Architect H.M. Zoetmulder

Archichitect

H.M. Zoetmulder

Zoetmulder is een architect met de nodige ontwerpen in Nijmegen en daarbuiten. Hij ontwierp onder andere winkels en religieuze gebouwen.

Pastorie Maria Geboorte Parochie

Mariaplein, Rijksmonument

De Maria Geboortekerk met op de gevel (rechts) het Mariabeeld, dat in de oorlog werd beschadigd en in 1948 werd vervangen door het beeld van Albertus Magnus, gemaakt door Jac Maris

In 7 januari 1931 besteedt Zoetmulder “het afbreken van twee gebouwen onder den Berg en Dalschenweg en het bouwen op dezelfde plaats van een pastorie voor de parochie O.L. Vrouw Geboorte.” De laagste inschrijver was H.C. van Tienen voor f 49.997 (De Gelderlander 24/12/193 en De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad, 10-1-1931). De genoemde twee gebouwen was een dubbel woonhuis (bouwjaar 1891) dat vanaf 1905 de huisnummers 38 en 40 had.

Wanneer Pastoor J. v.d. Linden O.P. in september 1931 izijn zilveren pastoriefeest viert, wordt hem door de mannencongregatie der H. Familie een Mariabeeld voor de nieuwe pastorie aangeboden. Dit beeld is eveneens naar ontwerp van Zoetmulder. (De Gelderlander 28/9/1931). In de oorlog werd dit beeld beschadigd. In 1948 kwam hiervoor een nieuw beeld in de plaats: het beeld van Albertus Magnus, gemaakt door Jac Maris.

Het gebouw en het is een Rijksmonument vanwege: “Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een behoorlijk grote pastorie uit 1930-1931 in een zakelijke baksteenarchitectuur met markante kapvorm, bescheiden metselwerk-accenten en enkele grote raampartijen in Amsterdamse School-stijl naar ontwerp van architect H.M. Zoetmulder. De interieurindeling van het pand is intact. Bijzonder zijn de oorspronkelijke interieurelementen met invloeden van de Art Deco, zoals het gekleurde glas-in-lood met geometrische motieven, de vloer- en wandtegels en de stucplafonds.” Daarnaast is het van stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde.

Bronnen en verder lezen

Noviomagus

Rode Dorp

Nijmegen Berkstraat sn
Nijmegen Eikstraat sn
Nijmegen Plataanstraat sn
Nijmegen Populierstraat sn
Hatert A 319; 5114; 5115

Een aantal foto’s van de Berkstraat zijn te vinden bij het RAN:

rond 1935 https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=0-1&index=0&imgid=2301153284&id=2301153270

Daarnaast nog 2: https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=0-1&index=1&imgid=2301153483&id=2301153471 (uit 1976-1978) (en er is er 1 van Berkstraat 3-9 https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=0-1&index=2&imgid=14105847&id=345806

In 1911 richtten 15 arbeiders een woningvereniging op. Bestuursleden waren timmerlieden en geschoolde arbeiders. Het was een ‘rode’ vereniging op basis van katholieke grondslag. Het eerste, door de architect E. Verschuil ontworpen woningen, kwam gereed in 1915-1916. Dit waren 71 woningen en 2 winkels, gelegen aan de Broerweg en de Van Langeveldtstraat (thans Esdoornstraat).

“In de na-oorlogse jaren 1919-1920, waarin de woningnood steeds hooger afmetingen aannam, besloot de Vereeniging tot verderen bouw van arbeiderswoningen over te gaan. Nu mag nog wel eens gememoreerd worden, dat toen het te betreden pad lang niet over rozen ging. Alles was tot abnormale verhoudingen gekomen en niet dan na zeer veel overleg en langdurige voorbereiding werden in de jaren 1922-1925 een 200-tal woningen bijgebouwd, onder leiding van den architect H.M. Zoetmulder te Nijmegen. Deze woningen zijn eveneens gelegen in de omgeving van den Broerweg; zij waren spoedig allen verhuurd.” (PGNC 12/9/1936)

Bronnen:

PGNC 12/9/1936

winkelwoning

Broeckhuijsenstr, v 32-34, 1948-1949

Bron:
https://adoc.pub/deel-1-inventarisatie-wederopbouw-nijmegen-centrum.html

Juvenaat

Babberichseweg 23, Zevenaar

Juvenaat 1931 (Brinio, via Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort /BR01091-DOOS81)

Juvenaat St.-Stanislaus te Zevenaar

Half september openden de Broeders der Onbevlekte Ontvangenis van Maastricht een tweede Juvenaat. De opleidingsschool te Maastricht (Oud-Vroenhoven) is wel een ruim gebouw, maar bleek toch te klein. Ze was berekend op een 15—tal leerlingen en moest er in de laatste jaren over de 200 huisvesten. Dat kon niet langer; een nieuw gebouw was noodzakelijk.

Daardoor kon men tevens aan een anderen reeds lang gekoesterden wensch voldoen, n.l. de Voorbereidende klassen te scheiden van de eigenlijke Kweekschool.

In Zevenaar vond men een geschikt terrein en gunstige omstandigheden. Het vorig jaar werd met den nieuwen bouw begonnen.

Ofschoon het geheel nog volstrekt niet “af” is, heeft men het toch, zodraa het bewoonbaar bleek, betrokken. Het biedt reeds aan een kleine 100 studentjes onderdak. Einde November hoopt men met alles in gereedheid te zijn, zoodat dan de plechtige inwijding zal plaats hebben.

St. Stanislaus herbergt uitsluitend de voorbereidende klassen in den vorm eener Mulo-school, welke den grondslag legt voor de eigenlijke Kweekschool te Oud-Vroenhoven. Op die manier zal het gemakkeljk zijn een opleiding voor onderwijzer te verkrijgen, geheel in den geest der Wet, die een Mulo als onderbouw vraagt.

