Gerardus Jacobus Arntz, Architect

Gezien vanuit de Van Recht Bakkerij de Postduif; Schevichavenstraat. Rechts de Van Broeckhuysenstraat. Links van het midden de Tweede Walstraat, datering 1938-1940 (F2567 RAN) architect Arntz

OVER

Gerardus Jacobus Arntz (14-4-1883 Nijmegen – 5-2-19977 Beneden Leeuwen)

Gerardus Jacobus Arntz was een architect, afgaande op de eerste gevonden resultaten vooral van winkelwoningen en woningen. Waarschijnlijk is zijn bekendste werk in Nijmegen het hoekpand van de Ziekerstraat-Tweede Walstraat Bakkerij “De Postduif”.

Middenstandwoning J.G. Dekkers, architect G.J. Arntz

1921 Daalseweg 238

Daalseweg 238

Daalseweg 238 is gebouwd als middenstandwoning naar ontwerp architect G.J. Arntz in 1921. In 1931 vond de verbouwing naar winkelhuis plaats. Het ontwerp van architect van der Kloot. In 1948 vond verbouwing plaats, waarbij de winkel werd vergroot. Hier leverde architectenbureau Hub.  A.M. v.d. Velden te Oss het ontwerp.

Lees Meer

Visch- en Kaashandel Ant. Wouters

1922 Mariënburgstraat no. 2a

Visch- en Kaashandel Ant. Wouters.

De heer Ant. Wouters, die gedurende een aantal jaren in de Hertogstraat no. 37 een bloeienden winkel heeft in groenten, fruit en visch, heeft heden een aparten winkel geopend in zee- en riviervisch en kaas in het perceel Mariënburgstraat no. 2a, schuin tegenover de fruitzaak, die thans nog meer tot haar recht komt.

De nieuwe winkel maakt een keurigen indruk. Deze is verrezen op de plaats van het voormalige in dit perceel gevestigde café. Kosten noch moeite zijn ontzien om de zaak aan hooge eischen van schoonheid en hygiëne te doen beantwoorden. De crême-kleurige tegel-muren geven, evenals de kasten, toonbank, visch-bakken, de étalages enz. den winkel een frisch aanzien.

Naar het ontwerp van den heer Arntz (Groesb. Dwarsweg) is de verbouwing uitgevoerd door de heeren v. Gisteren en Meijer, aannemers alhier, terwijl het schilderwerk is verricht door den heer H. Frederiks, v.d. Havestraat”. (PGNC 31/8/1922)

Beneden en Bovenwoningen voor Tesser

In augustus 1924 zijn er 2 bouwdossiers voor de van Slichtenhorststraat 98-100 en 102-104, welke 3 dagen na elkaar gedateerd zijn. H

Bouw van een Beneden- en Bovenwoning

v. Slichtenhorstraat 98-100

Plan voor het bouwen van een beneden en bovenhuis a/d Slichtenhorststraat te Nijmegen Voor rekening van den Weled. Heer J.M. Tesser (D12.389121) architect Arntz
Plan voor het bouwen van een beneden en bovenhuis a/d Slichtenhorststraat te Nijmegen Voor rekening van den Weled. Heer J.M. Tesser, architect Arntz, (D12.389121)

1924 Van Slichtenhorststraat 102-104

De datumvermelding van het dossier is 8-8-1924.

Plan voor het bouwen van een beneden en bovenhuis a/d Slichtenhorststraat te Nijmegen Voor rekening van den Weled. Heer J.M. Tesser (D12.389108) architect Arntz
Plan voor het bouwen van een beneden en bovenhuis a/d Slichtenhorststraat te Nijmegen Voor rekening van den Weled. Heer J.M. Tesser, architect Arntz (D12.389108)

Bakkerij de Postduif

Firma Gebr. Polkamp

Ziekerstraat

Firma Gebr. Polkamp

De firma Gebr. Polkamp, stoomververij en chemische wasscherij, heeft heden in de Ziekerstraat no. 20, een nieuw filiaal geopend.

De heer G. Arntz, architect, verbouwde een oude perceel tot een passend pand, met geelsteenen gevel. Hij ontwierp tevens een weelderigen winkelpui van marmer, welke het goed doet in de rij der winkels, waaraan de Ziekerstraat steeds rijker wordt.

