Van der Waarden Architect Nijmegen

Rosa Stichting Architect van der Waarden Nijmegen

OVER

Wijnandus Johannes Hermanus van der Waarden (Nijmegen, 15 november 1860 – Nijmegen, 25 september 1930)

Van der Waarden was een  architect en aannemer.

Daarnaast is hij gemeenteraadslid en later wethouder geweest. Tevens is hij lid van de Gezondheidscommissie geweest.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnandus_Johannes_Hermanus_van_der_Waarden

Van Berchenstraat

Sans Souci, hoek Parkweg – van Berchenstraat (april 2024)

Van Berchenstraat architect van der Waarden

2 wandtekens herinneren aan de panden op de hoek van de Parkweg en Van Berchenstraat aan de molen Sans Souci. Deze woningen zijn gebouwd voor de weduwe van der Waarden door de bouwdkundige van der Waarden.

Lees Meer

Slagerij van der Waarden

1899 Kelfkensbos 10

Slagerij van Waarden door Bouwkundige van Waarden

Kelfkensbosch 10 (Kelfensbos 10, verwoest september 1944) Bij de opening: “Gisteravond trok op het Kelfkensbosch de nieuw geopende, schitterend verlichte slagerij van den heer C.A. van der Waarden, die zijn zaak uit de Lange Hezelstraat daarheen verplaatst heeft, algemeen de aandacht. Het mag dan ook een model van een sierlijken en doelmatigen vleeschhouwerswinkel genoemd worden.…

Lees Meer

Koek- en banketbakkerij van Dungen

1899, Lange Hezelstraat 84 Centrum

Verbouwing voor Koek- en banketbakkerij van Dungen, datum dossier 5-5-1899 architect van der Waarden Lange Hezelstraat 84 (D12.377738)
Verbouwing voor Koek- en banketbakkerij van Dungen, datum dossier 5-5-1899 architect van der Waarden Lange Hezelstraat 84 (D12.377738)

“De koek- en banketbakkerij van den heer E.A. van den Dungen is overgebracht van de Smidstraat naar de Lange Hezelstraat, in het pand, vroeger bewoond door mevrouw de wed. Huijbers. Dit pand is geheel en al verbouwd tot twee winkelhuizen naar het ontwerp van den architect W.J.H. van der Waarden door de aannemers Gielen & Co. te Wijchen. En architect èn aannemers verdienen allen lof voor de keurige wijze, waarop het werk is ontworpen en uitgevoerd. In een van die winkelhuizen- het andere staat nog ledig- heeft dan de heer v.d. Dungen zijne paleis van zoetigheid gevestigd en in de fraaie, door de bekende firma Bruns te Arnhem geleverde etalge-inrichting kan men in tal van sierlijke flacons en flesschen zien uitgestald al die zaken, welk velen eene “streeling zijn van het verhemelte”. Deze winkel is bepaald een aanwinst voor dat gedeelte der benedenstad.“ (PGNC 5/9/1899)

Ontwerp voor de verbouwing perceel Lange Hezelstraat 84 architect van der Waarden opdrachtgever van Dungen, 5-5-1899 (D12 377739)
Ontwerp voor de verbouwing perceel Lange Hezelstraat 84 architect van der Waarden opdrachtgever van Dungen, 5-5-1899 (D12 377739)

De Gelderlander geeft een beschrijving van de winkel:

“Bijzonder fraai is in den eenen afgewerkten winkel de vloer van mozaïektegels, terwijl ook het geëtste glas in de binnendeuren, door den heer Van Crimpen alhier geleverd, vermelding verdient.

Een ruime bakkerij met heete-luchtovens naar het nieuwste systeem biedt allen waarborg dat de voorraad in den ruimen, helderen winkel bestendig ververscht zal worden.” (De Gelderlander 3/9/1899)

Eduardus Alphonsus van den Dungen

Zijn vader, Johannes van Dungen, had reeds een bakkerij in de Smidstraat (Smitstraat D nr. 6) Johannes is op 19 maart 1814 geboren in ’s Hertogenbosch. In het Bevolkingsregister van 1880 komt hij voor als “koekbakker”.  Hij is getrouwd met Anna Maria Goëtte (‘s-Hertogenbosch, 30/5/1821 – door “het blauwe potlood” veranderd in 31 bij het wijzigen in haar weduwestatus. Ook in blauw staat bij Aanmerkingen bij haar Paulstr 23). Johannes is overleden op 14-12-1885.

