W. Th. Reynen, architect

Architect

W. Th. Reynen

W.Th. Reynen ontwierp veel sociale huurwoningprojecten voor de Woningvereeniging Nijmegen. Daarnaast komen we hem regelmatig tegen als ontwerper van woon-winkelpanden en bij de bouw en verbouw van winkels. Zijn bekendste gebouw is waarschijnlijk het voormalige Gerzon pand (tegenwoordig We), welke hij samen met J.A. Lelieveldt ontwierp.

Café-Restaurant “De Harmonie”

Lange Burchtstraat 32 , 1924

Café-Restaurant “De Harmonie”.

Van heden af zal de Lange Burchtstraat een café-restaurant rijker zijn. Het beneden-gedeelte van de Societeit “De Harmonie” is n.l. verhuurd aan den heer M.J. van den Berg alhier, die dit eene ingrijpende verandering heeft doen ondergaan. Er is een keurig, eerste klasse café van gemaakt, dat gezellig gelegen de bezoekers wel zal trekken. De royale ingang van het gebouw is gebleven: men komt uit die hall in het café, dat uit ruime beurs is ingericht. De rustige en stijlvolle inrichting verdient ieders bewondering. Men vindt er gemakkelijke, met moquet bekleede armstoelen, geschikt om gezellige tafeltjes, alles van fraai mahoniehout. Prachtige schemerlampen verhoogen bij avond de aantrekkelijkheid van het zitje, ook in de boxen langs de wanden, waar de artistiek bewerkte paneelen de aandacht trekken. Ook de groote lampen met haar opaal glaswerk zijn de moeite van een nadere bezichtiging waard. Voorts is de rubber vloerbedekking even fraai als degelijk. De achter in het café geplaatste leestafel bevindt zich in de nabijheid van de telefooncel en tenslotte is tegen den achterwand het buffet gelegen, waarvan de moderne installatie met speciale inrichtingen voor de bier- en koffieverzorging, zoomede de ijskasten voor likeuren, limonades en bier, geroemd dient.

In de gang, achter het café, zijn flinke bergplaatsen voor rijwielen, een ten dienste van de bezoekers van het café, de andere voor leden van de Societeit. Deze is, zooals men weet, reeds sinds geruimen tijd op de eerste verdieping van het gebouw gehuisvest en aan den ondernemer van het café is thans ook de bediening van de Societeit opgedragen. Ruime, naar den eisch ingerichte toiletten en een bijkeuken zijn hier verder vermeldenswaard.

Het tweede gedeelte van het gebouw, met afzonderlijken in- en uitgang op de Oude Stadsgracht, omvat de Concert- en Theaterzaal, welke tegelijkertijd eene moderniseering heeft ondergaan. De foyer is, door het bijtrekken van de vroegere toneel-kleedkamer, aanmerkelijk vergroot en van een nieuw interieur voorzien, dat frisch en prettig aandoet. Ook aan de garderobes is thans aandacht geschonken. De betstaande, tegenover de vroegere kleedkamer, is verbeterd en bovendien is er nog een garderobe aangebracht bij den ingang aan de Oude Stadsgracht, waar ook de loketten veranderd zijn. De zaal heeft tenslotte in de algemeene vernieuwing gedeeld en biedt thans wel een heel ander aspect dan vroeger. Het ligt in de bedoeling van den heer v.d. Berg om op het podium een muzieknis te laten aanbrengen, waardoor de zaal dan ook door concerten zal beantwoorden aan de eischen, die heden ten dage worden gesteld.

Uit het voorgaande blijkt wel, dat in dit omvangrijk pand, dat een stuk geschiedenis van Nijmegen vertegenwoordigt, groote veranderingen hebben plaats gegrepen. Wij wenschen de ondernemer veel succes toe.

Een woord van warmen lof is op zijn plaats voor allen, die aan deze belangrijke verbouwing hebben medegewerkt. Ten eerste aan den architect, den heer W.Th. Reijnen, die zich ook in het ontwerpen van het café-interieur een kunstzinnig man heeft betoond. De restauratie is uitgevoerd door den heer J. Olthof, aannemer alhier. De verdere firma’s zijn: Schilderwerk v.d. Wagt en Koster, electrische installatie P. Megens, centrale verwarming Horbeek, meubileering, vloer, schemerlampen, gordijnen Maurits Drukker, hanglampen gebr. Arens, koperwerk Jos. Kwakkernaat, buffetinrichting Willing, Rotterdam.” (PGNC, 3-4-1924)

Dubbel Woonhuis

1924, Balistraat 9 en 11 Galgenveld

Balistraat 9 en 11, links nummer 9 en links daarvan de Borneostraat, September 2022 (Google Streetview)

Dubbel woonhuis Balistraat 9 en 11 architect Reijnen

In 1924 wordt een bouwvergunning aangevraagd voor het bouwen van een dubbel woonhuis. Hiervan is W.Th. Reijnen de architect. De eigenaar is Th.W. Peters, die zelf op Balistraat 11 gaat wonen.

Lees Meer

Hotel-Café-Restaurant “De Pool“

Mariënburg ( ?), 1926

 “Hotel-Café-Restaurant “De Pool“

Dezer dagen is een uitbreiding en verbetering van het bekende Hotel-Café-Restaurant “De Pool” tot stand gekomen. Zooals men weet werd deze zaak eenige jaren geleden vergroot en kreeg zij een terras aan het Mariënburg. In de praktijk voldeed niet en de eigenaar, de heer M.G.E. van Meteren, die “De Pool” op vakkundige wijze exploiteert, nam het verstandige besluit om de ruimte, welke dit terras bood, te gebruiken voor den bouw van een vierde zaal. Daardoor is “De Pool” meer nog dan voorheen thans één geheel geworden, dat zich uitstrekt van de Oude Stadsgracht tot Mariënburg en aan beide zijden een in- en uitgang heeft.

Dezelfde architect, die indertijd de uitbreiding van “De Pool” op zoo welgeslaagde wijze ontwierp, de heer W. Reijnen jr., heeft ook nu zijn bekwaamheid getoond. De nieuwe zaal sluit zich zeer gelukkig aan bij de bestaande inrichting. Achter een aantrekkelijk geveltje is een even degelijk als fraai interieur, waarbij in de wandbekleeding, het plafond, de glas-in-lood-vensters en de stijlvolle lampen een vroolijk en gezellig spel is van licht en kleur. De nieuwe zaal kan bij de overige getrokken worden, zoodat “De Poort” bij feestelijke gelegenheden, de kermis bv., dan één groot café-restaurant is. Maar het is ook mogelijk ze daarvan te scheiden, in welk geval de zaal uitermate geschikt is voor partijen en vergaderingen.

De ingang van “De Pool” aan Mariënburg sluit aan bij een breede, eveneens fraai uitgevoerde gang, waarin ruimte is voor berging van vele tientallen rijwielen.

Verschillende firma’s hebben aan deze uitbreiding van “De Pool” medegewerkt. Het werk werd uitgevoerd door den heer J. Olthof, aannemer. Het keurige schilderwerk is verricht door de firma Jansen-Veldhoven, de electrische installatie door den heer C.J.J. Bekker, het stucadoorwerk door den heer Otten, het decoratiewerk door den heer Andries Koster, het glas-in-lood is aangebracht door den heer H. Leenders, en het kunstgraniet door den heer d’Agnolo. Zij allen hebben hun opdracht op loffelijke wijze voltooid.” (PGNC, 26-6-1926)

Verbouwing Tweede Winkel de Bijenkorf

1926 Stikke Hezelstraat 42, Verloren gegaan februari 1944

3e gebouw links de Bijenkorf, Gezien vanaf het kruispunt Houtstraat – Lange Hezelstraat, in de richting van de Grote Markt, architect Reijnen, gedateerd 1925 (zal wat later zijn) (F34007 RAN)

Verbouwing tot tweede winkel Warenhuis de Bijenkorf Architect Reijnen

In 1926 vestigt P.A. Keijser zijn tweede vestiging van warenhuis De Bijenkorf. Architect van deze verbouwing was W. Reijnen. In hoeverre de verbouwing ook uiterlijk heeft plaatsgevonden is mij nog niet bekend.

Lees Meer

Kunsthandel-Lijstenfabriek A. Teunissen-Donders

van Welderenstraat 126, 1928

Huidig (september 2022 Google Streetview)

Kunsthandel-Lijstenfabriek A. Teunissen-Donders

Zaterdag j.l. hebben wij melding gemaakt van den Kunsthandel van den heer A. Teunissen in de van Welderenstraat 126. Op een en ander zou nader worden teruggekomen.

Wij kennen menigen kunsthandel hier te lande van de capaciteit van bovengenoemden. Als wij dan gaan vergelijken, kan de nieuwe zaak van den heer Teunissen den toets dier vergelijking doorstaan, zelfs meer dan dat, en wij brengen hulde aan de opvatting van den Nijmeegschen architect Willem Th. Reijnen Jr., die zich als man van fijnen smaak deed kennen, speciaal wat de verdeeling en inrichting der vitrines betreft. Ook het interieur en de voorgevel zijn smaakvol in alle opzichten. Hetzelfde kan gezegd worden van de uitvoering van genoemde opvatting, eene uitvoering, toevertrouwd aan de goede zorgen van den aannemer, de firma Hofman & Arts, alhier, die zich correct, soliede en vlot van haar taak heeft gekweten. (PGNC, 12-9-1928)

De Kunsthandel Teunissen-Donders, gedateerd1930 (GN44999 RAN)

Woonhuis en bakkerij

Niersstraat 2, 1929-1930

Bakkerij Niersstraat 2

architect W.Th. Reynen (Jr.), 1929-1930 Eind 1929 ontwerpt W. Th. Reynen (Jr.) “een woonhuis, winkelhuis met bakkerij en bovenhuis”. De bakkerij is voor J.H. Francissen, die op 6 juni 1930 zijn hinderwetvergunning krijgt voor “het oprichten van een door elektriciteit gedreven brood- en banketbakkerij”. (PGNC 11/6/1930). In april 1930 tekent Reynen het ontwerp voor 85…

Lees Meer

85 Woningen Weurtsche Weg III

Omgeving Waterstraat/Niersstraat , 1930

Niersstraat Blok B Reynen

Deze woningen aan de Niersstraat maken onderdeel uit van het project Groep Weurtsche Weg III: Het bouwen van 85 woningen en een hoogspanningsgebouwtje op een terrein gelegen aan de Niersstraat en Waterstraat te Nijmegen. De woningen zijn gebouwd in opdracht van Woningvereeniging “Nijmegen”. De bouwtekening zijn gedateerd maart 1930, de architect is W.Th. Reynen (Jr).…

Lees Meer

18 woningen

Pastoor Zegerstraat/Oude Nonnendaalseweg

Pastoor Zegerstraat Reynen Reijnen

Het bouwen van 18 woningen op een terrein aan de Pastoor Zegersstraat en den Ouden Nonnendaalscheweg alhier voor rekening van het bestuur de Woningvereeniging “Nijmegen”. J.G. Dekkers verkreeg de aanbesteding op basis van de laagste inschrijving:  f49.700 (PGNC 15/12/1930

Woningtype B, Pastoor Zegerstraat, tekening december 1930 (D12.397367 detail)

Banketbakkerij en Lunchroom Keizer Karel

Lange Burchtstraat No. 38, 1930

Burchtstraat 1938-1939, het gebouw rechts (met klok) is de lunchroom Keizer Karel (RAN)

De Gelderlander bij de opening:

Banketbakkerij en Lunchroom Keizer Karel.