Het zal niet overbodig zijn op te merken, dat het Juvenat slechts toegankelijk is voor jongens, die eerlijke bedoeling hebben, later in de Congregratie der Broeders als Broeder-Onderwijzer werkzaam te zijn. Anders zou de Congregatie zich onmogelijk zulke offers kunnen getroosten. Immers offers vraagt zulk een bouwwerk. ’t Is wel hecht en geriefelijk en het rood pannendak steekt schilderachtig uit oven den driedubbelen ring van hoogopgaande pijnboomen. In alles is echter groote soberheid betracht. Alleen de mooie vorm en de sierlijke lijn, uitgedacht door architect Zoetmulder van Nijmegen en keurig uitgevoerd door aannemer Neyenhuis van Didam, geven het geheel een voornaam voorkomen en stempelen het tot een sieraad voor Zevenaar en omgeving.

Moge Gods zegen overvloedig rubsten op het heerlijke werk daar door de welbekende onderwijs-congregatie der Broeders van Maastricht verricht.”  (De Gelderlander 17/9/1927)

1930 (Brinio via Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / BR01970-DOOS182)

Kapel Juvenaat (Brinio via Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / BR01106)

Meer: https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rce-mediabank/?mode=gallery&view=horizontal&q=juvenaat%20zevenaar&page=1

Klooster en Studiehuis Fransiscanen

Vermeerstraat 7

De voorgevel van het klooster/studiehuis Bonaventura van de Minderbroeders-Franciscanen, ong 1930 (Brinio, via RAN)

Het St. Franciskus-studiehuis.

Aan de Vermeerstraat hebben de Paters Franciskanen een studiehuis opgericht, dat gisteren door den HoogEerw. Pater Provinciaal is ingezegend. Het huis ligt met het front aan de Vermeerstraat; de achterzijde ziet op den Bergendalschen weg uit over het onbebouwde gedeelte tegenover het St. Canisius-Kollege heen, naar den fraaien Cuypersgevel.

De HoogEerw. Pater R. Haasebroek(?), provinciaal der Franciskanen, heeft gisterenochtend half tien in de kapel van het Studiehuis een plechtige H. Mis opgedragen, geassisteerd door de Z.E. Paters Mr. E. van der Helm en Drs. A. Bernaerts. Na de H. Mis het huis ingezegend en hebben de genoodigden het bezichtigd.

Het huis maakt een vriendelijken indruk. Als wij het moesten bewonen, zouden wij dàt de grootste verdienste van den architekt noemen: hij heeft er een vriendelijk tehuis van gemaakt. Waarom moet een klooster koud en stug en huiselijk zijn, terwijl er toch met kleine middelen een gezellig interieur is te maken. De architekt van dit gebouw, de heer H. Zoetmulder, heeft bewezen, dat met fanciskaansche soberheid een studiehuis te bouwen is, dat tegelijk een gezellig woonhuis is. Als voorbeeld van wat er in deze richting te breiken is, zouden wij de refter willen noemen. De Paters Franciskanen eten van gladgeschuurde tafels en zitten daarbij op houten banken, welke langs den muur zijn geplaatst. Zoo sober mogelijk derhalve. Toch staan de houten tafels en banken gezellig in deze eetzaal, omvat als ze worden door een stroom van licht en door een eenvoudige, maar verrassend knusse betimmering. En de gangen zijn opgevroolijkt door een helder tegeltje in de lambriseering, en in de kamers van studenten en professoren is het, ondanks de strenge soberheid, vroolijk en gezellig. Men zie de vloeren bijvoorbeeld eens aan: daar mag geen dek over van linoleum of tapijt en wat is daarvan nu te maken? Hier liggen zoogenaamde riftvloeren, en die zijn warm van toon en kunnen door boenwas goed onderhouden worden. Ze zijn gemaakt van amerikaansch hout, de Douglas-den en lijken een prachtvinding voor kamers zonder zeil of tapijt.

Zoo zijn we aan den praat geraakt over de details vóórdat wij een woord van het geheel hebben gezegd. Het huis bevat gelijkvloers het gastenkwartier, de kamer van den Praeses, Prof. Dr. Franses, de refter, de keuken, de rekreatiezaal en andere dienstvertrekken; boven de kamers van professoren en studenten. Rechts is aangebouwd de bibliotheek, waarvan nog slechts het uiterlijk gereed is- de boeken moeten nog komen- terwijl aan den linkschen vleugel is opgetrokken de kapel en de sakristie. Het is een klein huiskapelletje van baksteen met enkel baksteen-motieven tot opsiering en aanscherping der lijnen. Een smaakvol gebouwtje, waarin de godsdienstige stemming als vanzelf geboren wordt. Er staat slechts één altaar in, doch naast de kapel zijn nog drie kamer-kapelletjes gebouwd, waarin drie altaren. Zoo heeft men gelegenheid tot het opdragen der H. Mis voor vier pastors, terwijl zij alle vier van elkander zijn afgezonderd en de een den ander niet hinderen kan.

Tot slot de namen der uitvoerders; hoofd-aannemer was de Firma B.F. van Tienen; het gewapend beton en andere betonwerken leverde de N.V. Nederland; de terrazzowerken de Fa.  d’Agnolo; de lood- en zinkwerken J. de Rooden; de fijne smeedwerken J. Hilders; sanitaire inrichtingen, water- en andere leidingen en centrale verwarming P.H. Lamers te Hees; stucadoorwerken C Ciemens; glas- en schilderwerken H.B. Wouters; glas in lood E. v. Bilderbeek; het koperwerk van het altaar en de elektrische geleiding de heer Kwakkernaat.

De naam van den architekt, den heer H. Zoetmulder, hebben wij reeds vermeld. Het was een goede dag voor dezen; zoowel de Paters als de genoodigden waren over dezen bouw onder alle opzichten tevreden.” (De Gelderlander 13/2/1928)

De kapel in het klooster/studiehuis Bonaventura van de Minderbroeders-Franciscanen, ong 1930 (Brinio via RAN)

N.V. J. Verschuur & Co.’s Electrische Schoenfabriek

Tooropstraat 20-28

N.V. J. Verschuur & Co.’s Electrische Schoenfabriek, ong 1930 (Een cliché naar een pentekening van Wim van Woerkom via RAN)

Verbouwing en uitbreiding

Nijmeegsche Nijverheid.

