Martinus Eduardus Veugelers, architect

Architect

Martinus Eduardus Veugelers (Nijmegen,19-8-1878 – 16-12-1956)

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis heeft reeds een uitgebreid artikel geschreven over Martin Eduardus Veugelers Sr en Jr., zie Architectenbureau Veugelers.

Hieronder volgt een inventarisatie en beschrijving van hun werk, welke van tijd tot zal worden aangevuld. Op dit moment focussen de artikelen vooral op M.E. Veugelers Senior. Daarbij kan het gebeuren, net als elders op de site, dat onbekend werk van de architect al is besproken, terwijl een bekend werk nog niet is opgenomen.

Broodbakkerij “De Toekomst”

Op 3 juli besteedt M.E. Veugelers het “bouwen van een winkelhuis met twee bovenwoningen, bakkerij en magazijnen aan de Burghardt van den Berghstraat te Nijmegen” aan namens de Coöperatieve Broodbakkerij en Verbruiksverereeniging “De Toekomst” (PGNC 23/6/1901).

“Het nieuwe gebouw van de Coöperatieve broodbakkerij en verbruiksvereeniging “De Toekomst”

Dank zij de vriendelijkheid van den voorzitter der coöperatieve broodbakkerij en verbruiksvereeniging der spoorwegbeambten, “De Toekomst” genaamd, den heer J.L. Raau, waren wij heden in de gelegenheid het nieuwe gebouw eens te bezichtigen.

Zooals men weet, had deze vereeniging reeds een bakkerij aan den Graafschen weg. Door den grooten bloei der vereeniging- zij telt thans niet minder dan 400 leden en nog steeds neemt het aantal toe- kon deze niet meer aan de eischen voldoen en moest worden omgezien naar een grootere. Een geschikt terrein daarvoor werd gevonden in de Burghardt van den Berghstraat, en dank zij den bekwamen architect, den heer E. Veugelers en den ijverigen aannemer, den heer Joh. Buskens, beiden alhier, is het geheel naar de eischen des tijds ingerichte gebouw bijna gereed. Maakt het gebouw van buiten reeds een grootschen indruk met zijn groote, fraaie winkelramen, waarboven prijken de woorden: coöperatieve broodbakkerij en verbruiksvereeniging “De Toekomst” het inwendige houdt daarmee gelijken tred.

In den winkel zijn aan weerskanten toonbanken geplaatst, de eene voor den verkoop van brood, de andere voor dien van kruidenierswaren. Alles is hier in den modernen stijl, zooals overigens het geheele gebouw, hetgeen niet weinig de sierlijkheid verhoogt.

Onze gids bracht ons door een gang naar verschillende lokaliteiten voor de berging der waren. Hier is op uitstekende wijze gezorgd voor frissche lucht, zoodat de waren niet zoo gauw aan bederf onderhevig zijn. Ook de kelders, die wij bezichtigden, munten uit door frischheid.

Dan werden we gebracht in een gezellig kamertje, bestemd voor vergaderingen.

In de broodbakkerij gekomen, viel een oog direct op twee kolossale ovens, heeteluchtovens, zooals onze gids ons zeide. Deze zijn van geheel nieuwe inventie en werkelijk zeer practisch. Teneinde er gemakkelijk in te kunnen zien is aan elk dezer een automatisch gaspitje aangebracht, hetwelk bij openschuiving van het deurtje een goed licht werpt in den oven.

Over de geheele oppervlakte van den vloer van een dezer ovens komt het woord “Toekomst” zooveel malen voor, dat elk brood hiervan is voorzien.

In de bovenverdieping bevinden zich een aantal bergplaatsen en de meelzolder. Deze biedt een groote ruimte aan voor de berging van meel, waarvoor ook op uitstekende wijze is zorg gedragen. Het ligt hier toch op een cementvloer en is door de ligging van den zolder gevrijwaard tegen het zonlicht. Practisch is ook de inrichting der valluiken, waardoor het meel in de bakkerij wordt geworpen en dus niet naar beneden gedragen behoeft te worden.

Ten slotte zij nog vermeld, dat ook goed voor personeel is gezorgd.

Het geheel is zeer practisch en doelmatig ingericht en een kijkje overwaard, waarvoor Zondag en Maandag a.s. de gelegenheid wordt geboden.“ (PGNC 13/2/1902)

Een uitgebreid artikel is reeds op Noviomagus geschreven.

Bakkerij “Noviomagum”

Molenstraat 7, 1908

“Bouwen is eene zaak, die tegenwoordig met stoom gaat. Drie maanden geleden namen de sloopers het pand Molenstraat 7, waarin de heer Jan J. Geurts zijne bekende bakkerij “Noviomagum” gevestigd had, in bezit, en reeds heden werd in een geheel nieuw gebouw de zaak heropend. En de bouw mag gezien worden. De architect de heer M.E. Veugelers, ontwierp een mooien gevel met een bijzonder sierlijken winkelpui en de aannemer G.Tiemstra voerde dit werk met spoed en nauwgezetheid uit. De winkel ziet er met een helder wit geschilderde betimmering smakelijk uit, terwijl de muurbekleeding met omrande tegels, geleverd door den heer H.H. de Haan, aan het geheel een indruk geeft van frischheid, die men in een winkel van verbruiksartikelen zoo gaarne opmerkt.

De bakkerij, geheel volgens de laatste eischen ingericht en van electrische drijfkracht voorzien, is nog niet geheel afgewerkt, doch zal zeker voor het overige niet onderdoen”  (PGNC 20/12/1908)

RK Patronaat

Platenmakersstraat 11

K.J.C., opgesteld voor het St. Dominicus-patronaat, 1936 (RAN)

Modemagazijn

Broerstraat 5, 1911

Een nieuw Magazijn

In het perceel Broerstraat 5 opent hedenavond de heer P. van Steensel een heerenkleding magazijn. De winkel, waarin voorheen het modemagazijn “Le Matador” gevestigd was, is in korten tijd inwendig verouwd en van een zich aan den eischen des tijds aanpassend kleed voorzien, hetgeen deze winkelstraat zeer ten goede komt. Maakt nl. het nieuwe magazijn uitwendig een goeden indruk, ook inwendig ziet het er met zijn wit-gelakt interieur keurig uit. De architect de heer W.M.E. Veugelers, en de aannamer, de heer Konings, leggen met deze verbouwing alle eer in. Vermelden wij voorts, dat de electrische installatie is geschied door den heer Reuser-van Alphen, terwijl het mooie schilderwerk van den heer F. C. van Steensel is.

De heer P. van Steensel stelt zich voor uitsluitend costuums naar maat te vervaardigen, waarbij de zoog. Coupe Americain in toepassing wordt gebracht. Bij de opening zullen hedenavond de modellen en stoffen te bezichtigen zijn en waar in het nieuwe magazijn ook eene groote keuze boorden en dassen voorradig is, zal de etalage wel de aandacht der wandelaars trekken. Wij vestigen er nog de aandacht op, dat de inkoopen voor het nieuwe magazijn gezamenlijk zullen geschieden met de bekende firma B. Wöstmann te Amsterdam”  (PGNC 25/3/1911).

Winkelhuis

Broerstraat 22 Het gaat om het sigarenmagazijn De Batavier van Johan Verkuijl. In 1915 zal Veugelers ook zijn 2e sigarenzaak, in de Lange Hezelstraat, tekenen.

Sigarenmagazijn Batavier van Johan Verkuijl, 1915 (RAN)

Electrotechnisch Bureau Reuser-van Alphen

Broeckhuijsenstraat no. 40

Op 5-3-1913 besteedt Veugelers “het bouwen van een winkelhuis met bovenhuis en werkplaatsen met magazijnen op een terrein aan de Van Broeckhuijssenstraat en Tweede Walstraat” aan voor rekening van de heer J. Reuser-Van Alphen (PGNC 24/2/1913). Met f17.656 plaatsen van Gisteren en Dekkers het laagste bod en verkrijgen de aanbesteding (PGNC 7/3/1913).

Het Electrotechnisch Bureau van de firma J. Reuser-van Alphen, dat tot dusver in de Bloemerstraat gevestigd was, is overgebracht naar een nieuw gebouwd pand aan de van Broeckhuijsenstraat no. 40 tegenover het Postkantoor. Hier heeft de firma een omvangrijk, uit ruime beurs opgetrokken gebouw doen plaatsen, dat uit- zoowel als inwendig een voornamen indruk maakt. Het is een zeer verdienstelijk werkstuk van onze stadgenoot, den heer M.E. Veugelers, die door dit ontwerp weer heeft getoond te zijn een bekwaam architect met oog voor schoonheid en practische zin. Het front van den winkel doet heel mooi. En hier binnen vindt men in de vitrine en aan het plafond van het ruime magazijn een groot aantal prachtige electrische verlichtingstoestellen geëtaleerd, die aangestoken aan de geleiding, zoodat de koopers onmiddellijk bij de bezichtiging de lampen en kronen in functie kunnen zien, hetgeen ongetwijfeld de keus vergemakkelijkt. Vanavond bij de opening van de zaak, worden alle lampen ontstoken en zij zullen dan wel even profusie van schitterend licht in de van Broeckhuijssenstraat werpen, zeer zeker de beste reclame voor een dergelijke inrichting.

Achter den winkel, hiervan gescheiden door breede deuren met mooi ge-etste ruiten (geleverd door de firma van Bilderbeek alhier), is een keurige ontvangkamer voor de klanten en een kantoor gelegen. Een breede corridor leidt voorts van uit den winkel naar de in het achtergedeelte van het pand gelegen werkplaatsen en magazijnen. Het zijn er vier in het geheel, boven elkaar aangebracht en met trappen onderling verbonden. De verschillende afdeelingen van het Bureau -rijwielen, electrische installatie, verlichtingsartikelen, motoren enz.- zijn hier apart gehouden, hetgeen zeer zeker tot goede resultaten leiden zal. En overal trof ons de buitengewone praktische inrichting van deze artikelen, welke door groote openstaande deuren correspondeeren met de Tweede Walstrat, van waar uit de binnenkomende goederen door middel van een lier direct voor het betreffende magazijn gebracht kunnen worden. Vermelden wij tenslotte nog, dat een ruime kelder onder het geheele gebouw doorloopt, dat alle afdeelingen door een huistelefoon onderling verbonden zijn en dat overal licht (ook electrisch!) en lucht in groote volumina toegang vinden, dan ligt de conclusie voor de hand, dat de firma Reuser- van Alphen met dit nieuwe gebouw van harte gelukgewenscht mag worden.

Die gelukwensch geldt tevens, na den architect, den aannemers, den heeren Dekkers en van Gisteren en den schilder, den heer Th. Tesser, L. Hezelstraat, die er allen veel eer mede inleggen.“ (PGNC 16/10/1913)

Kegelbaan met vergaderzalen

1913, (Lange) Nieuwstraat 23

Rond 7-8-1913 vindt aanbesteding plaats van “het verbouwen van een huis aan de Lange Nieuwstraat tot kegelbaan met vergaderzalen waren de heeren Leenders en Thunissen aannemers te Berg en Dal, voor f 8167. Het werk is aan deze opgedragen” (PGNC 7/8/1913).

Een nieuwe zaak.