Zaterdag a.s. wordt geopend in het moderne verbouwde pand Lange Burchtstraat No. 38 de banketbakkerij en lunchroom Keizer Karel van den heer H.E. Span.

De architect, de heer W. Th. Reynen was ook hier de ontwerper van den winkelpui en het interieur.

En hij verrijkte Nijmegen met een eerste klas banketzaak en lunchroom, zooals de voorname winkelwijken van de grootsteden die toonen aan het winkelende bewonderende publiek.

De winkelgevel in donker teakhout uitgevoerd is van een deftige stijl en biedt bij avond een attractioneelen aanblik wanneer de lichten glanzen achter het kleurige glas-in-lood, waarin de goede reclame gloeit voor de lunchroom Keizer Karel.

De naast den rustig-gehouden-ingang gebouwde vitrines zijn sober maar doelmatig gemaakt en bieden een exquise-expositie van de fijnste chocolaterie en bonbons in luxueuse en nieuwste verpakking.

Is de entree voornaam- binnen is alles smaakvol en vooral ook gezellig ingericht.

De winkel zelf is met zorg en smaak ingericht, de stoffeering is van een rustigen toon, in overheerschend diepbruinen toon, waarmede warm rood en oud-goud in het behang harmonieeren.

Mahonie-houten toonbanken en toonkasten en verlichte bonbons-vitrines sieren de wanden.

De bezoekenden vinden hier een bijzondere keuze van allerlei soorten gebak en zoetigheden en chocolaterie.

Onmiddellijk achter dan winkel is de huiselijk gehouden lunchroom met makkelijk en mooi meubilair en knusse verlichting.

Hier is plaats voor tientallen gasten, die er aangename zitjes kunnen vinden en mooie menutjes.

Achter het buffet der lunchroom is het kantoor, waarachter ligt een klein keukentje voor de lunchroom

De heer H.E. Span, die zijn beide zaken in Molenstraat en Mr. Franckenstraat nog aanhoudt, kreeg in dit nieuw pand ook de beschikking over twee ruime banketbakkerijen, een boven en een in het sous-terrein, en tevens een geriefelijke pakkamer.

Zoo is de heer H.E. Span nu met zijn derde en tevens mooiste zaak, de fraaiste in het genre, te Nijmegen, vooraan gaan staan in de nijverheidsgroep van banketbakkers te Nijmegen, dat ook op dit gebied met andere steden mee kan.

De heeren Gebrs. Smits hebben de verbouwing kunstig uitgevoerd, de firma v.d. Wagt verzorgde het schilderwerk op uitmuntende wijze.

Verschillende Nijmeegsche kunstnijveren op ambachtsgebied, verfraaiden de Keizer Karel lunchroom op voortreffelijke wijze tot de eerste der stad.” (De Gelderlander 8/8/1930)

Hotel Germania

Tegelen, Groote Straat no. 22, 1931

Hotel “Germania.”

Op eerste Kerstdag geopend

Mochten we voor enkele weken reeds gewag maken van “Tegelen vooruit”, door de opening van Dondit-Freulich’s meubelshowroom, eerste Kerstdag werd tegenover dit sierlijk pand een niet minder voorname zaak voor Tegelen geopend, n.l. het Hotel Restaurant “Germania”, gelegen aan de Groote Straat no. 22. Het geheel, tot voor korten tijd nog een magazijn, werd onder de artistieke leiding van architect W. Reijnen uit Nijmegen verbouwd tot een eerste klas huis.

De restauratiezaal, die geheel in moderne tijd uitgevoerd is, is gescheiden van een interne aparte biljardzaal, waar een prima Wilhelminabiljard lokt tot een rustig partijtje. Het geheel wordt centraal verwarmd, terwijl de hotelkamers voorzien zijn van stroomend koud en warm water. Zalen voor vergaderingen en samenkomsten completeeren het geheel.

Waar de hotelleiding berust bij den restaurateur en heer W. v.d. Mee, voor velen op dit gebied geen onbekene, mogen we verwachten, dat Hotel Germania een goede toekomst tegemoet gaat.” (Nieuwe Venlosche courant , 29-12-1931)

De Radio & Rijwielzaak van Jac. Doorman

Ziekerstraat 29, 31 en 33, 1933

1930-1935 volgens RAN, afgaande op de verbouwing moet het na opening mei 1933 zijn; aangezien het pand daarnaast nog niet verbouwd is (opening slagerij Meussen 21-12-1933), dus ergens tussen mei en december 1933 in (RAN).

Bij de opening bericht het PGNC op 6-5-1933:

De nieuwe zaak in elektriciteit, radio en rijwielen der firma Doorman.

Reeds een reeks van jaren in de Ziekerstraat gevestigd de zaak in elektriciteit, radio, rijwielen en motoren der firma Jac. Doorman. De zaken gingen goed in den loop der tijden, het bedrijf groeide en langzamerhand bleek het bestaande pand te klein: niet alleen, dat de verkoop- en magazijnruimten dringend een uitbreiding vroegen, sterk werd ook het gemis aan voldoende etalage-ruimte gevoeld. Het was onmogelijk om in de ééne kleine vitrine een denkbeeld te geven van wat binnen aanwezig was. Uitbreiding was noodzakelijk. Welnu, de heer Doorman, vooruitstrevend zakenman als hij is, heeft de zaken energiek aangepakt. Hij stelde zich in het bezit van het naast zijn zaak gelegen pand, dat geheel met de den grond gelijk werd gemaakt en in de plaats waarvan hij een nieuw, groot winkelpand deed verrijzen. En hedenmiddag om 3 uur vindt de opening plaats van deze nieuwe zaak der firma Doorman plaats. Inderdaad is hier een zeer groote verbetering verkregen. In de plaats van het vroegere, onaanzienlijke winkeltje, zullen de zaken thans worden gedreven in eene modern winkelpand van flinke afmetingen, dat met zijn gevel van blauwe tegels beneden en gele baksteen boven, een uitstekenden indruk maakt. De architect, de heer Reynen, kan voldoening hebben van zijn werk. Zoo bekroni-… pen als de etalageruimte vroeger was, zoo overvloedig is dit nu; thans is er volop gelegenheid om te laten zien, wat er binnen in den winkel verkocht wordt. In totaal hebben de etalagruiten een lengte van liefst 22 M. Ook bij het betrekken van den winkel treft het groote verschil met den vroegeren toestand, zoowel wat de afmetingen betreft- het niuewe pand is 30M. diep- als wat de inrichting aangaat. Want het spreekt wel vanzelf, dat deze up to date is. In het plafond zijn groote glasruiten aangebracht, zoodat het daglicht kan binnentreden, terwijjl de winkel des avonds, dank zij een moderne verlichting, in een zee van licht wordt gezet. Achter den winkel bevinden zich de magazijnen, drie boven elkaar, waarin de geweldige voorraden een plaats kunnen vinden.

De firma Doorman is het met betrekken van dit nieuwe pand ook een nieuwe periode van haar bestaan ingetreden. Het is den heer Doorman wel toevertrouwd om ook in deze nieuwe huisvesting de zaken te doen floreeren. In elk geval zal er thans onder heel wat gunstiger omstandigheden gewerkt worden dan vroeger.

Memoreeren wij nog even, dat het nieuwe pand gebouwd werd door de firma van Tienen; de firma Andries Koster verzorgde het schilderwerk.” (PGNC 6/5/1933)

Oude toestand (D12.399229.PDF)

Oude toestand (RAN)
Bouwtekening verbouwing (D12.399228.PDF)

Café Zur guten Quelle

Molenstraat No. 65, 1933

Het PGNC bij opening:

Café ‘Zur guten Quelle.

Aan de Molenstraat No. 65 is geopend het café ‘Zur guten Quelle’. Reeds eerder was in hetzelfde pand een café gevestigd, doch het heeft thans een grondige verbouwing ondergaan, met het gevolg tevens, dat de Molenstraat een fleurig geveltje rijker is geworden. De inrichting van het café is thans zeer modern en het interieur doet werkelijk smaakvol aan, niet in het minst dank zij de betimmering langs de wanden: gemakkelijke stoelen bieden een behaaglijk zitje. Voorts werden in plaats van de ouderwetsche ramen glas-in-lood ruiten in den wand aangebracht. In café ‘Zur guten Quelle’ worden Hollandsche en Duitsche bieren getapt, zoodat aan ieders smaak kan worden voldaan.

De architect die hier zulk een groote verbetering tot stand bracht, was de heer W.Th. Reynen.” (PGNC 23/5/1933)

Terrein ten westen Broerdijk, oa Lorkenstraat, Pijnboomstraat, 1933

Het bouwen van 75 (of 73?) eengezinswoningen 3 (of 5? ) Beneden- 8 Bovenwoningen – 1 Winkelhuis en 1 Transformatorhuis op een terrein gelegen ten westen van den Broerdijk (D12.400216)

https://app4.nijmegen.nl/DGD2/BouwArchief/Documenten/0268200000024724?zaakDossierId=B12.008965

3 Winkelhuizen

Hoek Broerdijk/ Pijnboomstraat (oa Pijnboomstraat 21, Broerdijk 32/34, 1933

Ontwerp voor het bouwen van 3 winkelhuizen 2 beneden 5 bovenwoningen en 4 heele huizen op een terrein gelegen hoek Broerdijk en Pijnboomstraat

Augustus 2017 (Google Streetview)
Tekening maart 1933 D12.399149 Detail

Dit gebouw is gebouwd als het laatste huis tussen de Berg en Dalseweg en de Pijnboomstraat.

Gevonden gegevens van Pijnboomstraat 21:

  • In het Adresboek 1936:  L. Mulder
  • In 1937 woont A. v. Kleef, bouwk. opzichter op dit adres. Hij is dan afkomstig uit Ede (PGNC 11/9/1937)
  • Adresboek 1940: Wed. J.G. Verplak, geboren Entingh
  • In 1941 is het gebouw te koop: “huis en erf, ben. Winkelruimte met woning en 2 bovenwoningen a.d.  Pijnboomstraat en Broerdijk 30/32, is ingezet op f16.100 (strijkg. f300)  (PGNC 26/7/1941)
  • Adresboek 1948, 1951, 1959, 1966, 1968: J.W. Groos, winkelier. In ieder geval is hij ook in 1954 nog winkelier:  in huishoudelijke artikelen en in ijzerwaren (De Gelderlander 16/7/1954). Ook in het Adresboek 1963 komt hier J.W. Groos voor

 In 1973 zat hier de winkel De Santenkraam. Deze werd ook het hippiewinkeltje genoemd, waar artikelen door bevriende kunstenaars werden verkocht. (https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=4-1&index=0&imgid=13794782&id=106409 met foto uit 1976). De Santenkraam sloot in 2018. https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=0-1&id=2000578526

86 Woningen

Terrein ten westen Broerdijk, oa Lorkenstraat, Pijnboomstraat, 1933

Groep Koninginnelaan 3e gedeelte

Ontwerp voor het bouwen van 88 woningen en een winkelhuis op een terrein gelegen ten westen van de Koninginnelaan, oa Spreeuwstraat, Kwartelstraat,1931

Gedeelte Pastoor Zegerstraat, ‘blok 2’ (Google Streetview sept 2022)

Ontwerp voor het bouwen van 88 woningen en een winkelhuis op een terrein gelegen ten westen van de Koninginnelaan, 1931 (D12.397327 Detail)

Het kousen- sokken – en wolhuis “Speciaal”

Korte Burchtstraat 6, 1934

“Het kousen-, sokken- en wolhuis “Speciaal”, dat hier ter stede reeds twee zaken telt, opent morgen een nieuwen, derden winkel aan de Korte Burchtstraat.