N.V. J. Verschuur & Co.’s Electrische Schoenfabriek.

Nederlandsche nijverheid kan zich handhaven tegenover vreemde industrie door intensief, streng doorgevoerd technisch bedrijf, dat zich speciaal toelegt op vakkundige groot-produktie van bepaalde artikelen.

Daar stonden wij kort voor Oudjaar in het smaakvol en toch betrekkelijk sober ingericht privé-kantoor van een Nijmeegsche nijverheidsfirma; welke eenvooudigjes en o zoo bescheiden begonnen, nu in volle fleur staat en tot steeds grooter groeikracht komt, dank zij energieken aanpak en vakkundige bedrijfsleiding.

Speciaal kinder-schoenfabriek heet de Nimco, welke thans, na jongste uitbreiding haar electrische werkplaatsen aan de Tooropstraat heeft liggen van nummer 20 tot en met 28.

Een stuk straat, in opkomst, is er niet door op terug gezet, daarvoor zorgde wel de bekende Nijmeegsche architekt Henri Zoetmulder, die aan interieur beste technische zorg schonk, maar ook het uiterlijk, gehouden in eenvoudige, strakke lijn, niet verwaarloosde.

Een langwerpig, laag middenvak, met twee hooger opschietende flankgevels, met exterieur als van welvarende burgerwoningen, waarvan 29-30 December de driekleuren woeien.

Er was reden toe.

Reeds Zaterdag was de nieuw vergrootte fabriek plechtig ingewijd door den ZeeEerw. Heer M. van Riel, in wiens St. Stephanuskerk des morgens een H. Mis van dank was opgedragen, bijgewoond door direksie, technisch- en kantoorpersoneel- een getal tot 120 toe.

Dit cijfer teekent reeds enigszins den omvang van dit Nijmeegsche bedrijf.

Het personeel, dien dag wel bedacht, toonde groote samenhoorigheid met de direksie, een van hen vertolkte aller sympathie en bood den heer Verschuur, die voornamelijk de technische leiding voert, een herinngeringsgave aan.

Uit alles bleek, dat de verhouding tusschen werkgever en werknemer hier goed was.

Uitgenodigd door de direksie, om de nieuwe kantoren en fabriek in volle bedrijf, in oogenschouw te nemen, werden wij rondgeleid door de heeren Gebr. Verheij en den heer Verschuur.

In het nieuwe gedeelte, aan de Oostzijde, zijn ondergebracht de kantoren van direksie en administratie.

In een keurig met kleurige tegels gedekoreerde hall komt de trap naar boven uit, welke leid naar de privékantoren, waarnaast die der administratie en expeditie.

Beneden kwam een nieuw voorraadmagazijn, waarin 60 toto 70.000 paren kinderschoenen heel overzichtelijk kunnen worden opgeborgen.

Parallel daarmede loopt de stikkerijafdeeling, waar een 36-tal electrisch gedreven Singer-stikmachines bediend worden door vakkundige meisjes, die in ieder een aparte machine voor verschillende doeleinden ter beschikking hebben. Merkwaardig is de verlichting dezer moderne machine- welk erg aan zich een verschuifbaar electrisch lampje heeft, zoodat het licht onmiddellijk op het werk valt- de z.g.n. pendellampen zijn hier dus overbodig.

Deze afdeeling voor licht en lucht ruim en vrij, is zoo hygiënisch mogelijk ingericht, temeer waar zij voorzien is van stofvrije eubeoliet-vloeren.

In de z.g.n. stanzerij, zoowel voor de fijne bovenleersoorten als voor de grovere zoolleersoorten, bleken de meest moderne machines te staan- een twaalftal. De meeste waren voorzien van de beste en nieuwste stanzmessen voor de eenvoudigste tot de fraaiste modellen toe. Immers ook een naar de eischen des tijds ingerichte schoenfabriek heeft een eigen model-ontwerper, die een doorkneed technicus is.

Stikkeij en snijerij of stanzerij maken den indruk van te zijn de pioniers-onderafdeelingen.

Verder de uitgebreide fabriek doorgaande zoemde het in de ooren van het getik-tak der machines. Alles gaat immers machinaal.

Aan machines van verschillenden aard maakten vaklieden verder het schoenproces af met zool-stempelen, uitleesten, uitpoetsen, bronzen, scharen, inleesten, schrooien, stiften, opnagelen, gladden, aanslag nagelen, doornaaien, uitleesten, opzoolen, inballen, opkloppen, zwikken, overhalen, aanhechten, binnenzool opslaan en neus inplakken en kap insteken- en meer technisch werk, dat bewonderensvlug door vaklieden, met groote routine verricht werd.

Ieder heeft hier zijn funksie, door technische leiding juist uitgekozen.

Dat is het geheim van de steeds stijgende produktie van deze speciale kinderschoenfabriek Nimco, welke per jaar duizenden kinderschoenen in den handel bracht tegen prijzen, waarvoor noch Engeland noch Duitschland kon leveren.

De Nimco nam dan ook steeds grooter vlucht en was in 1924 driemaal zoo groot als in 1920.

De produktie bedroeg in 1924 ruim 230.000 paar schoenen, welke allen hun weg naar de schoenwinkeliers hier te lande en rechtstreeks gingen van fabriek naar winkel, zonder tusschenhandel derhalve- welk economisch systeem natuurlijk van gunstigen invloed was op den prijs van den klein-afnemer.

Als bijzonderheid zij nog vermeld, dat het technisch personeel, vooral de meisjes, in de fabriek tot het speciale vak van schoenfabrikesie is opgeleid en dat het personeel tegen stukloon werkt, dat allen goed vaklieden- zoowel mannen als meisjes, een goed weekloon verzekert.

Onder goede arbeidsvoorwaarden wordt er dan ook gewerkt op de Nimco, waar tevens voor het personeel goede schaftlokalen werd zorg gedragen, naast ruime pak- en sorteergelegenheid.

