J.C. Hermans, architect

OVER

J.C. Hermans

J.C. Hermans lijkt vooral bekend te zijn vanwege zijn ontwerpen voor de Woningvereniging Nijmegen. Niet ten onterechte, daar alleen al vanwege de aantallen zijn ontwerpen een beeldbepalend karakter voor een aantal wijken in Nijmegen hebben. Daarnaast komen wij hem regelmatig tegen bij het bouwen van katholieke gebouwen als scholen.

St.-Jozefschool

Schoolstraat?, 1906

Inwijding der nieuwe St. Jozefschool.

De school der eerw. Broeders aan de Schoolstraat was al sinds lang te klein om aan de behoefte van die bevolkte stadswijk te voldoen. Daarom is, volgens de ontwerpen van den bouwkundigen, de heer J. Hermans, door den aannemer, den heer H. Segers naast het bestaande een nieuw schoolgebouw gesticht, bevattende zeven klaslokalen, een refter voor de eerw. Broeders, die daar des middags moeten overblijven, een een spreekkamer.

Heden morgen werden die nieuwe scholen plechtig door den hoogeerw. heer Deken Mgr. F.A.L. Bronsgeest ingewijd, in tegenwoordigheid van de schoolcommissie, bestaande uit de zeereerw. heeren pastoors der stad en de heeren Ph. Broekman, G. Ensink, J. Goette, A. Hekking, H. Hoefnagels, Jos. Kneppers, W. Payens en J. Reyalt, verder de leden van het R.K. Parochiaal Armbestuur, waaronder de verdienstelijke oud-voorzitter de heer F.TH.H.M. Dobbelmann, leden der Vincentius-vereeniging, de gezamenlijke Broeders, met den generalen overste Br. Ildefonse (?) uit Maastricht in hun midden, en nog eenige eerw. heeren Geestelijken, alsmede de heer jhr. Mr. F.X.G.M. van Nispen tot Sevenaer.

Het dagelijksch Bestuur der gemeente was vertegenwoordigd door de Wethouders, de heeren P.J.F. Daniëls en Fr. Thijssen; de Plaatselijke Schoolcommssie door haar voorzitter, den heer Daniels, alsmede den heer W. Luske.

De districtsschoolopziner, de heer dr. P. Fockens had een vriendelijk schrijven gezonden, waarin hij berichtte de wijding niet te kunnen bijwonen en verklaarde zich te verheugen ‘over den toenemenden bloei (der St.-Jozefscholen) omder er vruchtdragend onderwijs wordt verstrekt door ijverige, kundige mannen.’

Bij de plechtige inzegening der schoollokalen en de wijding van het Kruisbeeld, dat daar onmiddellijk werd opgehangen, voerde het koor der eerw. Broeders zeer verdienstelijk de liturgische zangen uit.

Na afloop der ceremoniën vereenigden de aanwezigen zich in den refter, waar de zeereerw. heer Plymaekers, pastoor der St.-Franciscuskerk in den hem eigen gul-hartelijken toon een toespraak hield.

Hij dankte de heeren leden van schoolcommissie, armbestuur, Vincentiusvereeniging en alle aanwezigen voor hun belangstellende tegenwoordigheid bij de inwijding dezer school, die hij een modelschool meende te mogen noemen. Hulde bracht hij daarom aan de bouwcommissie, de heeren G. Ensink en H. Hoefnagels, die over den bouw had gewaakt, verder aan den bouwkundige, den aannemer, den opzichter en allen die tot den bouw hadden meegewerkt.

De school is niet allen uiterlijk een nieuwe aanwinst en een sieraad voor onze stad, maar ze getuigt ook weer van haar vooruitgang en bloei; want de gestadige noodzakelijkheid van nieuwe scholen te bouwen wijst er op dat er overvloed is van jonge krachten, die beloven later waardige burgers van de oude Karelstad te worden.

Maar zal dit het geval zijn, dan moeten zij ook een degelijke, godstdienstige opvoeding genieten. Daaran nu wijdt de schoolcommissie haar gestadige opmerkzaamheid en zij wordt daarin aangemoedigd ook door de burgelijke overheid der stad, hier door twee leden van het Dagelijksch Bestuur vertegenwoordigd.