In het geheel verbouwde pand, Nieuwstraat no.23, heeft de heer F. C. Meurs, eigenaar van het bekende Café-Restaurant “Stade”, Korte Burchtstraat, een Clubgebouw gevestigd, dat practisch en keurig is ingericht. Beneden is een flinke kegelbaan, voorzien van de laatste eischen die deze populaire sport stelt, gebouwd met een gezellig zaaltje, boven een ruime feestzaal, ter oppervlakte van 105 vierk. M., die zich ook leent voor vergaderingen enz. Een gemakkelijke trap leidt naar de bovenverdieping, waar ook de keuken gevestigd is, die onder de beproefde directie van de echtgenoote van den heer Meurs, haar goeden naam ook hier ophouden zal.

Op de nieuwe baan wordt heden met het Kegelconcours van den Nijmeegschen Kegelbond begonnen. Velen zullen zich dus aanstonds van hare practische inrichting kunnen overtuigen. In het benedengedeelte is tevens een ruime bierbottelarij gevestigd, zoodat ook de “Bierverhältnisse” in het Clubgebouw niets te wenschen zullen overlaten. Een ruime tuin zal in den zomer den bierdrinkers een aangename zitplaats bieden.

De verbouwing is naar de plannen en onder de bekwame leiding van den heer M.E. Veugelers uitgevoerd, die daarmee weder van zijn practischen zin blijk gaf. Het werk werd met bekwamen spoed uitgevoerd door de aannemers Leenders en Theunissen alhier; het schilderwerk is van den heer W. Teeuwissen; de electrische installatie van den heer J. Pavens.

Het zal ons niet verwonderen, als dit Clublokaal, dat zoo uitsteken gelegen is midden in de stad, heel spoedig populair is. De goede naam, dien de eigenaar zich in de Burchtstraat verworven heeft, zal hier zeker in alle opzichten bevestigd worden.” (PGNC 7/12/1913)

Magazijn A.J. van der Veer

1913 Molenstraat 94

De Winkel van A.J. van der Veer, winkelier in luxe artikelen, na de verbouwing, 1913 (RAN)

Winkelhuis Bruns

1915 Groote Markt 16/Grote Markt 16 Centrum

Pagina grote advertentie van N.V. Nijmeegsche Manufacturen- en Confectiehandel van J.L. Bruns op de Grote Markt 16 (De Gelderlander 16/4/1915)
Pagina grote advertentie van N.V. Nijmeegsche Manufacturen- en Confectiehandel van J.L. Bruns op de Grote Markt 16. Op de tekening zijn de voorgevel en achtergevel te zien die architect Veugelers heeft ontworpen (De Gelderlander 16/4/1915)

Op 11-3-1914 bericht het PGNC dat de aanbesteding voor het “bouwen van een winkelhuis… voor rekening van den heer J.L. Bruns te Gouda” is opgedragen aan degene met de laagste inschrijving: M.C. Konings voor f 50998. (PGNC 11/3/1914). Daarbij was de N.V. Nijmeegsche Manufacturen- en Confectiehandel van J.L. Bruns op 22-1-1915 opgericht (PGNC 12/2/1915).

In april 1915 opent de winkel haar deuren. De PGNC plaatst ter gelegenheid daarvan een uitvoerig bericht:

Nieuwe Magazijnen N.V. Bruns

Een grootsteedsch gebouw -aldus verdienen de nieuwe magazijnen, welke de N.V. Nijmeegsche Manufacturen- en Confectiehandel van J.L. Bruns hedenavond aan de Groote Markt 16 opent, ongetwijfeld genoemd te worden. Op de plaats waar voorheen het agentschap Nijmegen der Nederlansche Bank gevestigd was, is dit kapitale pand verrezen maar uiterlijk is er niets dat aan het vroegere gebouw herinnert, want de architect is van onder op begonnen en heeft slechts den beganen grond gebruikt om dit paleis neer te zetten. Elders in dit blad vinden onze lezers de sprekende afbeelding, waarmede de firma Bruns haar nieuwe magazijnen van Nijmegen introduceert; welnu, als symboliek is die voorstelling niet onaardig geacht, want bij eene bezichtiging krijgt men den indruk alsof eene fee van reusachtige lichaamsgrootte en herculische kracht het kolossale gebouw zóó heeft neergezet op de plaats welke eertijds het centrum van den geldhandel hier ter stede was.

Wij schreven hierboven, dat uiterlijk niets meer aan de voormalige Nederlandsche Bank herinnert. Toch moet de vroegere bestemming van deze plek der N.V. Bruns, vóór het definitieve plan werd gemaakt, voor oogen hebben gestaan, getuige het enorme kapitaal dat aan het nieuwe bouwwerk is ten koers gelegd; getuige ook de hoogst royale inrichting van de magazijnen, die voor een wijze van zaken-doen, “zoo soliede als de Bank”, den grondslag vormen.

Zeer zeker mag onze stad worden gelukgewenscht met dit moderne gebouw, geheel geschoeid op de leest van de groote warenhuizen in de wereldsteden en voor Nijmegen dan ook iets nieuws. Hoog verheft zich de majestueuze voorgevel, welke vier verdiepingen doe zien, boven de overige, toch ook geenszins onbeteekenende magazijnen op de Markt. En vele tientallen meters diep strekt het pand zich uit om in “de Eenigheid”, de zijgas van de Houtstraat, zijn achteruitgang te bereiken. De entrée aan de Markt is op zichzelf iets bijzonders en zeer merkwaardig. Twee breede toegangen, met etalages aan de buitenzijden, omsluiten een groote vitrinekast, waar men een permanente tentoonstelling van goederen zal kunnen bezichtigen zonder den eigenlijken winkel te behoeven te betreden. Intusschen zijn wij overtuigd, dat velen de winkel wèl zullen binnengaan en dan aanstonds onder den indruk te komen van het enorme beneden-magazijn, waar twee zaken allereerst opvallen de ruimte en het prachtige licht. Den architect, den heer M.E. Veugelers, komt de eer toe beide gegevens, bij een dergelijk bouwwerk van zoo groot belang, kranig te hebben opgelost. Doordat de muren, vloeren en trappen geheel van gewapend beton zijn opgetrokken, kon hij de vier groote, boven elkander liggende zalen zonder pilaren of andere steunsels ontwerpen en door den voor- en achtergevel alsmede het dak grootendeels van glas te doen vervaardigen, terwijl in de plafonds terzelfde plaatse op drie punten groote, door ballustraden omgeven openingen gehouden zijn, heeft de architect bereikt dat het licht overal uitstekend is. Ook ’s avonds, als de zon voor eenige uren haar taak heeft overgedragen aan de lichtbron in onze centrale, doen talloos vele electrische lampen het geheele gebouw in een zee van schitterend licht baden. Bedoelende openingen in de plafonds bevorderden bovendien het overzicht over alle zalen.

Advertentie Bruns (PGNC 22/10/1916)
Advertentie Bruns (PGNC 22/10/1916)

Het achtergedeelte van het beneden-magazijn, waarin de afdeeling manufacturen gevestigd is, loopt achter het gebouw van de firma Bahlmaan & Co. om; hier vindt men de tapijten, loopers, gordijnen e.d. Een monumentale trap voert naar de eerste verdieping, waar zich de dames- en kinderconfectie-afdeeling bevindt, alsmede in een uitbouw de kantoren en vertrekken voor het personeel. Op de tweede etage zijn de slaapkamer-ameublementen en wiegen, op de derde verdieping de bedden en dekens. Onnodig te zeggen, dat het interieur van alle magazijnen zich geheel aanpast bij den waarlijk grootschen opzet van het geheel: beneden heeft men gepolijst-teakhouten toonbanken en kasten, boven keurige witgelakte meubeltjes, paskamertjes en spiegels.

Het pand is 40M. diep en heeft een verkoopruimte van 2200 vierk. M, cijfers die spreken. In alle zalen zijn terrazzo-vloeren. Voorts is er bij den bouw gerekend op het aanbrengen van een personenlift.

Wij hebben in het bovenstaande getracht een beeld te geven van dit werkelijk hoogst belangwekkend gebouw, dat, massief-monumentaal als het is, een indruk van praktische degelijkheid en groote doelmatigheid maakt. Deze uitmuntende eigenschappen zullen den bezoekers hedenavond ongetwijfeld nog meer opvallen dan de opsomming in deze regelen uiteraard mogelijk maakt. Wij raden onze lezeressen en lezers gaarne aan voor de uitnoodiging tot bezichtiging der firma Bruns gebruik te maken.

Ten slotte vermelden wij, dat het werk is uitgevoerd door den heer M.C. Konings, aannemer, terwijl het schilderwerk is geleverd door den heer J. Wessels en de eléctrische installatie door den heer Reuser van Alphen, allen alhier. Ook zij mogen met voldoening op hun aandeel aan het succes terugzien.” (PGNC 18/4/1915)

Vervolg: H.E.M.A. en verwoesting

De Winkel J.G. Bruns komt in het Adresboek 1926 nog voor. In het Adresboek 1928 en 1932 staat de H.E.M.A. op dit adres. Het pand zal tijdens het bombardement van februari 1944 worden verwoest.

Sigarenmagzijn “De Batavier”

Lange Hezelstraat 67

Het sigarenmagazijn “Batavier” van Johan Verkuijl, 1935 (RAN)

Tweede Sigarenmagazijn “De Batavier”

In het perceel Lange Hezelstraat 67 opent de heer Joh. Verkuyl hedenavond zijn tweeden winkel van zijn sigarenmagazijn “De Batavier”,  waarvan de eerste zaak voor een paar jaren in de Broerstraat 22 gevestigd werd. Dat de heer Verkuyl na betrekkelijk korten tijd in een ander stadsdeel een nieuwe zaak opent getuigt van frisch initiatief maar is tevens een certificaat van bloei wat den eersten winkel betreft. Het nieuwe magazijn naar het ontwerp van de heer J.E. Veugelers, architect alhier, op doelmatigheid verbouwd, maakt een keurigen indruk en zal hedenavond wel veel belangstellenden trekken. Daartoe zal ongetwijfeld een aardig reclamemiddel, door den heer Verkuyl bedacht. Sigarenmakers zullen n.l. in de etalage, in een entourage van ruwe tabak, bezig zijn met het vervaardigen van de handwerk-sigaren waarvoor “De Batavier” bekend is en aan de bezoekers zal een gratis proef-rookertje worden aangeboden. Ook in sigaretten en pijpen is de heer Verkuyl uitstekend gesorteerd. Voor de Hezelstraat is deze, tegenover stalhouderij “De Gouden Leeuw” gelegen zaak dan ook een aanwinst” (PGNC 2/5/1915)

Modemagazijn G. W. Mentink

Broerstraat

Een briefhoofd van het pand van de kledingzaak van G.W. Mentink, 1917 (RAN)

’Modemagazijn G.W. Mentink.

Onder de fraaie winkels welke in onze Broerstraat van de voorbijgangers dag in dag uit de aandacht van de voorbijgangers trekken, neemt het magazijn van dameshoeden der firma G.W. Mentink een vooraanstaande plaats in. Met zijn dubbele vitrine bood dit hoekpand steeds een uitstekende gelegenheid om de fraaie meede-artikelen, hier verkrijgbaar, op ’t voordeligst te doen uitkomen. Gedurende eenige weeken was de winkel echter tijdelijk op de eerste etage gevestigd en was het benedengedeelte aan het oog van den wandelaar onttrokken. Dit geschiedde met het oog op eene ter hand genomen moderniseering van etalages en interieur van den winkel, waartoe de firma de medewerking had ingeropen van den heer M.E. Veugelers, architect hier ter stede, die met de bekwaamheid waarvan hij reeds menigmaal getuigenis aflegde, op kranige wijze aan zijn opdracht heeft voldaan.