Nimco staat nu momenteel onder de eerste industrieën der stad.

De uitbreiding der fabrieken geschiedde door den aannemer, den heer H.J. van Ewijk, die het ontwerp- Henri Zoetmulder uitstekend uitvoerde. De electrische licht- en krachtinstallatie werd geleverd door de firma C. D. Alewijnse en Co. Bij de licht- en krachtinstallatie vielen op de practische schakelkast en kontrole-lichten.

De firma Heijnen voorzag kantoren en gangen van prachtige en practische eikenhouten lampen. De heer H. Luermans verzorgde het schilderwerk, de heer S. Verheij de stoffeering en de heer van Kessel het stukadoorwerk.” (De Gelderlander 31/12/1924)

Stand

“De architect Zoetmulder ontwierp een opvallend keurigen stand voor de N.V. J. Verschuur en Co. electrische schoenfabriek, Fortweg. Deze nijverheid, voornamelijk op de massa-productie van kinderschoenen in alle soorten, kwam tot een weekproductie van 4000 tot 5000 paar.

De kwaliteit van de Nimco en de Astra bewondert men hier.” (De Gelderlander 13/9/1922)

Groote Markt 41: Hanzebank, Biessels

Hanzebank

D12.384920 Verbouwen winkelhuis tot kantoren, detail bouwaanvraag

Opening van de Hanzebank.

Hedenmiddag half drie uur heeft de plechtige inzegening en officieele opening plaats gehad van het nieuwe hier ter stede aan de Groote Markt 41 gevestigde bankgebouw van de Credietvereeniging “de Hanzebank”. Aanwezig waren o.m de meeste bestuursleden van genoemde vereeniging, de directeur van de centrale Hanzebank te ’s Hertogenbosch, het bestuur en eenige leden van de R.K Middenstandsvereeniging te Nijmegen.

Na opening der bijeenkomst door den voorzitter van de Credietvereeniging “de Hanzebank”, den heer M.A. Völker, burgemeester van Veghel, nam de geestelijk adviseur van de Nijm. R.-K. Middelstandsvereeniging, de Z.Eerw. heer F.J.A. Werners, het woord, die deze plechtigheid schetste als een triomf voor de R.K. middenstandsorganisatie te dezer stede, welke meer dan op eenige plaats in ons land was tegengewerkt maar schitterend heeft gezegevierd. Voor enkele jaren durfde men het woord Hanze hier ter stede niet uitspreken en ziet hoe de omstandigheden zich ten gunste hebben gekeerd: thans staat dat woord met groote letters op het gebouw der Hanzebank te Nijmegen.

Z.Eerw. ging hierna, in ornaat en geassisteerd door twee koorknapen, over tot het verrichten der kerkelijk plechtigheid. Na het uitspreken van de gebeden, zegening van een “plaats” en “zegening van een nieuw huis”, waarmede de aanwezigen instemden, had de sprenkeling met wijwater plaats.

Alsnu nam kapelaan Werners opnieuw het woord om hulde te brengen aan de R.K. Middelstandsvereeniging alhier voor den krachtigen stoot, welke te dezer zake van haar was uitgegaan. Spr. gaf uiting aan zijn overtuiging, dat de R.K. middenstand te Nijmegen zou groeien en een schoone toekomst zou tegemoet gaan.

De voorzitter van de Credietvereeniging, de heer Völker, sloot zich bij deze woorden aan, eveneens hulde brengend aan het bestuur der Nijm. R.K. Middelstandsvereeniging en aan de eerste correspondent van de Hanzebank te Nijmegen, den heer Joh. Verheijen, die het voorbereidend werk heeft verricht van de opening van deze bank. Spr. had van den bloei der Nijmeegsche Hanzebank de beste verwachtingen.

Verder voerden nog het woord de heeren A.J. de Wilt, voorzitter van de Nijm. R.K. Middelstandsvereeniging, en de heer Joh. Verheijen; laatsgenoemde meende uiting te moeten geven aan een bij hem aanwezig gezond optimisme, grenzend aan overmoed ten aanzien van de toekomst van de Nijm. Hanzebank, gezien het welslagen van alle ondernemingen der Credietvereeniging.

Een der cliënten van de bank had een bloemstuk gezonden.

Na afloop der plechtigheid bezichtigden de aanwezigen het gebouw. Men heeft den vroegeren boekwinkel der firma Thieme op doelmatige wijze inwending verbouwd. Van de vestibule komt men door portes-brisées in een wachtkamer, toegang gevend rechts en links tot de kantoren voor directie en personeel. De ventilators boven de deuren in den vorm van schroeven kunnen als symbool worden opgevat van de hooge vlucht welke deze Hanzebank zal nemen. In het sous-terrain in een vertrek voor coupon-knippers en een kelder waar de safe zal worden geplaats; hier heeft men ook een stookplaats voor de centrale verwarming. Natuurlijk is het gebouw electrisch verlicht. Alles ziet er keurig, nieuw en frisch uit, ook het meubilair der kantoren.

De heeren J. Verheijen en H. Verheijen treden op resp. als eerste en tweede correspondent te Nijmegen van de Credietvereeniging “De Hanzebank”.

Hier volgen de namen van hun die aan de verbouwing hebben medegewerkt: architect H.M. Zoetmulder; aannemers Gebr. Jansen; centrale verwarming P.H. Lamers te Hees; electrisch licht en telefoon-installatie J. Reuser-v. Alphen; schilder A. de Vries; glas-in-lood en geëts glas firma Bilderbeek; stucadoorwerk firma Klomp; meubileering J.H. Heijnen; smidswerken Gebr. Jansen, allen alhier.” (PGNC 17/12/1915)

Theo Biessels’ Kantoorboekhandel

D12.388687 Detail Voor een gedeelte vernieuwen en veranderen (20-05-1924)

De voormalige Hanzebank.

