Derk Semmelink, architect

Architect

Derk Semmelink

(IJzevoorde, 4 augustus 1855 – Nijmegen, 11 maart 1899)

Architect Semmelink begon als leerling bij de Arnhemse architecten van Gendt en Nieraad. Een aantal werken van hem zijn Hotel-café Bellevue, villa Maris, het Luthers Kerkje, het Wilhelminaziekenhuis, Bahlmann en schoolgebouw van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen

Café-Restaurant Bellevue

1885, Spoorstraat

Hotel Bellevue, op de hoek met de Nieuwe Marktstraat, 1890 (Uitgave A. Jager, RAN)

“De Spoorstraat is weder met een sierlijk gebouw verrijkt. Wij bedoelen het, naar de plannen van den heer D. Semmelink, architect alhier, gebouwde Café-Restaurant Bellevue van den heer F.H. Müller, dat heden avond voor het publiek geopend wordt. Wij waren in de gelegenheid reeds een kijkje in het Café te nemen en durven gerust verzekeren, dat het inwendige geheel beantwoordt aan hetgeen het zoo fraaie uitwendige doet verwachten. Met de grootste zorg is van de ruimte partij getrokken en alles zoo ingericht dat men van alle zijden van de schilderachtige vergezichten kan genieten. De het gebouw geheel omringende balcons vooral zullen zeker weldra zeer gezocht zijn bij allen, die onder het genot van een heerlijk glas bier, waarop de heer Müller zich bijzonder zal toeleggen, eenige oogenblikken in dit zoo zeldzaam goed gelegen Café te vertoeven.” (PGNC 16/5/1886)

Juwelierszaak Jacques Bielen

Groote Markt 29 (waarom in adresboek 1892 11 ?)

Winkelpanden. Rechts de juwelierszaak van Jacques Bielen, 1900-1910 (RAN)

“Sedert enkele dagen is de Markt weder verrijkt met een nieuw magazijn, dat in hooge mate de aandacht trok der ontelbare vreemdelingen, die bij gelegenheid der kermis onze stad bezochten en dat ook de bewondering der stadgenooten ruimschoots verdient. Het is het magazijn van zilver- en goudwerken en edelgesteenten van den heer Jacques Bielen, vroeger in de Burchtstraat. Reeds in de étalage, bestaande uit eene groote verscheidenheid van smaakvolle en kostbare voorwerpen, lokt het oog der voorbijgangers aan, doch men moet het magazijn binnentreden om verbaasd te staan over de ruimte en hoe het mogelijk is deze geheel te vullen met allerlei sierlijke zaken, even geschikt voor huiselijk gebruik als voor cadeaux. De ruime keuze die men in dit magazijn van alles wat op het vak van den heer Bielen betrekkng heeft zal er ongetwijfeld niet weinig toe bijdragen hem van in- en buiten de stad eene clientèle te bezorgen, geëvenredigd aan de kosten, die hij voor het tot stand brengen dezer schoone inrichting heeft besteed.

Het huis is gebouwd naar de plannen van den heer D. Semmelink alhier, aan wiens goeden smaak en kunde onze stad reeds zoo vele fraaie gebouwen te danken heeft, terwijl aan de aannemers, de heeren van Ginkel en Van Benthem, alle eer toekomt voor de spoedige en degelijke afwerking van het magazijn en de daaraan verbonden fabriek van goud- en zilverwerken.” (PGNC 6/9/1888)

Bij vandalisme en inbraak maakt het PGNC melding van de grootste spiegelruit van Nijmegen:

“Als een staaltje van schandelijk vandalisme kan dienen, dat in den nacht van Zaterdag op Zondag de vensterruit van het fraaie magazijn van Goud en Zilverwerken van den heer Jacques Bielen, op de Groote Markt alhier, =de grootste spiegelruit uit de geheele stad- met een scherp voorwerp is bekrast” (PGNC 6/5/1890)

“Gisteren avond of heden nacht werd in het magazijn van goud en zilver van den heer Jacques Bielen op de Markt alhier de spiegelruit, die, zoo niet de grootste in de stad is, dan toch zeker een der grootste in de is stad is, waarschijnlijk met een hard voorwerp, zóó beschadigd, dat zij door eene andere zal moeten worden vervangen.” (PGNC 20/6/1893)

Bronnen:

Adresboek van Nijmegen en het Schependom 1892 https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=3-1&index=0&imgid=2091241163&id=2090891576

De Gelderlander 12/7/1888

Firma Bahlmann & Co.

Burchtstraat, hoek Broerstraat

Het warenhuis Bahlmann, rechts daarvan het begin van de Broerstraat , 1915-1920 (Gerard Reijers, RAN)

Nijmegen, 14 augustus.

Gisterenavond werd het nieuwe Heeren-Magazijn van de firma Bahlmann & Co. alhier, hoek Burchtstraat en Broerstraat, geopend. Had reeds dit Magazijn nog onvoltooid veler aandacht getrokken, zeker had niemand kunnen denken dat het naar de plannen van den heer D. Semmelink alhier in renaissance-stijl opgetrokken gebouw zulk een sieraad voor de stad zou worden. Wij laten hier eene eenigzins uitvoerige beschrijving van een deskundige over dit nieuwe Magazijn volgen:

“De indruk, dien het nieuwe Confectie-Magazijn der firma Bahlmann & Co. op den toeschouwer maakt, is voortreffelijk te noemen, hetgeen zijner oorzaak heeft in de harmonie die in het geheele gebouw heerscht.

Voor de keurige samenstelling van helder rooden baksteen met geel grijzen zandsteen, de goede toepassing der versiering, waardoor niet alles aan het détail is opgeofferd om indruk te verkrijgen, en de ruime indeeling van het magazijn enz., komt den architect, den heer Semmelink allen lof toe.

Wat een eerste vereischte is voor het bruikbare van een huis, het aan doel beantwoorden, hierin is de architect ten volle geslaagd, namelijk de verdeeling voor winkelruimte, magazijn, werkkamers enz., is zóó practisch, dat menig groot magazijn in onze voornaamste stede hieraan een voorbeeld kan nemen.