Eduardus Alphonsus van den Dungen is op 18/9/1855 geboren in ’s-Hertogenbosch. Hij trouwt op 28-4-1885 met Geertruida Hendrina Gerarda van Campen (Nijmegen, 27/6/1864). In het Bevolkingsregister 1880 staat dat hij vertrokken is naar Smidstraat 6, het is echter onduidelijk onduidelijk wat hiermee bedoeld wordt (hij woonde al op nr 6.) en op welk moment dit gebeurd is.

In het Bevolkingsregister 1880 staat huizing Smidstraat 6 doorgehaald door “het blauwe potlood”, die bij Aanmerkingen No 34 heeft geschreven. Daarbij is tevens het geboortejaar vervangen door 1856. Als beroep staat “koekbakker”

Hun kinderen zijn:

Cornelia Geertruida Maria van den Dungen (Nijmegen, 4/6/1890)

Johanna Maria Josephina van den Dungen (Nijmegen, 7/3/1887)

Johannes Antonius Josephus van den Dungen (Nijmegen, 22/4/1888)

In de adresboeken van 1896, 1898 en 1899 komt hij voor op Smidstraat 34. In het adresboek 1901, 1902, 1903, 1907, 1909 komt hij voor op Lange Hezelstraat 84. (Er is geen uitputtend onderzoek gedaan).

Magazijn H.J. Tijssen

Lange Hezelstraat

“Wie dezen avond de Lange Hezelstraat afwandelt is genoodzaakt zijn aandacht te vestigen op het nieuwe geheel verbouwde magazijn van manufacturen, garen en band van den heer H.J. Tijssen.

Dit magazijn, dat al sedert 60 jaar bestaat, heeft een enorme verandering ondergaan en is thans geheel modern ingericht. In den korten tijd van drie maanden is door den aannemer-bouwkundige W. van der Waarden dit gebouw opgetrokken en het voldoet, zoo wat winkel als woning betreft, geheel aan de eischen des tijds.

De benedenverdieping in hardsteen en glas uitgevoerd, kan met de eerste van dien aard wat soliditeit en netheid aangaat wedijveren, terwijl de bovenverdiepingen in gebakken steen met haar mooie profielen het huis tot een waar sieraad maken van de straat. Daar ook het aangrenzend pand tot een winkel is verbouwd, die zeker spoedig een huurder zal vinden, zal de verandering niet weinig bijdragen tot verlevendiging van de beneden-Hezelstraat en tevens een goeden indruk maken op de vele bezoekers van Maas en Waal vooral na verbinding met den tram, als ook voor de vele vreemdelingen, die hier passeren.” (De Gelderlander 6/10/1901)

Woonhuis

1903-1903 Nijmegen: Oranjesingel 68 (eigen woonhuis) + 70

Oranjesingel 68 was zijn eigen woonhuis. Hier staat reeds voldoende op wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Oranjesingel_68)

https://www.dbnl.org/tekst/sten009monu05_01/sten009monu05_01_0157.php

 

Firma G. van den Breekel

Broerstraat

Kerkornamenten.

Het van ouds bekende magazijn van kerkornamenten der firma G. van den Breekel in de Broerstraat heeft een volslagen gedaanteverwisseling ondergaan. Dank aan de doelmatige verbouwing door den bouwkundige W. van der Waarden, die alle eer heeft van de degelijke en sierlijke afwerking, is het een magazijn geworden, zooals men er van dien aard moeilijk een tweede in het land vinden zal. Nagenoeg de heele breedte van het perceel is één vitrine geworden, 5.30 meter lang en van voren afgesloten met een spiegelruit van 5.10 meter, de grootste, die in onze stad nog is aangebracht. Opmerkelijk is ook het kolossale valgordijn, dat door een vernuftige inrichting over de heele lengte gelijkmatig kan opgehaald en neergelaten worden.