Nijmegen is een uiterst-moderne zaak rijker, liggend aan een punt, dat in de vroegste Middeleeuwen onder den naam van “Het Kruis” (kruispunt) reeds het verkeershart der stad was, wat heden dan dage meer dan ooit gehandhaafd blijft.

Wij doelen hier op “Theo Biessels’ Kantoorboekhandel”, die zich heden gevestigd heeft in het pand der voormalige Hanzebank, Groote Markt. Daar waait vandaag vanaf het forsche balcon de Nederlandsche vlag als feestsymbool.

In een koopacte van het jaar 1821 wordt dit gebouw omschreven als “een zeer spacieus, wel ter neering liggend huis en erf, waarin sedert meer dan 60 jaar drukkerij, mitsgaders boek- en papierhandel met succes uitgeoefend is geworden”.

Wel is het een speling van het lot, dat hier nu juist een eeuw later weer eenzelfde bedrijf komt opleven en wel in hoopgevende kracht.

Als geboortehuis van den eersten Nimweegschen boekdrukker Van Goor begon hier het papierbedrijf reeds omstreeks 1750. De drukkerij (annex boekhandel) der overbekende firma Thieme heeft er circa 80 jaar gewerkt. En thans wijst alles er op, dat de nieuwe kantoorboekhandelaar, die zijn opleiding genoot in de eerste zaken van Amsterdam en Rotterdam, den ouden naam zal blijven waarborgen.

De laatste Jaren was het Bankgebouw verwaarloosd. Nu is het verjongd achter de hooge schutting te voorschijn gekomen. Iedere voorbijganger wendt even zijn hoofd op zij naar de flinke vitrines en de schitterend-mooie glasplaat van den artist Jacques Leenders, alhier: warm-gele letters op een gewolkt-karmozijn-rooden grond.

Origineel is vooral ook de hoek als ingang, waarboven uit een kleurigen, slanker koker een vulpenhouder omlaag hangt als embleem en uitroepteeken van den nieuwe bezitter. Eenige meters hooger, reeds ver in de Broerstraat zichtbaar, trekt een kokette lichtbak de Nijmeegsche aandacht naar Waterman-Vulpenhouder. De drie ruime etalagekasten van teakhout met geetst glas en veelkleurig glas-in-lood, bieden een overzicht wat hier geboden zal worden: schrijfmachines, cyclostyles, kantoorboeken, losbladige boeken, bureau-benoodigdheden, postpapier, snuisterijen, schilder- en tekenbehoeften enz.

Binnentredend, wordt men getroffen door de zeer delicate en kostbare betimmering van de Meubelfabriek J. Heijnen Zonen in een massief-Amerikaansch teakhout. De toonbank, geheel van spiegelglas, doet hier monumentaal aan. En dat alles wordt bestraald door verlichting van het electro-technisch-bureau Jos. Kwakkernaat, Fransche straat.

Een breede trappengang met gebronsde teg… en koperwerk leidt naar de oude kluiskelder van de Hanzebank, thans practisch omgebouwd tot productiever doel: een ruim magazijn met voorraden, goed en goedkoop.

De bouw was welverzorgd in handen van de aannemers Bakkers en Beker, twrijl de gekuischte smaak van den deskundigen Architect H. Zoetmulder het zijne leverde in groote lofwaardigheid.

De architectuur bleef in sobere-strakke lijn. De eenheid is hier in niets verbroken.

De heer Lamers te Hees leverde de Centrale Verwarming en de schilders fa. Wouters, St. Annalaan, brachten alom Kleur en frisch leven aan.

De scherpe concurrentie, de ingewikkelde productieve verhoudingen en vooral niet te vergeten den fiscus, dwingen den zakenman van tegenwoordig, mede te gaan met zijn tijd In deze behoeften nu kan de heer Biessels ruimschoots voorzien.

Wij zagen tabellarische boeken met zelfs tot 36 geldkolommen, opbergsystemen, kaartsysteem in eiken kastjes en anderszins, losbladige boeken, boeken met genummerde tabellen, in één woord alles wat op dit gebied kan worden geboden. En wat meer zegt, tegen buitengewoon lage prijzen. De heer Biessels verzekerde zich bovendien den alleenverkoop der Imperial-schrijfmachines, welke elders reeds uitstekend zijn ingevoerd. Teeken- en schilderbehoeften in royale sorteeringen vullen het voornoemde nog bovendien aan. Artist en amateur vinden hier speciaal hun kleuren voor het palet.

Rembrandt-olie- en waterverven, die een Europeesche vermaardheid genieten, liggen hier te kies en te keur

Ten slotte vindt hier de jeugd nog haar schoolbehoeften.

Het is wel zeker, dat deze winkelzaak, die heden zoo stralend met bloemen gesmukt is, bloeien zal.” (De Gelderlander 3/10/1924)

Patronaatsgebouw

Hoveniersweg Tiel

“Tiel. Het Bestuur van het R.K. Jongenspatronaat “St. Petrus van Verona” alhier is door aankoop eigenaar geworden van de de huizen aan den Hoveniersweg, grenzende aan he St. Josephgebouw. Dit driedubbele pand zal worden gesloopt. Er zal op het aldus vrijkomende terrein een nieuw Patronaatsgebouw verrijzen.

De heer Zoetmulder architect te Nijmegen zal met de leiding der werkzaamheden worden belast.

Het “St Joseph”-gebouw zal mede door ruiling van grond belangrijk kunnen worden uitgebreid zóó zelfs dat de groote zaal ongeveer 500 personen zal kunnen bevatten en tevens de tuin aanzienlijk zal worden vergroot. Een en ander zal ongetwijfeld aan het bloeiende R.K. Vereenigingsleven ten goede komen.

Men denkt nog dit jaar met het nieuwe gebouw en de daaruit voortvloeiende verbouwing gereed te komen.” (De Gelderlander 6/6/1916)

“Tiel. Zondag werd onder zeer veel belangstelling het nieuwe patronaatsgebouw ingewijd door den hoogeerw. Pater Ant. ter Maat, mag. prov. ord. praed.

