Willem Hoffmann, architect

Architect

Willem Hoffmann

(Amsterdam, 23 oktober 1873 – Nijmegen, 6 september 1939)

Architect Hoffmann is vooral bekend vanwege zijn villa’s. Zijn grootste werk is mogelijk ’t Slotje van de Baron. Ook de uitbreiding/verbouwing van het Wilhelminaziekenhuis is een groot werk.

Hoffmann was een leerling van architect Derk Semmelink. Hier was hij de laatste jaren voor het overlijden van Semmelink chef du bureau. Tijdens de ziekte van Semmelink was hij zijn rechterhand. Bij zijn overlijden zet hij samen met Piet Gerrits het bureau in de Hertogstraatstraat 69 voort.

Hoffmann is vooral bekend vanwege zijn villa’s. Zijn grootste werk is mogelijk ’t Slotje van de Baron. Ook de uitbreiding/verbouwing van het Wilhelminaziekenhuis is een groot werk. Daarnaast komen wij hem regelmatig tegen in de nieuwbouw of verbouw van horeca en winkels. Wikipedia: Veel van zijn ontwerpen bevatten jugendstil- en art-nouveau-elementen.

Hij gaat in september 1903 failliet. Dit faillissement eindigt in februari 1905 (PGNC 27/9/1903, PGNC 19/2/1905). Woningvereeniging Nijmegen benoemde hem tot “aesthetisch adviseur” vanaf 1 januari 1920 (PGNC 24/7/1920).

15 Woonhuizen Pater Brugmanstraat

Bouw 15 woonhuizen aan de Pater Brugmanstraat architect Willem Hoffmann, Zijde Eleonorastraat
Bouw 15 woonhuizen aan de Pater Brugmanstraat architect Willem Hoffmann, Zijde Eleonorastraat, tekening 20-10-1900 (D12.378015)
Bouw 15 woonhuizen aan de Pater Brugmanstraat architect Willem Hoffmann, Zijde van Rosendaelstraat
Bouw 15 woonhuizen aan de Pater Brugmanstraat architect Willem Hoffmann, Zijde van Rosendaelstraat, tekening 20-10-1900 (D12.378015)

Café-restaurant De Bonte Os

Molenstraat, 1901

“Toen in den zomer van 1899 het geheel vernieuwde hotel en café-restaurant De Bonte Os in de Molenstraat werd geopend, hebben wij eene uitvoerige beschrijving gegeven van dit laatste bouwwerk van den betreurden architect Semmelink, dat uitgevoerd was onder leiding van de heeren Gerrits en Hoffmann, die er alle zorg aan besteedden. Het ruime welingerichte gebouw was toen echter nog niet afgeverfd. In de laatste weken is men daarmee nu ook gereed gekomen en wij verklaren gaarne dat op zeldzaam gelukkige wijze dit werk is uitgevoerd. De groote zaal, waarvan twee zijden bijna hoofdzakelijk uit glas bestaan, ziet er prachtig uit.

In zachte tinten werden op plafond en zijwanden fraaie decoratieve motieven aangebracht, geheel in overeenstemming met de sprekende bovenlichten van gekleurd glas, die in dit lokaal zulk een vriendelijk licht werpen. De ontwerper, de architect J.W. Hoffmann, heeft daarmee een bewijs gegeven van gekuischten smaak en niet minder lof verdient de firma Gebrs. Frohwein, die dit artistieke verfwerk zoo in de puntjes uitvoerde.

Wij raden onze stadgenooten aan hier eens een kijkje te gaan nemen en men zal ’t ons nazeggen dat er op dezen vrolijken drukken stand, de grens van oude en nieuwe stad, geen smaakvoller ingericht en gezelliger rustpunt denkbaar is.

De nieuwe eigenaar van de Bonte Os, de heer A.H. van Lith, die sinds eenigen tijd zijn bekend café-restaurant en hotel te Groesbeek met deze inrichting verruilde, laat niet onbeproefd om door uitstekende spijzen en dranken het zijnen gasten aangenaam en naar de zin te maken. Ook de vele vreemden, die langs dezen kant de stad binnentreden, zullen moeten erkennen, dat Nijmegen op dit gebied verre van achterlijk is.” (PGNC 13/4/1901)

Vervolg

Er is nog niet onderzocht wat het verloop tussen 1901 en 1911 is geweest. Eind november 1911 vindt de veiling plaats van de inventaris van de Bonte Os. De advertentie staat hieronder weergegeven.

In 1912 hebben de architecten de Bonte Os verbouwd voor L. van Hezewijk. Het is mij onbekend of hij ook uiteindelijk de gehele inventaris heeft overgenomen.

Inventaris de Bonte Os (De Gelderlander 26/11/1911)
Inventaris de Bonte Os (De Gelderlander 26/11/1911)

Broodbakkerij Hunnerberg

hoek der Van Rosendaelstraat en Jan van Goyenstraat, 1902

“Broodbakkerij ‘Hunnerberg’.

De gestadige uitbreiding der stad doet in de nieuwe wijken voortdurend behoefte ontstaan aan gelegenheden om zich van het noodige voor het dagelijksch levensonderhoud te voorzien.

Een flinke broodbakkerij is al een van de eerschte vereischten voor een volkrijke buurt en zoo kan het ons niet verwonderen, dat op den hoek der Van Rosendaelstraat en Jan van Goyenstraat zulk een inrichting is verrezen, die aan alle eischen voldoet.

Het is een kolossaal en fraai pand, dat hier, volgens de plannen van den architect den heer W. Hoffmann, door den aannemer den heer H.C. van Thienen is opgetrokken, terwijl de schilder, de heer P.J. Lamers aan het houtwerk een net en sierlijk aanzien heeft weten te geven.

De eigenlijk bakkerij, aan de achterzijde gelegen, is naar de laatste eischen des tijds ingericht en voorzien van een doelmatige heeteluchtoven, geleverd door den heer P.Th. Caners te Ravestein. Daarboven is de meelzolder gelegen, met cementen vloer, vanwaar het meel door middel van een koker in de bakkerij afdaalt. Ruime rijskamer, bergplaatsen enz. voltooien de inrichting der bakkerij.

Een ruime en fraaie winkel biedt gelegenheid, de producten der bakkerij uit te stallen en te koop te bieden.

Hedenavond wordt blijkens achterstaande advertentie die winkel, genaamd ‘Hunnerberg’, door den heer Alb. Verhoeven geopend.

Niet alleen is er allerhande brood en gebak, maar zijn er ook kruidenierswaren van allerlei aard te bekomen, hetgeen een groot gerief is voor deze ontwikkelende buurt. Aan toeloop zal het er dan ook zeker niet ontbreken.” (De Gelderlander 18/4/1902)

Hotel-Pension ‘Buitenlust’

1903 Oud adres: Dorpstraat 71, Huidig: Schependomlaan 71

Hotel-Pension ‘Buitenlust’ architect Willem Hoffmann

In 1903 laten de eigenaressen Delgijer en van Swelm hun café-restaurant “Buitenlust” herbouwen tot Hotel-pension met café “Buitenlust”. Architect Hoffmann ontwerpt een gebouw, dat “met zijn overhangende daken, balkons op alle verdiepingen en ruime veranda enigzins denken aan een groot Zwitsers chalet”.

