B.J.C. Claase, architect

OVER

B.J.C. Claase

2 Woonhuizen

1897-1898 Groesbeekseweg 23

Groesbeekseweg 23 Hoek Guyotstraat, Architect Claase, augustus 2023 (Google Streetview)

Groesbeekseweg 23 architect Claase

IN 1897/1898 ontwerpt architect Claase 2 woonhuizen op de hoek Groesbeekseweg en Guyotstraat voor de heer Burgers.

Lees Meer

Hotel

Eerste Walstraat 60

20-2-1902ZaalNos. 50, 52 en 54 aan de Eerste Walstraat/ No 1. Aan de 1e Walstraat?H.W. Delgijer, f 4475, waarsch obv laagste inschr  Het afbreken der woningen Nos. 50, 52 en 54 aan de Eerste Walstraat en het daar ter plaatse bouwen van een zaal met verdiepingen, Namens de heer J.J. van Kempen, Cafe ‘Rondeel’ Bloemerstraat No. 1 (voor nu onduidelijk of dit het café betreft voor de aanbesteding en/of het adres van van Kempen)PGNC 16/2/1902 PGNC 22/2/1902

Meer over dit pand (tevens bronvermelding): https://www.noviomagus.nl/Gevels/Gevelstenen/EersteWalstraat60/EersteWalstraat60.htm

Woon- en winkelpand

Hertogstraat 29 (Hertogstraat 27-29)

Voormalig bloemenwinkel Gerretsen & Valeton, Hertogstraat 27 (en daarnaast 29) (mei 2024)

Hertogstraat 27 en 29 architect Claase

1904 Hertogstraat 27 en 29 In mei 1904 ontwerpt architect Claase een winkelhuis en woonhuis aan de Hertogstraat (27 en 29). De opdrachtgevers zijn de gebroeders Faazen, die wonen op nummer 27 en ook in de nieuwbouw op nummer 29 zullen gaan wonen. In november 1904 opent de bloemisterij Gerretsen en Valeton op nummer 27.…

Lees Meer

In de PGNC 24-11-1904 wordt gemeld dat Gerretsen & Valeton hun bloemenmagazijn “heden” hebben verplaatst naar nummer 27.

Meer over dit pand (en tevens bron):  https://www.noviomagus.nl/h1.php?p=gevbedr22.htm

Winkel van Woerkom

Houtstraat 34, 1905

Claase vertimmert het pand waar vroeger de zadelmakerij van Loomans gevestigd was tot een dubbele winkel voor Gerard van Woerkom, “den bekenden voormaligen firmant der firma Gebrs. Van Woerkom.

Aan de ene zijde komt een sigarenmagazijn, aan de andere kant een winkel met kruidenierswaren en comestibles (De Gelderlander 2/7/1905)

Het PGNC schrijft bij de opening:

Een nieuw magazijn.

De heer Gerard van Woerkom opent hedenavond in het benedenhuis van het pand no. 34, Houtstraat, een winkel in koloniale waren en comestibles met daaraan verbonden afzonderlijk sigarenmagazijn. Door den architect Claase alhier werd het pand op practischen wijze voor dit doel ingericht en de zeer nette winkels met hun ruimen voorraad, die keurig geëtaleerd is, zullen zeker in deze drukke straat een goed figuur maken. Sierlijke gas-ornamenten van den heer Paijens, o.a. in de uitstalkasten, dragen er toe bij om aan deze frissche, goed ingerichte zaak een sierlijk aanzien te geven.” (PGNC 2/7/1905)

Raadhuis

Heerbaan 115 Millingen, 1905

Huidig,het gebouw met torentje links (Bron Google Streetview) Het raadhuis is in 1991-’92 door een tussenvleugel met het naastgelegen gebouw, oorspronkelijk het postkantoor verbonden.

op de site van Erik Janssen is een afbeelding uit 1911 te vinden. Daar is het gebouw wit geverfd.

“Men schrijft ons uit Millingen:

Op een der mooiste punten van ’t dorp, met een ruim uitzicht naar alle zijden, staat een nieuw gebouw, dat door zijn eigenaardigen vorm terstond de aandacht trekt. Het is het nieuwe Millingsche raadhuis.