Hedenavond zal de in een nieuw kleed gestoken winkel heropend worden. De etalage is van keurige opstanden in stijl van Louis XVI voorzien, waarbij de zachte crême-tint, aangenaam gebroken door spiegels, een mooi effect maakt. Geheel in denzelfden toon is het interieur van den winkel ontworpen en uitgevoerd. Wij vestigen speciaal de aandacht op de prachtige nis, door spiegels de aandacht op de prachtige nis, door spiegels gevormd in den zijwand van het magazijn, waarin menige bezoekster met welgevallen zal blikken.

Een kleine dertig halfwatt-lampen hullen de fraaie en in ruime keuze voorhanden hoeden, garneeringen e.d. in een zee van licht. Om kort te gaan, de winkel heeft een verjongingskuur ondergaan welke algemeen in den smaak zal vallen.

Met de uitvoering heeft zich belast de heer Delgijer en het fraaie schilderwerk is bezorgd door den heer A. de Vries, beiden alhier.” (PGNC 13/2/1916)

Leder en schoenmakersfournituren P.A. van der Heyden

Lange Nieuwstraat 21

“De bekende zaak van leder en schoenmakersfournituren van de firma P.A. van der Heyden, Lange Nieuwstraat 21, heeft een aanmerkelijke uitbreiding en tevens verfraaiing onderdaan. Het groote dubbele huis, waarin zij sedert een vijftien jaren was gevestigd is naar de plannen van den architect den heer Veugelers, door den aannemer, den heer Delgijer, verbouwd tot een modern winkelhuis, waar de groote verscheidenheid der artikelen thans ten volle tot haar recht komt. Niet alleen alle soorten van zool- en overleder en fijne ledersoorten voor meubelbekleeding zijn in ruime sorteering voorhanden, maar ook leesten, spijkers, hakken, vilt- en steunzolen, kortom al wat in het leder- en schoenenvak te pas komt en zoowel door den nieuwwerker als den hersteller gebruikt wordt vindt men hier te keus en te keur, ook machines voor het stikken van fijne laarzen en grover schoeisel. Achter den winkel zagen wij een ruim voorzien magazijn van tot leer bereide huiden van alle groote, dikte en hoedanigheid.” (De Gelderlander 6/8/1916)

Magazijn Theod. Schönberger

Korte Molenstraat

Magazijn Theod. Schönberger

De verbinding—Molenstraat—Broerstraat de z.g.n. Korte Molenstraat is een winkelcentrum bij uitnemendhied, waarvan de neringdoenden door levendige etalages nog anntrekkelijke winkelkwartier maken.

De heer Theod. J.B. Schönberger, die er reeds jaren zijn rijk gesorteerde magazijn in glas- en aardewerk zaakkundig exploiteert, heeft de aantrekkelijkheid van diens winkel nu nog weer verhoogd, door het inbouwen van een nieuwen winkelpui, bij welke verfraaiing de architect, de heer M.E. Veugelers knap en practisch werk leverde. De twee als geheel uit teakhout opgetrokken winkelkasten, gescheiden door een ingang met buitenportiek, bieden nu vier kijkvensters, n.l. twee langs trottoir en twee in portiek.

De aannemer de heer B.F. van Tienen heeft het bouwkundig ontwerp, binnen den korts mogelijken tijd goed uitgevoerd. De winkel – op en top koopwinkel voor den zakenman- maakt naar buiten toch nog stemmigen indruk, door het kwistig gebruik van gekleurd glas in lood, dat temperend werkt op het volle licht in de etalages, waaraan vooral de huismoeder haast niet uitgekeken raken door de groote verscheidenheid van huishoudelijke glas- een aardewerken.” (De Gelderlander 4/3/1922)

Magazijn G.A.J. van Kalmthout

Bisschop Hamerstraat

Het pand van Maison “Elégance”, met een gedeelte van de Muziekhandel Van Kalmthout; links de Van Welderenstraat,1988 (Anton van Roekel via RAN)

De firma G.A.J. van Kalmthout heeft heden hare nieuwe, vergroote magazijnen aan de Bisschop Hamerstraat geopend. Door samentrekking met het aangrenzende perceel, dat eigendom van den heer van Kalmthout was en waarin laatstelijk de boekhandel de Visser gevestigd is geweest, is thans een fraai pand verkregen, dat de firma van Kalmthout alle gelegenheid biedt om de vleugelen nog verder uit te slaan en zich te ontwikkelen. De heer Veugelers, architect alhier, heeft de plannen voor de verbouwing ontworpen en is er in gelaagd een magazijn te verkrijgen, dat van de straat gezien zoowel als inwendig een even fraaien als hamonieuzen indruk maakt. De tegenwoordige tijd verlgangt in een groote zaak flinke en luxueus ingerichte winkellokalen en de firma van Kalmthout kan aan dat verlangen thans in alle opzichten voldoen.

De zaak van den heer G.A.J. van Kalmthout bestaat thans 25 jaren en heeft zich steeds meer uitgebreid. Thans, bij de intrede van de tweede kwarteeuw, is een specialisering van de verschillende artikelen ingevoerd, welke het koopen en verkoopen vergemakkelijkt.

In het winkellokaal van de oude zaak is aan den pianohandel toegevoegd een handel in muziek en kleine muziekinstrumenten. Een uitgebreide collectie muziek bevindt zich in een groote glazen kast, welke bijna een der zijwanden geheel bedekt.

Een afzonderlijke ingang van de straat leidt naar een gehoorzaal, welke men ook van de piano-winkel uit kan bereiken.

In deze weelderige ingerichte gehoorzaal vinden de bezoekers, die een piano wenschen te koopen, gerieflijke fauteuils om op hun gemak de schoonheid van klank en uiterlijk der in grooten getale hier aanwezige instrumenten te bewonderen. Des avonds scheppen fraaie electrische kronen in dit lokaal een sfeer van gezelligheid. Mooie etsen van Gerard Gerrits, welke de wanden sieren, verdienen nog vermelding.

Een derde deur van de straat geeft toegang tot een breeden gang, die een tweeledige bestemming heeft. In de eerste plaats worden de instrumenten, die naar de reparatie-inrichting moeten of deze verlaten, door dien gang gebracht en ten tweede staan in dezen gang de goedkoope en verhuur-piano’s in de rij.

Deze gang leidt naar een volgende afdeeling van het magazijn, nl. die voor orgels en gramophones­­. Van de laatste is een keurige sorteering voorhanden, o.a. van de “Acollan Vocalion” met speciale inrichting voor verzwakken en versterken van het geluid.

Tenslotte is in dit deel van het gebouw nog een klein magazijn voor bijbehoorende artikelen muzieketagères e.d., een een ruime reparatie-inrichting.

De nieuwe zaak maakt een uitstekenden indruk en is een sieraad voor de Bisschop Hamerstraat geworden.

De verbouwing is geschied door den heer B. van Tienen, aannemer; het schilderwrk door den heer A. de Vries; het behang- en stoffeerwerk door den heer Draper v.d. Broek. Zij leggen, met den architect den heer Veugelers, er alle eer mede in.” (PGNC 16/5/1922)

Vischhal M.W. Overmeer en Zoon

Houtstraat 61

“Vischhal M.W. Overmeer en Zoon

De firma M.W. Overmeer en Zoon, op het gebied van den vischhandel van oudsher bekend, heeft in de Houtstraat no 61 een nieuwe Vischhal doen verrijzen. In den heer M.E. Veugelers, architect alhier, heeft zij den man gevonden, die de ideeën van den heer Overmeer in teekening heeft gebracht en bij den bouw leiding heeft gegeven op de vakkungdige wijze, hem eigen.

De voorgevel, modern en frisch, anders dan wat men gewoon is, trekt aanstonds de opmerkzaamheid van den voorbijganger. De gunstige indruk, welken men bij een beschouwing van het uitwendige van den vischhal krijgt, wordt in hooge mate versterkt bij een bezichtiging van het inwendige. Een lokaal, dat den naam hal volkomen waardig is. Een ruimte, waarin buiten de schotten, die de afscheiding vormen tusschen de vischbakken aan een der wanden, verder zoo goed als geen hout gevonden wordt. Betegelde muren, een terrazzo-vloer en verder alles kunst-graniet, waarop bacteriën geen vat hebben. De heer Overmeer Sr. Heeft, alvorens den architect zijn aanwijzingen te doen, de voornaamste vischhallen in binnen- en buitenland bekeken en hetgeen hij daarbij heeft waargenomen in zijn nieuwe inrichting overgenomen of… verbeterd. Hij verzekerde ons, dat deze nieuwe vischhal wat practische inrichting en beantwoording van eischen van hygiëne betreft is en wij…” (PGNC 10/2/1923)

Maison de Blanc

Broerstraat 34

Maison de Blanc

Heden opende de heer Karel Ossenbeck zijn nieuwe Maison de Blanc in de Broerstraat no. 34. De verouderde kruidenierswinkel van De Wilt is totaal omgebouwd en geworden tot een sieraad van de Broerstraat.

De architect de heer Veugelers maakte van een half verweerde pui een modernen winkel met ruime étalages, aantrekkelijken ingang, met aan weerszijden vitrines, waarin de wit-goederen en vooral de lingeries zeer tot hun recht zullen komen.

De aannemers de heeren H. Jansen en Verwey hebben het architektonisch ontwerp binnen en buiten uitstekend uitgevoerd -naar binnen werd er uitstekend gewerkt in het oude huis, dat als vernieuwd werd.

Een magazijn als Maison de Blanc heeft voor zijn talrijke artikelen als linnen- en tricotgoederen, baby-artikelen enz. een ruime berggelegenheid noodig in den winkel zelf.

De meubelfirma Heijnen zorgde in dit opzicht uitstekend en bracht ruime en hooge vitrines met talrijke schappen binnen in den winkel aan – alles bovendien achter glas.

De firma Wessels verzorgde het schilderwerk vakkundig en smaakvol -vooral de imitatie eikenhoutschildering wekte bewondering.

De electrische verlichting werd aangelegd door de firma Janssen (St. Anna), terwijl de firma Stemker Koster voor de warm gestemde stoffeering zorg droeg.

Als geheel maakt deze lingeriezaak, welke een sieraad van de Broerstraat werd, en indruk van een naar de eischen des tijds ingerichte winkel te zijn – welke nu zelfs aan de zijde van de Beynumgas een oogelijken aanblik biedt. De oude winkel van den heer K. Ossenbeck op Broerstroet no. 41, welke lang zoo goed niet uitkomt als de nieuwe, blijft nog eenigen tijd open om er de laatste restanten te kunnen opruimen.” (De Gelderlander 7/10/1924)

Banketbakkerij Fa. W. van Loon

(Korte) Molenstraat 4

Banketbakkerij Fa. W. van Loon

Dezer dagen is een restauratie voltooid van de Banketbakkerij en winkel der firma W. van Loon aan de (Korte) Molenstraat no. 4. Door eene verbouwing naar het plan van den heer M.E. Veugelers, architect alhier, is de winkel aanmerkelijk vergroot en uitgebreid met een lunchroom of smulzaal. Aan deze laatste benaming dient hier, in de onmiddellijke nabijheid van al die kostelijke voortbrengselen der patisserie, de voorkeur te worden gegeven. ’s In een gezellig zaaltje, waar de dames hare wandeling in de stad gaarne gedurende een kwartiertje onderbreken voor een verfrisschenden drank of een kopje thee met een snoepje.

Deze smulzaal zal echter tegen het einde dezer maand tijdelijk aan hare hoofdbestemming worden onttrokken. Dan wordt er n.l. de Sint Nicolaas-tafel aangericht. De bezoekers zullen dan veel beter dan vroeger het geval was, op hun gemak een keuze kunnen doen uit de duizend-en-één suiker- en chocoladewerken.