Het interieur van den winkel is fraai afgewerkt en geeft alle gelegenheid de fijnere goederen, welke nieuw geverfd of chemisch gewasschen zijn in de fabriek der Firma Gebr. Polkamp aan den Wolfskuil, met smaak te etaaleren.

De aannemer van het nieuwe gebouw, de heer R. van Gisteren, heeft het werk flink afgemaakt.

De volgende firma’s werkten mede aan de voltooiïng: 

Sanitair, lood- en zinkwerk: Firma Jean Jacobs;

Stukadoorswerk: Victor Otten en Zoon;

Glas in lood:  Bilderbeek;

Granitowerk: ‘Union’, Schoolstraat;

Marmerwerk: Firma van Leeuwen en Coerwinkel;

Schilderwerk: E. Muis. Tollenstraat

Het nieuwe pand is een aanwinst voor de Ziekerstraat”. (De Gelderlander 29/9/1928)

2 winkels in de Houtstraat (Draper en de Vrij)

1936 Houtstraat 63 en 65

In februari 1936 besteedt de architect G.J. Arntz het werk van twee winkelhuizen en twee bovenhuizen aan de Houtstraat aan aannemers Cloosterman en Detmers aan (De Gelderlander 18/2/1936). De bouw vindt plaats waar vroeger het ziekenhuis was. In augustus 1936 openen 2 winkels op de Houtstraat nummers 63 en 65: de slaapkamerwinkel van Draper en de levensmiddelenwinkel van de Vrij.

Draper

Houtstraat 63

Dezelfde dag wordt ook het pand op nummer 63 geopend: hier betrekt de firma K. Draper de winkel, die voorheen in de Stikke Hezelstraat zat. De Gelderlander:

“…De firma Draper, die hier ter stede een gevestigden naam heeft hoog te houden, heeft nu ’n flinke ruimte tot haar beschikking gekregen om haar groote voorraden matrassen, gordijnen, dekens, expoartikelen en wat dies meer zij, onder te brengen. De aantrekkelijke beschildering der zaak door de fa. Belt, Krayenhofflaan noopt het publiek als vanzelf even stil te staan en, mede onder begunstiging van de goede belichting, komt dit natuurlijk de uitgestelde waar ten goede. De keuze der artikelen is zeer uitgebreid terwijl de prijzen aan de huidige draagkracht der beurzen zijn aangepast.

Iedere bezoeker zal tijdens de opening met ’n aardige verrassing worden verblijd.

Vermelden we nog, dat de electrische installatie, werd uitgevoerd door den heer H. Geersten, St. Hezelstraat. Aannemers waren de heeren Cloosterman en Detmers en architect de heer Arntz, Joh. Vijghstraat…”( De Gelderlander 29/8/1936)

De Vrij

Houtstraat 65

A. de Vrij’s Levensmiddelenbedrdijf:

gevestigd aan de Houtstraat 65

Het uiterlijk van de Houtstraat heeft in den loop der jaren wel een grondige verandering ondergaan, Thans zijn op de plaats waar zich vroeger het ziekenhuis bevond, twee moderne winkelpanden verrezen, die gebouwd werden onder leiding van den architect G.J. Arntz, Joh. Vijghstraat, alhier. De aannemersfirma, die het werk uitvoerde, was Cloosterman en Detmers. Deze twee zaken, no. 63 en 65, zijn in modernen stijl gebouwd en vormen een harmonieus geheel. In perceel no. 65 opent de heer A. de Vrij morgenmiddag zijn levensmiddelenbedrijf. De nieuwe zaak heeft de beschikking over een ruime, lichte, frissche winkelruimte, keurig betegeld, en modern verlicht. Een groote verscheidenheid van levensmiddelen is op smakelijke wijze in de etalage en de kasten gerangschikt, terwijl de allermodernste koffiebrander, die apart staat, onmiddellijk de bewonderende aandacht trekt. Achter de winkel bevindt zich een toonkamer, waar luxe-artikelen geëxposeerd zijn, en de geschenkenafdeeling. Verder is er een kantoortje, aar de eigenaar van deze zaak zijn administratieve bezigheden kan afdoen. Op een binnenplaats komt een magazijnruimte uit, onder het heele pand door loopt een ruime kelder, die mettertijd ingericht zal worden als kaasopslag. De firma de Vrij is n.l. een expert op het gebied van kaas en van koffie. Op het oogenblik kan de kelder in verband met haar nieuwheid en de daaraan verbonden vochtigheid e.e., nog niet geheel in gebruik worden genomen. Wat de inrichting aangaat, zij vermeld, dat de electrische installatie aangelegd is door de firma L. Beukering, de pui en het marmerwerk zijn van de firma J. Peters en het schilderwerk van de firma Puts.