Lees meer

Villa Rica

Voorstadslaan 351, 1903-1904

Villa Rica

Pascal koopt van Verdonck in 1904 twee stukken grond aan de Voorstadslaan. Hij laat daarop een villa ontwerpen door de architect Hoffmann: Villa Rica. het…

Lees verder

Automobielbedrijf Tasche

Gerard Noodtstraat 135-141 (hoek Van der Brugghenstraat),  1906

Garage Jansen Ederveen : Pand ontworpen als garage in 1907 door Willem Hoffmann i.o.v. de Firma Tasche & Co. Automobielen en Motoren., 1972, (Evert F. van der Grinten via RAN F78567)

Tasche architect Hoffmann

In 1907 ontwerpt architect Hoffmann het bekende gebouw van garage Tasche aan de Gerard Noodtstraat. Deze garage was een uitbreiding van de garage die hij in 1906 had ontworpen en aan de van der Brugghenstraat staat. Dat is niet het eerste pand welke Hoffmann voor Tasche ontwerpt: in ieder geval is hij de architect van…

Lees Meer

Villa Margareta

Groesbeekseweg 212, 1907

Villa in 1907 gebouwd in opdracht van de heer J.F. Staleman, agent van de Rijksverzekeringsbank, naar een ontwerp van de architect Willem Hoffmann, als onderdeel van Villapark Groenewoud, datering foto 1920, Groesbeekseweg 212 (RAN F28758)
Villa in 1907 gebouwd in opdracht van de heer J.F. Staleman, agent van de Rijksverzekeringsbank, naar een ontwerp van de architect Willem Hoffmann, als onderdeel van Villapark Groenewoud, datering foto 1920, Groesbeekseweg 212 (RAN F28758)

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Hoffmann

https://www.noviomagus.nl/Emigranten/Staleman/Staleman.htm

Het Slotje van de Baron

Dorpsstraat 41  (nu: Neerbosscheweg 620), 1908

Het Slotje van de Baron, 1908-1910, (reproductie uit: Het schependom van Nijmegen, blz. 187. , Collectie Evert F. van der Grinten via RAN F78675) Architect Willem Hoffmann
Het Slotje van de Baron, 1908-1910, (reproductie uit: Het schependom van Nijmegen, blz. 187. , Collectie Evert F. van der Grinten via RAN F78675)

Het slotje is gebouwd voor Jhr. E.F.M. Rijckevorsel van Kessel. Op 5-10-1907 vond de aanbesteding plaats. Deze werd aan de laagste inschrijver, L.G. Beuming voor f 35.420 gegund. (PGNC 6/10/1907)

Villa

Groesbeekseweg 232, 1909

Villa in  het Villapark “Het Groenewoud”, voor rekening van de Wel. Ed. Gestr. Heer Phs van Ysendyk. Ook Groesbeekseweg 212 (zie hierboven) maakt onderdeel uit van dit Villapark.

Datum tekening 19-11-1908 (D12.379934)

Hierover heeft Noviomagus al het nodige geschreven: https://www.noviomagus.nl/Gevels/Gevelstenen/Groesbeekseweg232/Groesbeekseweg232.htm

Dames-mode-magazijn Reijers

1909 Kelfkensbosch 12

Nieuw dames-mode-magazijn.

Dinsdagavond wordt in het prachtig verbouwde pand no. 12 aan het Kelkensbosch een zaak geopend in dames-japonstoffen, onderrokken, handschoen, enz.

Een welingericht atelier, onder hoogst bekwame leiding, biedt gelegenheid de verschillende stoffen tot de uitgezochtste costuums en mantels te doen verwerken; terwijl mooie paskamers de cliëntèle gelegenheid bieden de voortbrengselen van dit atelier aan den lijve te bewonderen.

Electrische verlichting zal bijdrage om de smaakvolle étalage tot haar recht te doen komen.

Het modern ingerichte pand onder leiding van den architect W. Hoffman door de aannemer W. de Haas gebouwd, is een sieraad voor de omgeving.

Wij twijfelen niet of het magazijn Reijers zal door de dames met een druk bezoek vereerd worden.”

De Gelderlander 7/3/1909

Hotel-Restaurant Bellevue

Spoorstraat 1-3, 1909


Gezien in de richting van de Nassausingel. Links Hotel Bellevue op de hoek met de Nieuwe Marktstraat, 1910 (Knackstedt & Näther, Hamburg via RAN F33328), architect Willem Hoffmann

Gezien in de richting van de Nassausingel. Links Hotel Bellevue op de hoek met de Nieuwe Marktstraat, 1910 (Knackstedt & Näther, Hamburg via RAN F33328)

Op 2-2-1909 vindt voor rekening van de heer J.P.J. Görtz  de aanbesteding plaats. Op basis van de laagste inschrijving f 11888 zal Berntsen en Braam waarschijnlijk de aanbesteding zijn gegund (PGNC 28/1/1909 en PGNC 4/2/1909)

“Hotel-Restaurant ‘Bellevue’.

Hedenavond heeft de heropening plaats van het bekende hotel-restaurant ‘Belle-vue’ aan de Spoorstraat. Het heeft een belangrijke restauratie ondergaan als een volkomen aan de eischen van den modernen tijd beantwoordende eerste-klasse-inrichting. De verbouwing heeft zich in hoofdzaak bepaald tot het restaurant, dat werkelijk op dit punt, in de onmiddellijke nabijheid van het station, in eene behoefte voorziet. Zoowel uitwendig als inwendig trekt het gebouw de aandacht van den voorbijganger, om den fraaien stijl, waarin de nieuwe benedenbouw is opgetrokken, en om de keurige installatie.

Door het geheele gebouw is electrische geleiding aangebracht, waarvoor de firma Tasche & Co. zorgde. In de restauratiezaal bevindt zich een fraai Wilhelminabiljart, terwijl mooie lichtkronen, een keurig buffet en sierlijk ameublement hier vermeld dienen te worden.

Dat de inrichting als café-restaurant aan alle eischen zal voldoen- de naam van den eigenaar, den heer J.P.L. Görtz, strekt daarvoor tot waarborg.

Voorts heeft de keuken een belangrijke verandering ten goede ondergaan, en werd een voor zijn doel uitermate geschikte kelder gebouwd.

Het plan voor deze welgeslaagde verbouwing werd ontworpen door den heer J.W. Hoffmann, alhier, terwijl de heer H.W. Delgijer, aannemer alhier, voor de uitvoering heeft zorg gedragen.

Beide heeren hebben met hun werk veel eer ingelegd.” (PGNC 9/7/1909)

Villa L.J. ten Horn

Voorstadslaan 47-49, 1908-1909

Dubbel woonhuis, gebouwd voor Laurens Jan ten Horn (1855-1919), eigenaar van de Patria Kinderwagenfabriek, foto gedateerd 1910-1915 (RAN F87828), architect Willem Hoffmann
Dubbel woonhuis, gebouwd voor Laurens Jan ten Horn (1855-1919), eigenaar van de Patria Kinderwagenfabriek, foto gedateerd 1910-1915 (RAN F87828)

Bron:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Hoffmann

Woningen

St. Annastraat 64 en 66, 1910

Zie hiervoor Noviomagus: https://www.noviomagus.nl/Gastredactie/SjaakRutten/cwdata/123.html

Slagerij Gebrs. Schaab

Kroonstraat 1, 1912

Modelrund- en varkensslagerij.

Ter aanvulling van ons verslag van gisteren omtrent de opening der nieuwe slagerij van de heeren Gebrs. Schaab, Kroonstraat 1, verzocht men ons nog de volgende bijzonderheden te melden.

Vooreerst verdient vermelding dat de heer W. Hoffmann, architect alhier, op verdienstelijke wijze den heer Beuming terzijde stond bij de technische uitvoering van het werk.