In die vitrine prijkt een schat van kerkornamenten in verguld zilver, zilver en koper, die vanavond, als het nieuwe magazijn geopend wordt, een oogverblindend effect zal maken. Wij zager er kunstig bewerkte kelken, monstransen, crucifixen, kandelaars, enz., die de gunstigste getuigenis afleggen voor de uitstekende werkplaatsen dezer oudste Nijmeegsche firma op dit gebied. Wij hadden ook het genoegen die werkplaatsen te bezichtigen en ons te overtuigen, dat hetgeen in de vitrine prijkt, werkelijk daar vervaardigd wordt; wij stonden verrast over de uitgebreide keuze van modellen, die de firma ter beschikking heeft voor haar clientèle. Inderdaad, dit is een inrichting, waarop de Nijmeegsche kunstnijverheid met fierheid wijzen mag.” (De Gelderlander 21/5/1905)

Vergrooting van het Canisius-Ziekenhuis

1905,

Vergrooting van het Canisius-Ziekenhuis

Wie in de laatste weken de Houtstraat passeerde, zal ongetwijfeld getroffen zijn geworden door het monumentale en vriendelijke voorkomen, dat het daargelegen Canisisus-ziekenhuis verkregen heeft door den aanbouw van een nieuwen vleugel, waardoor het gebouw een mooie frontbreedte aan de straatzijde heeft erlangd, dei gelegenheid gaf tot het optrekken van een sierlijken gevel.

Tengevolge namelijk van het afbreken der voormalige huizing van den notaris mr. Böhtlingk kwam het R.-K. Parochiaal Armbestuur in de gelegenheid, een perceel terrein aan te koopen met het oog op een reeds sinds lang wenschelijke uitbreiding van het ziekenhuis. Aan den bouwkundige, den heer W.J.H. van der Waarden werd opgedragen, de plannen voor de uitbreiding te ontwerpen en de bekwame architect heeft zich op zijn gewone practische en degelijke wijze van die taak gekweten. Hij ontwierp het nieuwe gedeelte zóó dat het harmonisch bij het bestaande gebouw aansluit, terwijl het toch door eenigzins moderne opvatting ook aan den hedendaagsche smaak beantwoordt.

Hij bouwde dat nieuwe gedeelte paviljoenvormig uit, waardoor een waarlijk vorstelijke entrée werd verkregen, met een bordes van zeven hardsteenen treden, overhuifd oor een gekleurd glazen marquise. Die breede trap geeft toegang tot een ruime lichte vestibule of voorhalle van 7 bij 5 meter, met mozaïek bevloerd en omgeven van een wit marmeren lambrizeering. Gelijkvloers heeft men hier nog twee spreekkamers en een nieuwe patiëntenkamer verkregen, een doelmatige lift, voerende naar de bovenverdieping en een breede lichte gang ter verbinding van het nieuwe met het oude gedeelte.

Boven de voorhalle is de nieuwe operatiekamer gelegen van dezelfde afmeting, bijzonder licht en luchtig, voorzien van een naar het midden afhellenden mozïekvloer, waarin een rooster tot waterafvoer. In het midden staat hier een operatietafel en tegen den wand zijn allerdoelmatigste sanitaire waschgelegenheden naar het niewe systeem aangebracht. Op deze verdieping heeft men verder een sterilisatiekamer, naar de nieuwste eischen ingericht, een badkamer alsmede een viertal patiëntenkamers, bestemd voor  verpleegden eerste klasse.

Van dezen nieuwen aanbouw, die tevens gelegenheid gaf tot het aanbrengen van een nieuwen ruimen binnentuin, waarop de omringende kamers met haar balkons uitzien, is tevens gebruik gemaakt om in het oude gedeelte overal waar dit maar mogelijk was meer licht en lucht aan te brengen, zoodat het heele ziekenhuis door de vergrooting een aanmerkelijke verbetering heeft ondergaan.

Een ruim voorplein, met planten en bloemen gesierd, en door een monumentaal ijzeren hek van de straat afgescheiden, biedt aan rijtuigen gelegenheid tot een gemakkelijken op- en afrit, alsmede een vrij gezicht op den nieuwen gevel, in den top versierd met het beeld van den Zaligen Canisisus, met het opschrift in gulden letters: Beato sacra Canisio.