Wij schreven hierboven reeds, dat de winkel is vergroot. Men heeft dit bereikt door een vroeger achter den winkel gelegen kantoortje daarbij te trekken. Bovendien is het interieur van den winkel geheel vernieuwd. Alles ziet er thans even frisch en blinkend uit. Het spiegelglas en kristal van de etalage, wandkasten en toonbank, het vroolijke schilderwerk, ’s avonds en electrische verlichting en, lest best, de keur van taarten en suikerwerken lachen als ’t ware de voorbijgangers toe.

Ook de banketbakkerij is gemoderniseerd door de plaatsing van een gasoven, ter vervanging van den vroegeren cokesoven.

De Patisserie der firma W. van Loon zal na deze verbouwing, welke door de Gebrs Smits, aannemers alhier, tot haar volle tevredenheid is uitgevoerd, haar cliëntèle ongetwijfeld zien toenemen.” (PGNC 14/11/1925)

Corsettenmagazijn mej. Veugelers

Molenstraat 12

Corsettenmagazijn mej. Veugelers

Mej. J.A. Veugelers, gediplomeerd corsetière, wier corsettenmagazijn gedurende een aantal jaren in de v. Broeckhuysenstraat hoek Hertogstraat, gevestigd was, heeft deze zaak overgebracht naar het perceel Molenstraat 12. De heer M.E. Veugelers, de bekende architect te dezer stede, heeft er voor gezorgd, dat zijn zuster met een nieuw magazijn heropent, dat de prachtige, eerste klasse artikelen, daarin voorhanden, volkomen waardig is. De winkel is geheel gerestaureerd en van fraaien pui en binnenpui voorzien, waarin het gebrandschilderd glas en de frissche tinten het oog prettig aandoen. De corsetten en corseletten, op smaakvolle wijze geëtaleerd, zorgen voor het overige, de indruk, welken men van de nieuwe zaak krijgt, is bijzonder aangenaam.

Achter deze stijlvollen winkel bevinden zich twee paskamers en een volgend vertrek is het atelier. In al deze kamers trekken de mooie betimmering, het moderne behangsel en het frissche schilderwerk de aandacht van de bezoeksters.

Mej. Veugelers die in Parijs hare opleiding heeft gehad en daar ook het diploma van als corsetière ontving, dat in den winkel een der wanden siert, vertelde ons het een en ander over de omwenteling welke de laatste jaren in het corsettenvak heeft plaats gehad.

De emancipatie der vrouw komt n.l. ook tot uiting in hare kleding. De moderne corsetten zijn zonder baleinen en zonder veters, zonder dwang derhalve. Het zijn kleedingstukken, die de figuren op ’t voordeeligst doen uitkomen, zonder de draagster ook maar in het minst te hinderen. De dame, wier corset volmaakt voor haar figuur past, beweegt zich gemakkelijk en elegant.

Wij hopen voor mej. Veugelers, dat vele onzer lezeressen, die de beroemde slanke lijn nastreven, daarvoor bij voortduring hare bemiddeling zullen inroepen.” (PGNC 23/1/1926)

Bazar I. Glaser

Houtstraat 89

Aanbesteding van “het verbouwen van het Winkelhuis aan de Houtstraat No. 89 voor rekening van den heer I. Glaser, echter zonder winkelbetimmering, verwarming, enz.” Firma Thunissen & Konings verkrijgen de aanbesteding voor f 18898­­. (PGNC 3/8/1926)

Bazar I. Glaser

De heer I. Glaser, wiens bazar gedurende een lange reeks van jaren gevestigd is geweest in het pand Houtstraat hoek Stikke Hezelstraat, had zijn zaak daar zoodanig zien groeien, dat de winkel al sinds lang te klein was. Daarbij was de behoefte opgekomen aan uitbreiding met verschillende, veel gevraagde artikelen, maar in het oude perceel kon daaraan niet worden gedacht, eenvoudig omdat de ruimte ontbrak. De gelegenheid om tot een algeheele reorganisatie over te gaan deed zich voor, toen het tegenover de zaak liggende hoekpand Houtstraat 89 van de Gezusters v.d. Breekel door aankoop eigendom van den heer I. Glaser werd. Den heer M.E. Veugelers die reeds vele malen van zijn bekwaamheden als architect had getuigd, werd opdracht gegeven een nieuwe bazar in teekening te brengen, de N.V. Nederland (M.C. Konings en J. Thunissen_ zorgde in korten tijd voor de uitvoering der plannen, en zoo zal dan morgen de opening van het magazijn plaats hebben.

De indruk dien men van den nieuwen Bazar I. Glaser ontvangt, is bijzonder gunstig. De pui is door haar flinke vitrines, diepe portiek, granieten omlijsting, waarop de gouden letters goed uitkomen en niet het minst door het sierlijk kunstsmeedwerk eene bezichtiging ten volle waard.

De etalages toonen al aanstonds aan, dat in het karakter van dezen bazar eene verandering heeft plaats gehad. Alle waren die in de oude zaak werden verkocht, zijn voorhanden, maar bovendien is de winkel uitgebreid met afdeelingen garen, band, sajet, kousen, manufacturen, groot speelgoed, meubelwaren, luxe- en huishoudelijke artikelen etc. In de etalage links van den ingang ziet men een aantrekkelijke sorteering luxe artikelen, theetafels, meubeltjes etc. De etalage ter rechterzijde bevat speelgoederen, schrijfbehoeften, huishoudelijk artikelen enz. Een derde etalage is zichtbaar in de diepe portiek; hier vindt men een keurcollectie uit den voorraad garens, band en manufacturen.

Het inwendige van den winkel beantwoordt eveneens geheel aan de eischen welke heden ten dagen aan een dergelijke zaak gesteld worden. In de eerste plaats is er uitstekend licht, overdag dank zij een groote, koepvormige lichtbak met fraai glas-in-lood,  ’s avonds door een zee van licht uit tal van electrische lampen. Ook de inrichting van den bazar is verdient onzen lof ten volle. Ter weerszijden strekken zich lange toonbanken uit, waarvan het bovengedeelte als vitrine dienst doet ter demonstreering van een groote keuze in artikelen van den meest uiteenloopenden aard. Tegen de wanden achter de toonbanken zijn groote glazen kasten, schappen of vakken aangebracht en hier bevinden zich, doelmatig gesorteed, de voorraden goederen. Tegen de frissche kleur van den betegelden vloer steekt het bruin van de toonbanken en kasten, zonder overdadige luxe stijlvol uitgevoerd, af en het geheel heeft daardoor een rustig aanzien.

De architect en den aannemersfirma noemden wij reeds; het schilderwerk is uitgevoerd door de firma Velthoven en Koolen, de electrische aanleg door de…” (PGNC 9/3/1927)

Winkelhuis met bakkerij Levitus

Groote Markt 37

Aanbesteding 18-12-1926 van het verbouwen van een winkelhuis met bakkerij en woning aan de Groote Markt voor den heer J. Levitus. De laagste inschrijving was R. Bazuin voor f 16610 ( De Gelderlander 18/12/1926)

Levitus’ Banketbakkerij, Chocolaterie en Lunchroom

Zoals men zich zal herinneren werd in de nacht van 6 op 7 November van het vorige jaar de winkel met lunchroom en banketbakkerij van de heer Levitus op de Groote Markt no. 37 gedeeltelijk door brand verwoest. De heer Levitus zag zich daardoor genoodzaakt zijn bedrijf tijdelijk elders onder te brengen en nu hij toch opnieuw moest opbouwen wat het vuur vernield had, nam hij het verstandige besluit het pand geheel te restaureren, den winkel en lunchroom op moderne leest te schoeien en in het bijzonder ook de bakkerij naar de laatste eischen in te richten. In het een zoowel als een ander is hij ten volle geslaagd. Gisteren heeft de heropening van de zaak plaats gehad en zij maakt een verrassend effect. In de eerste plaats de voorgevel, waarvan de bruinkleurige pui met het glas in lood en de smaakvolle etalage in een omlijsting van graniet en met hardsteenen bovenbouw het oog aangenaam aandoen.

Betreedt men langs een fraaie vitrine van Van Houten’s Cacao den winkel, dan staat men verbaasd over de verbeteringen, welke daar zijn aangebracht. De architect, de heer E. Veugelers heeft zich weder een bekwaam bouwmeester getoond, die het kunststukje heeft bestaan niet alleen den winkel en de lunchroom te moderniseeren maar deze ook te vergrooten. Dit is geschied door van de zeer dikke muren aan weerszijden zooveel steen af te hakken, dat een meter breedte gewonnen werd. Achter de toonbank en in het gedeelte voor het publiek bestemd heeft men daardoor in den winkel aanmerkelijk gewonnen.

Vrolijke, frissche kleuren, een zee van licht, een warme aankleeding, mooie vitrines langs de wanden, een nagenoeg geheel glazen toonbank en vele andere zaken, die onze hedendaagsche winkels zoo gezellig en hygiënisch maken, trekken de aandacht van den bezoeker. Alle voor den verkoop voorhanden artikelen liggen thans achter glas, maar het personeel kan in ’n oogwenk al het verlangde tevoorschijn brengen. De inrichting van de toonbank is een afzonderlijke vermelding waard. De nieuwste vinding is daarbij in toepassing gebracht. Het bovendeel loopt naar achteren trapsgewijze op, waardoor dit hart van den winkel gelegenheid biedt tot een overzichtelijk exposeren van de vele lekkernijen, waarvoor de zaak van Levitus alom bekend is.

Dat de lunchroom van de modernisering mede haar deel heeft gekregen spreekt wel vanzelf. De afscheiding tussen winkel en “smulzaal” wordt aangegeven door twee met gekleurde lantaarns bekroonde pilaren, welke door een fraaien lichtbak verbonden zijn. Flinke electrische kronen en wandlampen met wit en blauw licht verhoogen bij avond de gezelligheid. Een cocosmat dekt den vloer, gemakkelijke rieten armstoelen staan rondom tafeltjes gerangschikt, waarin alles blinkt en schittert dat het een lust is.

De banketbakkerij, achter de lunchroom gelegen, betstaat uit drie verdiepingen. Gelijkvloers bevinden zich een nieuw heeteluchtoven van groote capaciteit en allerlei modern machinerieën. De verdere bewerking der artikelen geschiedt in de hooger gelegen afdeelingen van de bakkerij. De drie etages zijn onderling door een lift verbonden.

Voorts heeft de heer Levitus een tunnel onder het geheele pand laten maken met ingang op de Markt en uitgang achter de bakkerij, zoodat het aanvoeren van de grondstoffen niet meer door den winkel en de lunchroom behoeft te geschieden.

Het pand is van centrale verwarming voorzien.

Uit het bovenstaande blijkt wel, dat de zaak van de heer Levitus in alle opzichten een groote verbetering heeft ondergaan. Hij is vol lof over alles, die aan den wederopbouw hebben meegewerkt. Het zijn buiten den architect, den heer Veugelers, dien wij in den aanhef dezes reeds noemden, de volgende firma’s: aannemer Bazuin; schilderwerk Burghoudt en Lam; elektriciteit: Penson; centrale verwarming: Leenders; stucadoor: firma Is. Van Haaren; koperwerk: Meijers-Ruiten; graniet: van ’t Hoft; meubilair, loopers enz.: Busnach; terrazzo-vloeren: d’Agnolo.” (PGNC 18/6/1927)

Firma Jacques van Baal

Broerstraat 39 Centrum, verwoest in Tweede Wereldoorlog

“Hedenavond heropent de firma Jacques van Baal, Horloger, Broerstraat 39, zijn naar moderne eischen verbouwden winkel. De pui, welke geheel in graniet en brons is uitgevoerd, maakt met de monumentale reclame-klok, eveneens in brons, een goed geheel.