En vervolgens moeten nog aangestipt worden de heer G. Otten & Zoon, stukadoors alhier, welke zich met het studadoorwerk belastten, alsmede de heer A.J. Erkens, steenhouwer alhier, die in zeer korten tijd  de bewerking van den Oberkirchner zandsteen in den gevel uitvoerde, tot groote tevredenheid van architect en aannemer.” (De Gelderlander 6/4/1912)

Villa B. Veth

Louiseweg 12 (Oorspronkelijk Louiseweg 1)

Plan tot het bouwen van een landhuis op de “Kwakkenberg” bij Nijmegen voor rekening van de Wel Edel geboren heer B Veth, datum tekening 26-2-1916 (Detail D12.385139), architect Willem Hoffmann
Plan tot het bouwen van een landhuis op de “Kwakkenberg” bij Nijmegen voor rekening van de Wel Edel geboren heer B Veth, datum tekening 26-2-1916 (Detail D12.385139)

Rond 13-2-1916 werd de aanbesteding gegund aan J. Thunnissen. (PGNC 13/2/1916).

In PGNC 27/4/1917 maakt B. Veth zijn verhuizing naar “Verre-Zicht”, Louiseweg No. 1 bekend. Hij verhuist vanaf de Oranjesingel 61. In de De Gelderlander 10/5/1919 staat het huis te koop. Opvallend daarbij is “het in 1914-1915-1916” modern gebouwde landhuis. Ook in PGNC 19/5/1923 staat een advertentie tot verkoop.

Tegenwoordig (februari 2023) is hier Stichting Moria gevestigd. Op hun site staat tevens een afbeelding van het pand in huidige staat: https://www.stichtingmoria.nl/ (afbeelding huidige staat: https://www.stichtingmoria.nl/wp-content/uploads/2020/04/Huis-Moria-1536×1024.jpg)

Winkel Gebrs. Lampe

“Groote Markt, hoek Stikke Hezelstraat”, Groote Markt 17, 1919

Grote Markt 17: Lampe architect Willem Hoffmann en Bata

In 1919 ontwierp de architect Willem Hoffmann op de plaats waar voorheen een koperslagerij had gezeten de winkel voor de Gebroeders Lampe. Deze zaten slechts enkele jaren in dit pand. Vervolgens kwam hier Bata, die het ontwerp van het pand grotendeels intact heeft gelaten. Het pand is in 1967 gesloopt.

Lees meer

Wilhelmina-Ziekenhuis

1920, rond 1928, 1930

Hoffmann ontwierp in ieder geal de verbouwing/uitbreiding van 1920, rond 1928 en 1930.

Verbouwing/Uitbreiding Wilhelmina Ziekenhuis 1920

De aanbesteding voor het bouwen van een zijvleugel in opdracht van ‘Het Protestantsche Ziekenhuis’ vond op 23-9-1920 plaats. Op basis van de laagste inschrijving werd het werk opgedragen aan Thunussen en van Sambeek, Haarlem voor het bedrag van f154.978 (PGNC 10/9/1920 en De Gelderlander 24/9/1920). Het PGNC:

Het Wilhelmina-Ziekenhuis.

In het Jaarverslag over 1920 van de Vereeniging ‘Het Protestantsch Ziekenhuis te Nijmegen’ komt het volgende zinnetje voor, waar gesproken wordt over den nieuwen grooten zijvleugel: ‘Welk een aanwinst zal de verbouwing blijken te zijn voor allerlei takken van dienst, die steeds hooger eischen stellen en waarop een ziekenhuis recht heeft, wil het voor de daarbij betrokken personen geven, wat zij behoeven! Van groote betekenis is dan ook het met deze kloeke uitbreiding wordt verkregen.’

Wij zijn in de gelegenheid gesteld om de juistheid van deze opmerking, tevens uiting van dankbaarheid te constateeren.

Het ziekenhuis met zijn tot nog toe bestaande inrichting was te klein geworden, te bekrompen, te weinig voldoende aan de steeds hooger gestelde eischen der wetenschap en der ziekenverpleging. Tot op zekere hoogte is dat een gunstig teeken. Niet de mindere gezondheidstoestand van degeenen, die voor opname in aanmerking komen; niet alleen de toenaming der bevolking van onze stad maakten, dat het Ziekenhuis onvoldoende ruimte bood, maar de toenemende overtuiging, dat voor vele patienten de ziekhuisverpleging het oneindig ver wint van huisverpleging en de overtuiging dat in zulk een inrichting de medici alles moeten kunnen vinden, wat zij  voor de technische toepassing hunner wetenschap noodig hebben, werkten daartoe mee; terwijl tevens niet uit het oog verloren mag worden, dat het verplegend personeel, van wie zooveel zorg en toewijding en inspanning wordt gevorderd, recht heeft op uitstekende huisvesting en een aangenaam verblijf waar zij rust- en ontspanningsuren kunnen doorbrengen.

Het is een goede gedachte, dat het bestuur der inrichting de gelegenheid geeft aan belangstellenden om een kijkje te nemen in de inrichting.

Wij hebben dat met genoegen gedaan en nu zouden wij wel het publiek, figuurlijk gesproken, bij de hand kunnen nemen en met hen kamer in en uit, trap of en af kunnen gaan, maar dat zou een te dorre opsomming worden en vermoeiend zijn. Wij maken op dit en dat opmerkzaam, dat ten zeerste de aandacht verdient.

De bebouwden oppervlakte van den nieuwen vleugel is ongeveer 450 vierk. Meter groot. Neemt men daarbij in aanmerking, dat het gebouw eenige verdiepingen hoog is en een sousterrein heeft, dan is het duidelijk dat dit getal 450 met 3 of 4 moet worden vermenigvuldigd.

De vermeerdering van ruimte heeft gemaakt, dat er plaats voor 20 bedden is gewonnen, herzij in het nieuwe gedeelte, hetzij doordat inrichtingen van verschillende aard van het oudere gebouw naar den vleugel zijn overgebracht en daardoor van een doelmatiger inrichting kon worden verkregen.

Wat er verder gewonnen is? Alleerst een wachtkamer: tot nog toe moest men zich daarvoor met het hoofdportaal behelpen.

Verder is een kamer voor de polikliniek ingericht, die ook wel reeds aanwezig was, maar door de beperkte ruimte niet aan het doel beantwoordde. Nu kon men ze inrichten naar de eischen des tijds en er is niets verzuimd om ze doeltreffend te maken; zoo zijn b.v. dubbele deuren aangebracht om te zorgen dat zoo min mogelijk geluiden tot de wachtkamer doordringen, die er naast is.

Aan deze polikliniek is nog een kamertje verbonden waar desgewenscht de medicus zich kan terugtrekken, maar dat tevens volkomen donker kan worden gemaakt ten behoeve o.a. van het gebruik van de oogspiegel.

In het bestaande gebouw was wel behalve de eigenlijke operatiekamer nog een kleine, maar deze laatste heeft een andere bestemming gekregen en er is een nieuwe, beter ingerichte voor in de plaats gekomen.

Ook aan een kraamkamer was groote behoefte; zij is er nu en dat zij noodig was, blijkt wel daaruit, dat zij nu reeds in gebruik was genomen: zij biedt plaats voor 4 bedden.

Hoogst belangrijk is de Röntgen-inrichting, die volgens de nieuwste eischen der wetenschap is ingericht en door die inrichting veiligheid waarborgt tegen de al te doordringende stralingen, die in staat zouden zijn om naast de gewenschte werking op den patient een noodlottigen invloed op anderen uit te oefenen. De beste hulpmiddelen zijn hier aangebracht en de ruimte is door een (natuurlijk verborgen) loodafscheiding met, waar het noodig was, loodglas totaal afgesloten. Een bepaaldelijk daarvoor aangewezen zuster, die op de hoogte is van de eischen der belichting en van de gevaren, staat den medicus bij.