De heer A. de Vrij is een man van groote vakkennis in het levensmiddelenbedrijf. In Groningen heeft hij jaren lang een zaak geleid, die haar afzet had in alle drie de noordelijke provinciën. Thans meent hij in Nijmegen een speciaal levensmiddelenbedrijf met succes te kunnen exploiteeren. De artikelen, die hier verkocht zullen worden, zijn alleen van bekende, eerste klasse firma’s.” Bij de opening van de zaak houdt hij een wedstrijd waarbij 4 horloges worden weggegeven. (PGNC 27/8/1936).

Winkelpand fa. Holla Koster

Zeigelbaan 4

Verbouwing winkelpand fa. Holla Koster, Zeigelbaan.

De firma Holla Koster, Zeigelbaan, het bekende adres voor bedrijfskleeding, heeft haar winkel een practische inwendige verbouwing doen ondergaan, waardoor deze in verschillende opzichten aanzienlijk verbeterd is. Tevens werd een derde vitrine gebouwd, waarin aantrekkelijke artikelen worden uitgestald.

Door deze verbouwing is genoemde firma thans ook in staat tot de levering van  heeren- en kinderconfectie.

Het plan der verbouwing werd ontworpen door den heer Arntz, architect, en uitgevoerd door den heer Steens, aannemer, terwijl het schilderwerk werd verricht door den heer Andries Koster, allen alhier.” (PGNC 11/3/1927)

Bronnen:

Algemeen adresboek van de stad Nijmegen en omliggende dorpen 1938

Gerardus Jacobus Arntz

Gerardus Jacobus Arntz (14-4-1883 Nijmegen – 5-2-19977 Beneden Leeuwen). Arntz is geboren in de Houtstraat Wijk B no 64 op 14 april 1883. Zijn vader was Jacobus Arntz (2-2-1857 Gassel – 23-3-1910 Venray). Zijn moeder is Anna Maria Werten (11-11-1854 Gassel – 18-3-1854 Nijmegen). Zijn vader is metselaar. Op 26-5-1882 waren ze verhuisd vanuit Gassel naar de Houtstraat. Bij aanmerking staat er met “het blauwe potlood” 2e Walstraat 39: het gezin is in de periode 1880-1890 naar dit adres verhuisd, blijkt uit het Bevolkingsregister 1890. (Bevolkingsregister 1880 en http://www.fransbemmel.nl/arntz.html).

In de jaren 90 verhuizen zij (waarschijnlijk, afgaande op de rode doorhaling en verbetering) naar de v. Rosendaelstraat 30. Het beroep van zijn vader is dan veranderd van “metselaar” in “aannemer”. (Bevolkingsregister 1890). Het beroep van Gerardus is “timmerman”

 In de jaren 0 verhuizen ze naar de Groesbeeksedwarsweg 194 en gaat zijn vader failliet in 1905, dit eindigt in 1906. In december 1909 vertrekt zijn vader naar Venray.

Op 16 november 1908 gaat Gerardus failliet. In de jaren 0 wordt het beroep van Gerardus veranderd van “timmerman” naar “opzichter teekenaar (o)”. In de jaren 10 is hij eveneens “opzichter tekeenaar (o)”

Op 5-9-1922 trouwt hij in Wamel met Hendrica Gijsberta Maria Nikkels (1-8-1883 Beneden Leeuwen – 26-12-1965 Beneden Leeuwen). Zij is de dochter van Hendrikus Nikkels en Gerarda Elsen.

.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.