Het keurige gebouw doet den kundigen architect, den heer A. Zoetmulder, te Nijmegen, alle eer aan.

Zoowel bij de inwijding ’s middags van het gebouw als ’s avonds tijden de feestavond werden tal van toespraken gehouden, waaruit ten duidelijkste bleek, dat de vestiging van dit monumentaal patronaatsgebouw de algemeene sympathie ondervind en zeer veel medewerking en steun is waar te nemen.

De vergroote zaal van het St. Josephgebouw was ’avonds eivol met een zeer dankbaar publiek, dat volop heeft genooten van de schoone zangnummers die door het zangkoor “Soli Deo Gloria”, het dubbelkwartet “de Batouwers”en het muziekensemble werden ten gehoore gebracht.

De eerw. Directeur, pater J. Dickmann, mag tevreden zijn met het verkregen resultaat, waarmede onze gelukwenschen.” (De Gelderlander 23/8/1917)

U.L.O. school

Lingestraat Tiel

Bijz. Onderwijs te Tiel.

Men schrijft ons uit Tiel:

Zondag had alhier de plechtige inzegening plaats van de nieuwe kapitale R.K. U.L.O. -school aan de Lingestraat alhier.

De kerkelijke plechtigheden werden verricht door den Z.Eerw. Pater fr. B.A.J. Siemes, vroeger pastoor alhier, thans te Alkmaar, hierbij geassisteerd door de WelEerw. Pater fr. Micklinghoff en Bertel, terwijl pastoor H.J. Koolen alhier de plechtige intronisatie van het Beeld van het H. Hart verrichtte.

Aan vele medewerkers, architect den heer H.M. Zoetmulder te Nijmegen en aan de heeren Th.J. Baars & Zn. Te Buurmalsen, werd dank gebracht, terwijl den heer P.H.M. Collignon, hoofd der nieuwe school, met zijn 8 leerkrachten werd geluk gewenscht en de hoop daarbij uitgesproken, dat van deze school vele flinke mannen en vrouwen in de maatschappij mogen binnentreden.

Hierna werd een rondgang door het gebouw gemaakt, dat er overal keurig uitziet. Voor de vestibule doet zeer aangenaam aan, terwijl de leeskamers ruim en luchtig zijn.

De speelplaats- gedeeltelijk overdekt- heeft een oppervlakte van 2500 vierk. Meter.

Moge het Katholiek onderwijs alhier dien tengevolge een nieuw stadium van bloei tegemoet gaan!” (De Gelderlander 2/5/1922)

N.V. Auto Palace

Vredestraat (Nieuwe Marktstraat, hoek Vreedestraat)

N.V. Auto Palace.

Er zou in Nijmegen geen ondernemingslust zitten.

De feiten van den dag weerspreken gelukkig die uitlatingen van pessimisten, die blijkbaar in den vooruitgang van eigen stad geen vertrouwen genoeg hebben.

Onder die zwartgallige dwarskijkers behooren gelukkig niet de heer A.J. Janssen en H.J. de Groot, die heden aan de Nieuwe Marktstraat- hoek Vreedestraat, in de onmiddelijke nabijheid van het station de grootste autogarage van Gelderland, zelfs een der grootste van het land geopend hebben.

In het auto-palace is plaats voor niet minder dan honderd auto’s- en dit als bij het hartje van de stad.

De vroegere groote overdekte opslagplaatsen der firma Key zijn als onherkenbaar verbouwd tot een groote garage, welke door zijn afmetingen, inrichting en gerief aan een Amerikaanschen opzet doet denken.

Er zaten ongetwijfeld durf en stuwkracht achter de uitvoering van dit plan.

Het Auto-palace heeft een vloeroppervlak van 1200 M2., biedt stalling voor honderd wagens, heeft aparte, ruime afwaschplaatsen en reparatieinrichting.

 De garage is overkoepeld met een spanning in ijzerconstructie van ongeveer 30 meter. De ruimte van de autohall spreekt nog meer doordat er nergens een draagzuil behoefde gezet te worden. Licht valt er in overvloed binnen door een koepel. Bij avond straalt het licht uit sterke electrische lampen.

De vloer is bedekt met licht grijze basaltine tegels; de kleuren, waarin de garage gezet is, zijn licht gehouden.

Het geheel maakt een welvarenden technisch verzorgden indruk en zal zeker voldoen.

Voor auto-vrachtwagens is nog ’n apart deel der garage ingericht, waar tevens een benzine- en olie-depot is. Aan de garage is tegelijk een verhuurafdeeling verbonden en vindt men bovendien ’n depot van de Lee-Banden.

De firma Jansen-De Groot vertegenwoordigt de bekende Chrijsler 65, Chrijsler 75, Chrijsler Imperial- de prijzen gaan van f 2600- f 12000. Ook kunnen hier geleverd worden de Chrijsler-race-bootmoteren.

Dan vertegenwoordigt de Auto-Palacefirma nog de bekende Renault luxe- en vrachtautomobielen in alle uitvoeringen.

Het ontwerp van het Auto-Palace is van den Nijmeegschen architect H. Zoetmulder die een vernuftig gebruik maakte van den nog bestaanden bouw; de uitvoering was in goede handen van de Nijmeegsche aannemers J.J. de Groot en Zonen; de Ijzerconstructie werd tot stand gebracht door de firma Wilh. Hemes te Barmen; de dakbedekking werd verzorgd door de firma Flaas en Wijers; het glas werd ingezet door de firma Langenhuijzen, het schilderwerk is van de firma Burgers en Zoon, terwijl de lichtinstallatie en de reclames in ijzerwerk werden aangebracht door de firma Jos. Kwakkernaat.