Een vindingrijk idee van den bouwmeester was het, om de draagzuilen in de winkelruimte zooveel mogelijk naar de zijden te verplaatsen, waardoor het verkeer in den winkel zelf zeer vergemakkelijkt wordt, en toch het geheel een prettigen indruk behoudt.

De kolommen van gepolijst Zweedsch graniet met koperen kapiteelen werken zeer decoratief, terwijl de groote spiegelruiten, ik vermeen de grootste die op het oogenblik onze stad sieren, een enorme massa licht naar binnen laten; voor een winkel iets onontbeerlijks.

De silhouet van het hoektorentje maakt zich van alle zijden uitstekend.

Het beeldhouwwerk werd vervaardigd door den heer Leeuw Sr. en Oscar Leeuw, terwijl het koper- en zinkwerk geleverd werd door de firma Braat uit Delft.

In één woord, het nieuwe magazijn in de Burchtstraat is een aanwinst te noemen voor de versiering onzer stad, en komt alle lof toe èn aan de firma, die zoo royaal hare zaken opvat, èn aan den architect die de eischen hem gesteld zoo voortreffelijk heeft opgelost, èn aan den aannemer van het werk, den her Beuming, die zoo keurig alles heeft afgeleverd.” (PGNC 15/8/1891)

Links het torentje van het Warenhuis “Bahlmann”; Het gedeelte tussen de Broerstraat en de Augustijnenstraat, gezien in de richting van de Burchtstraat; de feestversiering is aangebracht ten gunste van de troonbestijging door koningin Wilhelmina; rechts boven de toren van de St. Dominicuskerk in de Broerstraat, , 9/1898 (RAN)

Slagerij Gebr. Van Swelm

Hezelstraat No 1.

“Heden, werd door de Heeren Gebr. Van Swelm hun slagerij uit de Houtstraat overgebracht naar de Hezelstraat No. 1. Deze nieuwe inrichting verdient in alle opzichten dat er de aandacht op wordt gevestigd. Het vroegere huis van de heer Nooren is door den bekwamen architect den heer Semmelink tot een slagerij gemetamorphoseerd, zooals onze stad en vele steden grooter dan Nijmegen er nog geen bezitten. Aan ruimte ontbreekt het niet en daarvan is uitstekend partij getrokken. De énorme spiegelruiten, de geheel in den grond kunnen worden neergelaten, maken open of dicht dat men het geheel gemakkelijk kan overzien, terwijl de slagerij door de aangebrachte witte en gekleurde tegeltjes, waarmede de muren geheel zijn bedekt, een zeer behagelijk aanzien heeft. Den heeren van Swelm komt de eer toe, dat zij dit gedeelte der Hezelstraat door hunne inrichting bijzonder hebben verfraaid.” (PGNC 13/11/1891)

Stalhouderij en woningen

Bagijnenstraat, hoek Brouwerstraat

De Gelderlander 2/8/1896

“In de Bagijnenstraat hoek Brouwerstraat waar de zeepfabriek van Gebrs. Dobbelmann gestaan heeft, zijn thans eenige nette gebouwen verrezen, die aan die gedeelte der benedenstad een vroolijk aanzien geven.

In een van deze heeft de firma T.W. Wolf haar stalhouderij overgebracht. Een kijkje door ons aldaar genomen, schonk ons de overtuiging, dat die verplaatsing zeer ten voordeele is gekomen aan die firma. De stal en het koetshuis zijn naar de laatste eischen des tijds ingericht en vooral is hier rekening gehouden met de beide groote factoren voor elke stalhouderij lucht en licht. Tevens vindt men aan de stalhouderij een net café verbonden. Het geheel werd gebouwd, volgens de plannen van den architect Semmelink, door de aannemers Heymerink en Nollen, die met dit werk veel eer hebben ingelegd.” (PGNC 2/8/1896)

Firma Romberg

Burchtstraat 3,5 en 7

De achterzijde van panden gezien vanuit de Eiermarkt, waaronder de achterzijde van het (voormalig) Magazijn in mantels en costuums van H.P.G. Romberg, Lange Burchtstraat 3-5, 1935  (RAN)

“Het wordt bijna ondoenlijk geregeld een oog te houden op de nieuwe of vernieuwde magazijnen in onze stad. Nu weer is ’t het bekende Mantel-Magazijn der Firma Romberg, Burchtstraat Nos. 3,5,7, dat een aanmerkelijke uitbreiding heeft ondergaan, ja als het ware verdubbeld is, doordat naast het eigenlijk magazijn gelegen pand grootendeels bij deze zaak werd getrokken. De bouwmeester Semmelink maakte het plan voor de verbouwing- een waarborg dat dit met smaak is geschied. Wie dit magazijn binnentreedt, komt in eene zaal van ruim 80 M2. Oppervlakte, keurig behanden en gemeubeld, waar rondom de mantelkasten zijn aangebracht. “ (PGNC 26/9/1896)

Houtstraat                        

“Wie af en toe Nijmegen bezoekt en thans de Houtstraat inkomt, van de Hezelstraat uit, kent dat uiterst drukke middelpunt niet terug; het is er natuurlijk nog even levendig, maar het aanschijn is veranderd. ’t Is nu een der fraaiste punten van de stad. Daar verrijst thans o.a. de in streng gothischen stijl gebouwden winkel en magazijn van beelden en kerkornamenten der firma wed. G. v.d. Breekel en Zoon. De winkel wordt morgen avond geopend, doch wij waren r als eis heden in de gelegenheid het fraaie en artistieke geheel te bewonderen, keurige kunstvoorwerpen in een even artistieke omgeving. Wij zagen er van ver verguld zilver, zooals men er in het buitenland geen betere, wat kunst en uitvoering aangaat, zal aantreffen.

Al de ornamenten in koper, goud en zilver zijn eigen fabricaat. Wij zagen in deze afdeelng prachtige monstransen, ciboriën, kelken en godslampen, candelabres die echte pronkstukken zijn. Niet minder sierlijk zijn de schoone beeldengroepen, waaronder vooral kerstmiskribben voor kerk en kapellen; kerkborduurwerken; kasuifels, koorkappen, stola’s, vanen, kunstbloemen en -planten in groote verscheidenheid.

Een woord van lof is hier overtollig; men komt er bezichtigen tot welke hoogt de kunst en de kunstnijverheid in Nederland ‘t gebracht hebben.