Behalve deze verbeteringen, die rechtstreeks met de ziekenverzorging verband hebben, zijn nog tal van andere wijzigingen aangebracht, die meer van huishoudelijken en administratieven aard zijn.

Allereerst merkten wij op, dat een Administratiekamer is aangebracht, een werkelijke behoefte.

De zitkamer van de Directrice, ruim genoeg nog, is verkleind of liever een bijgedeelte heeft andere bestemming gekregen, maar daartegenover kon aan deze dame een andere kamer worden afgestaan, die tot een uitstekende slaapkamer is ingericht.

Betrekkelijk even gezellig en frisch is de kamer van de adjunct-directrice geworden.

De verpleegsters (zusters), die tot nog toe in de bovenverdieping van he oude gebouw waren gehuisvest in kamertjes, die open vrij smallen gang uitkwamen, hebben ruime, frissche, vroolijke zit-slaapkamers gekregen die menigen kamerbewoner in de stad jaloersch zouden kunnen maken. Nu, wij gunnen het haar van harte: zij, die den ganschen dag anderen verplegen, hebben zelf ook een onbetwistbaar recht op goede verpleging, op licht en luch en een vriendelijke omgeving.

De concierge-woning is uitgebreid en verbeterd.

Een groote aanwinst is het ruime sousterrain, dat ten deele voor bergplaats is ingericht en van het voorplein af langs gemakkelijke trappen toegankelijk is, ten deele ook voor huishoudelijke aangelegenheden dient. Daarop komt b.v. ook uit de ruime koker, die door de geheele hoogte van het gebouw loopt en voor den afvoer van gebruikt linnengoed dient. Maar daar zijn ook de linnenkamer en de naai- en strijkkamer, war de linnenjuffrouw den schepter zwaait. En nu denkt men niet aan den dompige, half donkere onderaardsche ruimte, waar men gelegenheid heeft zich te verkniezen; neen, het ziet er gezellig uit: licht en lucht zijn er in overvloed en als het weer het toelaat, kan het daar te verrichten werk zelfs buiten worden gedaan op een ruimte, die met een zeer groote open veranda treffende overeenkomst heeft.

Wij zouden haast een stel echt huishoudelijke inrichtingen vergeten en zij verdienen beter. Wie in het reeds bestaande gebouw de keukens heeft gezien (een er van komt uit op de lange gang) en nu de keurig ingericht plaatsvervangsters in ogenschouw neemt, die staat verbaasd hoe het personeel in die oude alles nog zoo goed heeft kunnen doen en verheugt zich, dat ook in dit opzicht een glansrijke verbetering is aangebracht: keurige ruime keukens met dubbele spoelbakken, één voor het eigenlijke reinigen en één voor het uitdruipen en naspoelen; met vernuftig ingerichte tafels om het gereedgemaakte op temperatuur te houden; met blanke tegels en licht getinte wanden, die ‘t geheel een vriendelijk aanzien geven; met al die kleine en groote zorgen behandeld, die de zindelijkheid waarborgen en het werk veraangenaamen en vergemakkelijken.

De nieuwe, uiterst vrolijke patientenkamers in den nieuwen vleugel, met balkons en uitzicht op den heerlijken tuin, hebben in het bestaande gebouw gelegenheid geschapen om zaaltjes voor gemeentepatienten in te richten. Daardoor is het aantal bedden vermeerderd kunnen worden. De geheele tuinzijde van het oude gebouw is nu voor de ontvangst van den patienten ingericht, beneden de mannen, boven de vrouwen.

Ten slotte dient nog melding gemaakt te worden van de dien-lift, die van boven tot onder doorloopt.

Dat bij alles de hygiëne de wegwijster is geweest, spreekt in een verpleeginrichting vanzelf. De muren zijn blank gehouden, maar niet verdovend wit; lambriseeringen zijn van witte tegels gemaakt; de W.C.’s en de badkamers wedijveren in degelijke en hygiënische inrichting.

Een aan hoeveel kleinigheden moet nog gedacht worden, kleinigheden, die toch van het grootste belang zijn. De electrische lichten in de patientenkamers zijn hoog aangebracht, opdat de verpleegde niet genoodzaakt is  er voortdurend in op te zien; aan den wand is nog een licht aangebracht om te dienen, als sterkere verlichting op het bed noodig is; er is nog een stopcontact om een lampje op het dientafeltje te voeden; en de electrische bel is er.

Het aantal telefonische verbindingen is legio door het geheele gebouw.

De nieuwe patientenkamers zijn rustig en stil; een dubbel stel deuren met zooveel tusschenruimten, dat die een persoon kan bevatten, houden alle geluiden zooveel mogelijk buiten.

Om hinderlijke geluiden te dempen is in de gang een kurklinoleumlooper neergelegd.

De vloeren en de wanden loopen met geboogen lijjnen in elkaar om de stofophooping te voorkomen.

De drempel van de operiatiekamer is zoo ingericht, dat stooten van een brancard uitgesloten is.

Patienten voor wie het trappenloopen bezwaar zou hebben, kunnen van de lift gebruik maken.

De deursluitingen (knoppen) zijn zoo, dat ze met den elleboog bewogen kunnen worden, als de zuster de handen niet vrij heeft en de sleutels zijn even doelmatig gekozen.

Overal, waar het pas gaf, zijn bijzonder ingerichte brandslangen aangebracht; de bliksemafleiders op het gebouw zijn opnieuw nagezien, verbeterd en vermeerderd.

Moeten wij er nog meer van zeggen? Het Wilhelmina-Ziekenhuis is tengevolge van de verbouwing een modelinrichting geworden, waarop het bestuur der Vereeniging en de directie trotsch kunnen zijn en dat den architect Hoffmanne en allen, die er aan meewerkten, tot eer strekt.

Wij eindigen met den wensch en de hoop de verwachting, dat het zich zal mogen blijven verheugen in de belangstelling van velen en dat die belangstelling ook van financieelen aard mogen zijn, om den schuldenlast, die er nu, helaas, nog op drukt, af te wentelen.” (PGNC 3/10/1921)

Verbouwing/uitbreiding

Rond 1928

De Gelderlander 18/4/1928 meldt dat “het bouwen van een Sectiegebouw met Ontvangkamer, voor de Som van f12185” is aanbesteed aan de N.V. Aannemersbedrijf v’h. G. Tiemstra en Zonen.

Verbouwing Wilhelmina Ziekenhuis 1930

Zoals gezegd ontwierp Hoffmann de verbouwing van 1930. Het PGNC:

Wilhelmina-Ziekenhuis.

Verslag over het jaar 1930.