Spreker dankte beide heeren wethouders voor hun aanwezigheid, die hij niet alleen beschouwde als een eer, maar ook als een verblijdend bewijs van de welwillende samenwerking van het stadsbestuur ook in de bemoeiingen tot bevordering van het katholiek onderwijs. Die waardeering zou tevens ook bijzonder aangenaam zijn aan de eerw. Broeders, die bij hun bemoeielijken arbeid wel nu en dan eenige aanmoediging mogen hebben. Daarom dankte spreker ook den generaal-overste, die opzettelijk van Maastricht was overgekomen om deze plechtige inwijding bij te wonen.

Zijn aanwezigheid zou een opwekking te meer zijn voor de eerw. Broeders om niet in ijver te verflauwen bij hun zware taak. De arbeid van hun overste Br. Honorius werd er bij de gestadige uitbreiding der scholen waarlijk niet lichter op. Maar de beide Oversten konden zich verzekerd houden, dat de arbeid der eerw. Broeders steeds de waardeerng en den steun zou ondervinden an de schoolcommissie, van Gemeentebestuur en van alle weldenkenden.

Spreker sloot met den wensch, dat de zegenbeden door hoogeerw. heer Denken over de scholen uitgesproken, haar uitwerking niet zouden missen, en dat het onderwijs, in deze scholen gegeven, alweer zou strekken tot heil van Kerk en Maatschappij.

Vervolgens werd door de aanwezigen een rondgang gemaakt door de verschillende lokalen, die, ruim en luchtig, van doelmatige tochtramen voorzien, met hun heldergewitte wanden en hun nieuwe degelijke schoolmeubelen inderdaad een uitstekenden indruk maken. Hoogst doelmatig is beneden de lange gang met Italiaanschen vloer en witbetegelde lambrizeering, die langs al de schoollokalen doorloopt en ze tevens afscheidt van de straat, terwijl ze alle uitzien op de ruime speelplaats.

In de bestaande school, die zes klaslokalen bevat, loopt die gang niet aan de straat-, maar aan de speelplaatszijde; men is nu echter bezig ze te verleggen, zoodat ze in het verlengde zal komen van de nieuwe gang.

Wij geloven dat het woord ‘modelschool’, door den zeereerw. heer Pluymaekers gebruikt, niet overdreven is: bouwkundige en aannemer hebben alle eer van het onberispelijk afgeleverde werk.’ (De Gelderlander 26/8/1906)

Bijdrage Kerk in de Meerwijk

Meerwijk, 1908

“Kerk in de Meerwijk.

Er bestaat alle hoop, dat de aanstaande kerk in de Meerwijk nog voor den winter in gebruik zal kunnen genomen worden. De heer Hermans, bouwkundige alhier, heeft de teekeningen reeds volgens de instructies van den heer Jos. Cuypers uitgewerkt. Deze teekeningen zullen in den loop der volgende week tentoongesteld worden.

Deze week is de architect Jos. Cuypers met opzichters op het terrein geweest om de noodige afbakeningen te maken zoowel voor de kerk als voor het klooster der Dochters van het H. Hart, dat aan den voet van den Sionsberg (Bakkersberg) zal verrijzen en een belangrijk gebouw belooft te worden (60 meter gevelbreedte) daar het de hoofdzetel der congretatie zal wezen voor Nederland.

Morgen, Zondag, drie uiur, zal er een vergadering gehouden worden op den Koepel in de Meerwijk, waar namens het nieuwgekozen bestuur al degenen worden uitgenodigd, die belangeloos wenschen mede te werken tot den bouw der kerk, waarmee men hoopt nog deze week te beginnen.” (De Gelderlander 11/10/1908)

Tusschenschool

 , 1909

Nieuwe Tusschenschool der Eerw. Broeders

De steeds toenemende bloei van ons Katholiek onderwijs en in het bijzonder het voortdurend toenemend aantal leerlingen die de uitmuntende onderwijs-inrichtingen der Eerw. Broeders bezoeken, heeft het Schoolbestuur doen besluiten over te gaan tot den bouw van een nieuwe Tusschenschool, die hedenmorgen omstreeks 11 uur plechtig werd ingewijd. Nadat de genoodigden, onder wie wij o.a. opmerkten de Zeereerw. heer S. Bennebroek, pastoor der St.-Franciscusparochie, en de leden van het Schoolbestuur de heeren Ensink, Broekman, Kneppers, Hekking, Hoefnagels en Goette, zich naar de kapel der Eerw. Broeders hadden begeven, waar de plechtigheden werden aangevangen met het zingen van het ‘Veni Creator’, ging men processiesgewijze naar de nieuwe school, die door den Zeereerw. heer G.M. Bonnike, pastoor der St. Ignatiusparochie, bij onstentenis van den Hoogeerw. heer Deken, plechtig werd ingezegend, terwijl de Eerw. Broeders de toepasselijke gezangen verrichtten.