In modernen stijl opgetrokken, eenvoudig en toch voornaam, stevig en solide zonder plompheid van vormen, maakt het raadhuis met zijn deftigen toren, zijn kloeke, forsche lijnen een zeer aangenamen indruk en is het een sieraad van de gemeente. We willen er even kijkje in nemen.

Beneden bevinden zich de veldwachterswoning, het arrestantenlokaal en het brandspuitenhuisje. Een fraaie steenen trap voert naar het eigenlijke raadhuis, bestaande uit een ruime raadzaal met aangrenzende secretarie, een kamer voor ’t archief en een wachtkamer voor ’t publiek. Bij ’t verlaten van ’t gebouw vragen we ook nog even uw aandacht voor den mooien voorgevel, waarin op een sierlijke plaat het Millingsche wapen prijkt: een tak met bloeiende witte leliën, gekruist door een tak met groene bladeren.

In ’t voorjaar werd met den bouw begonnen, einde Augustus was het werk klaar en heden is ’t nieuwe raadhuis officieel in gebruik genomen. Zoowel de architect, de heer B.J. Claase te Nijmegen, als de aannemers, de heeren Berns en van Opuizen van hier, hebben eer van hun werk. En heeft de eerste bewezen, dat men op een gebouw den stempel der kunst kan drukken, zonder ook maar eenigzins aan de practische eischen te kort te doen, de aannemeers hebben evengoed getoond, dat ze niet alleen een goed stuk werk aandurven, maar ’t knap en netjes weten uit te voeren ook…” (PGNC 1/10/1905)

Bron:

https://www.ensie.nl/monumenten-in-gelderland/het-raadhuis-in-millingen-aan-de-rijn

R.-K. Bondsgebouw te Hees-Neerbosch

1907

R.-K. Bondsgebouw te Hees-Neerbosch.

Gisterenavond waren wij getuige van een eenvoudige, doch hartverheffende plechtigheid: de feestelijke inwijding en opening van het R.K. Bondsgebouw te Hees en Neerbosch, voor deze gelegenheid smaakvol versierd.

In grooten getale waren al de R.K. vereenigingsmannen en -vrouwen opgekomen: Boerenbonders, leden van het Kruisverbond, Maria- en Annavereeniging, Vincentianen en Armbestuurderen, met het Kerkbestuur aan het hoofd- om niet te spreken van de vele andere belangstellenden. Deze allen wilden de aanvaarding van dit kostelijk erfstuk van onzen, helaas! te vroeg ontslapen herder, pastoor Zegers, met hun tegenwoordigheid vereeren, om nog een laatst openlijk getuigenis af te leggen van de dankbare vereering, die zijne parochianen hem steeds toegedragen hebben. Zonder iemands verdiensten in ’t minst te kort willen doen, mogen wij in waarheid zeggen, dat deze stichting zijn werk is. Aan zijn krachtig initiatief toch, zijn volhardend doorzetten trots de moeilijkheden, die zich van de eerste openbaarheid van zijn sedert jaren gekoesterd denkbeeld tot aan de volrijping voordeden, danken wij het, dat het onze vereenigde dorpen Hees en Neerbosch een gebouw rijk zijn, waarop de bewoners met trots mogen neerzien, en dat bovendien aan de vele ons bezoekende vreemdelingen een welsprekend getuigenis aflegt van den gezonden Katholieken zin der Neerbossche bevolking.

De ZeerEerw. Pastoor Baetsen, die de leiding van het feest had, riep, nadat de fanfare eerst met een vrolijken marsch die honderden in een opgewekte stemming had gebracht, allen een hartelijk welkom toe, en ging in ’t kort de geschiedenis dezer stichting na; op waardige wijze herdacht hij den overleden herder, wiens beeltenis ter zijde van ’t podium te midden van groen prijkte. Allen, die tot het welslagen hebben meegewerkt, bracht hij oprechten dank: den edelmoedigen schenker van het terrein, het kerkbestuur, den architect, den heer B.J. Claase, en den aannemers, den heeren Pouwels en Ricken.

Het zangkoor voerde nu op verdienstelijke wijze een 4 stemmig ‘Veni Creator’ uit, en hierna had de kerkelijke inzegening van het gebouw plaats.

Het glanspunt van dezen avond was de welsprekende feestrede van den Weleerw. heer Bressers, adviseur van den Nijmeegschen Boerenbond, Z. E. toonde aan, van hoeveel belang een R.K. Vereenigingsgebouw in onzen tegenwoordigen tijd is, en spoorde allen krachtig aan zich in een Roomsche organisatie aaneen te sluiten.