Voor de garage zijn de kantoren der directie ingericht.” (De Gelderlander 3/5/1929)

Verbouwing hoek Fransestraat – St. Annastraat

Hoek Fransestraat Annastraat verbouwing Zoetmulder en van der Pijll

Veel Nijmegenaren kennen het hoekpand op de St. Annastraatstraat en de Fransestraat als café St. Anneke. Oorspronkelijk was het samen met het huidige nummer 53a 1 grote woning, die er in ieder geval in 1910 al stond. De architect Zoetmulder ontwierp de splitsing naar 2 winkels met bovenwoningen. Op 53a zaten hier jarenlang meubelzaken (Tilders…

Lees Meer

Verbouwing tot Banketbakkerij “St. Anna”

1934 St. Annastraat 106 a (huidig)

Veel Nijmegenaren kennen het pand op de hoek van de St. Annalaan en St. Stephanusstraat nog als bakkerij Pruyn. In 1934 verbouwt Zoetmulder dit pand als banketbakkerij.

Banketbakkerij “St. Anna”.

Hedenmiddag heeft de heer Boeracker op de St. Annastraat hoek Stephanusstraat een banketzaak geopend. Het pand is, onder architerctuur van den heer Zoetmulder, grootendeels verbouwd en zoo heeft deze nieuwe zaak een modern, keurig aanzien gekregen. De vitrines zijn geheel van donkerrood mahoniehout met spiegelruit en facetrand geslepen. Het binnen- en buitenwerk is eveneens zooveel mogelijk in dezelfde kleur gehouden, zoodat er een harmonisch geheel gevormd is. De heer Boeracker heeft jarenlange practijk in eerste klas zaken, hetgeen een waarborg is, dat de banketbakkerij “St. Anna” bieden zal, wat van een zaak op dezen stand verwacht mag worden. De nieuwe zaak specialiseert zich ook op het gebied van allerlei soorten uitsluitend luxe broodjes, die elken dag versch verkrijgbaar zijn.

Vermelden wij nog, dat de verbouwing van het pand werd uitgevoerd door den heer Seegers, Stijn Buysstraat. (PGNC, 2-2-1934)

Masion Ziere

Lange Hezelstraat no. 78

D12.402133 Gedeeltelijk vernieuwen en veranderen, aanvraag 14 januari 1936

Maison Ziere

De heer Ziere, een modern kapper van echt Hollandsche huize, heeft er gelegenheid van zijn zaak hier ter stede nieuwe kapsolons geopend in het naar het ontwerp van architect H.M. Zoetmulder practisch verbouwde pand aan de Lange Hezelstraat no. 78.

In deze nieuwe zaak zijn niet minder dan acht kapsalons ingericht, voorzien van de nieuwste machines voor permanenten, haardrogen, enz.

Vakman met zijn ervaring en menschenkenner, heeft hij zijn zaak wat inrichting betreft en prijzenregeling aangaat, geheel ingericht naar de eischen van den dag.

De cabines zijn voorzien van de nieuwste Muholo’s haardroogmachines en vernikkelde waschbekkens.

De Muholo’s zijn weer van de nieuwste constructies voorzien en houden bij het drogen de juiste temperatuur.

Het interieur achter het intieme winkeltje met aantrekkelijke étalage is in gezelligen toon gehouden- er is een wachtgelegenheid met moderne stalen meubelen.

De verbouwing is uitgevoerd door den aannemer Seegers; het schilderwerk door de firma Kaak; de stoffeering door de firma Hanraets (Van Slichtenhorststraat). De fa. Reuser van Alphen verzorgde de electrische licht- krachtvoorziening, terwijl de fa. d’Agnolo een moderne hout-granito-vloerbedekking legde.” (De Gelderlander 27/3/1936)

(Overige) gevonden werken

Hieronder staan gevonden werken, veelal afkomstig uit krantenadvertenties voor aanbestedingen. Daarom dient er wel een slag om de arm gehouden te worden: het is mogelijk dat een architect alleen ondersteund was, zonder dat hij het gebouw heeft ontworpen. Een aanbesteding betekent niet dat de bouw zondermeer is uitgevoerd.