De ontwerper, de architect M.E. Veugelers, met den uitvoerder H.A. van Driel, aannemer en kunstsmederij Meyers-Ruyten, hebben alle eer van hun werk.” (PGNC 16/9/1927)

Herbouw in 1949 architect Veugelers ism architect Holt

1949 Broerstraat 31 Centrum

F15110 Broerstraat 1950 met rechts vóór het in aanbouw zijnde gebouw en met klok van Baal Commissisariaat van Politie CC0)
Detail Broerstraat nog volop in opbouw in1950 met rechts vóór het in aanbouw zijnde gebouw en met klok van Baal (Commisssariaat van Politie afd Fotagrafie via F15110  RAN CC0)
Detail Broerstraat nog volop in opbouw in1950 met rechts vóór het in aanbouw zijnde gebouw en met klok van Baal (Commisssariaat van Politie afd Fotagrafie via F15110 RAN CC0)

Nadat het pand van van Baal in de Tweede Wereldoorlog is verwoest, ontwerpt Veugelers eveneens, in samenwerking met architect Holt, de herbouw. In 1949 gaat de nieuwe zaak, “Alpina” geheten (Adresboek 1951) open. Ook de klok keert terug, die daarna nog jarenlang de tijd in de Broerstraat aangeeft. De Gelderlander bij de opening:

Opening Jac. Van Baal

Bij het bombardement van 22 Februari 1944 werd de zaak van de firma Jac. Van Baal deerlijk gehavend en wat er nog van over was, werd op 18 September van dat jaar door brandstichting van de Duitsers vernield. Na ongeveer 4½ jaar gastvrij te zijn ondergebracht bij de fa. J. Förster, kon de firma van Baal gistermiddag op de voor haar historische grond aan de Broerstraat een nieuw pand openen dat een grote aanwinst voor onze stad mag worden genoemd. De architecten, prof. G.H. Holt, te Haarlem en M.E. Veugelers, te Nijmegen, hebben hier een modern en zeer fraai geheel tot stand gebracht dat wat vorm betreft, nog ietwat vreemd aandoet, maar wanneer straks de plaats zal hebben gekregen tussen andere zaken, stellig de aandacht blijft trekken. In de winkel, de kantoren en de ateliers zijn de moderne begrippen verwezenlijkt, doch tegelijk is een zeker  sfeer geschapen voor een zaak van dit karakter onontbeerlijk. De winkel legt hiervan in het bijzonder getuigenis af. Men vindt hier verlichte toonbanken, waarop diepstralers de artikelen verlichten; de bekleding gecombineerd met de lichte houtsoort, alsmede de mozaïek-vloer, vormen een sfeervol geheel. Er is een apart zaaltje voor uitsluitend antieke uurwerken, die hier temidden van een passende omgeving naar voren worden gebracht. Verder zijn er beneden de kantoorruimten. Op de eerste en tweede etage zijn de reparatieafdelingen ingericht voor klein- en groot werk. Deze afdelingen zijn met de modernste instrumenten uitgerust en geven ook aan het personeel de meest denkbare service. In het gehele gebouw is een oproepinstallatie aangebracht en een 14 meter hoge lift verbindt alle afdelingen, van de kelderruimte tot de werkplaats voor grootwerk.

Ontelbare bloemstukken werden gisteren in de loop van de dag bezorgd en ontelbaar waren ook degenen, die de firmanten, de heren Gerard J.M. van Baal en Henri Th.M. van Baal, kwamen gelukwensen. Nijmegen is weer een mooie zaak rijker. En in de Broerstraat hangt weer de 900 Kg. Wegende granieten Alnings-klok!” (De Gelderlander 28/4/1949)

De juwelier (en de klok) hebben nog jarenlang bestaan. Hier is een foto uit 1981 te zien:

De Broerstraat, op 25 mei 1981.
Winkelstraat met o.a. juwelier van Baal; kantoorboekhandel Kloosterman; de Society Shop en MS Mode.
Op de achtergrond is de toren van de Molenstraatkerk of Petrus Canisiuskerk zichtbaar, 1981 (Ber van Haren via KN13351-37 RAN CC0)
De Broerstraat, op 25 mei 1981.
Winkelstraat met o.a. juwelier van Baal; kantoorboekhandel Kloosterman; de Society Shop en MS Mode.
Op de achtergrond is de toren van de Molenstraatkerk of Petrus Canisiuskerk zichtbaar, 1981 (Ber van Haren via KN13351-37 RAN CC0)

Houtloodsen en Kantoor Emmerik

Ziekerstraat 99 (samenvoeging van 81-117)

Aanbesteding 23-12-1926 “Het bouwen van houtloodsen met kantoor en annexen op een terrein aan Ziekerstraat Nos. 81-117, voor rekening der Firma J.H. Emmerik (PGNC 11/12/1926)

Houthandel firma J.R. Emmerik

Maandag a.s. zal de bekende houthandel dezer firma naar het nieuwe kapitale pand Ziekerstraat 99 worden overgebracht.

In Mei 1815 werd deze zaak, welke zich toendertijd meer bepaalde tot den handel in harde houtsoorten als eiken, beuken en esschenhout, door nu wijlen den heer Martinus Emmerik begonnen aan den Ganzenheuvel, ongeveer ter plaatse waar later het oude postkantoor stond.

Op 27 september 1827 werd daarna aangekocht het pand Houtstraat, uitkomende aan de Oude Varkensmarkt, waarin toen gevestigd was het hotel “De Hoop”.

De zoon van den oprichter, die dezen opvolgde, de heer J.H. Emmerik, breidde de zaak uit door daaraan te verbinden den verkoop van buitenlandsche gezaagde grenen en vuren houtwaren, waarna de leiding er van na diens overlijden overging in handen van zijn neef, den heer M.J. Hendriks. Deze gaf hieraan wederom eene aanmerkelijke uitbreiding en kocht er verschillende groote opslagruimten om den voorraad onder te brengen.

Hoewel deze verschillende panden eene groote bergruimte bevatten, bleek deze door den steeds toenemenden omzet nog te klein te zijn, zoodat de tegenwoordige eigenaren, de heeren Gebr. Hendriks, die geheel in het houtvak zijn opgegroeid, genoodzaakt waren het geheel zoo samen te brengen, dat nog grooter en doelmatiger ruimte verkregen werd.

Hierin zijn zij schitterend geslaagd door aankoop van diverse panden in het hart der stad n.l. de Ziekerstraat, waar thans naar een door den architect den heer M.E. Veugelers ontworpen plan, een prachtig geheel verkregen is, dat ieders aandacht trekt.

De nieuwe zaak bevat flinke kantoorlokalen met daarboven liggende bergruimten voor diverse soorten triplex, lijstwerk en deuren, nog groote  houtloodsen, zeer geriefelijk ingericht, waardoor iedere soort en maat direct bereikbaar is en men met een enkelen blik den geheelen vooraad kan overzien; momenteel zijn er reeds eenige honderden wagens opgeslagen. Het gebouw heeft een ruime inrijpoort van 5 Meter breedte, terwijl zich tusschen de houtloodsen een groote overdekt ruimte bevindt voor het laden en lossen. Voor de keurige uitvoering en aflevering van het bouwwerk komt den aannemer, den heer Th. Versteegen, Kraaijenhofflaan, en den opzichter den heer C. Verbeeten, een woord van lof toe.” (PGNC 24/9/1927)

Schoenenwinkel Gebr. Raemakers

1927, Grote Markt 7, verwoest september 1944

Gebr. Raemakers, Grote Markt met rechts de Scheidemakersgas, architect Veugelers, 1930 (F17509 RAN)

Gebr Raemakers verbouwing architect Veugelers

In 1927 brengen de Gebroeders Raemakers hun beide bekende schoenenzaken samen op de Groote Markt 7. Het ontwerp was afkomstig van architect Veugelers.

Lees Meer

Winkelpand Firma Hömmen & Co

1928, Broerstraat 49

Aannemer H. Steens verkrijgt de aanbesteding voor de verbouwing van het winkelpand, waarin een zaak van de firma Hömmen & Co te Groningen-Haarlem zal worden gevestigd (PGNC 10/1/1928)

Hömmen en Co.

Steeds meer nieuwe zaken blijven de aandacht vragen van het winkelend publiek en het ziet met welgevallen dat de verschillende firma’s onderling zich gedurig alle moeite getroosten om toch maar met hun tijd te kunnen meegaan door datgene in hun branche onder het koopend deel der bevolking te brengen, wat geacht kan worden te behooren tot gerief van den mensch.

Zoo is weer een nieuwe zaak verrezen aan de Broerstraat 49, waar voorheen de firma Janssen Reijalt gedurende vele jaren resideerde.

De firma Hömmen en Co., die ook hare zaken in Groningen en Haarlem exploiteert, opent heden daar een speciaal zaak in uitsluitend damesstoffen in het betere genre en velerlei assortiment. Het is daar mogelijk door gezamenlijken inkoop de prijzen der stoffen zoodanig concureerend te stellen, dat het voor geen enkele dame meer een beletsel behoeft te zijn zich een nieuw stofje aan te schaffen. Daarbij komt nog, dat de firma door haar rechtsteeksche verbinding met de groote mode-centra steeds direct op de laatste snufjes beslag legt, zoodat de meest verwende koopster ongetwijfeld daar haar keuze zal kunnen doen. Wanneer we hierbij nog vermelden, dat de firma reeds meer dan 30 jaar het zoo uitgebreide artikel als damesstoffen voert, meenen we van de wetenschap te mogen uitgaan, dat vakkundige bediening en toelichting wel aan haar toevertrouwd is.

Het thans verrezen mode-paleis is wel een mooie aanwinst voor de drukke Broerstraat. Het perceel onderging dan ook naar het ontwerp van den heer Veugelers, een grondige verbouwing, waarvoor den aannemer, den heer Steens, mede een woord van lof toekomt. Het is een fraai ruim magazijn, voorzien van een mooie betimmering, waarin de tallooze stukgoederen overzichtelijk zijn gerangschikt. Doch ook van buiten trekt de teakhouten pui- fabricaat Lommerse- reeds direct de aandacht.

Het geheel is voorzien van centrale verwarming, geleverd door den heer Horbeek. De firma Lucassen zorgde voor den aanleg en levering der electrische installatie en de heer Wessels leverde tot groote tevredenheid het schilderwerk.

Als bijzonderheid mag vermeld worden, dat in den aanbreng van daglicht in den winkel om vindingrijke wijze werd voorzien, hetgeen voor een dergelijke zaak met zijn vele kleurschakeeringen een eerste vereischte is.” (De Gelderlander 24/3/1928)

Het pand gaat in Tweede Wereldoorlog verloren. Veugelers ontwerpt ook de herbouw voor Hömmen, zie hieronder.