Ten slotte voerde ons kranig muziekkorps nog een paar mooie nummers uit, en werd de officiële inwijding gesloten.

Moge de zinrijke kernspreuk: ‘Draagt elkanders lasten!’die in ’t front te midden der treffende emblemata: ‘Geloof, Hoop, Liefde’ prijkt, in de toekomst niet enkel een gelukkig aangebrachte gevelversiering blijken, maar steeds het bezielende wachtwoord zijn van allen, die hier ter beharteging van elkanders en andere stoffelijke en hoogere belangen samenkomen. Met volle vertrouwen durven wij dat te gemoet zien, waar onzen onvergetelijke Pastoor Zegers een zoo ijverig, voorzichtig en waardig opvolger in het kerkelijk ambt heeft gevonden.” (De Gelderlander 9/7/1907)

St.Jozefkerk

Keizer Karelplein 19, 1907-1909, Rijksmonument

Lees hier het artikel:

St.Jozefkerk, architect B.J. Claase

De architect B.J. Claase ontwierp de St. Josephkerk (of St. Jozefkerk). De kerk werd gebouwd in 1908-1909 in neo-romaanse stijl, met haar voorgevel naar het nieuwe Keizer Karelplein. Vanaf 1 maart 2004 heet het de Titus Brandsma Gedachteniskerk.

Lees meer

Drukkerij en woningen

1911 en verbouwing 1914 Pijkestraat

Pijkestraat 9 t/m 27, juli 2019 (Google Streetview)

Pijkestraat woningen en drukkerij architect Claase

Architect Claase ontwerpt in 1911 een drukkerij en een aantal beneden- en bovenwoningen voor de Gebroeders Janssen in de Pijkestraat. Hierna volgen enkele verbouwingen en uitbreidingen naar ontwerp van Claase en Estourgie. In 1968 verhuist de drukkerij. Daarna is het vooral bekend als kunstenaarsateliers. Rond 2015 vond een verbouwing naar appartementen plaats.

Lees Meer

Hotel Stad Cleve/Cleef(?)

Molenstraat 53

20-2-1912Molenstraat 53, 53a, 53b Hendriks, Mook, f6140, obv laagste inschr De GelderlanderHet verbouwen van genoemd perceel nos 53-53a-53b door den Heer F. Egbers, Cafe ‘De Stad Cleve’, Molenstraat No. 53PGNC 11/2/1912 De Gelderlander 21/2/1912  

Meer over dit pand: https://www.noviomagus.nl/h1.php?p=Vrij/Molenstraat53/Molenstraat53Cat.html

Villa Nieuw Heeswijk

Kerkstraat 20, 1913-1914, Gemeentelijk monument

Villa Nieuw Heeswijk. Oorsponkelijk stond op deze plaats huis Heeswijk, maar dat werd in 1913-1914 afgebroken en vervangen door de huidige villa. Dit laatste gebeurde in opdracht van de heer J.W.R. Haijen uit Den Haag naar een ontwerp van de Nijmeegse architect B.J. Claase, 2013 (Henk van Gaal via RAN DF3769)

Gebouw R.-K. Militaire-Vereeniging

Gerard Noodstraat, 1907

Het pand van de R.K. Militairen Vereeniging, 1915-1920, RAN F28979

R.-K. Militaire-Vereeniging.

Het nieuwe gebouw van bovengenoemde vereeniging, in sierlijken vorm naar de plannen van den architect de heer B.J. Claase alhier, aan de Gerard Noodtstraat door den aannemer W. v.d. Wagt opgetrokken, nadert zijne voltooiing en belooft een sieraad te worden van ’t nieuwe stadsgedeelte.

Het gebouw heeft eene gevelbreedte van 15M. en geeft door den uitbouw en verschillende raam- en muurhoogten van den voorgevel een mooien indruk, waartoe de topgevel, afgesloten door den schoorsteen, en de kleuren van ’t schilderwerk en der tegeltableaux zeer veel bijdragen. Spaarzaam is eenig hardsteenwerk toegepast, waar dat om soliditeit en constructie wenschelijk werd geacht, alsook om het front eenig cachet te geven.