Nadat de wijding verricht was, werd een rondwandeling gedaan door het nieuwe gebouw. Aannemer hiervan is de heer Seegers, Begijnenstraat alhier, die tot zijn spijt verhinderd was de plechtigheden bij te wonen en wien een bijzonder woord van lof toekomt voor de waarlijk degelijke en fraaie aflevering. Ook de heer Burgers, die voor het schilderwerk zorgde, verdient een woord van hulde voor de mooie en zorgvuldige afwerking. Opzichter en architect van het bouwwerk was de heer Hermans, die zich met bijzonderen ijver van zijn taak gekweten heeft.

Het gebouw bestaat uit een 7-klassige school met een vervolgklasse voor leerlingen, die het onderwijs nog verder wenschten voort te zetten. Zooals boven reeds is opgemerkt, verdient de uitvoering in alle opzichten lof. De lokalen zijn bijzonder frisch en hygiënsch ingericht en voorzien van de meest moderne leermiddelen, zoodat het geheel ten volle beantwoordt aan de strengste eischen. De hooge ligging der lokalen komt op bijzondere wijze het onderwijs ten goede en wel eensdeels doordat de zoo hinderlijke straatgeluiden zoo goed als niet in de klassen doordringen, anderdeels door de frissche, stofvrije lucht.

Van deze mooie ligging krijgt men eenigzins een denkbeeld als men weet, dat men van uit die lokalen een prachtig vergezicht heeft over een groot deel der stad.

Vermelding verdient ook nog de geheel volgens voorschrift der rioolverordening ingerichte waterspoeling in de privaten, die, gepaard aan een degelijke ventilatie, een zoo hygiënisch mogelijk ingericht geheel waarborgt. Voor de veiligheid is gezorgd door het aanbrengen van brandkranen, terwijl de ruime kelders onder het gebouw zijn ingericht met het oog op centrale verwarming.

Het geheel is dan ook een inrichting, waarop Nijmegen trotsch kan gaan en die, onder de eminente leiding der eerw. Broeders, ongetwijfeld nog meer zal bijdragen tot den bloei van ons bijzonder onderwijs.” (De Gelderlander 16/4/1909)

25 woningen

Berganiusstraat, 1910

R.K. Coöperatieve Werklieden-Bouwvereeniging.

Een eenvoudige maar echt Roomsche plechtigheid gisternamiddag alhier plaats.

De 25 nieuwe woningen n.l. door de R.K. Coöperatieve Werklieden-Bouwvereeniging aan de Berganiusstraat alhier gebouwd, werden door den Z. Ew. pater N. van Hassel O.P., geestelijk adviseur der vereeniging, in tegenwoordigheid van heeren commissarissen, den architect en de leden, ingezegend.

Vooraf werd door den voorzitter, den heer W. de Vries, een woord van hulde en dank gebracht aan den adviseur, aan wiens voorlichting en aanmoediging het vooral te danken is dat deze reeks van doelmatige, geheel naar den eisch des tijds ingerichte werkmanswoningen in een betrekkelijk kort tijdsverloop tot stand kwam.

Daarna had de plechtige inzegening van iedere woning afzonderlijk plaats. Na afloop hiervan richtte de Z.eerw. pater van Hassel het woord tot de leden om hen vooral te wijzen op de groote betekenis, in geestelijken en stoffelijken zin, der heilige handeling, zooeven door hem verricht, en hen geluk te wenschen met het onschatbare voorrecht in ’t bezit te zijn van een gezonde, prettige huisvesting, die zoozeer het godsdienstig familieleven ten goede komt.

Spr. eindigde met den wensch, dat de bewoners, in onderlinge liefde en hulpvaardigheid een reeks van jaren van deze woningen mogen genieten.