Winkel Voss

Korte Molenstraat 9-11,

Vanaf 1929 ook… (voorheen bakkerij Geurts)

Advertentie Gebr. Voss (PGNC 14/5/1929)
Advertentie Gebr. Voss: De Verfijnde Smaak der Hollandsche Vrouw (PGNC 14/5/1929)

De nieuwe zaak van Gebr. Voss

In het pand Korte Molenstraat 9-11, waar voorheen een mandenwinkel is gevestigd, wordt door de Firma Gebrs. Voss een zaak in Dames- en Kinderkleeding geopend, die er zijn mag. Wij kennen het pand bij een bezoek niet terug. Den architect M.E. Veugelers, die in overleg me de Gebrs. Voss dit pand heeft verbouwd, komt groote lof toe voor de wijze, waarop hij hier met de ruimte heeft gewoekerd. De etalagekasten liggen zoo, dat het geheel breeder lijkt dan het is en aan etalageruimte is er ruimschoots zooveel plaats gewonnen, als een zaak van damesconfectie behoeft. In den laatsten tijd zijn er in onze stad vele mooie winkelhuizen verrezen; dit nieuwe sluit zich daarbij waardig aan.

De Gebrs. Voss stammen uit Harlingen en behooren tot de combinatie van de Gebrs. Lampe, welke in haast alle groote plaatsen van ons land vooraanstaande zaken exploiteert.

Deze firma brengt de betere damesconfectie en bepaalt zich uitsluitend tot damesconfectie. Het ligt niet op onzen weg, een beschrijving te geven van de velerlei soorten en kwaliteiten hier voorhanden zijn. Het geheel verbouwde pand, waarvan ook de winkelruimte belangrijk is vergroot, is echte een bezoek overwaard. Er is plaats voor alle genres en kwaliteiten. Morgen, Zaterdagmiddag om drie uur wordt de zaak geopend; de houten schutting, die gedurende zoovele maanden het huis aan het oog der voorbijgangers heeft onttrokken, is dezer dagen gevallen en de Korte Molenstraat mag zich morgen verheugen in de geboorte van een nieuwe zaak, welke voor de omgeving een sieraad zal zijn.

Het zal ons niet verwonderen als morgen een groot aantal dames zich opmaakt om dit openingsfeest bij te wonen, waartoe zij reeds eenige dagen op geestige wijze in verschillende advertenties in ons blad zijn uitgenodigd.” (PGNC 21/9/1928)

Reeds het jaar daarop volgt uitbreiding door het naast gelegen pand bij de winkel te trekken:

Uitbreiding bij gebrs. Voss.

De winkel en magazijnen van de firma Gebrs. Voss aan de Korte Molenstraat alhier, hebben een zeer belangrijke uitbreiding ondergaan, een uitbreiding die mogelijk werd door den aankoop van het naastgelegen pand waarin eertijds de bakkerij van de heer Geurts gevestigd was.

Thans zijn beide panden, het oude en het nieuwe, door een ingrijpende verbouwing tot één geheel vereenigd, waarin de winkel- en magazijnruimten meer dan verdubbeld zijn, zoodat deze hernieuwde en vergrootte zaak thans een flinken, voornamen indruk maakt. Een woord van lof komt den architect den heer E.W. Veugelers alleen reeds toe, voor de wijze waarop hij het vraagstuk van de etalage-ruimten tot oplossing heeft weten te brengen. Deze is thans veel en veel grooter geworden dan ze vroeger was: van één etalage kan moeilijk gesproken worden, het zijn veel meer talrijke, aparte vitrines, die het mogelijk maken een goeden indrukt te geven van wat in winkel en magazijn alzoo aanwezig moet zijn.

Wij zeiden reeds dat de winkelruimte verdubbeld is, doch den uitbreiding heeft het ook mogelijk gemaakt een groot aantal keurige paskamers in te richten, eer dan er vroeger waren, hetgeen zeer ten gerieve zal zijn van de koopende dames.

De verkooplokalen bevinden zich zoowel op de beneden- als op de bovenverdiepingen en ook hier heeft de uitbreiding groote verbetering gebracht, want niet alleen dat ook zij ruim tweemaal zoo groot zijn geworden, de inrichting ervan, die toch reeds zeer modern was, is nu nog meer in overeenstemming gebracht met de laatste eischen op dit gebied. Het inwendige dezer lokalen doet dan ook zeer wel aan; de dames zullen zich hier spoedig thuis gevoelen.

Zal de opening van deze nieuwe zaak, welke hedenmiddag plaats vindt, ongetwijfeld veler belangstelling wekken, binnenkort staat nog een attractie te wachten. Voor aan den gevel zal namelijk een pijl van enorme afmetingen aangebracht worden, die des avonds reeds van verre de aandacht op den winkel zal vestigen. Door een samenloop van omstandigheden kon deze lichtreclame niet tijdig geerd zijn; naar men ons echter verzekerde zal zij in Nijmegen haars gelijke niet vinden.” (PGNC 28/9/1929)

Winkelhuis Oostvogel

Broerstraat 19-21

Door den heer E. Veugelers aanbesteed het verbouwen van een winkelhuis in de Broerstraat voor de firma Oostvogel. W. v.d. Wagt verkrijgt de aanbesteding vanwege het laagste inschrijfbedrag van f 22.423 (PGNC 15/5/1928 -> eerste keer E.???)

Magazijn Gebrs. Oostvogel.

Morgen wordt in perceel Broerstraat No. 19-21 de speciaal-zaak in heerenmodeartikelen van de firma Gebr. Oostvogel geopend.

De architect Veugelers heeft den ouden winkelpui, welke er geheel uitgehaald is, aanzienlijker en aantrekkelijker voorkomen gegeven.

Het werd een fraai en sierlijk geheel, dat iets intiems geeft aan dit nieuwe magazijn.

De winkel beneden is als uit brons opgetrokken, een portiek is ingebouwd waarin de étaleur alle gelegenheid vindt alle mogelijke modeartikelen uit te stallen. Hier zijn vijf vitrines aangebracht, twee vlak langs het trottoir, drie in het portiek, dat gedekt is door een matglazen dak en getooid is met eiken houten betimmeringen, waarin de groote winkelruiten zijn gezet.

De verlichting der étalages is naar de meest moderne eischen aangebracht, het licht valt van boven en beneden in de élegante étalages.

Maakt de zaak buiten reeds een voornamen indruk, binnen wordt men dadelijk getroffen door de doelmatigheid van inrichting en gezelligheid van toon.

De heeren voelen er zich dadelijk thuis.

Alle voorradige modeartikelen zijn opgeborgen voor het oog zichtbaar in eikenhouten kasten met glazen voorwanden. Overbodige doozen en kisten welke de artikelen aan ’t oog onttrekken zien hier geweerd. Men maakte gebruik van Amerikaansche nikkelen rekjes, waarin b.v. overhemden, handschoenen, dassen, en alle verdere modeartikelen overzichtelijk ten verkoop worden gehouden.

De voorzijde van den winkel is hoedenafdeeling, achterin in den winkel vindt men de jassen en wollen vesten, coin-de-feu’s-afdeelingen -alles in een aangename en overzichtelijke entourage, waarbij zich de paskamer onmiddellijk aansluit.

De verlichting van het magazijn, ook bij dag, is gelukkig opgelost, ook in het achterdeel van het magazijn dat zijn volle licht krijgt door een kleurigen lichtkoepel en door glaswand boven de étalagekasten.

Naast paskamer en spiegelkast pas-hoek komen achter in den winkel nog uit het kantoor en de expeditie afdeeling.

De Nijmeegsche aannemer, de heer P. v.d. Wagt, voerde het doelmatige ontwerp van den architect den heer Veugelers succesvol uit. De heer W.A. v.d. Wagt hield het schilderwerk in passenden toon met het geheel. De firma Lucassen verzorgde de overvloedige electrische verlichting.

De firma Oostvogel heeft Nijmegen met een kwaliteits-heerenmodemagazijn verrijkt dat werkelijk de Broerstraat tot sieraad is.

Als heeren mode-specialsiste brengt zij de producten van 1ste klasse fabrikanten; gecombineerde groote inkoopen, ervaren vak- en warenkennis, plaatsen de zaken der fa. Gebrs. Oostvogel, die reeds winkels in Arnhem, Almelo, Enschedé en Hengelo heeft, op den voorgrond.” (De Gelderlander 16/10/1928)

Winkel Het Parfumhuis

Hertogstraat 33

“Het Parfumhuis”

 “Het Parfumhuis”, de bekende zaak in het Wintersoord welke bij vele dames en heeren een goeden klankt heeft, of liever gezegd in een goeden “reuk” staat, bleek in het vorig pand niet geheel tot zijn recht te kunnen komen, reden waarom de heer C. Vader in perceel Hertogstraat 33 een nieuw ingerichte zaak heeft geopend. In den ruimen lichten winkel is een enorme voorraad van de meest bekende parfums, zeepen, eaux de cologne, toilet-artikelen e.d. voorradig. We noemen enkele merken: Worth, Caron, Lenthéric, Guarlain, Bourjois, genoeg om te doen zien dat van de meest bekende Fransche en andere buitenlandsche huizen producten ten verkoop gereed liggen. Op smaakvolle wijze geëxposeerd liggen tal van fleschjes en flesschen met de geurige substantie waaruit menigeen gaarne zijn keuze zal willen maken, temeer waar het pand zelf keurig is ingericht.

Het is een geheel nieuwe winkel,  aannemer was de heer Verstegen, architect de heer Veugelers. Verder werkten o.a.s mede firma v.d Boogaard, schilderwerk, en de firma Reuser van Alphen en Zn. electrisch licht.” (PGNC 16/5/1929)

Winkel Frans Vonk in Zwolle

1929 Diezerstraat en Oude Vischmarkt, Zwolle

Aanbesteding het afbreken van 2 winkelhuizen aan de Diezerstraat en Oude Vischmarkt te Zwolle en het bouwen van een geheel nieuw winkelhuis, voor rekening van de heer Frans Vonk, aldaar voor verkoop van manufacturen, mantels, enz. De laagste inschrijving, f 5941 door H.A. Tulp te Zwolle, verkrijgt de aanbesteding. (PGNC 10/4/1929)

Frans Vonk.

Vandaag was het feest bij de firma Frans Vonk, die haar magazijnen in modernen trant heeft laten opbouwen, en de architect M.E. Veugelers en de aanneemster de fa. Tulp, hebben zich op zoodanige wijze van hun taak gekweten, dat met recht gezegd kan worden dat voor in de Diezerstraat een zakenpand is verreschen in modernen stijl, of bovenal uitmuntend door de meest economische wijze van inrichting.

Verdient de voorgevel, de prachtige welverzorgde etalages, de bizondere aandacht, sterker worden wij getroffen door de de bizonder practische ruimteverdeeling van dit veelomvattend bedrijf, en de meest vernuftig gevonden lichtvoorziening. Want vooral dit laatste is voor het koopend publiek een eerste factor, in verband met het bepalen van kleur en kwaliteit.

De belangrijke uitbreiding in het aantal vakken heeft deze zaak doen rangschikken onder de groot winkelbedrijven, waarvoor een der moeilijkste vraagstukken steeds is geweest, de zaak zóó overzichtelijk in te richten, dat het koopend publiek niet behoeft te zoeken, maar onmiddellijk ziet, in welke afdeeling zich de branche bevindt, waar de verlangde goederen te verkrijgen zijn.

Gelijkvloers zijn de afdeelingen werkmansgoederen, tricotages, baby-artikelen, cassa, enz. enz. Daar beneden is de expeditie. Per lift of langs een breede trap kan man zich naar eerste, tweede of derde etage begeven.

In de eerste etage beslaat de afdeeling dames-confectie het voornaamste deel van de ruimte, terwijl de tweede etage een prachtige expositie geeft van vloerzeilen, tapijten, linoleums, wollen dekens en nog vele artikelen meer.

Het magazijn en de electrische lingerievervaardiging hebben een plaats gevonden op de 3de etage.