Het gebouw heeft drie ingangen en is door een voortuintje van de straat afgescheiden. Boven den hoofdingang zijn twee tegeltableaux aangebracht in geglazuurd grès; de eene vermeldt de bestemming van ’t gebouw, op de andere leest men het devies der vereeniging: ‘Met God voor Vorst en Vaderland’, geflankeerd door de Nederlandsche en Pauselijke wapens. Door den hoofdingang komt men in een ruime vestibule, waarin zich een trap bevindt; van uit deze vestibule heeft men toegang tot het geheele hoofdgebouw. Tegenover den hoofdingang bevindt zich de toegang tot de biljartzaal, die een oppervlakte heeft van pl. m. 50 M². Zij is door een glasfront afgescheiden van de goed verlichte groote zaal, die eene ruimte heeft van pl.m. 185 M². bij eene hoogte van 6 M.; eenige flinke glasdeuren geven toegang tot een daarachter gelegen kleinen tuin waarin de noodige gymnastiektoestellen- deze laatsten een geschenk van een begunstiger. In verband met deze zaal is een uitbouw aangebracht voor waschgelegenheid, closets enz.; aan de tegenovergestelde zijde komt nog een uitbouw, waartusschen een waranda ter grootte van 8.50 bij 4.00 M.; voorts bevindt zich in de zaal een ingebouwde buffetruimte. Behalve de ramen, welke allen geopend kunnen worden, zijn er in ’t plafond nog enkele flinke ventilatie-roosters en in ’t midden een ruime lichtkap aangebracht. De stalen binten, waarop de dakbedekking rust, in de zaal zichtbaar, zijn aan beide zijden in verschillende tinten en met toepasselijke spreuken beschilderd. De trap opgaande, komt men op twee ruime zalen, die tot bibliotheek, studeer- of schrijfkamer worden ingericht.

Een der kleine ingangen aan den voorgevel voert door een portaal naar de spreekkamer van den ZeerEerw. directeur, welke kamer in verbinding staat met de biljartzaal en een blik gunt op de groote zaal en het buffet. De tweede ingang geeft toegang tot de op eene hoogere verdieping gelegen ruime conciergewoning. Voor licht en lucht is in ’t doelmatig ingericht gebouw in ruime mate gezorgd.

Naar wij vernemen is de feestelijke opening hoogstwaarschijnlijk op 27 dezer bepaald. Bij die gelegenheid zal ook het nieuwe vaandel- thans te bezichtigen in de vitrine der firma Gez. Van den Breekel, Houtstraat- worden ingewijd. Dit vaandel, uit de soldij-penningen der leden bijeengebracht, is een ware verrassing voor hun eminenten directeur, den WelEerw. heer L. Bressers, die steeds met zulk een grooten ijver voor de zoo nuttige en thans bloeiende Militaire Vereeniging werkzaam is.” (PGNC 10/10/1907)

Zie ook https://www.noviomagus.nl/h1.php?p=Gastredactie/HendriksOver/HendriksBosch.html

Patronaat

Beek, 1908

“Beek bij Nijmegen. Maandag, den 2en Pinksterdag, werd hier des avonds om halfseven, het jongelingen-patronaat St. Antonius geopend.

Nadat te voren de zaal met annexe gebouwen waren ingezegend door den hoogeerw. Heer Mgr. F.A.L. Bronsgeest, deken en pastoor te Nijmegen, kwamen onder stormachtig gejuich der volle zaal, de directeur, het patronaatsbestuur en de aangenomen leden van het patronaat binnen.

Nadat deze hadden plaats genomen op het podium, opende de president van het patronaat, de zeereerw. heer A.J. Hordijk, pastoor, de vergadering.

Hij heette alle aanwezigen hartelijk welkom, in het bijzonder den hoogeerw. heer Mgr. Bronsgeest, den hoogwelgeb. heer jhr. J. Dommer van Poldersveldt, burgemeester, den weleerw. heer Claase, architect, de heeren aannemers Cremers en Leenders, de leden van der commissie van Bijstand enz.

ZijnEerw. zette in korte trekken uiteen, het nut en de noodzakelijkheid van patronaten in onzen tijd en hoopte, dat de stichting, die zoo lang een zijner vurigste verlangens was geweest, zou strekken tot heil van de jongelingenschap,  tot bloei der parochie en tot eer en glorie van God. Hij dankt vooral de eereleden en contribueerende leden, voor de milde bijdragen, welke zij jaarlijks aan het patronaat hebben toegezegd.