Aan het verslag over het jaar 1930 van het Wilhelmina-Ziekenhuis is het volgende ontleend: Het jaar 1930 was een zeer gewichtig jaar voor ons Ziekenhuis. Toen toch werd de reeks van uitbreidingen bekroond voornamelijk door aan te vullen wat bij vroegere verbeteringen en verbouwingen achterwege was gebleven. Van welk een groote beteekenis deze uitbreiding en verbouwing is moge uit het volgende blijken. Het nieuw gebouwde gedeelte beslaat eene oppervlakte van 615 vierk. M of voor de 3 verdiepingen en het sousterrein 2460 vierk. M.; eene hoeveelheid van 2150 kub. M. grond moest vooraf worden weggevoerd. In het sousterrein bevinden zich: eetkamer personeel, mangelkamer, werkkamer, wasch-, werk- en droogkelders, groenten-, aardappel- en fruitkelders, terwijl hier voorts de verwarmingsketels voor de warmwatervoorzienig van het nieuwe gedeelte zijn opgesteld. Het gebouw binnentredende komen wij in de fraaie vestibule, die door eenige speciaal hiervoor bestemde giften iets luxueuser is ingericht; deze wordt geflankeerd door portiers- en administratiekamer; voorts bevat de begane grond: wachtkamer, bestuurskamer, bibliotheek, kamer van den concierge, eetzaal voor de zusters, keuken, wasch-, groenten en dieetkeuken, brood- en provisiekamers. De breede steenen trap leidt naar de 1e verdieping, waar aanwezig zijn 2 patiëntenkamers, 1 kamer voor onrustige patiënt, een afdeeling met kinder-boxen, operatiekamer, waschkamer, narcosekamer, sterilisatiekamer en verbandkamer. Laboratorium, dokterskamer, onderzoekkamer, klein laboratorium, kleine operatiekamer, theekeuken. Op de 2e verdiepeng bevinden zich 12 zusterkamers. Het uiterlijk schoon van ons gebouw heeft zeer veel gewonnen door de gelukkig geslaagde verbouwing van den ouden voorgevel.

Het geheele werk werd uitgevoerd van den architect J. Willem Hoffmann door den aannemer P.J. van der Wagt. Aan allen, die aan den bouw medewerkten, komt een woord van lof toe voor de wijze waarop zij zich, ieder op hun gebied, van hun taak hebben gekweten. Dat onze instelling veler sympathie heeft blijkt wel uit het bedrag dat aan giften voor de verbouwing werd ontvangen: niet minder dan f62.000 kwam bij den penningmeester binnen. Ter verdere financiering van een en ander moest eene crediet hypotheek tot een bedrag van f75.000 worden gesloten. Dit geschiedde op gemakkelijke voorwaarden bij een bevriende instelling alhier die daardoor toonde hoezeer het wel en wee van ons huis ter harte gaat.” Vervolgens de rest van het jaarverslag. (PGNC 21/5/1931)

C.A.P.I.

Broerstraat 48

C.A.P.I. opent een nieuwe zaak.

Op uitnoodiging van de firma ‘Het Nederlandsch Fototechnisch Bureau’ C.A.P.I. (C.A.P. Ivens en Co.) brachten wij heden een bezoek aan het zoo juist geopende nieuwe détail-magazijn, Broerstraat 48. De uitdrukking ‘nieuw magazijn’ is slechts ten deele juist. Het betreft feitelijk slechts een verplaatsing van de détail-afdeeling dezer firma, die zooals men weet reeds 25 jaar in de v. Berchenstraat is gevestigd en daarvóór op de Ganzenheuvel. In de v. Berchenstraat blijven engros- en verzendhuis, benevens de hoofd-adminstratie voor de détail-magazijnen (Amsterdam, den Haag, Groningen, Arnhem en Broerstraat, Nijmegen) gevestigd. De feitelijke winkel is thans overgebracht naar den besten stand van Nijmegen, de  Broerstraat.

Laten wij dadelijk zeggen dat C.A.P.I. er op is vooruit gegaan. De nieuwe winkel lokt tot kijken en koopen uit en wij twijfelen er dan ook niet aan, of het aantal afnemers der firma, zal zoo mogelijk nog toenemen. Hoe kan het ook anders! ‘De eerste naam op den eersten stand’, zoals een der eerste klanten het kernachtig uitdukte, ‘dat moet wel goed gaan’

De inrichting is in elk opzicht iets bijzonders. De aankleeding is verzorgd doord en architect W. Hoffmann, die alles in mooie, frissche, moderne kleuren heeft gehouden, zonder mee te doen aan het hyper moderne. De practische, doordachte indeeling der afdeelingen, verraadt den ervaren koopman-technicus, die hier aan het werk is geweest. Uit den aard der zaak is het geheele parterre gedeelte gewijd aan den verkoop. Het voorste deel van het magazijn is de verkoop-afdeeling van camera’s en foto-benoodigdheden. Daaracheter de afdeeling voor projectie en kino, met keurig ingericht projectiekamer. Daarnaast de donkere kamer en laboratorium. Alles tip-top! In het sousterrain de pak- en verzendafdeeling: boven de afwerkinrichting voor amateur-opnamen, kartonkamer, bergplaatsen voor lichtgevoelig materiaal enz. De artistiek uitgevoerde circulaire die ook wij ontvingen, zal menig Nijmegenaar naar de Broerstraat lokken. Wij kunnen ieder aanraden dit foto-magazijn eens te bezoeken. Ook zij, die nog niet fotografeeren, zullen zich dit bezoek niet beklagen. Alles wordt door den vakkundigen chef op onderhoudende wijze gedemonstreerd.” (De Gelderlander 2/6/1924)

Winkel Pollmann

Broerstaat 36

Een belangrijke verbouwing.

De firma B. Pollmann, Broerstraat 36 alhier, heeft hedenmiddag haren winkel, welke door verbouwing een belangrijke uit heeft verkregen, heropend.

Een uitbreiding welke wel zeer aanzienlijk blijkt te zijn, als we de cijfers van der vorige oppervlakte van den winkel (300M2) vergelijken met die van thans (800M2), terwijl de magazijnen tezamen 6(?)00 M2 beslaan.

Hedenmorgen brachten we een bezoek aan de zaak, waar de heer Pollmann zoo vriendelijk was ons rond te leiden en ons een en ander van de nieuwe inrichting te vertellen.

Allereerst kwamen we in den vroegeren winkel, welke nu herschapen is in een expositiezaal, waarin vooral de groote verscheidenheid in tafelserviezen en de bekende gero-artikelen de aandacht trekt.

Daarachter ligt dan de nieuwe winkel, op de plaats waar eertijds zich een uitgestrekten tuin bevond Al aanstonds konden we opmerken, dat de verbouwing volkomen aan het doel dat de eigenaar zich gesteld had, beantwoordt: het is in de eerste plaats niet te doen geweest om een luxueuze inrichting, doch wel om een praktische. Hiermede willen we natuurlijk niet zeggen, dat alle luxe over boord is geworpen, want het geheel maakt èn door de inrichting èn door de keurige etalages zoo’n prettigen indruk, dat men er gaarne eenige oogenblikken verwijlt, zeer ten genoege van den heer Pollmann, die zijn zaak ten allen tijde en voor iedereen ter vrije bezichtiging heeft gesteld, zonder eenige verplichting tot koopen.

We spraken zooeven over de praktische inrichting Deze komt vooral tot uiting door de opstelling van de etalages, alle geheel vrijstaand, zoodat men rondom de artikelen kan wandelen en alles nauwkeurig kan bezien. Onder deze etalages treffen we o.m. aan een cactus-afdeeling (levende planten), een groote sorteering glas- en kristalwerk van de wereldberoemde glasfabriek te Leerdam, producten van de plateelbakkerij Zuid-Holland te Gouda, electrische artikelen (w.o. een handige wijnwarmer), de nieuwste keukenartikelen enz. Aan het uiteinde is een haard met ouderwetsch schouw gebouwd.

De belichting is goed getroffen. Overdag komt deze door een glazen dakbedekking, des avonds zorgt een rij van electrische lampen voor een zee van licht, hetwelk weerkaatst wordt in de prachtige artikelen, waarop het valt.

Onder aan den trap, welke naar de eerste verdieping voert, staat een propaganda-waschtafel, als ’t ware uitnoodigend om een bezoek te brengen aan de zich boven bevindende toonzalen, welke men ook  per lift kan bereiken. Daar is een afdeeling voor het groot-keukenbedrijf ten behoeve van restaurants, hotels, gestichten, enz.