Het geheele gebouw wordt centraal verwarmd, en een bizonder woord van lof verdient de modernste kunstverlichting door heel het gebouw.

De belangstelling van de zijde van het publiek was hedenmiddag buitengewoon groot.

Aan het openingsfeest werd door de tallooze bloemstukken niet weinig luister bijgezet.” (Overijsselsch dagblad, 20-11-1929)

Verbouwing winkelhuis Miltenburg (Kofa)

Molenstraat 70

Aanbesteding van de verbouwing van het winkelhuis voor rekening van de heer H. Miltenburg (Kofa). Met de laagste inschrijving van f 18.479 verkrijgt J.H. Braam de aanbesteding.

(PGNC 24/12/1929)

Tapijten- en beddenmagazijn Kofa.

Morgenmiddag opening van de nieuwe zaak in de Molenstraat.

In het pand Molenstraat no. 70 wordt morgenmiddag omstreeks 4 uur het Tapijten- en Beddenmagazijn Kofa geopend, in hetzelfde pand dus waarin vroeger de aardewerkwinkel van de firma Schönberger gevestigd was.

Deze heeft echter wel een groote verandering ondergaan om aan zijn tegenwoordige beschtemming te kunnen beantwoorden. Dat blijkt alleen al uit het feit, dat dezelfde ruimte, waarin vroeger het geheele winkelbedrijf werd uitgeoefend, thans uitsluitend uit étalages bestaat. Daarachter vindt men nu den tegenwoordigen winkel, op de plaats waar het vroegere woonhuis zich bevond. Ook het bovenhuis, dat bij den winkel behoorde, werd geheel afgebroken; daar is thans de tweede étage gehuisvest.

De winkel strekt zich over een groote diepte achterwaarts uit en is smaakvol ingericht. Een flinke hoeveelheid goederen, zooals tapijten, linoleums, gordijnstoffen en lampekappen kon hier worden ondergebracht, genoeg om den koopers een uitgebreide keus te kunnen voorleggen. Een koepel van glas in lood in het midden doet volop licht in het inwendige van het magazijn binnentreden, evenals de groote ramen aan de achterzijde. De winkel maakt daardoor een prettigen, levendige indruk.

Aan het eind bevindt zich de trappen-opgang naar de tweede étage, waar de bedden-afdeeling is gevestigd; ook hier weer licht en lucht in overvloed en een smaakvol interieur. Tevens wordt hier de afdeeling klein-meubelen, o.a. Oud-Hollandsch, aangetroffen, ter completeering van den veelomvattenden inventaris.

Zooals den laatsten tijd herhaardelijk, is ook nu weer de Molenstraat een flink en degelijk winkelpand rijker geworden; één, dat met zijn forsche, bronzen pui en de talrijke groote vitrines ten zeerste het aanzien van deze straat als winkelstraat zal verhoogen. Voor het werk van den architect, den heer M.E. Veugelers, mag men dan ook alle respect hebben.

Aannemer van den bouw was de firma J.H. Braam; het schilderwerk werd verzorgd door de firma W.A. Teeuwissen, de betimmering door de firma W.C. van Werkhoven, de electrische installatie door het technisch bureau Piebenga en Schekman, terwijl de N.V. Jacobine Hollandia de central verwarming aanlegde.

Ten slotte nog een verklaring van den naam Kofa, die velen niets zeggen zal. De winkel aan de Molenstraat is eigendom van de firma H.C.A. Miltenburg, dezelfde die in de Houtstraat een manufacturen-magazijn exploiteert. Verschillende soortgelijke magazijnen in den lande, dat wil zeggen, tapijten-, bedden- en manufacturenmagazijnen, in totaal een 50-tal, zijn aangesloten bij de Manufacturen Handels-inkoopvereeniging “de Faam”, korter genoemd Combinatie Faam, waarvan tenslotte de afkorting Kofa algemeen gangbaar is geworden. De Kofa-magazijnen koopen dus gezamenlijk in, voeren een gezamenlijke reclame-campagen, doch verder wordt iedere aangesloten zaak door den eigenaar geheel voor eigen risico gedreven.

Het spreekt echter vanzelf, dat een gecombineerde inkoop zoowel aan de zaken-eigenaars als aan het publiek voordeelen kan brengen, zoodat Kofa ook te Nijmegen goede kansen heeft op succes.” (PGNC 15/5/1930)

Garage Knoop

1930 hoek Fransestraat-Pontanusstraat Galgenveld

De voormalige garage Knoops,  hoek Fransestraat -Pontanusstraat architect Veugelers (Maart 2024)
De voormalige garage Knoop, hoek Fransestraat -Pontanusstraat (Maart 2024)

Een foto uit 1953 is te vinden bij RAN GN4407

Een verbetering.

De Garage Knoops.

Het pand St. Annastraat, met diep doorloopenden tuin tot in de Pontanusstraat, was een dood punt in dat kwartier van nieuw Nijmegen.

De architect Veugelers heeft er iets levendigs van gemaakt, een auto-garage is ontworpen, welke nochtans geen afbreuk doet aan het aspect der St. Annastraat. Het doodsche stuk van de Fransche straat, is nu verlevendigd met een garage, waarboven vijf moderne woonhuizen zijn gebouwd, welke door geluiddempende plafonds van het autopaleis zijn gescheiden.

Het bouwwerk werd uitgevoerd door den bouwkundige Meuster uit Amstelveen.

Zaterdagmiddag werd de nieuwe garage “Knoop”, tevens vertegenwoordiger van de Studebaker-automobielen en de N.A.G. lastwagens officiëel geopend.

De garage met zijn wagens maakte een grootschen indruk en met vreugde mocht de verteggenwoordiger van den Studebaker wijzen op deze voorname aanwinst van de automobiel-nijverheid en handel in Nijmegen.

Het oude heerenhuis op den hoek St. Anna-Franschestraat blijft nog voorlopig in den tegenwoordigen toestand bewoond. Mocht het bedrijf uitbreiding behoeven, dan zal ook hier tot verbouwing worden overgegaan.” (De Gelderlander 6/10/1930)

Luxe verhuur tel 23002:een herinnering aan de Sneltax van Garage Knoop Fransestraat 56 (Maart 2024)
Luxe verhuur tel 23002:een herinnering aan de Sneltax van Garage Knoop Fransestraat 56 (Maart 2024)
Advertentie Sneltax Garage Knoop (De Gelderlander 29/3/1934)
Advertentie Sneltax Garage Knoop (De Gelderlander 29/3/1934)

Winkel met woonhuis

Zeigelbaan 12

Aanbesteding het verbouwen van een pand tot winkel met woonhuis. J.J.A. Verburg verkrijgt met het laagst geboden bedrag – f 11.846- de aanbesteding. (PGNC 25/6/1931)

Nieuwe slagerij.

De heer v. Buuren (firma Wolf) tot voor kort gevestigd aan den Ganzenheuvel 55, heeft met ingang van heden zijn rund-, kalfs- en lamsslagerij verplaatst naar Zeigelbaan 12.

Waar voorheen het pakhuis was van de firma Schönberger. In dat ruime pand, waar de verschillende vleeschsoorten en fijne vleeschwaren meer tot hun recht komen, zijn de muren frisch betegeld. De verkoopruimte is geheel dienstbaar gemaakt aan de eischen van een modernen winkel. Een flinke ijskast, de meest moderne weeg- en snijmachines voltooien het geheel.

De architect, de heer Veugelers, zette dit pand met de hulp van den aannemer de heer Verburg in betrekkelijk korten tijd neer.

De mooie verlichting is het werk van den heer Ruikes, terwijl de heer Andries Koster zorg droeg voor het schilderwerk.” (De Gelderlander 18/11/1931)

Winkelhuis

Broerstraat 52

Aanbesteding op 2-7-1932 voor het verbouwen van het Winkelhuis aan de Broerstraat No.52 (De Gelderlander 23/6/1932). Het blijkt om winkelpand “Kofa” te gaan De laagste inschrijver was de N.V. Nederland, Konings en Thunnissen (4-7-1932)

De Kofa-magezijnen H. Miltenburg.

Advertentie Kofa-Miltenburg Broerstraat (PGNC 18/5/1934)
Advertentie Kofa-Miltenburg Broerstraat (PGNC 18/5/1934)

Een model manufacturenzaak

Morgenmiddag wordt de nieuw gebouwde manufacturen zaak der Kofamagazijnen (H. Miltenburg) officieel geopend.

Van de Houtstraat zijn de magazijnen grootendeels overgeplaatst naar de Broerstraad, naar het hartje der stad, in een milieu van moderne winkels waar de Kofa een goede plaats inneemt. Hier toont zich de vakkundige middenstander, die ook groote zaken drijft, op zijn best.

De leiders van de Nijmeegsche Kofa-magazijnen (firma H. Miltenburg) begrepen hun tijd en pasen zich gehaal aan de economische eischen van onze dagen.

Hier stelt de cooperatieve inkoop der zakenmand in staat mede te digen voor een eerevolle plaats in den winkelstand en opent voor hem de gelegenheid het koopende publiek een keze van artikelen te bieden van een kwaliteit en voor een prijs welk hem het volste recht geven mede te dingen onder de eerste en de beste in den stedelijken kring van neringdoenden.

Het uiterlijk van de zaak moet een beeld geven van innerlijke kracht.

De Kofamagazijnen verbouwd, in he perceel aan de Broerstraat No. 52-54, naar ontwerp van den architect den heer M.E. Veugelers, vormen een fraai geheel, niet in drukke maar juist in stemmige stijl. Zij zijn in strakke lijn opgetrokken, en toch niet zonder den opvallenden tooi van het moderne magazijn, dat culminieert in een Kofa-lichttoren waarboven zoonoodig de nationale handelsvlag kan waaien.

De effen gedekte kleuren van den deels betonnen voorgevel doen het goed, leiden niet af van de hoofdzaak: de etalage’s welke het publiek moeten aantrekken, als een sterke magneet het beste staal. De vitrines liggen als in een groote hall, met in het midden een z.g.n. “eilandkast” met indirecte verlichte verlichting bij avond.

Aan weerszijden zijn de breede, hooge ramen van zeven uitstalvensters, drie links en vier rechts. Het publiek kan rustig wandelen om het eiland in deze winkelhall en krijgt reeds dank zij smaakvolle attracties een voorproef van wat binnen in den ruimen winkel te koop geboden wordt.

Dit magazijn is veel speciaal bestemd voor den manufacturenhandel, voor dekens en aanverwante artikelen.

Alles is zoo geinstalleerd en aan die standing dat ook het betere publiek hier kan komen koopen.

Bovendien is alles zoo overzichtelijk ingedeeld dat een ieder terstond het vak kan vinden waar hij bepaalde artikelen op het gebied van mode tricotage stoffen, baby-artikelen enz. kan vinden.

Komt men den winkel binnen, dan staat men in ’t midden terstond voor de afdeeling tricotage met uitgebreide lingerie enz. Tegenover deze afdeeling vindt men een groote sorteering voor dameskousen in verschillend kwaliteiten.

Hier is tevens de afdeeling voor babyartikelen, waartegenover weer ligt een verkoopafdeling voor bonneterie met een keuze van pullovers in een bijna onbegrensde varieteit aan kleuren en kwaliteiten.

De achterwand van het groote, bijna vierkane, in blanken tint gehouden magazijn wordt ingenomen door een afdeeling werkmanskleeding en vrouwenkleeding voor ’t huishouden, o.a. schorten enz.