Wij namen ook de ruime ateliers van het groote etablissement in oogenschouwl aannemer van ’t gebouw was de heer Leenders, architect de heer D. Semmelink.” (De Gelderlander 20/11/1896)

Villa van den heer Timmerman

1888-1889 Nijmegen: Villa ‘Stella Maris’

Villa dames van Voorthuijssen

1882

Stationsweg 3 (tot 1890)

Stationsweg 2/van Schaeck Mathonsingel 2 (na 1890) Ook als bron:

Links het kantoorpand van de N.V. Levensverzekeringsmij. Vitalis en de N.V. Verzekeringsmij. Fiducia (het voormalige woonhuis van S. van Zwanenberg) (adres van Schaeck Mathonsingel 2) (en een elektrische tram van tramlijn 1 (van St. Anna naar Hengstdal en v.v.), 1936-1940 (RAN)

Vroegere woonhuis van L. Terwindt

Wilhelmina-Ziekenhuis

School Hertogplein

1888-1889 Nijmegen: Schoolgebouw van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen (met W.C.A. Hofkamp)

Nutsschool architect Semmelink en Hofkamp

Nadat de school aan de Kaaskorversgas te klein geworden was, richtte de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen een school aan het Hertogplein op. In 1889 ging deze Nutsschool open. Hiervan waren Semmelink en Hofkamp de architecten. De school is rond 1968 gesloopt.

Lees meer

Berg en Dalseweg 19 en 21

1895 Berg en Dalseweg 19 en 21

Berg en Dalseweg 19 en 21, architect Semmelink, Augustus 2017 (Google Streetview)
Berg en Dalseweg 19 en 21, architect Semmelink, Augustus 2017 (Google Streetview)

Berg en Dalseweg 19 en 21 is een Stadsbeeldobject van de 19de-eeuwse stadsuitleg

Bronnen:

Derk Semmelink, wikipedia

https://www.nijmegen.nl/diensten/monumenten/monumentenlijst/)

Lutherse kerk (Evangelisch-Lutherse kerk)

Prins Hendrikstraat 79,1895-1896 Nijmegen

Kronenburgersingel 213 en 213a

1896 Kronenburgersingel 213 en 213a Centrum

Kronenburgersingel 213 en 213a architect Semmelink, 2013 (Henk van Gaal via DF3795 RAN CC0)
Kronenburgersingel 213 en 213a, 2013 (Henk van Gaal via DF3795 RAN CC0)

Woonhuis, gebouwd in 1896 naar een ontwerp van architect D. Semmelink. Het pand is een gemeentelijk monument.

Lange Hezelstraat 41a

1897-1897 Nijmegen: Lange Hezelstraat 41a

Dubbel herenhuis

Ambtmanstraat 20-22, Tiel, 1894, Rijksmonument

“Het dubbele herenhuis Ambtmanstraat 20-22 verrees in 1894 naar een ontwerp van D. Semmelink en vertoont neorenaissance-invloeden, zoals het onder meer in gele verblendsteen uitgevoerde siermetselwerk” https://www.dbnl.org/tekst/sten009monu05_01/sten009monu05_01.pdf

Kook- en Huishoudschool

Groesbeekse straat

1899 Kook- en Huishoudschool, Groesbeekseweg 15

Kook- en Huishoudschool architect Semmelink

1899 Kook- en Huishoudschool, Groesbeekseweg 15 Galgenveld In januari 1899 gaat de kook- en huishoudschool aan de Groesbeeksche straat open. Het ontwerp was van architect Semmelink. In 1893 hadden een aantal vooraanstaande Nijmeegse vrouwen het initiatief genomen tot de oprichting van een kookschool. Dit naar aanleiding van een lezing van freule Jeltje de Bosch Kemper.…

Lees Meer

Villa Westhof

1882 Dommer van Polderveldtweg 1 Berg en Dalseweg 172 Altrade

De villa "Westhof" op de hoek van de Berg en Dalseweg 172 ; in 1882 in opdracht van de doopsgezinde dominee J. Attema gebouwd op de uiterste hoek van het ontmantelde fort de Verbrande Molen, naar een ontwerp van architect Derk Semmelink in samenwerking met J.A. Giessing. De villa is een gemeentelijk monument, 1940-1960 (F39056 RAN) Dommer van Poldersveldtweg 1
De villa “Westhof” op de hoek van de Berg en Dalseweg 172 ; in 1882 in opdracht van de doopsgezinde dominee J. Attema gebouwd op de uiterste hoek van het ontmantelde fort de Verbrande Molen, naar een ontwerp van architect Derk Semmelink in samenwerking met J.A. Giessing. De villa is een gemeentelijk monument, 1940-1960 (F39056 RAN) Dommer van Poldersveldtweg 1

Een uitgebreid staat al beschreven op website van Wijkcomité Oost, met daarbij een verdere verdieping.

Villa Westhof, juli 2022 (Google Streetview)
Villa Westhof, juli 2022 (Google Streetview)

Meubelmagazijn van Drukker en Cohen door architect Semmelink

1899, Burchtstraat 28

Morgen wordt te dezer stede een magazijn geopend door de heeren Maurits Drukker en A.S. Cohen, meubelmakers, behangers en stoffeerders, dat zóó prachtig, zóó rijk en zóó zeldzaam ingericht is, dat men te vergeefs daarvan in ons land en misschien ook in het buitenland de weerga zal zoeken.

Het is een algemeene bekendheid dat deze heeren het vorige jaar eigenaars zijn geworden van een pand Burchtstraat no. 28, dat een vermogend man enkele jaren geleden als zijne woning had doen bouwen en inrichten. Bekwame artisten uit binnen- en buitenland- wij noemen in de eerste plaats onzen stadgenoot, den bekenden architect D. Semmelink- hadden de handen ineengeslagen, om in dit pand de weelde bijeen te brengen, die goede smaak gepaard aan ruime middelen kunnen verschaffen. Het op die wijze verkregen geheel mag eene bezienswaardigheid worden genoemd en, al werd het ook met die bedoeling niet gebouwd, een samenloop van omstandigheden heeft er toe geleid, dat geheel Nijmegen thans in de gelegenheid komt, dit bij uitstek smaakvolle gebouw te zien en te bewonderen. De eigenaars zullen zeker de eersten zijn, om op dat bezoek aan te dringen en als morgen de deuren wijd worden opengezet, zal men aanstonds een blik hebben op den prachtigen gang, die gesierd met planten, ornamenten en kostbare banken, naar het fraaie interieur voert. Het beschilderen van denzen gang, de vestibule, het trappenhuis enz. dat eerst nu is geschied, is het werk van de heeren Gebr. Frohwein alhier, die zich daarmeê op nieuw kunstenaars in hun vak hebben getoond.