Over een overloop, waar een collectie stoelen voor de badkamer is geplaatst, komen we vervolgens in de toonzaal voor sanitaire artikelen, welke in diverse soorten, eenvoudig en meer luxueus, daar zijn geëxposeerd: vaste waschtafels, baden, geijsers (w.c. ook geschikt voor warmwatervoorziening voor een geheele woning), bidets, closets, gootsteenen enz. Ook voor bescheiden beurzen is hier nog wel iets te verkrijgen.

Deze toonzalen beslaan te zamen een oppervlakte van 300M2.

De geheele verbouwing heeft plaats gehad onder leiding van den architect W. Hoffmann. Aannemer was de heer W. v.d. Wagt, het schilderwerk in den winkel werd verricht door de firma Peters te Hees, de verwarming is aangebracht door de firma Lamers te Hees.

Aldus heeft onze stad en speciaal de Broerstraat een zaak gekregen, welke in haar genre met de beste uit andere steden kan wedijveren èn door hare uitgebreidheid èn door de enorme sorteering van de modernste artikelen, onder welke eenigen, waarvan zich de firma Pollmann door beslag te leggen op de nieuwste patenten, het recht van alleenverkoop heeft weten te verzekeren.”(PGNC 24/8/1927)

N.V. Metabank

Oude Stadsgracht 19-21, 1927

In perceel Oude Stadsgracht 25 staat voorheen Bienen, die verhuisd is naar het Keizer Karelplein 1. Rond 2-6-1927 besteedt Hoffmann het verbouwen van perceel Oude Stadsgracht aan voor rekening van de N.V. Meta-Bank te Nijmegen. Van de 3 inschrijvers had Th. Thunnissen, Nijmegen het laagste bedrag (f17.488) en hij verkreeg de aanbesteding (PGNC 2/6/1927).

N.V. Metabank.

Zaterdag is het bedrijf van de N.V. Metabank- Mercentiel-, Effecten-, Trust- en Administratiebank- overgebracht van het pand aan de Spoorstraat naar het perceel Oude Stadsgracht 19-21, waarin tot voor enkele maanden Huize Bienen gevestigd was en dat door den kundigen Nijmeegschen architect, den heer Willem Hoffmann, in een bankgebouw is omgetooverd, dat schoonheid aan doelmatigheid paart. Met betrekkelijk eenvoudige middelen- want het pand leende zich, wat inrichting betreft, uitstekend voor zijn nieuwe bestemming- is de heer Hoffmann er in geslaagd een restauratie tot stand te brengen, waarvoor hem alle lof toekomt. De voorgevel is van een nieuwe pui voorzien, welke even prachtig als stijlvol is. Op het grijs-geaderd marmer komt de naam der bank in gouden letters goed uit. Het kunstsmeedwerk van de daarmee gewapende vensters en de koperen toegangsdeur maken mede een bijzonder effect.

Het gebouw binnen tredend, komt men van de vestibule met fietsenreke in de ruime hall, welke ter eene zijde aansluit op twee wachtkamers en ter andere zijde op het kantoor, waar het voor het publiek bestemde gedeelte van het overige is afgescheiden door een toonbank met fraai uit de hand gesmeed ijzerwerk. De groene tint is hier en elders in het gebouw overheerschend en schept een rustige stemming. De inrichting van het kantoor is op moderne leest geschoeid. Men heeft er de bekende glazen huisjes voor den kassier en de effecten-afdeeling, verder groote schrijftafels voor de administratie. Het geheele interieur is donker gebeitst en doet mede het oog aangenaam aan.

Aan de achterzijde staat het groote kantoor in verbinding met een kamer voor de typisten, welke weer aansluit aan het lokaal waar de directeuren hun mooi gemeubileerd, gezellig bureau hebben, dat als ’t ware één geheel vormt met de vergaderzaal der commissarissen. Hieraan is bij de inrichting bijzondere zorg besteed.

In het sous-terrain is in een brandvrij lokaal het archief ondergebracht, voorts de groote kluis met kofferkluis en lokettenkasten, knipkamertjes, toiletten, garderobes enz. Al deze lokaliteiten zijn goed verlicht en van allerlei comfort voorzien.

Deze ‘verhuizing’ getuigt van den toenemenden groei der N.V. Metabank, welke in December 1923 in de Spoorstraat zeer klein begonnen is met f 30.000 kapitaal, waarvan f20.000 deposito’s. Thans bedraagt het kapitaal f100.000 volgestort (f500.000 nominaal) en beloopen de deposito’s een half millioen. De omzet over het tijdvak 1 Jan.- 1 Aug. 1927 laat over de geheele linie, vergeleken bij dien over het overeenkomstige tijdvak van 1926, een stijging zien van 50 pCt. Er is dus wel aanleiding om directie en commissarissen der N.V. Metabank met haar nieuwe gebouw geluk te wenschen.

De directie wordt gevormd door de heeren: H.P.A. van Rooy en J. Hunink, de raad van commissarissen door de heeren H.H. de Haan, Nijmegen, president-commissaris, A. H.M. Kools, den Bosch secretaris J.W.C. Huurman, Deventer. G.C. v.d. Zande, Beneden-Leeuwen en A.A. Hunink, Deventer, gedelegeerde.

Behalve de architect, dien wij reeds noemden, hebben de volgende firma’s aan den bouw medegewerkt:

Th. Thunissen, aannemer, (G. Schmidt uitvoerder); J. Kaak, schilder; C. Alewijnse en Co., electricien; Horbeek en Zn., centrale verwarming; L. d’Agnolo; granietwerk; Ned. Huistelefoon Mij., Den Haag; N. van Blerk, Tilburg, Safe-inrichting; Heijnen en Zn., meubels; Gebr. Erkens, marmeren gevel; Winkelman, Amsterdam, bronzen deur en hekwerk; firma Arens, bronzen brievenbus; L. v.d. Waarden en de Bruin, stucadoor; Bilderbeek, glas in lood.” (PGNC 12/9/1927)

Anneveldt-bedrijven en Pitmanschool

hoek Arksteestraat en Van Welderenstraat, 1928

Huidig, merk de muurschildering op (Bron: Google Streetview)

Opening Anneveldt-bedrijven en Pitmanschool.

Zaterdag zijn de Anneveldt-bedrijven en Pitmanschool heropend in het geheel vernieuwde en verbouwde pand op den hoek Arksteestraat en Van Welderenstraat.

De verbouwing geschiedde onder leiding van den architect den heer J.W. Hoffmann en werd uitgevoerd door de firma T.H.J. Thunnissen, die zich uitstekend van haar taak gekweten heeft. Ook het schilderwerk, verzorgd door den heer Joh. P.W. Lauran, ziet er keurig uit.

Het geheele gebouw, ingericht als kantoor, met zijn fraaie pui, betegeld in verschillende kleuren, maakt een zeer aangenamen indruk en het zal voor den heer G. Anneveldt een prettige taak zijn in deze nieuwe omgeving zijn schrijfmachine- en kantoormeubelhandel en de Pitmanschool te drijven.” (PGNC 4/6/1928)

Plan tot het bouwen van een onderpui aan het perceel van Welderenstraat hoek Arksteestraat No… voor rekening van den weledelgeb. Heer H.H. de Haan te Nijmegen, Nieuwe situatie, tekening dd 15-2-1928 (Detail D12.393486), architect Willem Hoffmann
Plan tot het bouwen van een onderpui aan het perceel van Welderenstraat hoek Arksteestraat No… voor rekening van den weledelgeb. Heer H.H. de Haan te Nijmegen, Nieuwe situatie, tekening dd 15-2-1928 (Detail D12.393486)
Oude situatie (Detail D12.393486)

Bouw 2 dubbele villa’s

Emmalaan 2, 4, 6, 8, 1928

Emmalaan 2 4 6 en 8, architect Hoffmann

In 1928 vragen J. F. Sieben en Ph. A. Knijff vergunning aan voor het bouwen van 4 Woonhuizen (Gemeenteverslag 1928). Dit zijn oude bekenden, namelijk de buren in het Villapark Hees, Villa 1 en Villa 2. De architect is Hoffmann.