De eerste zaak, Houtstraat 5, werd in Sept. 1925 overgenomen, het was toen een kleine manufacturenwinkel, doch deze werd direct omgezet voor den verkoop alleen van kousen, sokken en wol. Door vermeerdering van den verkoop bleek deze zaak al spoedig te klein en in Maart 1929 werd het filiaal geopende Zeigelbaan 5; dit filiaal werd in Oct. 1930, door bijtrekking van een tweede pand, weer verbouwd en vergroot. In Aug. 1931 werd de winkel aan de Houtstraat met alle bijvertrekken gesloopt en kwam hiervoor een zeer modernen winkel. In Maart 1932 werd weder het filiaal Zeigelbaan gemoderniseerd en thans in Sept. 1934 wordt een derde zaak geopend en wel aan de Korte Burchtstraat 6, Donderdagmiddag om 4 uur. Aan deze zak, welke geheel bij de omgeving past, zijn moeite nog kosten gespaard, teneinde het geheel zoo smaakvol mogelijk te maken. De pui is geheel in marmer met brons gehouden, versierd met sierlijke letters; de nieuwste etalages hebben een zeer aparte verlichting, de betimmering is geheel uitgevoerd in blank eikenhout, alles met glazen schuifdeuren; er zijn in den winkel meer dan 1000 vakjes, zoodat de groote sorteering overzichtelijk kan worden ondergebracht. De toonbanken zijn geheel van glas. In alle drie zaken wordt niet anders verkocht dan kousen, sokken, wol, handschoenen, doch dan ook in den uitgebreidsten zin, zooals de E.S.B.O., F.T.O., R. en V. en de allerbeste binnenlandsche fabrikanten, doch ook de allergoedkoopste kousen. In het artikel wol brengt de firma meer dan 60 soorten en steeds het eerste het nieuwste. In deze afdeeling is zeer geschoold personeel werkzaam. Patroon wordt voor elk werk gratis gegeven.

Aan de drie zaken is tevens verbonden een reparatie-inrichting voor zijden kousen. Bij de opening worden de dames verrast met bonbons en eau de cologne, terwijl ook voor de kinderen iets aardigs bedacht is.

De verbouwing geschiedde door den architect den heer Reinen. Aannemer was de firma van Gemert en Zn., betimmering Werten, Cuyk; verwarming Nannings; verlichting Kwakkernaat en Vreeman; schilder van der Wagt; glas in lood Bilderbeek.” (PGNC 5/9/1934)

J.F.J. Heijnen is eigenaar van deze winkel (adresboek 1940)

Banketbakkerij P. Poos

Daalseweg, hoek van Nispenstraat, 1935

Bouw twee winkelhuizen en zeven woonhuizen (09-07-1935, detail, D12.401368)

Banketbakkerij P. Poos

De heer P. Poos, man van het vak, zie zijn vakkennis steeds vermeerderde, vooral door practische werkzaamheden in eerste klas zaken, opent heden in een vermoderniseerd pand aan den Daalschen weg hoek van Nispenstraat, een naar de eischen van onze veelvragenden tijd ingerichte luxe brood- en banketbakkerij.

De architect, de heer Reijnen, ontwierp hier een vriendelijken en aantrekkelijken winkel, welke zoowel binnen als buiten een sieraad voor de omgeving is. De aannemersfirma, Gebrs. Berenbroeck voerde het aantrekkelijke bouwplan best uit. De ruime winkel, met betimmering, deels in mahoniekleur uitgevoerd door den heer Th. Brandts, heeft aparte vitrines voor de afdeeling banket- en broodbakkerij.

In den winkel is opgenomen een bijzondere afdeeling voor fijne suikerwerken en chocolaterie.

Hoofdzaak in een modernen banketwinkel is natuurlijk de hygiënische en technische inrichting van de bakkerij.

Deze is uitermate goed verzorgd.

Daar staat een het luchtoven Noviomagum, gebouwd door de firma Meeuwissen, een amandelmachine en een electrische kluts- en mengmachine.

Voor uitwendige voltooiing van den winkel droeg nog zorg, wat het schilderwerk betreft de heer L.A. Berenbroeck, de lichtvoorziening de heer Lucassen en de stoffeering de heer M.B.Th. Berenbroeck.” (De Gelderlander 22/11/1935)

Zie voor meer gegevens en foto https://www.noviomagus.nl/Gastredactie/Lith/Bakkerijen/Cat/cwdata/Daalseweg207Poos53-09-21.html

Rijwiel- en Radiohandel Albert Eykman

Weurtscheweg 89, 1936

Weurtseweg 89 architect Reynen
Weurtseweg, juni 2023

Nieuwe zaak Albert Eykman

De Rijwiel- en Radiohandel Albert Eykman, welke ruim elf jaren gevestigd is geweest in Weurtscheweg 215, heeft zijn zaak verplaatst naar Weurtscheweg 89.

De tijden zijn veranderd en hiermede heeft de heer A. Eykman rekening gehouden. Een betere service eischte uitbreiding en moderniseering, en daarom bracht de eigenaar zijn zaak over in een geheel nieuw gebouwd, modern winkelhuis, voorzien van ruime etalages, die aan dezen grooten verkeersweg zeer mooi effect geven en den voorbijganger zijn blik niet zullen ontgaan. Achter den winkel bevindt zich ’n comfortabele showroom, en kunnen den cliënt op de meest overzichtelijke en prettige wijze radio- en alle andere electrische apparaten gedemonstreerd worden.

De heer Eykman heeft steeds een uitgebreide sorteering Philips- en Erresradio in voorraad.

De collectie rijwielen en alle onderdeelen is buitengewoon groot en de bekendste merken, Ned. Kroon, Burgers E.N.R., R.S. Stokvis, Gruno e.a. zijn uit voorraad leverbaar. Voor alle merken stofzuigers, wasmachines, wringers, petroleum- gastoestellen, etc. is de keus niet minder.

De reparatie-afdeeling staat borg voor snelle en billijke hulp.

De Weurtscheweg is met dit modern winkelpand verfraaid. De aannnemers Van der Hoogen en Willems bouwen onder architectuur van den heer W. Reynen dit complex, terwijl het fraaie schilderwerk werd uitgevoerd door W. v.d. Wagt.

Blijkens advertentie in ons blad van gisteren vond hedenmiddag heropening plaats.”  (De Gelderlander 1/5/1936 (Met die van Ossenbeck 2 artikelen onder elkaar)

Detail bouwtekening Weurtseweg 89 (D12.402087)

Ossenbeck

Molenstraat 144, 1936

Verplaatsing van de zaak K. Ossenbeck

‘Goede waar voor weinig geld’

De in onze stad zoo welbekende, reeds meer dan 35 jaar bestaande zaak in linnen- en tricotgoederen van den heer K. Ossebeck is verplaatst van Broerstraat 34 naar Molenstraat 144.

Morgen, Zaterdagmiddag om 3 uur zullen de deuren van de nieuwe zaak geopend worden. Deze verplaatsing zal ongetwijfeld een verbetering zijn, temeer daar de eigenaar vast besloten heeft zijn reeds zooveel jaren gehuldigde stelregel: ‘Goede waar, uitmuntend door soliditeit en toch niet duur’, ook in het nieuwe pand blijven huldigen. Bovendien zal worden gestreefd naar een specialiseering in tricotage, linnengoed en huishoudelijke goederen

Naast de goedkope soorten houdt de heer Ossenbeck natuurlijk ook betere en prima kwaliteits-goederen in voorraad, hetgeen vooral in deze tijden als een eerst eisch mag worden gesteld.

Bij de verbouwing van het pand verleenden o.a. hun medewerking de architect Reijnen, Goenenwoudscheweg, de aannemersfirma Tiemstra, de schilder de heer Gerrits, Van Berchenstraat en electrische installeurs de heeren Van Veen en Jacobs, Ziekerstraat, die zorg droegen voor een smaakvol, modern winkelaspect.

Vermelden we tenslotte nog, dat in de nieuwe zaak de afdeeling baby-artikelen zal worden opgeheven.

Voor verdere bijzonderheden zie de advertentie in dit blad.” (De Gelderlander 1/5/1936)

Nijmeegsche Verkoopcentrale

Lange Koningstraat, 1936

Nijmeegsche Verkoopcentrale

De Lange Koningstraat is niet weinig verbeterd door het nieuwe complex winkel- en woonhuizen, dat er reeds eenigen tijd langs nieuwe rooilijn voltooid is.

Deze moderne winkelhuizen raken langzamerhand bezet.

Zoo wordt er morgenmiddag de Nijmeegsche Verkoopcentrale geopend- een groot ruim magazijn met veel etalageruimte, dat overdag ongetwijfeld zal trekken en bij avond hel verlicht zal zijn.

Het is een magazijn, breed opgezet en ruim ingedeeld, dat niet direct een bazar is, maar toch als een groote verkoopcentrale kan worden beschouwd voor electriciteitsartikelen, voor radio- onderdeelen, voor rijwielen en onderdeelen en zelfs motoren.

De directie heeft haar magazijn naar de eischen des tijds ingericht en voert als devies: ongekend lage prijzen door grooter omzet.

Aan den bouw dezer verkoopcentrale is door den architect W. Reynen groote zorg besteed- er is hier een fraai doelmatig winkelhuis verrezen, overeenkomstig wenken van gemeentelijk bouw- en woningtoezicht, dat er mede toe bijdroeg om aan den ingang van de verbreede Koningstraat naar Mariënburgplein mooier aspect te geven.

Het bouwwerk werd flink uitgevoerd door den aannemer den heer J. Braam, Hanzenkampscheweg.” (De Gelderlander 10/1/1936)

Ellings’s drogisterij

Groesbeeksedwarsweg, 1936

Elling’s drogisterij

De nieuwe woonwijk aan het eind der Groesbeekschedwarsweg heeft verschillende neringdoenden gelegenheid gegeven daar hun bedrijf te vestigen. Op de hoek van deze weg en van Heutszstraat wordt heden geopend Elling’s drogisterij, waaraan verbonden een afdeling foto-artikelen en bandages. De in mahoniehout gehouden betimmering der winkel-  geleverd door de Meubelfabriek St. Jozef- is practisch ingericht voor het uitstallen der verschillende artikelen, waaronder zeep, eau de cologne en parfums een voorname plaats innemen. Voor de foto-afdeeling is een donkere kamer ingericht terwijl voor de bandages vrouwelijke hulp aanwezig is.

Onder architectuur van den heer Reynen werd dit nieuwe pand door den aannemer Berenbroek opgeleverd. De schilder Berenbroek droeg er het zijne toe bij om het geheel in frissche kleuren te zetten.” (De Gelderlander 2/5/1936)

In de nacht van 28 op 29 september van 1944 werd de winkel samen met een aantal andere winkel en woningen door Duitse bommen verwoest. Elling liet in 1949 op dezelfde plek zijn winkel herbouwen, architect daarbij was A. v.d. Kloot (zie aldaar).

Drogisterij Elling vernietigd 1944 Van Heutszstraat- Groesbeeksedwarsweg Reynen RAN GN1187-B
Drogisterij Elling vernietigd, 1944 (RAN)

Instituut voor Lichamelijke Oefening

Omgeving Rembrandtstraat, 1936

Een instituut voor lichaamsoefeningen: iets nieuws voor Nijmegen

Temidden van het nieuwe huizencomplex, dat in de omgeving van de Rembrandtstraat gebouwd is, zal binnenkort een inrichting worden geopend, die eenig is voor Nijmegen. De heer B. Sikkema, leeraar M.O., heeft n.l. het intiatief gehad om hier een Instituut voor Lichaamsoefeningen te vestigen en hij deed hiertoe een flink gebouw verrijzen, waar achter bovendien een tennisbaan werd aangelegd.