De geheele linkerzijde van den gezelligen winkel, waar voortdurend een lichte radiomuziek klinken zal, wordt geheel ingenomen door de afdeelingen stoffen: zijde, wol, katoen, van de eenvoudigste soort tot de meer kostbare. Hier vindt iedere koopster iets naar haar smaak. Tegenover deze stoffenafdeeling is er nog een voor corsetten, voor kousen en sokken en voor wol.

De Kofa-magazijnen bieden in een rustige sfeer voor ieder wat wils in het genre manufacturen.

Naast dit magazijn liggen de kantoren voor de administratie en voor de directie en is bovendien nog een koffie- en zitkamer ingericht voor het groote personeel.

Achter de winkels liggen nog groote bergmagazijnen, welke zoo nodig bij uitbreiding to winkel kunnen ingericht worden.

De Kofa-magazijnen worden morgenmiddag officieel geopend.

De winkels van de Kofa, bestemd voor den verkoop van bedden, dekens, tapijten, enz. blijven gehandhaafd.

Deze zijn, gelijk men weet, in de Molenstraat gevestigd.

Wij noemden reeds den architect de heer M.E. Veugelers. Het werk werd uitgevoerd door de N.V. Nederland Konings en Thunnissen.

Het gebouw wordt geheel centraal verwarmd. De installatie daarvoor werd aangelegd door Merx en Bosboom. De firma G.W. Tresser verzorgde het schilderswerk, de firma E. Ruikes de electrische verlichting en de firma Alewijnse de Neon-illuminatie, welke den gevel bij avond tooit.”

(De Gelderlander 17/11/1932)

Winkelpand J. Förster

Molenstraat 126

N.V. Berntsen & Braam verkrijgen de aanbesteding voor de verbouwing van het winkelpand aan de Molenstraat No. 126, met nieuwe winkelpui, groot portiek en verdere bijkomende werken voor rekening van de heer J. Förster. De installatie van de centrale verwarming is opgedragen aan de firma Merkx & Boerboom, eveneens de laagste inschrijver. (PGNC 25/2/1933)

Speciale witgoedzaak J. Förster.

De hr. J. Förster, oud-chef v. Bahlmann & Co., heeft heden in perceel Molenstraat no. 126 een speciale witgoedzaak van het betere genre geopend.

Het is een nieuwe zaak, waar nochtans een goede oude reputatie gevestigd is, welke alle Bahlmann-zaken in den beste tijd eigen was.

De heer J. Förster, die zijn sporen verdiende als deskundig koopman in de groote Nederlandsche zaken der firma Bahlmann, droeg in deze nieuwe zaak zorg, dat zij aan de eischen van den tijd beantwoordde: de beste kwaliteiten te brengen tegen de laagste prijzen.

Hij nam dientengevolge plaats in een der eerste inkoopcentrales des lands en kan de goederen in den groothandel koopen tegen even lagen prijs als de groote inrichtingen in het land.

Deze methode komt ten goede aan het koopende publiek, dat bediend kan worden op prettige wijze in een speciale zaak, welke geen onderafdeeling is van een grootwinkelbedrijf.

Men komt hier bij den expert. En het bedienend personeel, vroeger in dienst bij Bahlmann op de Groote Markt, kent haar vaste cliëntèle.

De speciale Witgoedzaak, Förster is gevestigd in een modernen winkel, uitgevoerd naar ontwerp van den architect Veugelers en veranderd door de N.V. Aannemersmaatschappij Berntsen & Braam. Hier is werkelijk een aardige, aan den winkel zijn echt cachet gevende, winkelpui aangebracht, welke vooral bij avond, met zijn typische verlichting, een attractioneel effect zal maken.

Er zit levendige kleur in de met glazuursteen gedecoreerden winkelpui, waarin de lichtblokken bij avond passen.

De vitrines zijn modern, goed verlicht en overzichtelijk. Zij bieden een uitstekende etalagegelegenheid en geven een goeden indruk van de solideit dezer witgoedzaak, welke voor de huismoeders een zaak van vertrouwen moet zijn.

Binnen maakt de winkel een gezelligen, rustigen indruk, en vind men verschillende afdeelingen: lingerie, witte stukgoederen, tafelgoed, handdoeken, lakens en sloopen. Alles is in kleine vakjes ingedeeld langs de wanden, welke geheel bekleed zijn met vakkenkasten.

Een aparte afdeeling vindt men voor kleingoed, kousen en sokken, babyartikelen enz.

Tevens is deze nieuwe zaak ingericht op de levering van complete uitzetten door deskundig personeel.

Men komt hier inderdaad in een nieuwe zaak met nieuw goed, dat ongetwijfeld juist door zijn kwaliteiten en prijzen, vastgesteld door terzake kundigen, veel aftrek zal vinden, vooral van de vroegere Bahlmann-cliëntèle.

Vermelden wij nog dat voor de verlichting en de beschildering der Förster-Witgoedzaak gezorgd is door de firma van Veen en Berghout en Lam.” (De Gelderlander 5/4/1933)

Verbouwing Manufacturenmagazijn Duives

1935 Lange Burchtstraat 40 (oud); verwoest in september 1944

Manufacturenmagazijn Duives met op de de achtergrond het nieuwe complex; Straatbeeld zonder stadsschouwburg. Na veel gesteggel in de gemeenteraad werd op 14 april 1935 begonnen met de afbraak van de schouwburg. Een klein deel van het vrijkomende terrein werd benut om de Burchtstaat te verbreden. Het lukte pas geruime tijd later het terrein te verkopen aan de NV Handel en Exploitatie Mij. Zeekant uit Den Haag, die er naar een ontwerp van de architect L.D. Kuipers een complex met 7 winkels en 9 afzonderlijke bovenwoningen realiseerde. Links de Incasso Bank en rechts op de hoek met de Oude Stadsgracht de herenmode zaak van Duives. Het nieuwe complex was overigens geen lang leven beschoren, het werd verwoest tijdens gevechten in september 1944 door terugtrekkende en brandstichtende Duitsers. 1938-1939 (GN11015 RAN)

Manufacturenmagazijn Duives architect Veugelers

In 1935 ontwerpt architect Veugelers de verbouwing voor Manufacturenmagazijn J.H. Duives.

Lees meer

Winkel Bloemenmagazijn van Groningen

1939, Lange Burchtstraat no 38a of 38?

Bloemenmagazijn van Groningen heropend

Een smaakvol geheel

De heropening van bloemenmagazijn v. Groningen, Lange Burchtstraat no 38a, welke hedenmiddag 3 uur is geschied, is een volledig succes geworden. Een moderne, smaakvol ingerichte zaak is hier verschenen, een genot voor het oog. De geheel nieuwe gevel bestaat thans uit zacht-groene en zwarte verglaasde tegels. Was het winkelraam vroeger hoog, thans is dat veranderd door het aanbrengen van een breede strook glas in lood, waardoor de etalage lager en ruimer aantoont. Trouwens van een etalage kan men nauwelijks spreken, want tot diep achter in de zaak is de bloemenpracht te zien. Zoo lijkt het meer een kleine tentoonstelling. Aardig is rechts van een ingang en kleine, ingebouwde vitrine, uitnemend geschikt voor expositie van fijn glaswerk en enkele exotische orchideeën. Binnen is de betimmering, het plafond, de bekleeding van de salon, geheel nieuw. De kleur is licht en onopvallend. Daartegen komen de prachtige bloemen scherp uit. Wij zagen reeds seringen, nieuwe rozen (de Oranje Nassau), een nieuwe anjersoort, orchideeën en chrysanten. Kunnen wij dus constateren dat architect Veugelers alle eer met zijn werk inlegt, ook de groepeering der bloemen is kundig geschied. Tenslotte vragen de kasten vol kristal en glaswerk, speciaal uit Leerdam ook de aandacht. De heropening van een dergelijke, goed-gesorteerde en moderne zaak is een felicitatie waard.” (PGNC 14/10/1939)

W.A.H. Seegers was de aannemer  (De Gelderlander 14/10/1939).

Hömmen en bovenwoning architect Veugelers en Holt

Broerstraat 33 en 35 (huidig), (oud: Broerstraat 53?)

Deze afbeelding heeft een leeg alt atribuut; de bestandsnaam is afbeelding-25.png
Broerstraat 33, tegenwoordig T-mobile, oorspronkelijk gebouwd als winkel voor Hömmen, juli 2019 (Google Streetview)
Broerstraat 33, tegenwoordig T-mobile, oorspronkelijk gebouwd als winkel voor Hömmen, juli 2019 (Google Streetview)

In 1950 kreeg “Hömmen” weer een eigen home. De architecten waren Veugelers en Holt. Zij hadden het jaar daarvoor ook het panden van Juwelier van Baal, Broerstraat 31 ontworpen.

De eigenaren van het pand waren de erven van P.G.P. Jansen. Jansen was voorheen eigenaar van het perceel Sectie C no 4026, op de huidige hoek Broerstraat en Pauwelstraat (D12.410229).

Zie ook de foto bij het artikel van juwelier van Baal hierboven.

Plan tot het bouwen van een winkelhuis met bovenwoning voor de Fa. Hömmen, eigenaren erven J.A.P. Jansen, op een perceel bouwterrein aan de Broerstraat te Nijmegen, architecten Holt en Veugelers, datum tekening juni 1949, waarbij bij “getekend een andere paragraaf staat (D12.410229)
Plan tot het bouwen van een winkelhuis met bovenwoning voor de Fa. Hömmen, eigenaren erven J.A.P. Jansen, op een perceel bouwterrein aan de Broerstraat te Nijmegen, architecten Holt en Veugelers, datum tekening juni 1949, waarbij bij “getekend een andere paragraaf staat (D12.410229)

Hömmen kreeg weer een eigen home

Gistermiddag heeft ook Hömmen weer zijn eigen home gekregen. In de Broerstraat op no. 53 is een imponerend winkelpand verrezen, met overzichtelijke étalages, waarin een beeld wordt gegeven van de grote sortering stoffen enz., die deze specialist op het gebied van de dames-kleding brengt.

De Broerstraat wordt met dit herbouwd bedrijf dat onder architectuur van de heer M.E. Veugelers en van Prof. Holt door de aannemersfirma H. Oosterhout te Wijchen tot stand werd gebracht, aanmerkelijk verrijkt. En het is zo gelukkig dat er nog meerdere zaken, waarvoor vandaag of morgen de schutting gaat verdwijnen, op het het punt staan om van de kale vlakte in de binnenstad een gezellig centrum te maken.

 Zes en half jaar heeft de firma Hömmen bij de firma Schaeffer op de hoek van Welderenstraat-Bisschop Hamerstraat ingewinkeld. Nu kan ze haar eigen wieken weer uitslaan in een moderne winkelruimte, met fraaie betimmering en uitstekende belichting, terwijl in de kelder de magazijnen zijn ondergebracht.

Pastoor J. Hanenkamp, een heerbroer van de heer G. Hanenkamp, die als medefirmant van de fa. Hömmen de zaak in de Broerstraat beheert, zegende vóór de opening het nieuwe gebouw in en herdacht de overleden firmanten van de firma: de heren Th. Hömmen en G. Hanenkamp z.g.

De heer G. Hanenkamp sprak waarderende woorden tot de architecten en de aannemer, die alles op alles had gezet om de opening op deze datum te kunnen doen plaatsvinden.

Nadat degenen, die hij bij deze plechtigheid aanwezig waren hun gelukwensen hadden aangeboden kregen de dames, die zich voor de toegang verdrongen, gelegenheid om in de prachtige, met vele bloemstukken gesierde winkel hun keus te maken.” (De Gelderlander 16/9/1950)

MEEST RECENTE VERHALEN