Lees meer

Luxor Theater

Marienburg, 1929

“Luxor Theater

Wanneer uit niet te smalle beurs behoeft gebouwd te worden, is het nieuwe theater weer mooier en ruimer en practischer dan het oudere.

Het nieuwe Luxor-theater van het Mariënburgplein, doet zijn naam geen oneer aan.

Het lijkt er van buiten aan den voorgevel zoo sober, zoo effen zoo zonder versiering.

Dat hoort tot den stijl van de hedendaagsche bouwmeesters en juist J. Willem Hoffmann, de architect, is steeds de ontwerper van de eenvoudige maar tevens krachtige bouw.

De gevel zal het toch bij avond vroolijk doen, als het volle licht speelt door het kleurige toch weer niet bonte glas in lood.

De ingang aan het Marienburgplein is ruim en luxueus.

In de hall, met merkwaardig grot-plafond, heeft men dadelijk zicht op de loketten voor de verschillende rangen: van hier komt men in een klein voorzaaltje dat luxueus is aangekleed en van fijn

Gestucadoord en goud-verlucht plafond is voorzien. Hier is ook het buffet opgemerkt en zijn ruimten voor garderobes.

Een afdalende gang voert hier naar een uitgestrekte rijwielbewaarplaats onder den grond voor wel honderden fietsen. Op het Marienburgplein kan ’n auto-parkeerterrein komen.

De entree tot het theater is levendig.

De opgangen naar de balcons en de loges zijn geriefelijk en breed en rijk gedekt met kleeden en loopers. Vier toegangen gaan er naar het ruime balcon, waar de loges op het voorplan liggen en waarde honderden bezoekers overal de projectie onbelemmerd kunnen zien.

Het balcon, geheel in beton uitgevoerd, -het geheele theater is trouwens in beton constructie opgetrokken, heeft een draagvermogen van duizenden kilo’s, en overhuift deels de groote benedenzaal, welke amphitheatergewijs is opgebouwd en van makkelijke stoelen voorzien.

Het theater kan om en om duizend bezoekenden bevatten en biedt het gerief van het moderne bioscooptheater. Voor de veiligheid zijn ook doeltreffende maatregelen getroffen.

Er loopen langs de breede bioscoopzaal ruime nooduitgangen, welke uitkomen op de Oude Stadsgracht.

De cabine voor de projectie is geheel brandvrij gemaakt en met ijzeren platen afgesloten van de bioscoopzaal, welke hoog en breed als ovaal gehouden is.

Het tooneel is evenredig groot aan de zaal- 15 meter breed en zes meter diep:  het projectiedoek is maar eventjes54 vierkanten meter groot en kan makkelijk weggeschoven worden.

Voor en onder het toneel is de orkestruimte, welke eveneens uitkomt op nooduitgangen aan de Oude Stadsgracht.

Aan weerskanten van het tooneel zijn kleedkamers voor de artisten.

Aan den voorkant van het gebouw is nog een zaal beschikbaar voor conversatie.

Door 4 toegangsdeuren betreedt men de lagere rangen, welks alle voorzien zijn van makkelijke zetels.

Lavabo’s en sanitaire inrichtingen zijn door het geheele gebouw voor de verschillende rangen aangebracht.

De binnendecoratie in de bioscoopzaal is nog deels provisorisch.

De firma Frohwein en Mom dekte de wanden met een waterverf van donker metaal glanzenden kleur, welke vooral bij avond, als er een vloed van licht opkomt, phantastisch en toch rustig aandoet.

De firma H.W. Gest verzorgde de verlichting: als groote lichtende oogen zitten de witte plafonniers tegen de hooge zoldering, waarvan nog eenige sierlijke lichtkronen neerhangen.

Door witte, roode, groene lampen kan het licht, getemperd of glorieus, in de zaal geworpen worden.

Onder het gebouw ligt een groote kelder, welke deels benut wordt voor bergruimte, kolenkelder, centrale verwarming, bierkelder, ruimte voor huishouden en voor tranformator der Electrische Centrale.

Het gebouw is natuurlijk van centrale verwarming voorzien. En om stagnatie te kunnen voorkomen bij eventueel ongerief, zijn voor de verwarming dubbele ketels geplaatst en zijn voor de rioleering ook dubbele afvoerbuizen aangelegd.

Zoo werd aan alles gedacht.

En bewondering moet men hebben voor de aanneemster, de N.V. Nederland, directie de heeren M.C. Konings en J.W.H. Thunissen, die in weerwil van tegenwerking van vorst en dikwijls langzamen materialenaanvoer, het bouwwerk nog zoo vlug en knap wisten op te leveren. De laatste dagen werd er met honderd en meer man gewerkt om maar op tijd klaar te komen.

En dat lukte, dank zij energieke leiding en goede vakkennis der betrokkenen.

Men zal nog wel niet kant en klaar zijn bij de opening- welke vervroegd werd met het oog op de filmcontracten- maar men krijgt toch al een goeden totaalindruk.

Uitvoerder was de heer P. Bollweg, terchnisch adviseur over de electrische verlichting was de heer C.J. van Schreeven, aannemer de heer H.W. Gest, uitvoerder de heer L.G. Burger.

De centrale verwarming werd aangelegd door de N.V. Jacobine-Hollandia voorheen Merx en Boerboom.

Verder werkten aan de voltooiing van het theater.

Voor stucadoorswerk de fa. C.J. Clemens en Zn.; voor loodgieterswerk en sanitair de heer J.P.J. Smits; voor terrazzowerken Union, L.S. D’Agnolo; voor glas in lood de fa. E. van Bilderbeek en Zn; voor stoffeering de fa. Maurits Drukker; voor Smeedwerk de heer J.H.J. Hilbers; voor Tralieliggers de N.V. de Nijmeegsche IJzergieterij en Machinefabriek; voor Mastiekdakbedekking de heer N.V. Asphalt fabriek Holland v.h. L. Hartog en Cie.

De heer Alb. H. van Os krijgt nu de leidende hand in een prachtig theater, waar zijn organisatietalenten tot volle recht kunnen komen.” (De Gelderlander 27/2/1929)

Het tijdens de bevrijding verwoeste pand van het Luxor Theater, 9/1944-12/1944 (A.A. van der Borg via RAN F29581)

Nijmeegsche Schoolvereeniging

Heyendaalseweg 45 (“aan den Driehuizerweg”), 1931

Opening schoolgebouw Nijmeegsche Schoolvereeniging op 18 september 1931 (RAN F52303)
Opening schoolgebouw Nijmeegsche Schoolvereeniging op 18 september 1931 (RAN F52303)

Hoffmann was reeds betrokken bij de uitbreidingsplannen van 1925 (zie hieronder bij Gevonden aanbestedingen) op de van der Brugghenstraat 5. Het is mij (RE) vooralsnog onduidelijk of er uiteindelijk een uitbreiding op dit adres is geweest.

Op 15-10-1930 vindt aanbesteding plaats van “Het bouwen van een schoolgebouw met twaalf klasselokalen, handarbeid- en Gymnastieklokaal”, “aan den Driehuizerweg” namens Bestuur der Nijmeegsche Schoolvereeniging. Op basis van de laagste aanbesteding zal de Firma Thijsse Klaassen-Wessels uit Wijchen a f78.729 de aannemer zijn. (De Gelderlander 4/10/1930 en PGNC 16/10/1930).