De gevel- niemand behoeven wij dat eigenlijk meer te vertellen- is het als het ware in één groote glasruit veranderd. In Engeland ziet men dat veel groote magazijnen in dit genre- en het maakt inderdaad, zoowel van binnen als van buiten gezien, een uitstekend effect.

Geheel het ruime gebouw is voor de zaken ingericht. De sierlijke voorzaal, waarop men van de straatzijde het uitzicht heeft, is in renaissance stijl bewerkt; zij is uitsluiten bestemd voor étalage; wij willen niet uit de school klappen, doch wat daar aan luxe-meubelen, ornamenten en tapijten gereed staat, zal morgen avond bij schitterende verlichting zeker zijn effect niet missen. Daarachter een eetkamer- in Vlaamsche renaissance, bestemd voor de eetkamer-ambeublementen, met de aangrenzende serre in Florentijnschen stijl, reeds een kunstwerk op zich zelf, die door de firma bestemd is voor een permanente tentoonstelling van serre-meubels en kleinere luxe-artikelen, welke in zulk eene omgeving uitstekend tot haar recht komen. Een aangrenzende rookkamer, geheel naar den eisch ingericht, is een juweel.

Een breede marmeren trap voert de bezoekers over zware loopers en te midden van groen en spiegels naar de bovenvertrekken, die elk voor een afzonderlijk doel zijn ingericht: twee zalen voor salon-meubels met annex een beeldig geheel ingericht salonnetje Louis XV een zaal voor slaapkamer-inrichtingen, een dito voor tapijten, een compleete badkamer, een zaal voor diverse meubelen enz. enz. En de tweede etage is weder op dezelfde wijze ingericht. Bijna zouden wij nog vergeten dat de keuken als model-keuken ingericht is- geheel gereed om nabesteld te worden.

Een groote tuin scheidt het huis van de werkplaatsen, die aan de Oude Stadsgracht uitkomen en natuurlijk naar de eischen des tijds zijn ingericht.

Hoe groot de voorraad is, van groote en kleine artikelen, van de kostbaarste tot de eenvoudigste, die in dit paleisje zijn bijeen gebracht, zouden wij niet durven zeggen, ’t is eenvoudig verbazend. Het publiek zal zich daarvan straks zelf kunnen overtuigen; het is niet aan ons daarover uit te weiden.

Doch wij brengen gaarne hulde aan den ondernemingsgeest van de heeren Drukker en Cohen, die een zaak van dezen omvang in onze stad hebben aangedurfd en die, naar wij hopen, door een voortdurenden bloei hunner zaken zich daarvoor beloond mogen zien.”  (PGNC 23/2/1899)

Firma Bosch, Zijlstra en Rupp

1899, Oud adres: Burchtstraat 28

 „Heden avond opent de firma Bosch, Zijlstra en Rupp in het geheel verbouwde pand Burchtstraat no. 28 alhier, een magazijn van Engelsche artikelen, dat zeker wel in den smaak van onze stadgenooten zal vallen. De Engelschen hebben een groote voorliefde voor alles wat aan hun huis een gezellig aanzien kan geven- en hunne fabrikanten laten zich niet onbetuigd, om door steeds nieuwe artikelen voor huiselijk gebruik, versiering enz. die prijzenswaardige eigenaardigheid hunner landgenooten aan te wakkeren. In den laatste tijd vooral is ook in ons land een strooming merkbaar om in dezen den Engelschen nabuur na te volgen, vandaar die fraaie magazijnen van Engelsche artikelen, die aanvankelijk in de hoofdsteden ontstonden, doch allengs ook in de provincie hare vertakkingen krijgen. En wanneer men zich dan, zooals bovengenoemde heeren, persoonlijk op de Engelsche markt van alles voorziet- en dan tevens medebrengt wat er nieuws op sportgebied uitkomt- dan kan men heel wat bijeenbrengen wat in veler oog een begeerlijk bezit.

De gevel van ’t nieuwe pand naar een teekening van wijlen den architect D Semmelink uitgevoerd door den aannemer Thunnissen alhier, maakt een aardig effect en draag niet weinig bij tot versiering van de Burchtstraat. “ (PGNC 24/5/1899)

Hotel de Bonte Os

1899 Molenstraat

Hotel Café Restaurant De Bonte Os, rechts de Tweede Walstraat (F19828 RAN) architect Semmelink Molenstraat
Hotel Café Restaurant De Bonte Os, rechts de Tweede Walstraat (F19828 RAN)

De bouw van Café Restaurant De Bonte Os aan de Molenstraat was het laatste ontwerp van architect Semmelink.

De dag waarop hij overlijdt, 11 maart 1899, vindt de aanbesteding plaats van “het afbreken van het Café “de Bonte Os” aan de Molenstraat te Nijmegen en het weder opbouwen daarvan tot Hôtel, Café Restaurant” (PGNC 9/3/1899). J.M. Roos is met f13162 de inschrijver met het laagste bedrag. Bij de opening blijkt hij de bouwer te zijn geweest.

Vrijdag 18-8-1899 gaat de nieuwe zaak open. Het PGNC schrijft:

“Met zekeren weemoed hebben wij heden een bezoek gebracht aan het gisteren avond geopende Hôtel en Café Restaurant De Bonte Os aan de Molenstraat, van den heer H. Kamper.

Dat toch is het laatste werk van wijlen den verdienstelijken bouwmeester D. Semmelink- een werk dat op zijn sterfdag werd aanbesteed. Hij had daarvoor alles gereed gemaakt, plannen, teekeningen en bestek- toen de dood hem wegrukte en belette de leiding over den bouw op zich te nemen. Dat hebben nu de heeren Hofman en Gerrits gedaan- die zich zijn opvolgers noemen.