Na deze toespraak, meermalen door applaus onderbroken, werd door alle aanwezigen uit volle borst een lied gezongen ter eere van den H. Antonius, patroon van het patronaat.

Hierna betrad onder daverend gejuich der aanwezigen, de weleerw. heer H. Donders, kapelaan te Boxtel, het spreekgestoelte, om een heerlijk schoone rede uit te spreken, onophoudelijk door luide bravo’s en langdurig handgeklap onderbroken.

Wij zijn niet in staat om ook maar een kort resumé te geven van het vele schoone wat de eerw. spreker te genieten gaf.

Op overtuigende wijze toonde hij aan, dat wij vooral tegenwoordig noodig hebben kundige mannen en ontwikkelde Katholieken, mannen van degelijke katholieke beginselen en katholieken durf.

Dergelijke mannen worden vooral uitstekend gevormd in patronaten. Daarom hoopte spreker, dat het patronaat St. Antonius te Beek zou bloeien immer meer en spoorde hij allen, vooral de ouders aan tot medewerking en steun.

Bij het eindigen dezer rede scheen er aan het applaus geen einde te komen. En de zeereerw. heer pastoor, die spreker dank betuigde voor zijn schoone rede, was zeker de tolk van alle aanwezigen toen hij zeide, dat de rede van kapelaan Donders niet spoedig zou vergeten worden.

Hierna verkreeg het woord de weleerw. heer J.S. van Mulukom kapelaan en directeur van het patronaat.

Het wees er vooral op, dat het geen kunst was om een patronaat plechtig en onder feestzangen te openen, maar dat de moeilijke zaak hierin vooral bestond, om het patronaat in stand te houden en tot bloei te brengen.

Hij hoopte echter met de leden der Commissie van Bijstand den bloei van het patronaat te kunnen bereiken en verzocht daartoe vooral den steun en de medewerking der ouders, en alle gebed.

Hierna werd nogmaals het lied gezongen ter eere van den H. Antonius, waarna de druk bezochte en goedgeslaagde bijeenkomst door den president, met den christelijken groet werd besloten.

Het bestuur is samengesteld als volgt: zeereerw. heer A.J. Hordijk, pastoor, president; weleerw. heer J.L. van Mulukom, kapelaan, directeur, terwijl bestuursleden en leden der Commissie van Bijstand fungeeren de heeren J. Hendriks, G. Leenders, Th. Iwes, P.Leenders, A. Toonen en H. Hulskramer.

De parochie Beek is hiermede eene vereeniging rijker geworden die voorzeker aller sympathie verdient en ook heeft.

Wij wenschen het bestuur alle succes in de toekomst. De parochie Beek zal er wel bij varen. Van het nieuwe gebouw, tevens dienende als vergaderzaal voor verschillende vereenigingen, het werk van de heer Claase, architect te Nijmegen en uitgevoerd door de heeren A. Creemers en G. Leenders, aannemers te Berg-en-Dal, zeggen wij alleen, dat het uitstekend aan alle eischen voldoet. Bezoekers van Beek durven wij gerust aan te raden eens te wandelen over ‘de Geest’ om zich daarvan te overtuigen.” (De Gelderlander 11/6/1908)

Verbouwing Patronaatsgebouw St. Antonius

1910 Beek

“Beek. De verbouwing van het patronaatsgebouw St. Antonius nadert hare voltooiing. Het geheel is werkelijk een sieraad voor ons dorp en verdiende een betere plaats dan op “de Geest”.

Zoowel de architect, de heer Claase uit Nijmegen, als de aannemer de heer Peters uit Beek, hebben eer van hun werk. Maar meer nog de parochianen van Beek, die hun herder, den hoogeerwaarden heer Hordijk, in staat stelden, dat gebouw op te trekken.

De bovenverdieping, welke nu is aangebouwd, bestaat uit drie flinke en ruime lokalen, waarvan een bestemd is voor het herhalingsonderwijs en het godsdienstonderricht aan de beide patronaten, en de twee andere lokalen ingericht zijn voor de vakteekenschool.

Deze laatste twee lokalen werden reeds in gebruik genomen.