De gezamenlijke werken werden tot groote tevredenheid der bouwheeren uitgevoerd door den aannemer, den heer L.H. van Benthem.

Hedenmorgen had met eenige plechtigheid de inwijding van het nieuw gebouwde gedeelte plaats. Ter bijwoning daarvan waren de leden van het R.-K. Parochiaal Armbestuur, de aan het Ziekenhuis verbonden heeren doctoren, alsmede de eerw. heeren pastoors der stad uitgenoodigd. Nagenoeg voltallig hadden de heeren aan die uitnoodiging gevolg gegeven. Om acht uur werd in de fraaie kapel van het huis, voor deze gelegenheid smaakvol versierd, door den hoogeerw. heer Deken het H. Misoffer opgedragen, waaronder het zangkoor der eerw. Zusters zeer verdienstelijk de derde mis van Haller uitvoerde. Daarna verrichtte zijnhoogeerw. met de gebruikelijke gebeden de inwijdingsplechtigheid. Vervolgens hield hij tot de genoodigden, in de ruime voorhalle verzameld, op zijn bekende gemoedelijke en hartelijke wijze, een toespraak, waarin hij de groote verbetering, door den aanbouw verkregen, uiteenzette.

Hij wees er op, hoe men bij den bouw van huizen en gestichten steeds aan hooger eischen trachtte te beantwoorden en hoe hetgeen vóór jaren allerzins voldeed, tegenwoordig als verachterd werd beschouwd. Ook het ziekenhuis moest met die beweging van den tijd mee. Wat door dezen aanbouw vooral was verkregen, dat wat een mooie entrée en veel licht. De mensch is over ’t algemeen zeer gevoelig voor de invloed van licht en vooral is dat het geval met den zieke. Wanneer vroeger de zieke binnenkwam door den betrekkelijk bekrompen ingang in een gebouw, dat ook van binnen eenigzins somber was, dan was niet geschikt, om zijn toch al niet prettige stemming bijzonder opgewekt te maken. Nu echter is er een vriendelijk uitnodigende entrée en overal dringt het lieflijk licht bij stroomen binnen. Dit is wel de groote verbetering van dezen aanbouw, waardoor overigens nog tal van verbeteringen werden verkregen.

Spreker noemde die in ’t kort op. Over ’t algemeen, zei hij, wordt bij den bouw van liefdegestichten als dit, zekere eenvoud in acht genomen; maar dit hoeft niet uit te sluiten zekere bescheiden weelde, zooals deze mooie vestibule, die in een comfortabel groot hotel geen kwaad figuur zou maken.

Wij geven daarmee te kennen, dat wij bij de uitoefening der liefdadigheid niet karig willen te werk gaan, maar den lijdenden mild onze liefde toonen, overeenkomstig den geest der H. Kerk, die de armen steeds als haar schatten beschouwde.

Vandaar b.v. de bepaling, dat de gewijde vaten, als kelken, ciboriën enz, die anders onverkoopbaar zijn, mogen te gelde gemaakt worden, als het er op aan komt de armen te ondersteunen, omdat evenals die gewijde vaten ook de armen voor de Kerk zijn een res sacra, een heilige zaak.

Spreker bracht hulde aan de bouwcommissie met haar ijverigen president, den heer M.A. de Rooij, die met zooveel toewijding zijn beste krachten aan deze onderneming had gegeven en dan ook overmorgen, op zijn verjaardag, met groote voldoening weer op een welbesteed levensjaar zou mogen terugzien. Ten slotte dankte hij allen, die tot het welslagen van dit werk hadden bijgedragen.

Na het gesprokene van den hoogeerw. heer Deken trad de heer M.A. de Rooij naar voren, om als president van het Canisius-ziekenhuis al de aanwezigen hartelijk dank te zeggen voor de betoonde belangstelling. Hij dankte den hoogeerw. heer Deken voor zijn welwillendheid om door de inwijding van het nieuwe gebouw Gods zegen daarover af te smeeken, alsmede voor de waardeerende woorden, door zijn eerw. tot het Bestuur gesproken. De uitbreiding van dit gebouw, zoo hij ongeveer voort, hebben wij te danken aan den voortdurenden steun van de katholieken onzer stad, met aan hun hoofd de eerw. Geestelijkheid, wie wij in het bijzonder daarvoor dank betuigen.