De heer Sikkema, wien men ondernemingsdurf waarlijk niet ontzeggen zal als men ziet welk een up to date inrichting hij hier tot stand bracht, geeft les aan verschillende onderwijsinrichtingen te dezer stede, maar daarnaast zijn er tal van clubjes van particulieren, die onder zijn leiding de gymnastiek beoefenen. Nu is het een feit, dat de gymnastiek- en sportbeoefening in het algemeen nog steeds toeneemt, ook onder de ouderen. Steeds meer menschen komen tot het inzicht, welk een heilzaam tegenwicht gymnastiekbeoefening vormen kan, tegen de schadelijke gevolgen van een zittend leven, dat zoovelen gedwongen zijn te leiden. En uit dit verschijnsel heeft de heer Sikkema thans den moet geput om een eigen gebouw te stichten, geheel ingericht naar de nieuwste eischen en dat uitluitend aan de gymnastiek- en sportbeoefening gewijd zal zijn. Het gebouw omvat een groote zal van 15 bij 9 meter, waarvan men een der wanden door het openen van groote openslaande deuren en ramen als het waren geheel kan doen verdwijnen; een belangrijk voordeel als het mooi weer is. De vloer is van kurklinoleum, wat stof buiten sluit, langs den wand komen slechts enkele wandrekken, terwijl de toestellen in een apart vertrek worden opgeborgen, zoodat de geheele zaal-ruimte beschikbaar is voor oefeningen, die dat wenschelijk maken. Verder omvat het gebouw kleedkamers, douches, toiletten, kortom alles wat de moderne tijd slechts vragen kan.

Aan diverse onderdeelen van de lichamelijke oefening zal in dit instituut aandacht worden besteed. Zoo is er gelegenheid tot het beoefenen van gezondheidsgymnastie, houding-gymnastiek, voor kinderen met slechte houding, rhytmische gymnastiek, trainingsgymnastiek enz, terwijl ook de kleuters hier terecht kunnen. Meisjes en jongens kunnen hier clublessen krijgen, terwijl wij er hierboven reeds op wezen, dat al jaren lang onder leiding van den heer Sikkema vele ouderen, in clubjes vereenigd, met animo de gymnastiek beoefenen. De heer Sikkema laat de deelnemers natuurlijk volle vrijheid om zelf hun clubjes te vormen.

Naar wij vernamen zal dit Instituut voor Lichamelijke Oefening op den eersten Zaterdag in Juni officieel geopend worden. Het was ons echter een genoegen om van deze mooie inrichting, die een nieuwe is voor Nijmegen, thans reeds een en ander te kunnen vertellen.

Vermelden wij nog, dat de bouw geschiedde naar plannen van den architect den heer Reynen en werd uitgevoerd door aannemersbedrijf Tiemstra.” (PGNC 6/5/1936)

Sikkema was leraar M.O. Gymnastiek (PGNC 27/12/1935). De opening vond op 6 juni plaats (PGNC 4/6/1936). De tennisbaan was reeds gereed en werd al verhuurd. (PGNC 27/1/1936)

Zie ook https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=2-1&index=148&imgid=260786394&id=239276080

Later was hier Dansschool Wanders gevestigd. Een mooie site daarover is: http://www.botma.nl/Scholen/Wanders/Wanders.html.

Levensmiddelenbedrijf P.Hendriks

Hoek Zeigelbaan-Molenstraat, 1937

Links de Molenstraat. Rechts de Korte Molenstraat. Midden op de achtergrond de Zeigelbaan (F2352 RAN; hun datering 1930-1935 zal niet juist zijn)

Berntsen en Braam’s  Aannemersbedrijf N.V. verkrijgt de aanbesteding voor de verbouwing van et pand van van Zuylen. Hier zal de firma P. Hendriks haar levensmiddelenbedrijf gaan vestigen. (PGNC 19/10/1936)

De Gelderlander een dag voor de opening van 18 maart 1937:

Het Levensmiddelenbedrijf Hendriks: een Modelzaak

De middenstander heeft recht van bestaan.

Wie twijfelt daaraan?

De zakenman moet zelf ook geen reden tot twijfel geven.

En dat doet de heer P. Hendriks (Firma P. Hendriks, welke reeds dateert diep uit de vorige eeuw) al helemaal niet.

Hij geeft sprekende bewijzen van wilskracht, ondernemingslust en vakkennis – bewijzen, welke een prachtig pleidooi zijn voor den middenstand.

Op één der punten in het centrum van Nijmegen heeft de firma P. Hendriks haar bekende levensmiddelenbedrijf gevestigd en thans- zooals uitvoeriger en advertenties en rondschrijfbrieven is vermeld- bij gelegenheid van de opening noodigt zij een ieder uit, dit mooie bedrijf te komen bezichtigen.

Naar aanleiding van de opening werd deze advertentie over de historie van de Firma P. Hendriks geplaatst (De Gelderlander 16/3/1937)

Ook wij hebben van deze gul geboden gelegenheid  gebruik gemaakt en moeten eerlijk bekennen, dat onze hoog gespannen verwachtingen overtroffen zijn. Hier mag werkelijk van een “bedrijf” gesproken worden. Winkel met pracht magazijnen in sousterrain, met showroom op de eerste étage en demonstratiezaal op de tweede étage, alles te bereiken per lift. Dat is niet enkel iets nieuws in Nijmegen, maar bestaat noch elders in Nederland, noch in het buitenland.

Rondwandelend in deze zaak, in deze gedurfde Middenstandsonderneming aanschouwt men het, voelt men het aan, ondergaat men het tastbaar bewijs: dat zij, die zich nuttig maken ten dienste van de maatschappij, nog reden en recht op een bestaan hebben.

Hier wordt een bewijs geleverd, dat de Middenstand, die zijn taak en tijd begrijpt, slag kan leveren met 99% winkansen.

De winkel zelf getuigt in opzet, inrichting en afwerking van zakelijkheid. De goed geventileerde magazijnen, met twee inlaat-glijbanen, waarlangs de goederen het sousterrain bereiken, zijn een bewijs, dat architect en aannemer den opdrachtgever volkomen begrepen hebben. Daadwerkelijke efficiëncy in het bedrijf.

Het interieur in het winkelpand van de firma Hendriks, maart 1937 (F19882 RAN, foto Mr. E. Hekking)
Het interieur in het winkelpand van de firma Hendriks, maart 1937 (F19882 RAN, foto Mr. E. Hekking)

De showroom op de eerste etage, alsmede de demonstratie-zaal op de tweede etage, beiden per lift te bereiken, zijn het bewijs, dat de ondernemer de wenschen èn van het publiek èn van den fabrikant volkomen aanvoelt en begrijpt.

De verbruiker wil zien.

De fabrikant wil laten zien.

De kooper wil het gebruik en de hoedanigheid door middel van demonstratie leeren kennen.

Hier heeft de heer P. Hendriks, bewust of onbewust psychologisch gevoeld en gehandeld.

In deze showroom zal wat betreft diverse fabrikaten permanent gelegenheid zijn, de geheele sorteering te zien en te keuren. Gratis kan men koffie of thee rustig genieten op één der uniekste plekjes van Nijmegen-city. Stands van Verkade, Taminiau, Heerkens en Schaepman, Phoenix brouwerijen, Linthorst, Zwanenberg, Koekfabrieken etc., allen zijn aanwezig.

Op de demonstratiezaal zal op gezette tijden gelegenheid zijn voor Huishoudscholen, voor dames, vrouwenbonden,in het algemeen voor allen, die belast zijn met de huishouding, hetzij stichtingen etc. om in een rustige omgeving door deskundigen voorgelicht, nader kennis te maken met het juiste gebruik en gereedmaking van diverse artikelen.

Hors d’Oeuvre schotels, waschbehandeling, koffie- en thee-zetten, pudding en gebak maken.

Wij willen hierover thans niet méér zeggen, alleen dit nog: Huismoeders en allen, die iets met “huishouden” te doen hebben, gaat hier eens een kijkje nemen, hier is iets te leeren en veel te profiteeren.

Met eenige collega’s van den heer Hendriks, die uit alle oorden des lands en ook uit België bij deze gelegenheid op bezoek waren, hebben wij ook nog de magazijnen aan de Zeigelbaan bezocht, alsmede de koffiebranderij (in den winkel staat slechts één demonstratie-brander).

Honderden balen koffie, rijst, zeeppoeder en olienootjes niet te vergeten, lagen hier “en masse” opgestapeld, voorzien van kaarten en nummers voor de controle. De groote koffiebrander, die een capaciteit heeft van een baal per 15 minuten, liet men hier voor ons draaien.

Wij wisten wel, dat de heer P. Hendriks met behulp van “eigen volk” een bedrijf aan het opbouwen was, maar dat dit een omvang had, zooals we thans aanschouwd hebben, hadden wij niet verwacht en ook niet durven denken.

Het pand van kruidenier J.P. Hendriks (F2380 RAN; de datering 1935 zal niet juist zijn)

Massale omzet, kleine winst, goed georganiseerd, service aan de cliëntèle en de noodige efficiëncy zijn de wapenen, waarmede dit mooie middenstandsbedrijf- waaraan de ondernemer en zijn gezin zich met succes gewijd hebben- de “struggle for life” met success zal voeren.

De heer P. Hendriks beleeft wel succes aan zijn zaak. Dat kon niet uitblijven. Gods zegen rustte zichtbaar op deze mooie onderneming . Dit bedrijf is gesticht in 1877, dus zal dit jaar zijn 60-jarig bestaan vieren.

Rest ons nog te melden, dat het ontwerp voor de metamorphose van het oude pand in dit prachtige winkelpaleis gemaakt werd door den bekenden architect Reynen, ook hem komst naast Berntsen en Braam’s aannemersfirma, die deze ombouw met succes uitvoerde, alle lof toe.

Tot de verdere firma’s, die hiertoe het hunne hebben bijgedragen, moeten genoemd worden:

Vloer- en wandtegels N.V. Bouwmat. v/h. v.d. Venne en v.d. Sluis, alhier. Hang en sluitwerk N.V. Ijzerhandel v/h. Gebr. v. Campen, alhier. Natuursteen N.V. Rotterdamsche Steenhouwerij te Rotterdam en de firma Rengers alhier. Linoleums N.V. manufacturenhandel v.h. Vroom en Dreesmann, Schilderwerk fa. C.W. Engels en Zonen. Glas in lood H.W. Leenders, Berg-en-Dal. Terrazzowerk fa. L.S. d’Agnolo. Smeedwerk V. Nieuwenhuis. Gewap. Betonconstructie H. Visscher Jr. Electrische Installatie L. Beukering, allen alhier. Lichtreclame Vir-Neon, Rotterdam. Centrale verwarming N.V. Jac. Hollandia v/h. Merkx en Boerboom, alhier. Glasopstanden in den winkel, Otto Kind, Amsterdam.

Wij komen op officieele opening en receptie nog nader terug.” (De Gelderlander 17/3/1937)

(Waarschijnlijk) ging het pand verloren in WO II. Op de hoek Molenstraat-Plein 1944 vond herbouw plaats.

Woningen en winkels

Hoek van Welderenstraat/ van Schevichaventraat

Hoek van Welderenstraat/van Schevichavenstraat, huidig (maart 2023)

Een verbetering in het hartje van de stad: Van Oud tot Nieuwbouw.