Moge het patronaatsgebouw, waar behalve de beide patronaten voor jongens en meisjes, ook nog het Kruisverbond, Maria- en St. Annavereeniging, Sobriëtas, Propagandaclub Pius X, St. Cecilia, St. Birgitta, Leesbibliotheek, Spaarkas, Voor Eer en Deugd enz., de vergaderingen en bijeenkomsten hebben, nog zeer vele jaren blijven het middelpunt, vanwaar de zegeningen uitgaan op katholiek-sociaal gebied voor de parochie Beek.

En moge in het bijzonder de vakteekenschool, welke nu reeds 32 leerlingen telt uit Beek, Berg en Dal, Ubbergen, Ooij en Persingen, Leuth en Wyler afkomstig, den steun en de sympathie blijven ondervinden, waarmede hare oprichting mogelijk werk. Dan zal het blijken, dat het verouderd liedje: “hier kan niets blijven bestaan”, evenals door zoovele andere vereenigingen en corporaties die reeds lang bestaan hebben en voortdurend in bloei toenemen, ook door den bloei der vakteekenschool zal gelogenstraft worden.“ (De Gelderlander 13/11/1910)

Hotel Central verbouwing

1913 Korenmarkt

Hotel Central, gedateeerd 23/10/1941. Huizen aan de westzijde van de Korenmarkt tussen de Smidstraat links, en de Franseplaats rechts; in het midden het voormalige Hotel Hof van Brabant, later Hotel Godschalk (GN2627 - B RAN)
Hotel Central, gedateeerd 23/10/1941. Huizen aan de westzijde van de Korenmarkt tussen de Smidstraat links, en de Franseplaats rechts; in het midden het voormalige Hotel Hof van Brabant, later Hotel Godschalk (GN2627 – B RAN)
12-10-1912hotelKorenmarkt 8Het verbouwen van genoemd Hotel ‘Hof van Brabant’ voor den heer Mulder; Opvallend dat op 23-1-1913 nieuwe aanbesteding op dit adres is: wat is er aan de hand?PGNC 8/10/1912
23-1-1913Korenmarkt No. 8Verbouwen van het perceel Korenmarkt No. 8, namens de “Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij” te ’s-GravenhagePGNC 16/1/1913

In 1912/1913 vindt de verbouwing plaats van “Het Hof van Brabant” naar Hotel Central. Opvallend daarbij is de architect Claase op 12-10-1912 de verbouwing aanbesteed voor “den heer Mulder”, op 23-1-1913 voor de “Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij”.

De bovenstaande foto is uit 1941; het is onduidelijk of tussen de verbouwing van Claase nog andere verbouwingen hebben plaats gevonden. Hieronder staat een foto van voor de verbouwing weergegeven. Daaruit blijkt in ieder geval, zoals ook weergegeven in het krantenartikel hieronder, dat het dak gewijzigd is. Nu is er een plat dak, die tevens als kamers lijken dienst te doen, met daarboven waarschijnlijk een dakterras. Nog leesbaar is te zien dat het opschrift “Hof van Brabant” vervangen is door “Hotel cafe restaurant”. Daarboven is nog een opschrift geplaatst, deze is echter onleesbaar. De ramen lijken vergroot te zijn: doordat de gemetselde boogjes boven de ramen vervangen zijn door ruiten. Tot slot is het balkon op de foto verwijderd: echter, aangezien de steunpunten er nog wel zijn, is het goed mogelijk dat het balkon is weggehaald toen het pand leeg kwam te staan. Hieronder het artikel uit 1913 vanwege de verbouwing:

Hotel Central.

De Korenmarkt is er deels mede opgefleurd. De geheele gevel van het Hof van Brabant is veranderd en in lichte teint gezet met als hoofd-middenschrift “Hotel Central”. Het hotel ziet er van buiten frisch en aantrekkelijk uit, binnen heeft het hotel eveneens een groote verandering ondergaan en is heel modern ingericht met nieuwe café- en eetzaal. Zag het er vroeger steeds ietwat somber uit door de donkergekleurde wanden, thans is het een en al licht, dank zij de heldere verven aan plafond en muur en de wegneming van hinderlijke tusschenwanden.

Hetzelfde kan gezegd worden van de feestzaal op de eerste verdieping, welke thans al zeer geschikt is voor vergaderingen en feesten. De bovenverdiepingen zijn ingericht tot logeerkamers, welke alle voldoen aan de eischen van gerief en hygiene- het hotel telt thans 26 logeerkamers terwijl men van uit menige logeerkamer een prachtig gezicht heeft op Maas en Waal of de Betuwe en de oude stad.