Vervolgens ook aan de eerw. Liefdezusters, die zich steeds met zooveel opofferende liefde en zorg aan de verpleging der zieken wijden,- een taak, welker omvang wij eenigzins kunnen schatten, als wij binnen enkele maanden het feit zullen hebben te vermelden dat gedurende het bestaan der inrichting niet minder dan 10.000 zielen hier verpleging hebben gevonden. Hoevelen hebben hun herstel naar het lichaam, maar ook hoevelen, die nu reeds voor Gods troon staan, hebben niet hu eeuwig geluk aan de zusters van liefde te danken! God zal haar zeker rijkelijk daarvoor beloonen.

Maar niet minder dan aan de eerw. zusters bracht spreker ook dank aan de heeren doctoren.  (Aanwezig waren de heeren dr. L. Berends en dr. v. d. Horn v.d. Bos. Hij bracht in herinnering wat door onzen hooggeschatten grijzen dr. Jan Berends voor dit huis is verricht; welke moeite en zorgen zoo door hem als door degenen, die met en na hem gearbeid hebben, hier aan de verpleging der zieken zijn gewijd Zich vervolgens inzonderheid wendende tot de tegenwoordige doctoren, drukte hij de hoop uit, dat zij zullen voortgaan met denzelfde ijver in voortdurende samenwerking de belangen dezer zoo schoone inrichting te bevorderen. Hij eindigde met den wensch uit te spreken dat de zegen des Allerhoogsten, in het H. Misoffer door het hoofd onzer geestelijkheid afgesmeekt, in ruime mate mocht nederdalen over dit huis en over al degenen, die zouden trachten daarin hun herstel te vinden.

Vervolgens vereenigden al de genoodigden zich in den refter der eerw. zusters waar h(?) un door deze een kleine collatie werd aangeboden. Ook hier nam de heer De Rooij nogmaals het woord, ten einde hulde te brengen aan den bouwmeester, den heer (?) W.J.H. van der Waarden, die met groote practische bekwaamheid van de voorhanden ruimte had partij getrokken, zoodat een sierlijk en degelijk geheel was verkregen; alsmede aan den uitvoerder, den heer S.H. van Benthem, die het werk keurig had opgeleverd.

Onder geleide van den heer De Rooij werd tenslotte door de genoodigden een rondgang gemaakt door het gesticht, waarbij de nieuwe aanbouw, alsmede de veranderingen in het oude gedeelte met belangstelling bezichtigd werden. Algemeen was daarbij de voldoening en waardeering, ja we mogen wel zeggen bewondering over de verbetering die door de nieuwe uitbreiding is verkregen en waardoor het Canisius-ziekenhuis thans aan alle billijke (?) eischen beantwoordt.”(De Gelderlander 31/5/1905)

Uitbreiding kinderzalen

Op 26-3-1907 besteedt W.J.H. van er Waarden het “bouwen van twee Kinderzalen in het R.-K. Ziekenhuis en eenige bijkomende werken, in verband met de geamoveerde gebouwen aan den Jodenberg” aan namens het R.-K. Parochiaal Armbestuur (De Gelderlander 17/3/1907)

Klooster complex Rosastichting

1911, Dennenstraat 95

De achterzijde van de St. RosaStichting van de Zusters Dominicanessen van de Heilige Familie (Dominicanessen van Neerbosch) met links de grote kapel ; ontworpen in 1911 door architect W.J.H. van der Waarden ; hierin runden de Zusters een pensionaat , een kleuterschool, een lagere school, een huishoudschool en een kweekschool ; P.S. het gebouw is gesloopt in 1989, foto 1930 (RAN F45313)

Woonhuis

1915, Oranjesingel 2, Rijksmonument

Opdrachtgeefster was jkvr. E.L.D.M. van Nispen tot Sevenaer.