Hierover heeft Noviomagus al en ander over geschreven. https://www.noviomagus.nl/Gevels/Gevelstenen/Heyendaalseweg45/Heyendaalseweg45.htm

Vrijzinnig Protestantsch Verbond

Oranjesingel 2a (nu 2c), 1932

Huidig Oranjesingel 2c: Hotel-Restaurant Manna (Google Streetview)

Vrijzinnig Protestantsch Verbond.

Opening van het gebouw aan den Oranjesingel.

Zaterdagmiddag heeft onder groote belangstelling de opening plaats gehad van het gebouw van de Vrijzinnig Protestantsch Verbond aan den Oranjesingel 2a; onder aanwezigen merkten wij om. Op den burgemeester van Nijmegen, den heer J.A.H. Steinweg, en den wethouder van Onderwijs, mr. A.H.H.A. Krootjes.

Rede ds. Spelberg

Ds. R.D. Spelberg leidde de plechtigheid in, welke plaats vond in de kerkzaal van het gebouw, waarna het samenzijn geopend werd met het gezamenlijk zingen van lied No. 7 uit den bundel van den Nederlandschen Protestantenbond, gevolgd door voorlezing van Psalm 8 door ds. Spelberg. ‘Wij willen’, zoo ving spr. hierna aan, ‘het werk, dat wij heden gaan aanvangen, opdragen aan God. Wij hebben dit gebouw met elkaar gegeven en met elkaar gemaakt.’ Spr. wilde beginnen met een hartelijk dankwoord aan allen, die de totstandkoming van dit gebouw hebben mogelijk gemaakt. Dank ook bracht spr. aan allen, die dit gebouw inderdaad hebben gemaakt. Spr. zou geen namen noemen, doch wilde toch de namen van den architect, den het heer W. Hoffmann, en van den aannemer, den heer Tiemstra, niet ongenoemd laten. Spr. sprak hierna het welkom tot de aanwezigen uit. Bijzondere erketenlijkheid uitte spr. jegens den burgemeester van Nijmegen en den wethouder van Onderwijs, die door hun aanwezigheid van medeleven blijk gaven. Welkom heette spr. voorts nog de vertegenwoordigers van kerkelijke organisaties en ds. Vorster uit Arnhem. Spr. hoopte, dat men hier gezamenlijk een goed uur mocht hebben en dat zulks een begin mocht zijn van een mooi en zegenrijk werk.” Hierna volgen meerdere toespraken.  (PGNC 22/2/1932)

Plan tot het verbouwen van Perceel Oranjesingel No 2 te Nijmegen, september 1931 (Detail D12.397468), architect Willem Hoffmann
Plan tot het verbouwen van Perceel Oranjesingel No 2 te Nijmegen, september 1931 (Detail D12.397468)

Gevonden aanbestedingen

Hieronder worden de gevonden aanbestedingen weergegeven, zoals deze in de Gelderlander en PGNC zijn gepubliceerd. Het is belangrijk om zich te realiseren dat:

  • Dat de architect de aanbesteding plaatst, zegt niet zondermeer dat hij daadwerkelijk de architect is (maar zal dat in de meeste gevallen wel zijn)
  • Een aanbesteding wil niet zondermeer zeggen dat deze daadwerkelijk gegund is; en als deze gegund is, dat het gebouw daadwerkelijk gebouwd is.
WanneerWat?AdresBouwerOpmerkingenBron
Aanbesteding 27-10-190015 woonhuizen in massa in 5 percelen, elk van 3 woonhuizenPater Brugmanstraat  PGNC 20/10/1900 PGNC 30/10/1900
Aanbesteding 30-10-1901VillaOss Villa te Osch voor rekening van den WelEd. Heer HartogPGNC 27/10/1901  
Aanbesteding 22-11-1901Heerenhuis en een onder- met bovenhuisHoek Slichtenhorststraa- van Spaenstraat  PGNC 17/11/1901
Aanbesteding 17-9-19022 Onder- en BovenhuizenHeijdenrijckstraatJ. Pouwels, F 12320 (waarsch obv laagste inschrijving)Namens de heeren Daniëls en LangenbergPGNC 14/9/1902 De Gelderlander 18/9/1902
Aanbesteding 19-2-1904VillatjeHeesW. van der Wagt f 8869 (waarsch, obv laagste inschrijving)   PGNC 14/2/1904 De Gelderlander 20/2/1904
Aanbesteding 26-8-1905SociëteitAan het Valkhof Verbouwing Sociëteit “Burgerlust”De Gelderlander 18/8/1905
Aanbesteding 14-10-1909FabriekMunterstraat No. 28M.C. Konings, f15.550 (obv laagste inschrijving)Verbouwing perceel tot sigarenfabriekDe Gelderlander 7/10/1909 De Gelderlander 16/10/1909
17-4-1912Woningen en winkelGraafscheweg hoek Arend Noorduijnstraat Het bouwen van een onder- en bovenhuis en een magazijn met woonhuis, namens E.E.J. HamerDe Gelderlander 11/4/1912  
Aanbesteding 28-7-1914VillaHoek Dennenstraat en Molenweg Villa en het maken van pl. M. 1060m2 plantenkassen met verwarmingskelder en schoorsteen, namens WelEd. Geboren heer A.J.J. PascalPGNC 20/7/1914
Aanbesteding ong. 3-6-1916FabriekDe RuijterstraatM.C. Konings, f 81.227Het bouwen van een fabriek voor rekening van de Internationale Kapok-Maatschappij voorheen van Aarssen en van GelderPGNC 3/6/1916  
28-4-1917Winkelhuis en woningenHoutstraat nos 61 en 63 Winkelhuis met woning en vrij bovenhuis, namens Eugene van BaalPGNC 22/4/1917  
Ong. aanbesteding 10-9-1921 Molenstraat no 16Firma Maurits, perc. 1 f18166, perc. 2 f 20339 (waarsch, obv laagste inschr) PGNC 10/9/1921
23-2-1924Woningen en winkelhuizen“Daalscheweg en 2 nieuw geprojecteerde wegen)J. Hoogenkamp, f 92.444 (waarsch., obv laagste inschrijving)    12 eengezins- 6 Beneden- en 6 Bovenwoningen- en 3 Winkelhuizen, namens Bestuur Stichting VolksbelangPGNC 12/2/1924 De Gelderlander 25/2/1924    
4-4-1925; gunning aangehouden
 




 
SchoolVan der Brugghenstraat 5Gunning aangehouden, onbekend of deze later gegund isUitbreidng school namens bestuur Nijmeegsche SchoolvereenigingPGNC 28/3/1925 De Gelderlander 6/4/1925
11-2-1928; PGNC 23/4/1928 noemt ‘zaterdag’ als aanbesteding!SchoolSt. StephanusstraatP.J. Willems f33.440 (waarsch., obv laagste inschrijving)6-klassige school, namens Diaconie der Ned. Herv. Gemeente,  PGNC 1/2/1928 PGNC 23/4/1928  
5-11-1929WoningenVan NispenstraatW.F. de Haas, f29.497 (waarsch, obv laagste inschrijving)2 Onder- en bovenhuizenPGNC 26/10/1929 PGNC 6/11/1929

MEEST RECENTE VERHALEN

Abonneren

Meld je aan voor een wekelijkse nieuwsbrief met de nieuwste blogberichten en exclusieve content. Verschijnt iedere dinsdag in je mailbox!