Ook deze nieuwe inrichting spreekt weder van Semmelink’s practischen zin en goeden smaak. De in baksteen opgetrokken gevel met puntig hoek-torentje maakt juist op den plaats, als het ware bij den ingang der oude stad, een goeden indruk. Het lijkt eene herinnering aan den ouden vesting-wal, die hier zóóvele jaren de grenzen der stad afpaalde.

Gelijkvloers aan de straat, bevindt zich de Café-Restaurant zaal, een luchtig, ruim vertrek, met aan alle zijden groote spiegel-ruiten. Een nette betimmering wedijvert hier met een smaakvolle meubileering en de versieringen van gekleurd glas, waarbij als hoofd-motief telkens “de Bonte Os” dienst doet, maakt een aardig effect, ook in de vestibule. De gaskronen zijn zeer fraai.

Boven is een keurig hôtel ingericht; een net gemeubileerde eetzaal op de eerste etage- daarnaast een smaakvol gemeubeld salon, met heerlijk uitzicht op de Verlengde Molenstraat en het Keizer Karelplein. En verder op beide etages tal van groote en kleine logeerkamers, frissche, en goed verlichte vertrekken, die netjes gemeubileerd zijn! Het geheel maakt een zeer aangenamen indruk.

De heer Kamper heeft, naar het ons voorkomt, goed gezien dit van ouds gunstig bekende café, dat zoo bijzonder goed gelegen is, in een modern hôtel te veranderen en wij zijn er zeker van, dat zoowel stadgenooten als vreemden spoedig den weg naar de verjongde “Bonte Os” zullen kennen.

Aannemer van den bouw was de heer J.M. Roos, alhier, die vlug heeft gewerkt en er alle eer mêe inlegt.” (PGNC 20/8/1899)

Aankondiging opening de Bonte Os Molenstraat PGNC 19/8/1899
Aankondiging opening de Bonte Os (PGNC 19/8/1899)

Ook de Gelderlander plaatst die dag een artikel. Ze schrijft onder andere: “Zoo zijn b.v. de fraaie koperen lichtkronen en gasarmen, alsook het smaakvolle geëtst glas in de deuren door hen (Hofman en Gerrits) ontworpen. Van buiten maakt het gebouw met zijn mooien geelrooden baksteen, afgewisseld door breede hardsteeenen dekstukken boven de ramen en zacht gekleurde tegels, die de opschriften hotel, café, en restaurant dragen en alzoo de borden vervangen, een zeer levendigen en vriendelijken indruk. In de modernen stijl opetrokken, prijkt het op den hoek der Walstraat met een origeneelen toren met fraaie roode pannen gedekt, en op het oogenblik met de wapperende vlag bekroond. Dezelfde roode pannen, die den toren reeds van ver in het oog doen vallen, dekken ook de borstweringen van het platte dak en voltooien den aangenaam kleurigen indruk van het geheel.

Wanneer wij hier nog bijvoegen dat de “Bonte Os” stalling biedt voor een zeventigtal paarden en op een voortreffelijke ingerichte kegelbaan kan bogen, dan zal het den lezer zoo min als ons twijfelachtig zijn, dat de inrichting vooral in deze dagen druk bezoek te wachten heeft.” (De Gelderlander 20/8/1899)

Bouwtekening voorgevel Hotel 'De Bonte Os' (ca. 1899) (Fotoarchief Prof. dr. E.F. van der Grinten via F79312 RAN CCBYSA) architect Semmelink
Bouwtekening voorgevel Hotel ‘De Bonte Os’ (ca. 1899) (Fotoarchief Prof. dr. E.F. van der Grinten via F79312 RAN CCBYSA)

Zie ook:

https://www.noviomagus.nl/Gevels/Gevelstenen/BvdBerghstraat49/BvdBerghstraat49.html

https://www.noviomagus.nl/h1.php?p=gevbedr2.htm

https://www.noviomagus.nl/gevbedr10.htm

(Overige) gevonden werken

Hieronder staan (overige) tot nu toe gevonden werken van Semmelink weergegeven. In de meeste gevallen betreft het meldingen van aanbestedingen in een krant. Hierbij dient wel een slag om de arm te worden gehouden:

  • Een aanbesteding hoeft niet te zeggen dat het gebouw daadwerkelijk is gebouwd
  • Dat de architect de aanbesteding uitvoert hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat hij de feitelijke architect is; hij kan bijvoorbeeld slechts een adviserende functie hebben gehad.
Wat?AdresNamens/opdrachtgeverJaargenoemde datum aanbestedingOpmerkingBronAanbesteding?Gegund aanBronBouwvergunning?Artikel?foto RANIn verhaal?
Villa“Voorstadslaan”1879Op 19 augustus 1879 wordt aan Giesing en Semmelink vergunning verleend tot het bouwen
van een villa aan de Voorstadslaan te Hees, kadastraal bekend gemeente Neerbosch, sectie B
nr. 36, op 8 meter van de weg.
https://kwartiervannijmegen.nl/files/Nijmegen%20bouwvergunningen%201850-1900.pdfKwartier
VillaBeek188013-11-1880Giesing en Semmelink: Het bouwen van eene villa te BeekPGNC 31/10/1880
WoningMolenstraat18811-4-1881Giesing en Semmelink: Het bouwen van een woonhuis aan de MolenstraatPGNC 27/3/1881
Onderbouw kassendhr. Sormani188118-10-1881Giesing en Semmelink: Het maken van den onderbouw eener serre met kweekkasten voor den WelEd. heer SormaniPGNC 13/10/1881
Bouwen van een café met koetshuisSpoorstraatP.A. Roelofs1882Giesing en Semmelink;PGNC 23/2/1882A
WinkelhuisSmidstraat1882Giesing en Semmelink; Afbreken perceel, opbouwen winkelhuis met bovenwoningenPGNC 23/2/1882A
Villa AndelshofHeesG.C. van Haaren te Stratum bij Eindhoven1882Giesing en Semmlink; Het afbreken en wederopbouwen van eene villa op AndelshofPGNC 28/5/1882Ax
OnderwijzerswoningBeuningenBurgemeester en Wethouders Gemeente Beuningen1882Architecten Giesing & Semmelink: Het bouwen van eene onderwijzerwoning te BeuningenPGNC 6/8/1882Aanbesteding 10-8-1882
VillaStationswegdames van Voorthuijssen? Stationsweg 3? (later 2)?1882Giesing en SemmelinkPGNC 6/9/1882 en https://www.noviomagus.nl/Gastredactie/NIMH/2011-0388.htmlAx
SchoolWeurtB en W gemeente Beuningen1883Giesing en Semmelink; 1. Het bouwen van een school met 146 leerlingen, onderwijzerswoning enz, te WeurtPGNC 18/3/1883A
verbeteren schoolBeuningenB en W gemeente Beuningen1883Giesing en Semmelink; 2. Het verbeteren der school enz. te BeuningenPGNC 18/3/1883A
verbouwingBurchtstraat1884Verbouwing van een perceelPGNC 7/9/1884A
twee percelenNieuwe Markt1884Bebouwing twee percelenPGNC 11/9/1884A
villaGroesbeek1884PGNC 19/10/1884A 13-11-1884
herstellingen buitenplaats ‘Welgelegen’Hees1884Het doen verrichten van eenige belangrijke herstellingen aan de Buitenplaats “Welgelegen” te HeesPGNC 2/11/1884A 14-11-1884
winkelpuiLange Burchtstraat1885Het maken van een winkelpui met bijkomende werkenPGNC 29/11/1885A
wedstrijd?1886De prijs voor een plan tot aanleg van een bouwterrein met huizen en villa’s te Utrecht, waarvoor 37 plannen waren ingekomen, is toegekend aan de Heeren W.C.A. Hofkamp, Hoofdopzichter van de Gemeentewerken en D. Semmelink, architect, beiden alhier.
Het plan was ingezonden onder het motto ‘La Source’; de uitgeloofde prijs is f1000.
De Gelderlander 10/3/1886prijsvraag
WoonhuizenBetouwstraat1886Twee woonhuizenPGNC 25/7/1886A
verbouwingLange Burchtstraat perceel No. 191886Verbouwe van perceelPGNC 29/7/1886A
verbouwing villa ‘Oud Bergzicht’Ubbergen1886PGNC 23/9/1886A
winkelhuisAugustijnenstraat1887Bouwen van een winkelhuisPGNC 6/3/1887A
Café-restaurantSpoorstraat1885PGNC 26/7/1885APGNC 16/5/1886ja; S. niet genoemdx
12 woningenAchter ValburgBestuur des Timmermansbus1885Het bouwen van 12 woningen achter Valburg, met leverantie van alle materialen en arbeidsloonenPGNC 6/9/1885A
Koetshuis1887Koetshuis met stallingPGNC 24/3/1887A
VeldwachterswoningNeerboschBurgemeester van Nijmegen1887PGNC 27/3/1887A
winkelhuisHoutstraat Perceel No. 121887Het afbreken van perceel No. 12 aan de Houtstraat en het weder opbouwen van een winkelhuis met bovenwoningPGNC 5/6/1887A
winkelhuisKorenmarkt1887Het afbreken en weder opbouwen van een winkelhuis met bovenwoningPGNC 5/6/1887A
gemeentehuisDrielBurgemeester en Wethouders van Driel1887PGNC 3/7/1887A
villaSt. Anna1887PGNC 8/9/1887A
winkelhuisGroote Markt perceel No. 29Jacques Bielen18875-11-1887 en PGNC 6/9/1888Het afbreken van perceel No. 29 aan de de Groote Markt te Nijmegen, en het weder opbouwen van een winkelhuis met bovenwoning en werkplaatsPGNC 23/10/1887Avan Ginkel en Van BenthemPGNC 6/9/1888PGNC 6/9/1888ja; S. niet genoemdx
verbouwen magazijnenBroerstraatCarel van Rosendael188716-11-1887Het verbouwen van zijne MagazijnenPGNC 30/10/1887A
villaStationswegAeg. Timmerman188812-4-1888PGNC 1/4/1888A
schoolgebouwHertogstraatMaatschappij to Nut van ’t Algemeen188812-5-1888Het daarstellen van een schoolgebouw met tien school- en een gymnastieklokaalPGNC 26/4/1888A
verbouwen kantoorRidderstraatBestuur van de Spaarbank18888-7-1888Het verbouwen van de kantoorlokalenPGNC 24/6/1888A
twee woonhuizenNieuwe Markt188820-7-1888check op hoeveel woonhuizen op Nieuw Markt!PGNC 7/7/1888A
vergroting caféGroote straatCuipers18898-5-1889Het vergrooten van genoemd Café; ’t Koffiehuis van den Heer CuipersPGNC 25/4/1889A
graanpakhuisNieuwe MarktHoefnagels en Huijbers188918-5-1889Het bouwen van een graanpakhuis met kantoor, stalling en vrij staand woonhuis, op een hoek-perceel aan de Nieuwe Markt te Nijmegen; Het werk is – in eerste instantie?-  niet gegund (PGNC 19/5/1889)PGNC 5/5/1889A