De wallen zullen goed en wel geslecht zijn, de stadsgrachten gedempt, toen gedacht werd aan den bouw van de vroegere Rijkskweekschool aan het uiteinde der van Welderenstraat, op den hoek der tegenwoordige van Schevichavenstraat.

Voor dien tijd was de bouw prachtig, tegenover de oude-onder-officiershuisjes, welke stonden op de plaats, waar nu het Postkantoor dag en dag duizenden trekt.

Wat is er met toen en nu, voor ongeveer veertig jaar, veel veranderd.

De stadsaspect is totaal gewijzigd.

Maar toch stonden er voor een tweetal jaren nog altijd in het vermoderniseerde stadsbeeld de verouderde afdakje van de bijgebouwtjes der Rijkskweekschool, thans Stedelijk Gymnasium.

Totdat de heer W.F.W. van der Wagt den grond in handen kreeg en daarop ging bouwen moderne winkelhuizen en woningen, welke beter pasten in den lijst der nieuwe omgeving.

Hier sloot nieuwbouw zich passend aan bij de omgeving van nering en verkeer.

De architect, de heer W.Th. Reijnen Jr., die opdracht kreeg voor het ontwerp tot modernen woningbouw op het vrijkomende terrein, heeft wel beantwoord aan de verwachtingen, welke men van hem als practisch bouwkundige heeft.

Zonder in somberen kubusbouw te vallen, hield hij toch de strakke lijn in de structuur, bracht leven en tinteling in den gevel, door kleur van steen en afwisseling in de winkelprojecten.

Het stadsbeeld kreeg in dit kwartier steeds toenemend handelsvertier, een veel aangenamer aspect en harmonischer geheel.

Op het oude Nutskweekschoolterrein, waar eerst een verwaarloosd leslokaal met eenige bijna onderkomen onderdakjes stonden, staan nu zeven winkelhuizen met bijpassende woningen, acht afzonderlijke woonhuizen aan de zijde der van Welderenstraat en een heerenhuis aan de van Schevichavenstraat.

De woningen blijken alle onderkelderd te zijn en twee winkelhuizen zijn zoo ingericht, dat zij oogenblikkelijk geschikt zijn voor banketbakkerij of soortgelijk bedrijf.

De meeste winkels zijn reeds verhuurd.

De bouw van dit complex is uitgevoerd door den heer W.F.W. van der Wagt.

Onderstaande firma’s hebben hare medewerking verleend:

W.A. van der Wagt voor schilderwerk.

L.J.Th. v.d. Waarden & de Bruin voor stucadoorswerk.

Th. Bosch & Zonen voor lood- en zinkwerk, gas- en waterleiding en sanitair.

Het Technisch Bureau SChekman voor Electrische Installatie.

L.S. d’Agnolo voor terrazzowerken en kunstgraniet.

L.A. Berenbroek voor behangwerk.

H. Langenhuizen voor glas- en lood. “  (De Gelderlander 1/6/1933)

Van Schevichavenstraat Van Welderenstraat, 1935 (Fotopersbureau Gelderland/Autersrecht J.F.M. Trum, via RAN
F1583)
Hoek van Welderenstraat van Schevichavenstraat, complex woningen en winkels 1933 architect W.Th. Reijnen Jr.
Bovenstaande foto was opgenomen in het artikel nav de oplevering

N.V. Steenkolenhandel v.h. J.J. Giesbertz

J.J. Giesbertz’ Brandstoffenhandel (PGNC 5-6-1936)

N.V. Steenkolenhandel v.h. J.J. Giesbertz

Moderne inrichting bij de Hezelpoort

Toen de N.V. Steenkolenhandel v.h. J.J. Giesbertz door de veranderingen aan de Waalkade met haar bedrijf in een enigszins ongunstige positie kwam te liggen, heeft de directie op voortvarende wijze uitgezien naar een andere plaats om zich te vestigen. Die plaats werd gevonden tusschen de Hezelpoort-Spoordijk en op eenigen afstand daarachter naar de haven leidende spoorlijn. Onder leiding van den architect W.Th. Reynen Jr. nam daar de bouw van een kantoorgebouw, met daarop een woningen, en de technische afdeelingen een aanvang. Komt men nu vanaf de Korenbeurs onder de Hezelpoort door, dan valt direct dit nieuwe bedrijf in het oog. Kantoor en woning zijn een smaakvol geheel geworden, terwijl de loodsen, die wat meer achteraf liggen, uitmunten door netheid en practische inrichting. In het kantoorgebouw vindt men direct achter den ingang een hal, die eindigt bij een ruim loket, dat van onderen als etalage is ingericht. Achter het loket bevindt zich de administratie, rechts is de directiekamer. Het gebouw bevat voorts een garage en waschgelegenheid.

Voorts staat er opgesteld een volautomatische kolenstoker, een Nederlandsch product van de N.V. Verwarmings-Mij. Utrecht, een vernuftig en zeer zuinige verwarmingsinstallatie. Direct achter het kantoorgebouw bevindt zich een 10 meter lange weegbrug met een vermogen van 20 ton, waarop dus zelfs de zwaarste trailers gewogen kunnen worden. Rechts terzijde en achter het kantoorgebouw staan de opslagloodsen, die meer doelmatig ingericht zijn. Op een soort straatje komen straalvormig verschillende hokken uit, waar de auto’s direct in kunnen rijden. Natuurlijk is er een uitgebreide voorraad van 25 soorten brandstoffen aanwezig. Aan de haven, achter de spoorbanen is een bunkerstation voor sleepbooten ingericht, welke inrichting in een behoefte blijkt te voorzien. De uitvoering van de plannen berustte bij het aannemersbedrijf gebrs. Hendriks alhier; de loods werd geconstrueerd door de fa. Schoenzeier en Comgare, alhier.

Dit nieuwe, moderne bedrijf, dat zoo gunstig mogelijk ligt aan water- en spoorwegen, zoowel als onmiddellijk bij de stad, zal ongetwijfeld een goede toekomst tegemoet gaan.” (PGNC 15/6/1936)

Sigarenmagazijn H.M. Jansen

Molenstraat 7, 1937

Nieuwbouw Sigarenmagazijn H.M. Jansen

De Nijmeegsche architect de heer W.Th. Reynen heeft zijn vaderstad met menige fraaien gevel versierd. Meerdere moderne winkelpuien behooren tot zijn architectonische ontwerpen. Een prachtproeve daarvan kan men nu weer bewonderen in de Molenstraat 7. Juist daar waar deze ruime straat haar grootste breedte heeft en het zicht op de huizen geheel vrij is, heeft hij een ranke gevel doen zetten in degelijk vaderlandsche stijl en opgetrokken met het beste steenmateriaal van eigen bodem.

Zoo is de nieuwbouw van het sigarenmagazijn H.M. Jansen aan de Molenstraat No. 7 geworden tot een fraai onderdeel van de winkelstraat. De in marmer uitgevoerde winkelpui past bij den frisschen lichtrooden, zorgvuldig gevoegden gevel.

Het sigarenmagazijn van H.M. Jansen ziet er dan ook aantrekkelijk uit en is bovendien doelmatig ingericht. De effectieve betimmering, bestaande uit onderling gescheiden vakken, biedt volop gelegenheid de verschillende merken op overzichtelijke wijze naar voren te brengen. Achter den winkel bevindt zich het magazijn, dat evenals het geheele gebouw van centrale verwarming is voorzien, terwijl voor de geïmporteerde sigaren een aparte bewaarplaats werd ingeruimd.

De heer H.M. Jansen beweegt zich zoowel in groot als kleinhandel, waarvoor het in voorraad hebben van een uitgebreide collectie een eerste vereischte is

Aannemer van den bouw was de heer Geurts uit Haps, het schilderwerk werd uitgevoerd door de firma Gebr. Martens uit Boxmeer, terwijl de volgende Nijmeegsche firma’s aandeel hadden in de totstandkoming van deze nieuwe zaak n.l. de heer Hutting voor de electrische verlichtig, de firma Merx en Boerboom centrale verwarming, de heer Peters, Gorisstraat, marmerwerk, terwijl de firma Jonkers, Molenstraat, de leverancier was van de winkelbetimmering.

De z.g. stille kant der Molenstraat heeft door deze nieuwbouw opnieuw aan fleurigheid gewonnen.”

(De Gelderlander 12/2/1937)

Technisch-Bureau P. Megens

Broerstraat No. 7, 1937

Technisch-Bureau P. Megens

De architect de heer W.Th. Reijen Jr., heeft in de binnenstad almeer in de omgeving passende gevels doen optrekken.

Nu weer in de Broerstraat No. 7, waar heden geopend werd de nieuwe winkel van het Technisch Bureau P. Megens.

De bovenbouw in strak Hollandschen stijl met passende lijstafdekking, komt goed uit in de smalle straat. En beneden, waar het om gaat, is van de beschikbare ruimte door inspringende étalages een nuttig gebruik gemaakt.

De winkel, zooals die nu is ingedeeld met zijn vitrines, lokt ons naar binnen, vooral bij avond wanneer de kleurige electrische lampen aanlokkelijk glanzen door de moderne kappen op statige standaards.

En binnen heerscht een prettig aandoende toon- zoowel bij dag als bij avond. Het interieus boeit zoowel bij daglicht als kunstlicht en biedt gelegenheid te over tot étaleren. En dat is wel noodig voor het Technisch Bureau P. Megens, dat een overvloed van artikelen te bieden heeft. Zoowel in eerste klas electrische huishoudelijke- en verwarmingsapparaten als in stofzuigers, verlichtingsonderdeelen enz.

Vooral vallen hier op de Philips Radiofabrikaten en de Philips gloeilampen.

De fraaie en frappante Neonverlichting boven de winkelpui van Philips Osram zet bij avond de pui in lokkend licht.

Aan de zaak, eerst gevestigd in de van der Brugghenstraat, blijft verbonden het bekende sedert 1915 opgerichte Electro-technisch Bureau en de reparatiewerkplaats, waar vanaf heden ook alle fabrikaten radiotoestellen door een bekwaam radio-techniker met behulp van moderne meet-instrumenten worden gerepareerd.

Werkplaats en magazijnen zijn gevestigd in het pand Grootestraat 12.

De bouw werd uitgevoerd door de N.V. Nederland, het schilderwerk door de firma van Doorn en de centrale verwaming door de firma Lamers te Hees.

De heer P. Megens zorgde natuurlijk zelf voor de electrische installatie in zijn zaak.

De Broerstraat ging er weer op vooruit met deze nieuwe zaak.” (De Gelderlander 10/9/1937)

Het pand ging verloren in de Tweede Wereldoorlog en werd herbouwd als Broerstraat 5.

De Broerstraat ging er weer op vooruit met deze nieuwe zaak.” (De Gelderlander 10/9/1937)

Het pand ging verloren in de Tweede Wereldoorlog en werd herbouwd als Broerstraat 5.

Herbouw P. Megens

Broerstraat 5, 1952

Een foto daarvan is te vinden op: https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=0-1&index=4&imgid=2305901637&id=106273

Firma P. Megens herbouwde

Na acht zwerversjaren is de bekende zaak van de heer P. Megens weer op zijn basis, Broerstraat 5, teruggekeerd. Architect Reijnen schiep een fraai pand op papier en aannemersbedrijf Derix en Zn. uit Wijchen realiseerde de bouw. Het was weer de firma Lommerse, die voor de keurige winkelbetimmering zorgde.

Over dit alles sprak wethouder M. Duives de vreugde van het gemeentebestuur uit. De Broerstraat, die na de eerste moedige stap van de firma van de Borg, qua bouwbedrijvigheid enige stilstand heeft vertoond, komt nu tot leven.