In 1919 vond een ingrijpende verbouwing plaats door Oscar Leeuw. In 1965 ontwierp M.E. Veugelers een uitbreiding aan de achterzijde.

https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/522995

Een aantal mooie foto’s zijn te vinden op Noviomagus.

Wanneer (ongeveer)WatWaarOmschrijvingAanbestedingBron
22-8-1886LandbouwwoningPerceel no. 12 aan de ZiekenstraatHet bouwen van een Landbouwerswoning met afzonderlijk Bovenhuis, Stalling, enz Op perceel No. 12 aan de Ziekenstraat PGNC 15/8/1886
1-12-1886KoetshuisPerceel 32 aan de HertogstraatHet bouwen van een Koetshuis en eenige bijkomende werken op Perceel 32 aan de Hertogstraat PGNC 21/11/1886
13-7-1887WinkelpuiPerceel 15 aan de PlatemakerstraatHet maken van een nieuwe Winkelpui en eenige bijkomende werken PGNC 10/7/1887
2-5-1889WoningenPerceel No. 42 aan de ZiekenstraatHet afbreken van perceel No. 42 aan de Ziekenstraat, het opbouwen tot Beneden- en Bovenhuizen, afzonderlijke Stalling en bijkomende werken voor rekening van den Heer A. Kerkhof alhier PGNC 25/4/1889  
30-8-1889HuisBloemerstraatHet afbreken en opbouwen van een Huis aan de Bloemerstraat, voor rekening van den Heer J. Horst aldaar De Gelderlander 24/8/1889  
20-2-1890Houtloods Het Bouwen van een Houtloods met Kantoor en bijkomende Werken voor rekening van den Heer J.J. van der Elst alhier PGNC 13/2/1890
1-12-1891 Perceel 111 aan de BloemerstraatHet verbouwen van perceel 111 aan de Bloemerstraat voor rekening van den heer B. Berends PGNC 22/11/1891  
3-8-1892SchoolTerrein nabij den Jodenberg en DoddendaalHet afbreken van een Schoollocaal met bijgebouw en toebehooren, en het bouwen van 2 speelzalen, 2 taalscholen, gymnastieklocaal, slaapzaal en bijkomende werken, voor rekening R.K. Parochiaal Armbestuur De Gelderlander 31/7/1892  
8-10-1892 Nieuwe MarktHet bouwen van een Beneden- en Bovenhuis aan de Nieuwe Markt te Nijmegen   PGNC 2/10/1892
8-10-1892WoonhuisHeesHet verrichten van verschillende werkzaamheden aan een woonhuis te Hees PGNC 2/10/1892
12-5-1893    Het afbreken van perceel No. 6 aan de Lange Koningstraat, en het bouwen van een nieuwe vergaderzaal, bedeelingslokaal en woning voor den concierge, namens R.K. Armenbestuur 6/5/1893  
12-5-1893    Afbreken en leveren van nieuwe bestrating voor het Canisus-Ziekenhuis aan de Houtstaat De Gelderlander, namens R.K. Armenbestuur 6/5/1893  
26-7-1893Pakhuis Het afbreken van perceel 45 aan de Ziekenstraat en het bouwen van een Pakhuis met twee Bovenwoningen voor rekening van Mej. de Wed. van CampenA.H. Verheij, f4600, obv laagste inschrPGNC 21/7/1893 De Gelderlander 28/7/1893  
15-9-1893ArbeiderswoningenTerrein nabij den Berg-en-Dalschen wegHet bouwen van twee arbeiderswoningen op een terrein nabij den Berg-en-Dalschen weg voor ekening van den Heer A.W. PendersJ. van Riswik, f2194 (waarsch, obv laagste inschr)  PGNC 10/9/1893 De Gelderlander 17/9/1893
3-4-1896winkelpuiperceel No. 54 aan de MolenstraatHet leveren en plaatsen van een nieuwe winkelpui in perceel No. 54 aan de Molenstraat, voor rekening van den WelEd Heer W.H.M. van Crimpen PGNC 26/3/1896  