Het platdak, met zijn uitkijktoren wordt tot daktuin ingericht, wat een aangenaam gerief voor de logées beteekent.

Architect van de verbouwing is de heer B.J. Claase, aannemer de heer van Broekhuizen, terwijl het schilderwerk door den heer J. Weesels is uitgevoerd.

Namens de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij- waarvan de heer G.C. Gorkum agent is voor Nijmegen- wordt hôtel Central geëxploiteerd door een gérant die reeds jaren practisch is werkzaam is geweest.

In het hôtel is tevens gevestigd een depôt van de Wijnfirma Antonio Agulaar.” (De Gelderlander 18/6/1913)

Hotel hof van Brabant voor de verbouwing van architect Claase, gedateerd 1906-1912 (F2890 RAN)

(Andere) Aanbestedingen

WanneerWatWaarAanbestedingOpmerkingenBron
4-9-18972 (of 4) woonhuizenAan de Groesbeeksche straat hoek GuyotstraatHet werk wordt gegund aan J.B. Smits, terwijl J.H. Leenders (zegt) de laatste inschrijving te hebben gehad. Vervolgens blijkt dat de bouw van vier (in plaats van 2) huizen onderhands is aanbesteed aan Smits. Hierop plaatst Leenders in PGNC 8/9/1897 een ingezonden brief. Daaruit blijkt ook dat het de eerste aanbesteding van Claase in Nijmegen is.De bouw van twee woonhuizen a.d. Groesbeeksche straat hoek Guyotstraat;De Gelderlander 29/8/1897  
31-3-1899Twee woonhuizenvan Spaenstraat Het bouwen van twee woonhuizen aan de van SpaenstraatPGNC 25/3/1900
20-2-1902ZaalNos. 50, 52 en 54 aan de Eerste Walstraat/ No 1. Aan de 1e Walstraat?H.W. Delgijer, f 4475, waarsch obv laagste inschr  Het afbreken der woningen Nos. 50, 52 en 54 aan de Eerste Walstraat en het daar ter plaatse bouwen van een zaal met verdiepingen, Namens de heer J.J. van Kempen, Cafe ‘Rondeel’ Bloemerstraat No. 1 (voor nu onduidelijk of dit het café betreft voor de aanbesteding en/of het adres van van Kempen)PGNC 16/2/1902 PGNC 22/2/1902
9-3-1905woonhuisPerceel nos. 12,14 en 16 PaulstraatJ.H.G. van Haaren, f8960, laagste inschr  Het amoveeren van het perceel nos. 12, 14 en 16 Paulstraat en Gruitberg en het bouwen van een woonhuis aldaarDe Gelderlander 5/3/1905 PGNC 12/3/1905    
Rond 27-5-1904WinkelhuisHertogstraat No. 29 Het amoveeren van perceel No. 29 aan de Hertogstraat en daar ter plaatse weder bouwen van een Woon- en Winkelhuis, voor rekening van de Heeren A. en J. FaazenPGNC 27/5/1904
5-7-1904woonhuisDreumelA & G van Helmond, Wemel, f 6899, waarsch. obv. laagste inschrHet bouwen van een woonhuis, stal en koetshuis enz, Namens WelEd. Heer A. Numans te DreumelDe Gelderlander 26/6/1904  
5-7-1904woningDreumelSpiekman & Kruitwagen, ‘s-Hertogenbosch, f7700, waarsch obv laagste inschrHet bouwen van eener woning voor den Gemeente-geneesheer, namens B en W gemeente DreumelDe Gelderlander 3/7/1904  
Ongeveer 7-7-1904WinkelsTiel Winkels, magazijnen en woonhuis voor mevr. Athmer Martens te Tiel, N.H. van Zettenonderhands PGNC 7/7/1904
11-11-1905WoningGuyotstraat Het bouwen van een Beneden- en Bovenhuis op een terrein aan de GuyotstraatPGNC 5/11/1905
Rond 25-3-1906VillaLentF. van Broekhuizen, f9700, onderhandsHet bouwen van een villa te Lent voor den heer Henri BoerkampDe Gelderlander 25/3/1906