Deze maand nog openen de firma’s Kofa-Miltenburg en Scholten- Derks en binnenkort zullen meerderen volgen. Er bestaat verder een gegoede verwachting dat ook Vroom en Dreesmanne binnenkort tot aanbesteding zal overgaan.

Nadat de heer Duives zijn beste wensen geuit had, sprak de heer Nelen namens het personeel zijn gelukwenns.

Het was een kleinzoontje van de heer Megens, Reneetje Bökkerink dat het geschenk- een fraai Delfts blauw bord- onthulde.

De heer Arents sprak namens het oud-personeel woorden van gelukwens aan “de beste baas, die ik ooit meegemaakt heb” en architect Reijnen dankte bouwpatroon Megens voor zijn inzicht en souplesse.

Het was tenslotte de schoonzoon van de heer Megens, de heer Bökkerink, die een algemeen dankwoord sprak en daarin o.m. roemde het voortreffelijke werk door de onder-aannemers verricht.

In de heldere, ruime zaak is een speciale gehoorzaal voor radio en televisie geprojecteerd. Dat maakt het kopen van een radio tot een bezigheid, die niet meer in de drukte van een beklante zaak behoeft plaats te vinden, maar in een daarvoor speciaal ingericht vertrek.

De zaak van de heer Megens, nu komende uit de noodwinkelgalerij op het Mariënburg, moge een goede toekomst tegemoet gaan”.  (De Gelderlander 4/11/1952)

Schoenenwinkel Theo Jansen

Korte Burchtstraat 16, 1937

Theo Jansen, Rechts de poort van het Kerkegasje. Geheel rechts de schoenenwinkel Bally van Peperzak op Korte Burchtstraat 10; links een gedeelte van het stadhuis, 1939 (Foto ir. J.G. Deur via RAN) 
Theo Jansen, Rechts de poort van het Kerkegasje. Geheel rechts de schoenenwinkel Bally van Peperzak op Korte Burchtstraat 10; links een gedeelte van het stadhuis, 1939 (Foto ir. J.G. Deur via RAN)

 

Elegante modeschoenen

in de Korte Burchtstraat

De Burchtstraat is een prachtstuk rijker geworden. Veertig jaar was in het pand Korte Burchtstraat 16 het bekende café Meurs gevestigd. Ieder rechtgeaard Nijmegenaar zal zich de uitstekende hazepeper herinneren, die daar geserveerd werd. Deze delicatesse is thans geschiedenis geworden. Er is een ander soort delicatesse voor in de plaats gekomen op geheel ander gebied, en wel een verfijnde collectie elegante modeschoenen.

De heer Theo Jansen opende er n.l. heden een juweeltje van een schoenenwinkel. In een recordtijd werd het oude pand omgetoverd in een modernen smaakvollen winkel. Binnen in de zaak heerscht een gezellige sfeer. De betimmering is in zwart gebeitst eikenhout met groen ahorn afzetting gehouden, terwijl de etalages ruimschoots gelegenheid bieden om een keur van mooie, elegante schoenen te laten zien. De dames zullen haar hart kunnen ophalen aan allerlei snufjes, terwijl ook voor de heeren is gezorgd door een geweldige variatie van sportieve en kloeke heerenmodellen. In Swift-schoenen komt Theo Jansen goed voor de dag.

De eigenaar, de heer Jansen, is een doorkneed vakman, die alles van schoenen en voeten afweet. Nijmegen is dan ook een eerste klas schoenzaak rijker geworden, die zich waardig met andere zal kunnen meten.

De architect, de heer W.Th. Reynen, heeft alle eer van zijn werk. Aannemers waren de heeren H. v. Gemert en Zonen, die het pand in recordtijd bouwden. Het winkelinterieur is van de fa. Rafa te Arnhem.”  (PGNC 26/11/1937)

De aanbesteding heeft rond 23-10-1937 plaats gevonden (PGNC 23/10/1937).

Manufacturenmagazijn De Viersprong

Daalschen Weg 248, 1938

Manufacturenmagazijn De Viersprong

Hedenochtend is heropend het modern verbouwde Manufacturenmagazijn De Viersprong, aan den Daalschen Weg 248, hoe Mozartstraat.

De heer W.A. Smit, eigenaar van het magazijn De Viersprong, wist prachtig partij te trekken van den nieuwe stratenaanleg, waardoor de Mozartstraat een breederen toegang kreeg naar den Daalschen weg door opruiming van een kweekerij aldaar.

De architect, de heer W.Th. Reijnen Jr. maakte bij het ontwerpen van den nieuwen winkel dankbaar gebruik van de nieuwe situatie en voorzag het magazijn van meer vitrines.

De Viersprong kreeg nu drie winkelramen aan den Daalschen weg, en drie aan de Mozartstraat, waardoor de hoek van deze straat als vanzelf een levendiger aanblik ging vertoonen. Alles werd in een eenvoudigen en toch sprekenden toon gehouden.

Hier staat een manufacturenmagazijn voor de goedkoope en middenprijzen, voor de goede en betere kwaliteiten in een wijk met wisselende bevolking. Dat spreekt uit het geheele magazijn en de aannemers de heeren Gebrs. Hendriks gaven daaraan een goede uitdrukking.

Alle overdaad is vermeden en binnen maakt alles een soberen maar degelijken indruk en het koopend publiek vindt alles wat het in een goed gesorteerd vakkundig ingericht manufacturenmagazijn mag verwachten.

Zakenlieden met jarenlange ervaring hebben blijkbaar de hand in dit bedrijf dat aangesloten is bij de Coöp. Inkoopver. Homobonus.

De schilder J. Vaes gaf aan het geheel een lichte kleur, de electricien Huttink zorgde voor de verlichting, de firma Reyal bracht een prachtige  winkelbetimmering aan.

De Viersprong mag er ook in Oost-Nijmegen zijn!”  (De Gelderlander 7/4/1938)

De Urquell Stube

Burchtstraat, 1938

De Urquell Stube aan de Burchtstr.

Da sprach der Schelch zum Emir:

Nun sind wir voll, jetzt gehen wir.

De schildering, die bij dezen tekst thuishoort, kunnen we helaas niet afdrukken. Ze staat op een der muren van het vernieuwde café-restaurant, dat in de Burchtstraat morgen om 5 uur wordt geopende, en dat Urquell Stube is gedoopt.

Deze Urquel Stube, dat is wel zeker, zal bij de ‘liefhebbers’ een succes worden!

Van het vorige café is niets meer overgebleven- wat er staat is volkomen nieuw- een schepping van den heer W.Th. Reijnen, die als architect in onze stad en daarbuiten zich een bijzonder goeden naam heeft gebouwd.

De betiteling van deze nieuwe ‘gelegenheid’: Stube is in overeenstemming met het bijzonder karakter, dat er aan is gegeven, en dat minutieus, tot in de kleinste onderdeelen is volgehouden. De geheele sfeer is n.l. die van een echt-gezellige, ouderwetsche Duitsche Stube. Echter- en dat is het aparte van deze nieuwe onderneming: deze is verfijnder en smaakvoller: Duitsche gezelligheid en Nederlandsche realiteitszin gaan er samen.

De gevel spreekt al voor zich zelf met z’n massieven Tudorboog, z’n uithangende lantaarn en z’n karakteristieken ingang. Doch het interieur vooral is uniek. Door eenzelfden Tudorboog is de ruimte in twee deelen gescheiden, waarvan het voorste in oud-Hollandsche stijl, het achterste, waarin het buffet- een meesterstukje van compositie!- in oud-Duitschen stijl is opgebouwd. Op de muren zijn kostelijke schilderingen aangebracht door den Rotterdamschen kunstschilder J. Schmiermann, die stuk voor stuk juweeltjes zijn van geest en van schilderkunst. En dat het beeldje, dat Jac. Maris er heeft staan! Een oer-geestige parodie, zóó levend en zóó kostbaar.

Met smaak is de ruimte ingedeeld en bekleed. Werkelijk, door samenwerking van architecte, kunstnijveren en uitvoerder is hier een een geheel geschapen, dat eenig in Nijmegen mag worden genoemd!

De bouw werd volvoerd door de firma H. van Gemert & Zonen, aannemers alhier; de meubilleering verzorgde de firma Jonkers; het schilderwerk de firma W. v.d. Wagt; het kunstsmeedwerk de firma J. Hilbers; het timmerwerk de firma van Werkhoven; terwijl het glas in lood werd aangebracht door de firma E. van Bilderdijk; de vloerbedekking door de firma Draper van den Broek; ten slotte verzorgde de firma P. Megens de electrische installatie.

Vermelden we nog, dat de heer A. Verloop, die in de nieuwe zaak de scepter zwaait, een electrische bierkoelinstallatie heeft doen aanbrengen, terwijl keuken en buffet van de modernste hulpmiddelen zijn voorzien.

Overigens zie men de advertentie in dit nummer.”  (De Gelderlander 2/5/1938)

Het pand na het bomdardement op 2-2-1944. Na de oorlog heette het Old Dutch.

Urquell Stube na bombardement 22-2-1944 (RAN)

Winkelhuis

Broerstraat 5, 1949

Winkelwoning in traditionele bouwstijl ontworpen tussen 1949 en 1952 door de Nijmeegse architect W.Th. Reijnen. Smaller en hoger dan zijn belendingen. Eenvoudige gevel opgetrokken in gele baksteen.

Boven de winkelpui een gevelopbouw met een kenmerkende twee bouwlagen hoge erker met roeden verdeling en in de geveltop twee kleine vensteropeningen. Erker en kleine vensters zijn metgeprofileerde natuursteen omlijst. Ook de dakrand en de bovenhoeken zijn licht geaccentueerd met natuursteen. De staalplaat van de bovenste borstwering in de erker is versierd met een ruitvormig ornament. De originele ramen in staalprofiel zijn in 2007 vervangen door aluminium exemplaren. Ook is toen de winkelpui vervangen.”

Gemeentelijke Monumentenlijst

164 woningen Groep Weurt VI

Bouw van 164 woningen, waarvan 78 Duplex, 1949

D12.408741

Als achitect staat er Architectenbureau Reijnen, waarbij Reijnen zelf heeft ondertekend. Bouwdossier van 22-11-1949: https://app4.nijmegen.nl/DGD2/BouwArchief/Documenten/0268200000034487?zaakDossierId=B12.011542

D12.408742

Veilinggebouw

Marialaan 104, 1950

Rond 18-8-1949 vond de aanbesteding plaats van het eerste gedeelte va een bloemen-, groenten- en fruitveilingcomplex aan de Marialaan plaats. De laagste inschrijvers waren Fa. Smulders en Graft te Oisterwijk: f 649.000. Zij verkregen daarmee de opdracht. (Nijmeegsch dagblad, 18-8-1949)

Bij de opening schrijft het Nijmeegsch Dagblad:

De Nijmeegse veiling in nieuwe uitrusting

Het nieuwe gebouw der Nijmeegse veiling van fruit, groenten en bloemen aan de Marialaan is bijna voltooid. De veiling was meer dan uitgegroeid uit haar oude hallen aan de Arend Noorduynstraat en kan nu tot volle ontplooiing komen op het vier hectare uitgestrekte eigen terrein aan de Marialaan, waar zij over 10.000 vierkante meter overkapping beschikt, waaronder een hal van 6000 m² met twee veilingklokken.

De heer van Reenen uit Den Haag, die de heer M. Prins, voorzitter van het Centraal Bureau van Tuinbouwveilingen in Nederland verving, deelde mede dat de Nijmeegse veiling met haar omzet van f5.000.000 per jaar behoort tot de grootste van de 180 veilingen in Nederland. En deze Nijmeegse veiling, welke f1.000.000 heeft gekost aan opbouw, zal nu Zaterdag 30 September a.s. officieel geopend worden door Z. Exc. Minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening de heer S.J. Mansholt.