5-6-1896    Het afbreken van een pakhuis aan de Korte Koningstraat en het daar ter plaatse weder opbouwen van een beneden- met bovenhuis voor rekening van den heer HiddingH.Seegers, f3535 (waarsch, obv laagste inschr)PGNC 5/6/1896
26-11-1896, niet gegund?7 arbeiderswoningenAan de Tweede Walstraat7 stuks arbeiderswoningnen aan de Tweede Walstraat, voor rekening van de Heeren W.J.H. Adriaens en J.H. ter HorstNog niet gegund (A. Jansen was de laagste met f6378)PGNC 22/11/1896 De Gelderlander 28/11/1896
29-12-1896Caféaan den Daalschen wegHet bouwen van een café met vergaderzaal, benedenwoningen en 5 bovenwoningen aan den Daalschen weg, voor rekening van den heer J.G. van Pelt PGNC 20/12/1896
5-5-1897Winkelhuisperceel 53 aan de BloemerstraatAmoveeren van perceel 53 aan de Bloemerstraat en het bouwen van een winkelhuis, werkplaats en bovenhuis, voor rekening Th.J.G. Tesser (ook op Wikipedia als werk genoemd)A.W. Janssen, f4197 obv laagste inschr  PGNC 30/4/1897 PGNC 7/5/1897
22-2-1898 perceel 6/12 aan MariënburgHet verbouwen van perceel 6/12 aan Mariënburg, voor rekening den Heer C. Berends, Mariënburg No. 8 PGNC 13/2/1898
29-11-1898 perceel 6 aan de St. JorisstraatHet amoveeren en weder opbouwen van perceel 6 aan de St. Jorisstraat, voor rekening van J. H. DerksenJ.Guelen, Wijchen f5695, waarsch, obv laagste inschrPGNC 20/11/1898 De Gelderlander 30/11/1898
21-3-1899Winkelhuizenperceel 84 aan de Lange HezelstraatHet verbouwen van perceel 84 aan de Lange Hezelstraat, en dit in te richten tot 2 winkelhuizen en banketbakkerij, voor rekening van den Heer E.A. v.d. Dungen PGNC 12/3/1899
28-4-1899 Perceel 51 aan de BroerstraatHet amoveeren en opbouwen van perceel 51 aan de Broerstraat PGNC 21/4/1899
29-5-1899Steenfabriek Het amoveeren van eenige afgebrande gebouwen en het bouwen van 9 arbeiderswoningen op de steenfabriek “Nieuw Klaverenburg”  te Erlecom, voor rekening M.A. de Rooij te NijmegenTh. Berntsen, f8888 (waarsch, obv laagste inschr)PGNC 21/5/1899 PGNC 30/5/1899
21-4-1900 perceel 54 aan de Lange HezelstraatHet verbouwen van perceel 54 aan de Lange Hezelstraat voor rekening van G.F.A. Driessen Jr. De Gelderlander 15/4/1900
26-6-1900Refter en slaapzalenDoddendaalHet amoveeren van den oostelijken zijvleugel van het Liefdegesticht der Eerw. Zusters a./d. Doddendaal en het wederopbouwen daarvan tot Refter met Slaapzalen en bijkomende werken, door R.K. Parochiaal Armbestuur De Gelderlander 17/6/1900
16-7-1901 perceel 73 en 73A aan de ZiekenstraatHet amoveeren van perceel 73 en 73A aan de Ziekenstraat en het weder opbouwen tot Remise, pakhuis, kantoor en drie bovenhuizen, Voor rekening A. Kerkhof, Ziekenstraat 93 PGNC 7/7/1901
26-10-1901 VondelstraatHet bouwen van een beneden- en bovenhuis aan de Vondelstraat, voor rekening Ger. Linssen PGNC 22/10/1901
16-4-1902GestichtDen BoschHet amoveeren van eenige gebouwen en het bouwen van een nieuwe R.K. Parochiale School voor Meisjes, met 9 Schoollocalen, waarboven Woon- en Slaapzalen, in den Tuin van het Gesticht “De Weijer” Boxmeer namens Eerw. Zusters van het Gezelschap J.M.J. te ’s-Bosch De Gelderlander 6/4/1902
16-5-1902Schoolperceel no. 3 aan de JodenbergHet amoveeren va perceel no. 3 aan de Jodenberg en het daar opbouwen van 2 schoollokalen met bijkomende werken, namens R.K. Par. Armbestuur De Gelderlander 13/5/1902