Namens heeren commissarissen bracht de heer Jacques Kneppers een woord van lof aan den architect, den heer J.C. Hermans, en de aannemers, de heeren W.R. (?) Coenders en J. Hopman, voor de zaakkundige wijze, waarop zij hun taak hebben verricht.

Verdienen de leden een woord van lof voor hun eendrachtige samenwerking en doorzettingsvermogen, niet minder de bouwmeesters voor de, aan winstbejag vreemd zijnde uitvoering van hun werk, waarvan spr. hoopt dat allen nog lang de zegenrijkste vruchten moegen inoogsten. De straat, aan beide zijden waarvan de reeds betrokken woningen zijn gebouwd, was rijk met nationale en pauselijke vlaggen versierd.

De woningen, waarvan de eerste steen werd gelegd den 18en September van ’t vorig jaar, zijn allen aan den voorkant voorzien van een tuintje en aan de achterzijde van een flink stuk moesgrond, en voldoen aan de hoogste eischen die men aan gezonde en gemakkelijke werkmanswoningen stellen kan.

Zij zijn berekende naar eene huurwaarde van f2.50 per week, vrij van alle lasten, en worden binnen een niet al te lang tijdsverloop het eigendom der leden.

Zoo ooit, dan is door het tot stand komen van deze uitsluitend katholieke straat een degelijk stuk katholieke sociale actie uitgevoerd.” (De Gelderlander 10/5/1910)

Een foto van deze straat en meer gegevens over haar bewoners is te vinden op Noviomagus.nl https://www.noviomagus.nl/h1.php?p=OudNijmegen/058/cwdata/0574-Scannen0001.html

Eerste woningen Woningvereeniging Nijmegen

Aangezien Hermans zo’n belangrijke rol heeft gespeeld voor de Woningvereeniging Nijmegen en omdat deze Woningvereeniging een grote rol heeft gespeeld voor het beeldbepalend karakter van Nijmegen -ze hebben immers hele wijken gebouwd- gaat dit artikel ook in op de eerste jaren van de Woningvereeniging.

Bij het 40-jarig bestaand van de Woningvereeniging: “In de annalen van de Woningvereeniging Nijmegen vindt men geboekstaafd, dat het eerste initiatief om tot positief Volkshuisvestingswerk te geraken, uiting van 22 Nijmeegse burgers, die nu vijftig jaar geleden in de toenmalige foyer van de Stadsschouwburg in vergadering bijeenkwamen en tot oprichting van de Woningvereniging ‘Njimegen’ besloten. Dat hiervoor veel voorbereidend werk moest worden verzet, behoeft nauwelijks te worden betoogd. Er moest een bij statuten voorgeschreven stamkapitaal te worden bijeengebracht, waartoe tenslotte vijftig Nijmeegse ingezetenen bereid werden gevonden. Het gemeentebestuur van Nijmegen was zeer sympathiek gestemd tegenover deze plannen, hetgeen moge blijken uit de aanwezigheid op de vergadering van de burgemeester Van Schaeck Mathon, wethouder Quack en verschillende gemeenteraadsleden, n.l. de heren Alberts, Dobbelmann, de Haan, Pierson, de Rooy en W. v. Waarden. Wijlen pater van Hooff s.j. leidde deze oprichtingsbijeenkomst.

Arbeiderswoningen

Dijkstraat/Dijkplein, 1912

Woningvereeniging Nijmegen.

Er gaat daar aan den Weurtschen weg een klein ‘stadje’ verrijzen, waar de honderdste lezer geen erg in heeft.

Binnenkort zal men daar een Dijkplein kunnen bezoeken, waar nu al een breede, frissche Dijkstraat naar de Waaldijk loopt, achter de stijfselfabriek.

De Nijmeegsche woningvereeniging geeft daar de resultaten van haar arbeid van jaren in practische, sierlijke arbeiderswoningen te bewonderen.

Reeds lang zijn er tal van arbeiderswoningen grenzende aan den Weurtschen weg in gebruik genomen en voldoen er ten zeerste. Nu zijn er weer een vier-en-twintig-tal huurwoningen in gereedheid gekomen aan het Dijkplein en de Dijkstraat.

Het zijn eenvoudige, maar hoogst doelmatige woningen, hygienisch ingericht en wel geschikt om haar bewoners een gezellig thuis te verzekeren.

De huurprijzen varieeren van f2.40 tot f1.15, naar gelang men een hoekhuis, een beneden- of bovenhuis betrekt.