De heer J.W. Gramser voorzitter van het Veilingbestuur en de heer L. Pijnenburg, directeur van de veiling konden gistermiddag bij de voorbesprekingen over de officiële opening der veiling en de daarmede gepaard gaande, breed opgezette tuinbouwtentoonstelling terecht trots zijn op de vooruitgang der Nijmeegse veiling, welke in 1918 begon in een klein loodsje en sindsdien vijf maal verbouwd en uitgebreid moest worden en thans zó uitgedijd is, dat vier hectare grond nodig was voor de opbouw der nodige loodsen, hallen en kantoren. De aannemers Smulders en Graft te Oisterwijk hebben naar ontwerp van de architect Reijnen dit millioenwerk binnen een jaar uitgevoerd.

Het aanvoergebied van de Nijmeegse veiling is zeer groot. Uit 50 dorpen van de Betuwe, het Rijk van Nijmegen, de Duffelt, Maas en Waal, en het Land van Cuyk worden de producten aangevoerd. Het getal der aanvoerders loopt in de 5000! De heer L. Pijnenborg sinds 1931 administrateur en sinds 1938 directeur, telt gemiddeld 2500 aanvoerders per week op de veiling.

In allerlei toonaarden werd gistermiddag de Nijmeegse veiling bezongen. De burgemeester mr. Hustinx schetste het interne belang van de veiling voor telers en handel, maar wees tegelijk op de voordelen voor Nijmegen als groeiende stad, welke door de veiling weder bemiddelaar kan zijn tussen stad en platteland. Het contact tussen Nijmegen en Betuwe en vooral Noord-Oost Brabant, dat voor de oorlog sterk op Nijmegen was georiënteerd, wordt door de veiling versterkt en hernieuwd. Vooral als Nijmegen aan de aanvoerders steeds meer comfort kan aanbieden.

Ook voor de telers gaat de zich voortdurend uitbreidende veiling hoe langer hoe meer betekenen. Het gemeentebestuur ziet zeer goed het belang der veiling in, ook in verband met eventuële verplaatsing van de cultuurgronden van Zuid-West- naar Oost-Nijmegen in de Ooy, in verband met de steeds toenemende woningbouw in de richting van Hees-Neerbosch met zijn kwekerijen. De heer van Reenen uit Den Haag wees op de economische betekenis der veilingen, als instellingen van kwekers zelf. In 1949 werd via het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen omgezet voor een totaal van 329.205,951 gulden.

120.000 personen vinden er hun bestaan in.

De agrarische sector leverde in 1949 f327.000.000 op, daarvan kwam 26 pCt voor rekening van de Tuinbouw. Nijmegen was met zijn omzet van f5.000.000 één der grootste van de 180 veilingen. De huidige uitbreiding is dan ook zeer begrijpelijk en belooft nog meer voor de toekomst.

De Rijkstuinbouwconsulent ir. J.H.M. van Stuivenberg te Kesteren sprak over de tuinbouwvoorlichtingsdienst in dit gebied en welke op de a.s. tuinbouwtentoonstelling in de Nijmeegse veiling in woord en beeld zijn nut- en noodzakelijkheid nog duidelijker zal demonstreren. Nederland verstaat de kunst de wetenschap in de tuinbouw in de practijk tot volle ontplooiïng te brengen, Nijmegen was in dit opzicht een uitstekende medewerker, tot eigen voordeel en in het algemeen belang.

De heer Pijnenborg dankte de sprekers op hartelijke wijze en verheugde zich over de prettige samenwerking en zegde voor de toekomst van de zijde der Nijmeegse veiling nog meer samenwerking toe. Geprezen werd de hoofd-assistent de heer Smit uit Weurt voor de medewerking en de uitmuntende werking van de proeftuin te Lent, waarvoor de gemeente Nijmegen ook zijn subsidie schonk. Steeds zal de bedoeling blijven het beste kwaliteitsproduct te brengen tegen de laagst mogelijke kostprijs.” (Nijmeegsch dagblad, 16-9-1950)

Min. Mansholt opende de nieuwe veilinggebouwen

Hele tuinbouwwereld uit de omgeving te Nijmegen

Onder zeer grote belangstelling uit vakkringen heeft de minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, de heer  S.L. Mansholt, Zaterdagmiddag de officiële opening verricht van de nieuwe gebouwen der Nijmeegse Veiling aan de Marialaan en van de grote tuinbouwtentoonstelling. Daarvóór had in de bestuurskamer de onthulling plaats van de drie muurschilderijen, die door de handel, de Kring van de Tuinbouwbond en het personeel van de veiling waren aangeboden, en hadden bestuur en directie op de receptie in de met tientallen fraaie bloemenmanden versierde hal van het hoofdgebouw een uur lang de handen moeten drukken van hen, die bij de officiële opening van hun belangstelling getuigden en hier in de gelegenheid waren persoonlijk hun gelukwensen aan te bieden.

Reeds lang voordat het tijdstip van de opening aangebroken was, waren velen de door de buurtbewoners versierde route naar de nieuwe veilinggebouwen gepasseerd en hadden zij de smaakvol door de Nijmeegse hoveniers aangelegde tuin betreden om vervolgens getuige te zijn van de onthulling der muurschilderingen in de bestuurskamer, onderscheidenlijk voorstellende moeder aarde, herfst en winter en lente en zomer, die daar Wim van Woerkom waren aangebracht, en van het door de aanvoerders aangeboden meubilair. 

Bij deze gelegenheid werd het woord gevoerd door de heer H. Donkelaar uit Werkendam namens de kopers, door de heer H. de Bruin namens de Kring van de Tuinbouwbond, door de heer W. Fontein namens het veiling-personeel en door de heer J. Blokland uit Hees namens de aanvoerders. Na de receptie, die hierop volgde begaven de talrijke belangstellenden zich voor het bijwonen van de openingsplechtigheid naar de grote veilinghal, waar zij een plaatsje vonden op de stoelen, die daar vóór ’t podium, waarop de bestuurstafel was geplaatst, waren neergezet. Onder de aanwezigen bevonden zich de Comissaris der Koningin in de provincie Gelderland, jhr. C.G.C. Quarles van Ufford, Ged. Staten van Gelderland, B. en W. van Nijmegen burgemeesters en andere vertegenwoordigers van diverse gemeenten uit het werkgebied van de Nijmeegse Veiling, afgevaardigden van veilingbesturen uit Nederland en België, vertegenwoordigers van tuinbouw- en handelsorganisaties en vele autoriteiten op tuinbouwgebied.

Nadat minister Mansholt om half drie was gearriveerd, werden de aanwezigen door de heer G. W. Moonen, lid van ’t veilingbestuur, verwelkomd. Het woord was hierna aan de heer J.W. Gramser, voorzitter van het veilingbestuur, die in een historisch overzicht om uiteenzetting  gaf van de ontwikkeling van de veiling. Hij verklaarde voorts, dat de veiling thans commercieel in goede omstandigheden verkeert en vestigde er de aandacht op dat tot de afnemers niet alleen de kleinhandel maar ook de groothandel, de exporteurs en de industrie behoren. Verder herinnerde de heer Gramser aan de moeilijkheden, waarmee men op de oude veiling had te kampen, alsmede aan de omzetting van de  N.V. in ’n coöperatie, die nu circa 5000 aanvoerders telt. Dat de Nijmeegse Veling in hoofdzaak een fruitveiling is, blijkt wel uit het feit, dat aanvoer van fruit in ’49 75pCt. Van de totale aanvoer bedroeg, zo tekende hij aan. Tenslotte richtte de heer Gramser een woord van dank tot de architect, de heer Reijnen, en de aannemers Smulders en Graft uit Oosterbeek voor de wijze waarop zij het bouwproject hebben uitgevoerd, tot het gemeentebestuur voor de in deze verleende medewerking tot de architecten Beunder en Doggenaar voor de wijze waarop zij de tuinbouwtentoonstelling tot ’n smaakvol geheel hebben weten op te bouwen, tot de schenkers van de muurschilderingen en het meubilair, tot prijsinzenders en de standhouders en tot de directeur, de heer L. Pijnenborg voor diens onvermoeide activiteit.

Minister Mansholt: zeer binnenkort een plan voor de landbouw

Minister Mansholt, die hierna aan het woord kwam, begon met vast te stellen dat de drang naar vooruitgang, die als resultaat van gestadige groei de laatste jaren in het gehele gebied van de grote rivieren te constateren valt, bij de bezichtiging van de nieuwe veilinggebouwen sterk naar voern treedt. Hij memoreerde voorts hoe de veiling sinds de oprichting van de N.V. vijfmaal “uit haar jasje is gegroeid”, doch thans eindelijk in staat is geweest zich een “degelijk pak aan te meten, dat ruimte laat voor een toename in omvang”. Wat de toekomst betreft achtte hij geen absolute waarborgen zeker. Het enige wat we kunnen doen is het bedrijf zo goed mogelijk uit te rusten, alsdus de minister. In de eerste plaats richtte hij deze woorden tot de kwekers Hij gaf hen daarom de raad, zoveel mogelijk van voorlichting en onderwijs te profiteren. Het is verheugend, zo vervolgde hij, dat er op dit gebied de laatste jaren zo’n grote vooruitgang valt te constateren.

Ten aanzien van de verpakking en de afzetmethoden valt er echter nog veel te verbeteren. Producten van goede kwaliteit, en de juiste wijze aangeboden, zullen altijd een afzetgebied vinden, ook in moeilijke jaren. Een regelmatige prijsontwikkeling moedigt voorts de consumptie aan, hetgeen niet alleen voor de consument, maar ook voor de tuinbouw en de handel van groot belang is. Een volledige stabiliteit in de prijsontwikkeling zal echter wel nooit te bereiken zijn, maar een goede bewaring waarborgt toch een regelmatige voorziening en tevreden consumenten. In verband met de grote investeringen in het tuinbouwbedrijf, die ten enenmale een groot risico meebrengen, achtte de minister het van evident belang op een regelmatige export te kunnen steunen. Hoewel er ook het laatste jaar weer een aanzienlijke toename van de export viel waar te nemen, bestaat er toch reden van bezorgdheid, aldus de minister. Het oude protectionisme steekt n.l. de kop weer op. De hierdoor ontstane beperkingen veroorzaken een terugkeer naar een niveau, dat onaanvaardbaar is. De regering schenkt alle aandacht aan een werkelijke economische samenwerking, die evenwel onmogelijk is zonder integratie van de land- en tuinbouw. Gelukkig is er in deze tijd een sterker streven naar samenwerking waar te nemen. De minister herinnerde hierbij aan het plan-Schuman en het plan-Stikker. Nederland zal zeer binnenkort in staat zijn een plan voor de landbouw bekend te maken. Tenslotte zeide de heer Mansholt het houden van een tuinbouwtentoonstelling als een bijzonder gelukkige gedachte te beschouwen, die er toe leidt, dat het publiek een indruk krijgt van hetgeen waartoe de tuinbouw in staat is. Hij sprak de hoop uit, dat de veiling zich in de toekomst op dezelfde wijze zal ontplooien als in het verleden is geschied en verklaarde de veiling en de tentoonstelling voor geopende.