Wat?AdresNamens/opdrachtgeverJaargenoemde datum aanbestedingOpmerkingBronAanbesteding?Gegund aanBron
MonsterzaalOude Varkensmarkt No. 15-21A.A. v.d. Borg1912/1913ong 1-1-1913Door den architect P.G. Buskens, chef de bureau den heer H.A. Zoetmulder, is opgedragen aan den heer H. Delgijer het sloopen der perceelen Oude Varkensmarkt No. 15-21 alwaar zullen gebouwd worden monsterzaal, bergplaatsen en het kantoor voor den heer A.A. v.d. Borg alhier. Op 22-12 verschijnt de aanbesteding voor de bouwDe Gelderlander 22/12/1912 en De Gelderlander 7/12/1912AC. Leenders te Malden,  f8850 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 1/1/1913
LandhuisMookC. Hanssens te Heumen1913Door P.G. Buskens, architect, chef de bureau H.M. Zoetmulder, is onderhands aanbesteed het bouwen van een landhuis te Mook voor den heer C. Hanssens te HeumenDe Gelderlander 30/1/1913AF. Verhagen en W. Verstegen, f8700 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 30/1/1913
huisWeurtA.W. Burgers1913ong 4-2-1913Door den heer H.W. Zoetmulder, chef de bur. Van den architect P.G. Buskens te Rotterdam B.N.A. aanbesteding het verbouwen en restaureren van huize ’t Kasteel te Weurt voor den heer A.W. BurgersDe Gelderlander 4/2/1913AH. Kellendonk te Weurt, f3120 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 4/2/1913
woonhuisBeuningenW.J. Burgers1913Door den heer P.G. Buskens, architect alhier, chef de bureau de heer H.M. Zoetmulder: Het bouwen van een woonhuisje te Beuningen  voor den heer W.J. BurgersPGNC 24/2/1913AA. Lelivelt, f 2200PGNC 24/2/1913
woonhuisBeuningenGr. Burgers te Beuningen1913Door den heer P.G. Buskens, architect alhier, chef de bureau de heer H.M. Zoetmulder: Het bouwen van een woonhuisje voor den heer Gr. Burgers te BeuningenPGNC 24/2/1913AA. LeliveltPGNC 24/2/1913
twee dubbele arbeiderwoningenDeestG. van Gelder1913Door den heer P.G. Buskens, architect alhier, chef de bureau de heer H.M. Zoetmulder: Het bouwen van twee dubbele arbeiderswoningen te Deest voor den heer G. Van GelderPGNC 24/2/1913AGradussen en van der Wilen, timmerlieden, en Van den Broek, metselaar aldaar, voor f4017PGNC 24/2/1913
woonhuisdames H. En E. v.d. Heijden1913Door de architect, P.G. Buskens, H.M. Zoetmulder, Chef du bureau, werd bij enkele prijsopgave aan de heer Th. J. v. Driel opgedragen het bouwen van een woonhuis voor rekening van de dames H. En E. v.d. Heijden alhierDe Gelderlander 30/8/1913ATh. J. v.d. DrielDe Gelderlander 30/8/1913
woningenTielWoningstichting “St. Joseph”192019-8-192084 woningen in 3 percelen en in massaDe Gelderlander 11/8/1920A
schoolBijleveldsingel, hoek Hendrik Hoogerstraat W.Z.Bestuur Stichting “St. Josephscholen”19214-2-1921“Onder R.K. Georganiseerde aannemers worden aanbesteed:” Het bouwen van een schoolgebouw met gymnastiek-lokaal e.a.De Gelderlander 28/1/1921A
schoolTerrein nabij Lingedijk, TielKerk- en Schoolbestuur der St. Dominicus-Parochie192110-5-1921Het bouwen van een negenklassig schoolgebouw met gymnastieklokaal, etc op een terrein nabij Lingedijk te TielDe Gelderlander 30/4/1921A
arbeiderswoningenTerrein aan de BroerwegBestuur der Arbeidersbouwvereeniging “De Gezonde Woning”192229-3-1922Het bouwen van 50 arbeiderswoningen, op een terrein aan den BroerwegDe Gelderlander 17/3/1922ABalt en Hendriks, f185.300 in massa met kelders doch zonder kozijnen, met kozijnen f196.300 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 30/3/1922
woningenB. en W. te Mook19225 dubbele woningen ten behoeve van de volkshuisvestingDe Gelderlander 11/3/1920AGebr. Kroes Herveld, f49.525 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 11/3/1920
schoolB. en W. te Mook1922uitbreiden en verbouwen der Openbare Lagere SchoolDe Gelderlander 11/3/1920AGebr. Kroes Herveld, f12.810 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 11/3/1920
woningen met winkelTerrein aan de BroerwegBestuur de Bouwvereeniging “De Gezonde Woning”192319-12-1922Het bouwen van 50 arbeiderswoningen met een winkel op een terrein aan den Broerweg -> onduidediljk of dit een opnieuw geplaatse aanbesteding van maart is of een nieuwePGNC 8/12/1922AGebrs. Van Crey te Rosmalen “Dat aan de z.g. opvolgende inschrijvers dit werk is gegund vindt, naar men ons meldt, zijn oorzaak in de omstandigheid dat deze firma aan de hand van de nieuwe door de overheid gegeven voorschriften op bijzondere wijze kon tegemoet komen.”PGNC 15/1/1923
hoofdgebouwKelfensboschBestuur der stichting St. Josephscholen1923De uitbreiding en verbouwing van het hoofdgebouwDe Gelderlander 24/4/1923AL.P. v. Horssen, f44844 (obv laagste inschrijving)De Gelderlander 24/4/1923
arbeiderswoningenTerreinen aan de BroerwegBestuur der Arbeidersbouwvereeniging “De Gezonde Woning”192327-12-1923In 2 percelen en in massa: Het bouwen van 58 Arbeiderswoningen met een Winkel op terreinen aan den Broerweg te Nijmegen. Perceel I: 39 wonngen: perceel II 18 Woningen en 1 Winkel met WoningPGNC 14/12/1923AE. van Cry te Rosmalen, obv één na laagste inschrijving (f162.400; laasgste inschrijving was C van Drenth & Westreenen Zaltbommel, f159.923)PGNC 28/12/1923 en PGNC 2/1/1924
schoenfabriekTooropstraat 20/26N.V. J. Verschuur & Co.’s Electrische Schoenfabrieken192418-3-1924Uitbreiding der Electrische SchoenfabriekPGNC 8/3/1924A
winkel en lunchroomGroote Markt hoek Grootestraatde heer Biessels, Jan de Wittstraat1924Het verbouwen en inrichten van het pand Grootestraat (voormalige Hanzebank) tot winkel en lunchroom. In het gebouw zal aan de Markt een kantoorboekhandel en aan de Grootestraat een lunchroom (van den heer Levitus) worden gevestigdPGNC 28/5/1924Bakkers en Beker, perceel a f8340, perceel B f4500 (voor perceel a was dit de laagste inschrijving)PGNC 28/5/1924
scholenCuijkEerw. Zusters van Liefde te Cuijk1925Het verbouwen van de scholen aldaarDe Gelderlander 11/7/1925J. Beker te Nijmegen, f10400 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 11/7/1925
Betouwstraat 22M.J. Payens1925Het verboowuen van het perceel Betouwstraat 22De Gelderlander 25/7/1925B.J. Erkens, f6080 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 25/7/1925
JuvenaatZevenaarCongregatie Onbevlekte Ontvangenis1926Het bouwen van een R.K. Juvenaat gebouw te ZevenaarDe Gelderlander 17/7/1926J. Neyenhuis te Beek, gem Bergh, f 246.760 volgens gewijzigd bestekDe Gelderlander 17/7/1926
StudiehuisVermeerstraatE.E. P.P. Franciscanen O.F.M1927Het bouwen van een studiehuisDe Gelderlander 11/1/1927firma B.F. van Tienen en de gewapend betonwerken aan de N.V. NederlandDe Gelderlander 11/1/1927

MEEST RECENTE VERHALEN

Abonneren

Meld je aan voor een wekelijkse nieuwsbrief met de nieuwste blogberichten en exclusieve content. Verschijnt iedere dinsdag in je mailbox!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.