Architectenbureau Meerman en van der Pijll

Het benzinepompstation van Texaco (N.V. Garage en Automobielmaatschappij Auto Palace, eigenaren A.J.Janssen en H.J.de Groot)), ontworpen in 1936 door architecten Bernardus Jacobus Meerman (1901- 1982) en Johan van der Pijll (1904 -1974) op de hoek Graafseweg - Muldersweg 16 (adres voorheen Graafseweg 481) 1936 GN4482

OVER

Architectenbureau Meerman en van der Pijll

Architectenbureau Meerman en van der Pijll is waarschijnlijk het bekendst vanwege hun ontwerp voor Auto Palace. Daarnaast ontwierpen zij onder andere de Radiocentrale en het Parochiehuis voor de Antonius van Padua parochie

Net als bij de overige architecten, beoogt deze pagina (nog) geen volledig overzicht te geven. Zo kan het voorkomen dat onbekendere werken al wel staan opgenomen, maar een bekend werk nog niet. Deze pagina zal van tijd tot tijd worden aangevuld.

2 Woningen Celebesstraat voor J.W. Princen

Celebesstraat 1 en 3

Celebesstraat 1 en 3, September 2022 (Google Streetview)
Celebesstraat 1 en 3, September 2022 (Google Streetview)
Ontwerp Dubbel Heerenhuis aan de Celebesstraat te Nijmegen voor den Weled. Heer J.W. Princen te Nijmegen, Architecten Meerman van der Pijl, bouwaanvraag 2 januari 1934 (D12.400362) Gemeente Hatert, Sectie G no 199-200 Architecten Meerman en van der Pijll
Ontwerp Dubbel Heerenhuis aan de Celebesstraat te Nijmegen voor den Weled. Heer J.W. Princen te Nijmegen, Architecten Meerman van der Pijl, bouwaanvraag 2 januari 1934 (D12.400362) Gemeente Hatert, Sectie G no 199-200

In september 1934 staan de woningen te koop: “2 moderne Heerenhuizen met groote Garage en zij-doorgang, verder van alle comfort voorzien, desgewenscht Centr. Verwarming. (De Gelderlander 15/9/1934)

12 woningen Madoerastraat

Parochiehuis architecten Meerman van der Pijll

De architecten Meerman en van der Pijll ontwierpen het Parochiehuis “Pius Convict” in 1935. Het behoorde bij de Kerk van de H. Antonius van Padua. Het gebouw bestaat uit een hoofdgebouw en een grote toneel-, film-, vergader- of conversatiezaal.

Lees Meer

Radiocentrale architecten Meerman van der Pijll

Architecten Meerman en van der Pijll ontwierpen de verbouwing en uitbreiding van een werkplaats van Gentstraat no 56 voor de voor Radio Centrale Nijmegen (N.R.C.). En tevens om de bestaande woningen Sweersstraat No 27 & 31 in ter richten voor 3 woningen met de hoofdingang der benedenwoning aan de van Gentstraat

Lees Meer

Winkel, pakhuis en bovenwoning

Kroonstraat 33-35

Winkel, pakhuis en bovenwoning naar een ontwerp van de Nijmeegse architecten Meerman en van de Pijll op de hoek Kroonstraat Regulierstraat. In 1942 is er een filiaal gevestigd van een onbekend bedrijf en staat de bovenwoning leeg, Kroonstraat 33-35, 12/8/1939-1941 (F29273 RAN)
Winkel, pakhuis en bovenwoning naar een ontwerp van de Nijmeegse architecten Meerman en van de Pijll op de hoek Kroonstraat Regulierstraat. In 1942 is er een filiaal gevestigd van een onbekend bedrijf en staat de bovenwoning leeg, Kroonstraat 33-35, 12/8/1939-1941 (F29273 RAN)

Jeugdhuis

Akkerlaan

Jeugdhuis aan de Akkerlaan te Nijmegen. Architecten B.J. Meerman en J. v.d. Pijll.

Het jeugdhuis is gelegen in een der buitenwijken (Hatert) van de gemeente Nijmegen. Het bestaat uit een representatief gedeelte en een gedeelte voor dagelijksch gebruik (waar de jeugd zich des avonds verzamelt), boven elkander geprojecteerd. Om de landelijke omgeving niet te schaden, althans niet meer te schaden dan reeds door de omliggende bebouwing is geschied, was het niet verantwoord het gebouw gezien de gevraagde ruimten, hooger op te trekken dan thans ontworpen. Ook een intensiever bebouwing van het beschikbare terrein was doorom evenmin gewenscht.

Het was in dit verband een vondst om het terrein, voor zoover noodig, af te graven voor de z.g. benedenverdieping waarin de werkvertrekken voor de jeugd zijn ondergebracht. Door het terreinprofiel  krijgt men niet den indruk van een benedeverdieping daar alles vanaf de voortuin normaal toegenkelijk is. De reeds genoemde vertrekken in de benedenverdieping, welke de jeugd door middel van handarbeid naar eigen inzicht kan aankleeden, hebben voor elke afdeeling een afzonderlijke toegangshal, garderobe, toiletten e.d. Voorts zijn in de benedenverdieping ondergebracht het ketelhuis, de kolenberging en een aantal kleedkamers bereikbaar van uit de hoofdverdieping.

De hoofdverdieping ligt ca. 1.71 m boven den weg. Op deze hoofdverdieping is een toneel- en filmzaal met loge en filmcabine geprojecteerd, alsmede hal, garderobe, toiletten enz.

Aansluitend aan de hal, op lager niveau, de toegang naar bibliotheek en koffiekamer. Hierbij is gebruik gemaakt van het hoogteverschil van terrein en hoofdverdieping, hetgeen in de architectuur tot uiting komt.

De gevels zijn opgetrokken van grijs-roode Waalsteen op paars-bruin plint. Dakbedekking onverglaasde ver. Holl. pannen, grijs gesmoord.

Alle ruimen en deuren in staal uitgevoerd. Opschrift aan den gevel, buitenlantaarn en stoepbalustrade van gesmeed ijzer.

De wanden inwendig tot deurhoogte bekleed met Emalux in pastelkleuren, daarboven schuurwerk en gekeimd. De vloeren van hal en toegang koffiekamer bekleed met roode dubbel hardgebakken tegels en de overige vloeren bekleed met grijsgevlamde asbest rubberdekvloer op estrich ondervloer.

De plafonds vallende in de hoofdverdieping van Celotexplaten in vakverdeeling. In groote zaal en koffiekamer bleef de kapvorm zichtbaar. Voor de spanten worden houten volwandspanten gebezigd.

Bijzondere aandacht is besteed aan de lichttechnische installatie, vooral voor het tooneel is deze zeer uitgebreid.

Door hoog struikgewas op belendend terrein was het niet goed mogelijk een foto van het geheel te nemen. Daarom moet worden volstaan met een reproductie van de kleurperspectief.

Bouwkundig weekblad nr 37, 13-9-1941

MEEST RECENTE VERHALEN

Abonneren

Meld je aan voor een wekelijkse nieuwsbrief met de nieuwste blogberichten en exclusieve content. Verschijnt iedere dinsdag in je mailbox!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.