pakhuisMolenstraat/Zeigelbaan?H.D.H. van Aernsbergen188922-11-1889Het verbouwen van een perceel aan de Molenstraat en het bouwen van een pakhuis aan de ZeigelbaanPGNC 10/11/1889Ade heer Smits, aanemer alhier voor f 11280PGNC 24/11/1889
bovenwoningenNieuwe Marktde Heer van Ellekom???1890Het inrichten van 2 bovenwoningen boven ’t koetshuisDe Gelderlander 23/2/1890Anog niet gegundDe Gelderlander 23/2/1890
nieuwe puiGrootestraat, hoek Platemakerstraat1890Het maken van een nieuwe pui met bijkomende werkenDe Gelderlander 23/2/1890ATh. Delgijer, 333?De Gelderlander 23/2/1890
badinrichtingNonnenstraatKerkbestuur der Israëlitsche Gemeente Nijmegen189014-5-1890Het maken van een badinrichting in het sousterrein onder de Synagoge aan de NonnenstraatPGNC 24/4/1890A
werkplaats1e Walstraat18909-7-1890Het bouwen van eene stukadoorswerkplaats met bovenwoning, op een terrein aan de 1e WalstraatPGNC 29/6/1890Agegund, J.B. Smits, f27899 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 13/7/1890
amooverenBurchtstraat No. 2 en 4189012-7-1890Het amooveren der perceelenDe Gelderlander 6/7/1890A
winkelhuisBurchtstraat, hoek Broerstraatfirma Bahlmann & Co.189026-8-1890Het bouwen van een winkelhuis aan de Burchtstraat, hoek BroerstraatPGNC 12/8/1890APGNC 30/11/1890ja; S. niet genoemdx
KapokfabriekBerg en Dalschen weg189018-10-1890Het bouwen van eene kapokfabriek op een terrein aan den Berg en Dalschen wegPGNC 12/10/1890A
winkelpuiBroerstraat189028-10-1890Het maken van eene dubbele winkelpui met bijkomende werken voor twee percelen aan de BroerstraatPGNC 19/10/1890A
winkelhuisMolenstraat Percelen No 132 en 134van Woerkom189122-4-1891Het gedeeltelijk afbreken en weder opbouwen der perceelenPGNC 16/4/1891 en PGNC 25/4/1891Av. Ginkel en van Benthem f9750PGNC 25/4/1891
2 woonhuizenBerg-en-Dalsche straat189112-5-1891PGNC 3/5/1891A
werkzaamheden voorplaats GasthuisRegenten van het Gasthuis18929-2-1892verrichen van eenige werkzaamheden aan de voorplaats van het GasthuisPGNC 5/2/1892A
HoutloodsenNieuwe Marktstraatfirma J. Thijssen18922-3-1892Het bouwen van houtloodsen en een woonhuis en arbeiderswoningen aan de Nieuwe MarktstraatPGNC 21/2/1892A
HerenhuisLent189230-4-1892Het bouwen van een HeerenhuisPGNC 21/4/1892A
HerenhuisBokstelF. van Oerle18928-6-1892Het bouwen van een HeerenhuisPGNC 29/5/1892A
verbouwen lokaalSt. AntoniusplaatsRegenten van het Cellenbroederenhuis, de Ellendge en andere gevoegde Broederschappen18924-7-1892Het verbouwen van een bestaand lokaal aan de St. Antoniusplaats
“Eind 19de eeuw werd het dolhuis aan de Pijkestraat gesloten. Om de krankzinnigen in het pand aan de Sint Anthoniusplaats te kunnen opgevangen, werden in 1892 twee isoleercellen gebouwd door architect D. Semmelink. In 1940 kwam er een eind aan de opvang, maar de cellen bestaan nog altijd.” https://www.noviomagus.nl/h1.php?p=Monumenten/monument_0153.html
PGNC 26/6/1892A
WinkelhuisMolenstraat, hoek ZeigelbaanF. Schütte18926-8-1892Het afbreken en wederopbouwen van een Winkelhuis aan de Molenstraat, hoek Zeigelbaan -> pand eerst van H.D.H. van Aernsbergen?PGNC 24/7/1892Avan Ginkel en van Benthum, f 7590PGNC 16/10/1892
pakhuis met bovenwoningenVan WelderenstraatFirma van Kuijk & van Roer189212-11-1892Het bouwen van een pakhuis met twee bovenwoningenPGNC 3/11/1892A
huisBroerstraat perceel No. 39A. Bresson189330-5-1893Het wederopbouwen van perceel No. 39, aan de Broerstraat; het weder opbouwen van het afgebrande huis van den heer A. BressonPGNC 28/5/1893 en De Gelderlander 1/6/1893ATh. Ditmers, f 6460 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 1/6/1893
schoolKerkdrielKerkeraad der Hervormde Gemeente van Driel in den Bommelerwaard189314-7-1893Het bouwen van ene school met onderwijzerswoning te KerkdrielPGNC 2/7/1893A
MachinegebouwtjeStationswegDr. Van der Sijp189314-8-1893Het maken van een machinegebouwtje in den tuin van Dr. Van der SijpPGNC 10/8/1893A
Herenhuistegenover de bierbrouwerij te Hees’189319-8-1893De Gelderlander 13/8/1893A
2 woonhuizenAmbtmansstraat, Tiel189424-1-1894PGNC 7/1/1894A
sloop?Lange Burchtstraat perceel No. 26Terwindt189415-2-1894Het bijna geheel sloopen van perceel No. 26 aan de Lange BurchtstraatPGNC 13/2/1894ADitters, f300PGNC 16/2/1894
HerenhuisLange Burchtstraat189431-3-1894Het bouwen van een HeerenhuisPGNC 18/3/1894
verbouwen villaBeek1894Deze nog niet gevonden?AHaanappel, f 2950 (waarschijnlijk obv laagste inschrijving)PGNC 1/6/1894
woonhuisSt. Jorisstraat18941-9-1894PGNC 28/8/1894AH. Seegers, f 6883 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)PGNC 2/9/1894
villaKronenburger-singel18949-10-1894Het bouwen van eene villa aan den Kronenburger-singelPGNC 30/9/1894
hoekhuisBurchtstraat, hoek PlatemakerstraatMej. Wed. J.P. Nikkel18945-11-1894Het afbreken en weder opbouwen van een hoekhuis aan de Burchtstraat hoek PlatemakerstraatDe Gelderlander 28/10/1894AD. Opsomer? En L. Smit f 11073 (waarschijnlijk, obv laagse inschrijving)De Gelderlander 6/11/1894
dubbel woonhuisBeekmansdal189510-1-1895Het weder opbouwen van een dubbel woonhuis in de vallei van Beekmansdal bij NijmegenPGNC 10/1/1895AG. Publiehuizen te Kekerdom voor f 4971 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)