Toespraak van de burgemeester

Burgemeester Ch. Hustinx, die vervolgens het woord voerde, heeft nogmaals de aandacht gevestigd op de uitbreiding van de stad en het daarmee samenhangende probleem van de verdringing van de tuinbouw uit het Westen. In dit verband achtte hij het mogelijk een gelukkig verschijnsel, dat de tuinbouwgronden in Hees minder geschikt zijn bevonden. Als mogelijkheid van vervanging van deze gronden noemde hij verplaatsing van de tuinbouw naar de Ooij. Voorts sprak de burgemeester als zijn stellige verwachting uit, dat met de uitbreiding van de stad ook de veiling in belang zal toenemen. Namens het gemeentebestuur richtte hij tenslotte een woord van dank aan hen, die onder leiding van het bestuur de nieuwe veiling hebben gebouwd. De heer Pijnenborg wenste hij in het bijzonder geluk met de bereikte resultaten.

Hierna werd nog gesproken door de heren M. Prins, voorzitter van het Centraal Bureau Tuinbouwveilingen in Nederland, W.M. Driessen, voorzitter van het Bedrijfschap voor Tuinbouwproducten en van het Bedrijfschap voor Groente en Fruit, dr. A.J. Verhage, voorzitter van het Bedrijfschap voor Sierteelt producten, en R. Mol, voorzitter van de Groothandel Groente en Fruit, waarop de minister Mansholt de toegang tot de tentoonstelling openstelde door het doorknippen van een lint met een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde, met druiventrosjes bewerkte schaar, die hem door Annie Pijnenburg werd aangeboden.” Vervolgens wordt ingegaan op de tentoonstelling (Nijmeegsch dagblad, 2-10-1950)

Loods NV “Bouwmaterialen”, voorheen van de Venne en van der Sluis

Handelsweg, 1951

Zaterdag a.s. officiële opening

Loods van 70M lang en 18M breed aan de Handelsweg

Zaterdag a.s. ongeveer om half een zal burgemeester Hustinx de officiële opening verrichten van een grote loods van zeventig meter lang en achttien meter breed, welke aan de Handelsweg bij het nieuwe haven- en industrieterrein van het Maas-Waalkanaal te Weurt is gelegen. De NV “Bouwmaterialen”, voorheen van de Venne en van der Sluis liet deze loods bouwen op een flink terrein van zeventig bij honderd meter, met een eigen kade, welke eveneens zeventig meter lang is. Op deze wijze, door zich aan het haven-industrie-terrein te vestigen, heeft van de Venne & van der Sluis de meest geschikte oplossing gevonden voor haar problemen ten aanzien van het lossen der schepen. De onregelmatige waterstand en het gebrek aan losgelegenheid in de haven bij het Slachthuis werken een gang van zaken als deze wel in de hand. En van de andere kant behoeven de bedrijven, die zich aan het industrieterrein eenmaal hebben gevestigd, om deze stap niet rouwig te zijn. Ze beschikken nu over goede communicatiemiddelen langs het water en hebben de ruimte.

De loods van van de Venne & van der Sluis, welke dient voor de opslag van cement en andere bouwmaterialen, heeft een inhoudscapaciteit van drieduizend ton; er kunnen tien scheepsladingen cement in worden opgeslagen. In meerdere opzichten is de loods een unicum. Ze is geconstrueerd uit gelijmd houten spanten, het Nemaho-systeem, terwijl ook de grote balken, waarop het dak steunt van hout zijn. De hoofdingang, aan de kant van de kade, wordt door een reusachtige stalen schuifdeur van 5 meter breed, 7.5 meter hoog, afgesloten. Deze deur van 2000 kg, welke op kogellagers loopt, is door het Nijmeegs Lasbedrijf zo geconstrueerd dat ze door één man gemakkelijk opzij geschoven kan worden. In het midden van de ongeveer elf meter hoge loods loopt een rails, waarover een rijdende kraan met een capaciteit van drie ton, kan manoeuvreren om de zwaarste last in zijn grijparmen te nemen. Leverancier van de kraan is de Machinefabriek Brabant te Zevenbergen. Onder leiding van architect W.Th. Reijnen te Nijmegen werd de loods door Moolenaar’s Aannemingsbedrijf te Nijmegen gebouwd.” (De Gelderlander 19/10/1951)

De Gelderlander plaatst tevens een afbeelding van de loods: https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=1-1&index=10&imgid=381849719&id=302043024

Au Printemps Broerstraat

1953 Broerstraat 21-21a

Juli 2019 (Google Streetview)
Juli 2019 (Google Streetview)

In 1953 heropent Parfumerie winkel Au Printemps haar winkel op Broerstraat 21. Het pand is herbouwd in opdracht van W.F.W. van der Wagt, naar een ontwerp van architect Reynen. Tegenwoordig zit Foot Locker in het pand.

Au Printemps weer in de Broerstraat

Met een min of meer officieel tintje zijn gisteren de poorten van de parfumeriezaak Au Printemps aan de Broerstraat geopend.

Tal van bloemen en felicitaties waren binnengekomen, maar ook waren velen persoonlijk bij de opening aanwezig. Onder meer zagen we de wethouder van Publieke Werken en Volkshuisvesting, de heer M.J. Duives, die ’t gemeentebestuur vertegenwoordigde. Tevens was er de verhuurder van het perceel, de heer W.F.W. van der Wagt. In zijn hoedanigheid van oud-wethouder van Publieke Werken werd door zijn opvolger van de gelegenheid gebruik gemaakt, zijn waardering uit te spreken voor hetgeen de heer Van der Wagt heef gedaan voor de wederopbouw van het centrum van Nijmegen.

Vervolgens richtte de wethouder zich tot de eigenaresse van Au Printemps, mevrouw H.C. Brouwer. Hij had alle lof voor de moed en de ijver die zij aan de dag had gelegd in de moeilijke jaren die zij achter de rug heeft.

Immers was het niet zo dat bij het bombardement van de stad in Februari 1944 de prachtige zaak op de hoek van de Broerstraat en de Nieuwstraat volledig werd vernietigd. Nauwelijks was de zaak weer opgetrokken of opnieuw werd het een puinhoop in het najaar bij de bevrijding. Van het pand aan de Burchtstraat ging het naar het Mariënburgplein, waar de zaak zeven jaar was gevestigd in een noodwinkel.

Ook in dit verband sprak de wethouder. Het feit dat thans vele noodwinkels kunnen worden afgebroken, mag toch zeker een gunstig teken worden genoemd voor de opbouw-activiteiten. Evenals de oud-wethouder dat daarna nog deed, dankte de heer Duives degenen die hebben meegewerkt om deze fraaie zaak te bouwen. Het pand is niet veel veranderd vergeleken met het verwoeste huis dat in dezelfde straat heeft gestaan. Uiteraard is deze winkel op meer moderne leest geschoeid. Het instituut voor wetenschappelijke gelaatsverzorging, dat na de bevrijding werd opgericht en wegens plaatsgebrek steeds gevestigd was aan de Canisiussingel, is nu ook ondergebracht in de Broerstraat. (Nijmeegsch dagblad 7-7-1953)

Opdrachtgever W.F.W. van der Wagt, architect: Reijnen, Datum tekening April 1952 D12.413445
Opdrachtgever W.F.W. van der Wagt, architect: Reijnen, Datum tekening April 1952 (D12.413445)

Gerzon

Burchtstraat 3/3a/3b, 1955, Gemeentelijk monument

Het voormalige Gerzon. Lange tijd heeft in dit pand Kreymborg gezeten. Tegenwoordig zit hier de We (voorheen Hij), architect Reynen (foto juli 2023)

Gerzon architect Reynen

In 1931 had Gebr. Gerzon’s Modemagazijnen uit Amsterdam een filiaal aan de Korte Burchtstraat 17-19 geopend, welke in de Tweede Wereldoorlog verloren ging. Ze had een noodwinkel op de Mariënburg. Gerzon’s is begin maart 1954 verhuisd naar de nieuwbouw in de Burchtstraat. Het is een ontwerp van de Rotterdamse architect J.A. Lelieveldt, welke hij in…

Lees Meer

(Overige) werken

HIeronder staan een aantal (overige) werken weergegeven. Het is mogelijk dat een aantal van deze werken reeds in dit artikel zijn genoemd. Daarbij zijn deze werken veelal gebaseerd op meldingen van aanbestedingen in de krant. Hierdoor moeten een aantal slagen om de arm worden gehouden:

  • Het is niet zeker dat de aanbesteding uiteindelijk daadwerkelijk is uitgevoerd
  • De architect kan ook slechts een beperkte functie bij het ontwerp hebben gehad
 WaarWatVoor wieAanbestedingBron
Woningen Vier heerenhuizen M. Steens, f25.494 (waarsch obv laagste inschr)De Maasbode, 30-5-1926
Landhuis Landhuis H.Steens f23845 (waarsch, obv laagste inschr)PGNC 16-7-1927
  Het verbouwen van de perceelen Molenstraat no. 63c en 63d en Vlaamsche Gas nos. 52 tot en met 60Draper van den BroekLaagste inschrijver H. van Driel f22.582De Maasbode, 18-7-1929
      
VerbouwingPerceelen Korte Burchtstraat 21 en Platenmakersstraat 18-20-22  B.F. van TienenDe Gelderlander 9/5/1931  
WinkelhuisMariënburgschestraatWinkelhuis met bovenwoning H. Sebus, GennepPGNC 14/7/1932
WoningenTen westen van den BroerdijkHet bouwen van 30 Beneden- en Bovenwoningen en 13 Bergplaatsen met bijkomende werken, gelegen ten Westen van den BroerdijkBestuur der Arbeidsbouwvereeniging “De Gezonde Woning”24-5-1933, Joh. Fest en Zn. f92.400 (waarsch, obv laagste aanbest)PGNC 13/5/1933 PGNC 26/5/1933  
WoningenTen westen van den Broerdijk (Acaciastraat
Nijmegen Hengstdalseweg
Nijmegen Lorkenstraat
Nijmegen Pijnboomstraat)
Het bouwen van 86 woningen, 1 winkelhuis en 1 hoogspaninngsruimte met bijkomende werken op een terrein gelegen ten westen van den BroerdijkBestuur der Arbeidsbouwvereeniging “De Gezonde Woning”Vergunning is aangehouden (K. Kuipers, Surhuisterveen had de laagste inschr f218.600PGNC 19/8/1933 De Gelderlander 2/9/1933 https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?id=2301790046&nav_id=16-1&index=0  
WoningenTen westen van den BroerdijkHet bouwen van 57 woningen, 1 werkplaats en 1 hoogspanningsruimte met bijkomende werken, op een terrein ten westen van den Broerdijk  Bestuur der Arbeidsbouwvereeniging “De Gezonde Woning”12-1-1934PGNC 30/12/1933  
WoningenGroenestraat4 heerenhuizen en winkelhuis A.J. MulderDe Gelderlander 23/6/1934
WinkelhuisKorte Burchtstraat no. 6Verbouwen winkelhuisKorte Burchtstraat no. 6H. van Gemert en Zn.De Gelderlander 23/6/1934
   Bouwen van twee woonhuizen en een winkelhuisFirma van den Hoogen en Willems, f10.300De Gelderlander 30/11/1935  
WoningenEen terrein, gelegen ten Noorden van de Muntweg104 woningen, een winkelhuis, een kantoor en werkplaats en twee transformatorhuizenEen terrein, gelegen ten Noorden van de MuntwegFirma Roelofs, Haase en Markvoort te Rijssen f281.618 (waarsch, obv laagste inschr) , bestuur stichting “Volksbelang”PGNC 18/4/1940  
Woningen 101 woningen in twee perceelen en in massa   24-10-1946 namens Bestuur Woningvereeniging “Nijmegen”De Gelderlander 28/9/1946  

MEEST RECENTE VERHALEN