

Abonneren

Meld je aan voor een wekelijkse nieuwsbrief met de nieuwste blogberichten en exclusieve content. Verschijnt iedere dinsdag in je mailbox!