Rond 4-12-1907St. Josephkerk  Keizer KarelpleinN.J. van Groenendaarl, f120.500, waarsch. Obv. Laagste aanbest.De nieuwe St. Josephskerk aan het Keizer Karelplein  PGNC 4/12/1907
23-5-1907Schoolop een terrein aan de tramhalte ‘Kruisstraat’, Beuningen Het bouwen van een tweeklassige school en onderwijzerswoning op een terrein aan de tramhalte ‘Kruisstraat’ te Beuningen, namens B en W van BeuningenPGNC 12/5/1907
24-10-1908Sigarenfabriekeen terrein aan de Kerkstraat, Cuijk Het bouwen van een sigarenfabriek op een terrein aan de Kerkstraat, Cuijk, namens de Firma Philipsen en van Hussen te CuykDe Gelderlander 21/10/1908
Rond 8-8-1909winkelhuisZiekerstraat 92F. v. Broekhuizen, f 6499, waarsch, obv laagste inschrHet bouwen van een winkelhuis met bovenwoning aan de Ziekenstraat 92, namens den heer B.J. WolfDe Gelderlander 8/8/1909
1-2-1910HerenhuisLobith Het amoveeren van het bestaande en weder bouwen van een Heerenhuis aldaar, namens firma W.F. n’Harvant te Lobith  PGNC 23/1/1910
Rond 13-4-1910 Molenstraat no. 4 en 6H.W. Delgijer, f2279, waarsch obv laagste inschrVerbouwing perceel Molenstraat no. 4 en 6 voor rekening van den heer Th. W. van OppenraaijDe Gelderlander 13/4/1910
10-3-1911 Pikkegas Nos. 7a, 7b en 7c. Het amoveeren der perceelen aan de Pikkegas Nos. 7a, 7b en 7c., door de Gebr. W. En A.J. Janssen te Lent  PGNC 5/3/1911
30-3-1911twee woonhuizenParkweg No. 66C.H.M. Arts, f4870, waarsch, obv laagste inschr  Verbouwen van het perceel Parkweg No. 66 tot twee woonhuizen, namens Heeren Gebr. Janssen, LentDe Gelderlander 23/3/1911 De Gelderlander 1/4/1911
20-6-1911, waarsch. niet aanbesteed? … 7-8-1911Drukkerij en woningenPikkegas Het bouwen van een boekdrukkerij, bestaande in werkplaatsen, kantoren en bergplaatsen op een terrein gelegen aan de Pikkegas, door Gebr. W. en A.J. Janssen, …. Het bouwen van Beneden- en Bovenwoningen met daarachter gelegen Drukkerij, Kantoor en Werkplaatsen op een terrein aan de PikkegasPGNC 8/6/1911 — PGNC 30/7/1911
26-8-1911magazijnenPaulstraat Nos. 28 en 30 en Gruitberg Nos. 21a, 18-22H.W. Delgijer, f13967  Het amooveren der perceelen Paulstraat Nos. 28 en 30 en Gruitberg Nos. 21a, 18-22, en het daar ter plaatse bouwen van magazijnen en bergplaatsen, door Gebr. Van CampenDe Gelderlander 20/8/1911 PGNC 31/8/1911
20-2-1912Molenstraat 53, 53a, 53b Hendriks, Mook, f6140, obv laagste inschr De GelderlanderHet verbouwen van genoemd perceel nos 53-53a-53b door den Heer F. Egbers, Cafe ‘De Stad Cleve’, Molenstraat No. 53PGNC 11/2/1912 De Gelderlander 21/2/1912  
12-10-1912hotelKorenmarkt 8 Het verbouwen van genoemd Hotel ‘Hof van Brabant’ voor den heer Mulder; Opvallend dat op 23-1-1913 nieuwe aanbesteding op dit adres is: wat is er aan de hand?PGNC 8/10/1912
23-1-1913 Korenmarkt No. 8 Verbouwen van het perceel Korenmarkt No. 8, namens de “Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij” te ’s-GravenhagePGNC 16/1/1913
6-6-1914drukkerijPikkegas No. 27 Vergrooten en verbouwen van hun drukkerij en binderij aan de Pikkegas No. 27, namens Gebrs. JanssenDe Gelderlander 31/5/1914

MEEST RECENTE VERHALEN

Abonneren

Meld je aan voor een wekelijkse nieuwsbrief met de nieuwste blogberichten en exclusieve content. Verschijnt iedere dinsdag in je mailbox!