17-4-1903winkelperceel 17/19 aan de Molenstraat  Het amoveeren van perceel 17/19 aan de Molenstraat en het wederopbouwen van een winkel en woonhuis voor rekening van den heer H.F. Verberne alhierH.C. van Tienen f5365 waarsch, obv laagste inschrPGNC 12/4/1903 PGNC 18/4/1903
21-4-1903TuinmanswoningBoxmeerHet aanbesteden van een tuinmanswoning te Boxmeer, voor rekening van C. van de VenJoh. Buskens, Nijmegen, f2785, obv laagste inschrDe Gelderlander 15/4/1903 De Gelderlander 23/4/1903
21-4-19033 BurgerwoonhuizenSteenstraat, Boxmeer3 Burgerwoonhuizen aan de Steenstraat te Boxmeer, voor rekening van C.A. RijkeJoh. Buskens, Nijmegen, f5295, obv laagste inschrDe Gelderlander 15/4/1903 De Gelderlander 23/4/1903
24-3-1903WoningenZeigelbaanHet bouwen van een Huis, bestaande in 3 Bovenwoningen met beneden een open ruimte op de Zeigelbaan, voor rekening van G.J. Uijen (W.J.G. ipv W.J.H.) De Gelderlander 19/4/1903
30-4-1903SchoolSt. Janskerkstraat, CulemborgHet bouwen van een R.K. Jongensschool met 6 schoollocalen en bijkomende werken op een terrein nabij de St. Janskerkstraat namens Kerkbestuur H. Barbara te Culemborg De Gelderlander 19/4/1903
Rond 27-3-1903 opleveringwinkelArnhemToko of warenhuis, aanhaling artikel “Niewe Arnh. Ct” (als J.H.) De Gelderlander 27/3/1904
1904-1904bakkerswinkelDaalsedwarsweg 1 (voormalige bakkerswinkel)   https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnandus_Johannes_Hermanus_van_der_Waarden
1904-1904KloosterDominicanenstraat 6Nijmegen: (voormalig klooster St. Vincentius)   https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnandus_Johannes_Hermanus_van_der_Waarden
Donderdag voor 29-5-1904   Perceel 119 aan de ZiekenstraatVerbouwen perceel 119 aan de ZiekenstraatGebrs. Peters, Hees, f5588 waarsch obv laagste inschrPGNC 29/5/1904  
26-7-1907BergplaatsVan den HavestraatHet bouwen van een Bergplaats met Kantoor en Bovenwoning aan de Van den HavestraatD. Everts f4685, waarsch obv laagste inschrPGNC 22/7/1907 De Gelderlander 27/7/1907
9-8-1907  Het amoveeren van de perceelen 101-103 aan de Ziekenstraat en het weder opbouwen daarvan tot Winkelhuis met Bovenwoningen en bijkomende werken, voor rekening van A. Kerkhof (café houder Ziekenstraat 93) De Gelderlander 3/10/1907
13-1-1908School en gestichtDoddendaal No 10Verbouwen der Vestibule en Schoollokalen in de voormalige H.B. School Het bouwen van nieuwe mannen en vrouwenzalen in aansluiting met het St Anna gesticht aan den Doddendaal No 10, voor rekening R.-K Parochiaal ArmbestuurDe Gelderlander 19/1/1908 Gegund H.J. Delgijer f16279, obv laagste inschr massaDe Gelderlander 5/1/1908
15-9-1908SchoolDennenstraatHet bouwen van nieuwe schoollocalen en het verbouwen der bestaande school aan de Dennenstraat te Neerbosch, voor rekening der E.E.Z.Z. DominicanessenL.G. Beuming f9689 waarsch obv laagste inschr  De Gelderlander 6/9/1908 De Gelderlander 17/9/1908
15-9-1911Graanpakhuisaan de Graafsche straatGraanpakhuis met kantoor aan de Graafsche straat PGNC 9/9/1911

MEEST RECENTE VERHALEN

Abonneren

Meld je aan voor een wekelijkse nieuwsbrief met de nieuwste blogberichten en exclusieve content. Verschijnt iedere dinsdag in je mailbox!