woonhuisPlatenmakerstraat perceel No. 31AL Hekking18955-3-1895Het afbreken van perceel No. 31 aan de Platenmakerstraat en het wederopbouwen van een woonhuis met nieuw wijnkelders, enz.De Gelderlander 24/2/1895A
HerenhuisOranjesingelnotaris Hijink189515-4-1895PGNC 31/3/1895 en PGNC 18/4/1895AH. Seegers, f 12600 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)PGNC 18/4/1895
dubbel herenhuisKroneburger singel18958-6-1895Het bouwen van een dubbel heerenhuis op een terrein aan den Kronenburger SingelDe Gelderlander 26/5/1895AJ. v.d. Peppel voor f21.470 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)
HerenhuizenBerg-en-Dalschen weg189510-8-1895Het bouwen van een blok heerenhuizenPGNC 4/8/1895AW.H. Thunnissen voor f37800 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)
PGNC 11/8/1895
sigarenfabriekVoorstadslaan (of “Voorstadslaan”?189526-10-1895Het bouwen van eene sigarenfabriek op het terrein der Villa “Scottia” aan de Voorstadslaan te HeesPGNC 20/10/1895A
kazerneGroesbeek189621-1-1896Het bouwen van eene Kazerne voor de Konkinklijke Maréchaussée te GroesbeekPGNC 14/1/1896A
winkelhuisHoutstraat Perceel No. 7318967-2-1896Het afbreken van perceel No. 73 aan de Houtstraat te Nijmegen en ter plaatse weder opbouwen van een winkelhuis met werkplaats en bovenwoningDe Gelderlander 26/1/1896A
Koetshuis en woningenTerrein aan de Begijnengas en Lange Brouwerstraatfirma T.W. Wolf189614-3-1896Het bouwen van een koetshuis met stal, eene beneden- en twee bovenwoningen op een terrein aan de Begijnengas en Lange BrouwerstraatPGNC 8/3/1896AJ.H. Heijmerink en G. Nollen voor f10.312 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 15/3/1896PGNC 2/8/1896x
10 arbeiderswoningenNeuwen Nonnendaalschen weg189629-3-1896Het bouwen van een blok van 10 Arbeiderswoningen. Bij de toekenning van de aanbesteding blijken er een Plan A en B te zijnPGNC 29/3/1896 en De Gelderlander 5/4/1896AH.Bartels (Plan A 13845 en Plan B 12945) (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 5/4/1896
blok herenhuizenKronenburgersingel189616-4-1896Het bouwen van een blok heerenhuizenPGNC 5/4/1896AHet werk is gegund; J.S. Grandjean voor f30795 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 17/4/1896
villaStationsweg189614-7-1896Het bouwen van een villa; is deze waarvan de eerste aanbesteding van 30-5-1896 was ‘voorlopig’ uitgesteld? Zie ook PGNC 20-12-1896: dezelfde of (weer andere?)De Gelderlander 21/5/1896, De Gelderlander 28/5/1896 en De Gelderlander 5/7/1896A
gloeilampenfabriekBerg en Dalschen wegfirma Roothaan, Alewijnse & Co189616-6-1896Het maken van eene uitbreiding aan de fabriek van Electrische Gloeilampen bij den Berg en Dalschen WegPGNC 7/6/1896A
Vergaderlokaal, bewaarschool en conciergewoning189626-8-1896PGNC 16/8/1896A
herenhuis“Aan den Bottendaal”189617-9-1896PGNC 10/9/1896A
verbouwen buitenplaatsUbbergen189617-11-1896Het verbouwen van de buitenplaats “Eik en Berg” te UbbergenPGNC 8/11/1896A
herenhuisWilhelminasingelWelEd. Heer Mähler189717-1-1897Het bouwen van een HeerenhuisPGNC 17/1/1897AGrandjean voor f15.388 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)PGNC 28/1/1897-In 1898 wordt aan W.J. Maurits vergunning verleend tot het bouwen van 2 huizen aan de
Wilhelminasingel.
ijzermagazijnHertogstraat perceel No.67Frans van Vugt te ’s Hertogenbosch189727-2-1897Het inrichten van perceel No. 67 aan de Hertogstraat te Nijmegen tot IjzermagazijnPGNC 23/2/1897 en De Gelderlander 28/2/1897AJ.E. Haasappel f 4440 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 28/2/1897
fabriekVan Diemerbroeckstraat189721-5-1897Het bouwen van eene fabriek voor “The Automatic Screw Works” Blok & Gerritzen, op een terrein aan de Van DiemerbroeckstraatPGNC 13/5/1897A
verbouwen buitenplaats189728-8-1897Het verbouwen van de Buitenplaats “Leeuwenstein” te HeesPGNC 24/8/1897AJ. van Ginkel, f2935 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 29/8/1897
dubbele villaStationsweg189721-9-1897bouwen eener dubbele villa aan den StationswegDe Gelderlander 14/9/1897A
Houtstraat perceel No. 78Mejuffrouw Weduwe van Swelm189827-1-1898Het afbreken en wederopbouwen van perceel No. 78 aan de HoutstraatPGNC 16/1/1898AD. van Zandvoort f3548 (gegund aan de laagste inschrijver)De Gelderlander 28/1/1898
Kook- en huishoudschoolBestuur der Vereeniging De Nijmeegsche Kookschool189829-3-1898Het bouwen van eene Kook- en HuishoudschoolPGNC 17/3/1898AG. Nollen, f20150 (waarschijnlijk, obv laagste inschrijving)De Gelderlander 31/3/1898
hekHertogpleinComissie voor het planten van de Wilhelmina-linde189831-5-1898De daarvoor uit te voeren werken op het Hertogplein te Nijmegen, als: Smidswerk, Steenhouwwerk, Schilderswerk, Metselwerk, enz.De Gelderlander 26/5/1898A
woonhuisGraafschewegH.L. Craaijo189828-6-1898PGNC 19/6/1898 en PGNC 29/6/1898AJ.B. Smits & Zoon voor f7777, “aan wie het werk is gegund” (dit was laagste inschrijving)PGNC 29/6/1898
sigarenfabriekterrein aan de Pontanusstraat189821-10-1898Het bouwen van eene sigarenfabriek met knechtswoning op een terrein aan de PontanusstraatPGNC 9/10/1898A
gemeentehuisLeeuwenBurgemeeser en Wethouders der Gemeente Wamel189921-1-1899Het bouwen van een gemeentehuis te LeeuwenPGNC 7/1/1899A
verbouwing caféverbouwing café de Bonte Os, aanbesteed op zijn sterfdagPGNC 12/3/1899A

MEEST RECENTE VERHALEN

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.