En of die arbeiderswoningen aftrek hebben? Het cijfer spreke. Pas zijn nu deze twee dozijn huizen klaar, en er deden zich al een 200-tal liefhebbers op, waaruit de commissie dus maar een keuze had te doen.

Een huurwoning van f2 biedt alle gerieflijkheid, die men van een arbeidershuis kan eischen: men vindt er een ruim portaal, een voor- of huiskamer, een flinke keuken, een bergplaats, een practischen gootsteen, een bedstede, een muurkast en een aardig stuk grond om groenten te telen. Boven zijn nog twee slaapkamers en een zolderkamer te gebruiken.

Midden aan het Dijkplein staan twee huizen van twee hoog, welke verdiepingen afzonderlijk verhuurd zijn.

De bovenwoning bevat een huiskamer, keuken, bedstede, een balcon achter het huis en op zolder een groote ruimte, die makkelijk in drie kamertjes kan gesplitst worden- de huurder betaalt hier slechts f1,45.

Beneden, waar de bewoner slechts f1,60 betaalt, heeft hij alles wat de bovenbuur op de eerste verdieping bewoont, plus nog een slaapkamer-bedstee- die heel luchtig en ruim is- ruime bergplaats, plus natuurlijk een tuintje.

Aan de Dijkstraat staan nog eenige huisjes van f1.50, die ook al uitmunten door gerieflijke inrichting.

Tegenover de thans bestaande huizen van het Dijkplein zal na eenigen tijd- het ligt er maar aan of de Nijm. Woningver. Goed bij kas is- nog een rij woningen geplaatst worden, die aan de stijfselfabriek grenzen, die dan gemaskeerd zal zijn.

Het Dijkplein dat dan tusschen beide woningrijen in ligt, zal dan een ruime, groene speelvlakte vormen voor de jeugd der buurt.

Een ideale toestand voor de arbeidende bevolking, die hier ruime gezonde woningen en veel lucht, veel licht heeft. Dat de woningen voorzien zijn van waterleiding en riolering, spreekt van zelf. De woningen zijn keurig afgemaakt, en het werk prijst hier de aannemers, de heeren Thunnissen en Sambeek; architect is de heer Hermans.

De Woningvereeniging verricht hier mooi, sympathiek werk, en alle hulde aan de heeren A. Alberts en mr. J van der Grinten, resp. voorzitter en secretaris der Woningver. Nijmegen.”  (De Gelderlander 25/10/1912)

Een foto van de Dijkstraat anno 1975 is te vinden op: https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=0-1&index=3&imgid=13821406&id=128133 De woningen zijn inmiddels geloopt.

St. Jozefschool

Koolemans Beijnenstraat (of omgeving), 1911

De aanbesteding: “Door het bestuur der R.-K. Parochiale St. Josephscholen te Nijmegen zal de aanbesteding der te bouwen Zeven-klassigen School aan de Koolemans-Beijnenstraat” vond plaats op 11-9-1911. Waarchijnlijk verkreeg M.C. Konings de aanbesteding, aangezien hij de laagste inschrijving had (f27.000) (De Gelderlander 10/9/1911 en De Gelderlander 17/9/1911)

Nieuwe St. Jozefschool.

Weer mag het katholiek onderwijs te Nijmegen op een nieuw en fraai, een waar model-schoolgebouw wijzen. De armenschool der Eerw. Broeders aan het Kelfkensbosch voldoet sinds lang niet meer aan de behoeften; ze was bij den gestadigen toevloed der leerlingen veel te klein geworden. Daarom besloot het schoolbestuur tot den aanbouw van een nieuw schoolgebouw van zeven klassen, dat thans naar de plannen van den architect, den heer J.C. Hermans, aan de Koolemans-Beynenstraat verrezen is.

Hedenmorgen had door den HoogEerw. Heer Deken de plechtige inwijding plaats, die door de verschillende pastores der stad, leden van Schoolbestuur, Kerkbesturen, Armbestuur en St.-Vincentius-vereeniging, den heer F.J.F. Daniëls, wethouder, als vertegenwoordiger van B. en W., verschillende eerw. Broeders met hun Eerw. Overste en den Algemeenen Overste uit Maastricht werd bijgewoond.

Nadat de HoogEerw. Heer Deken, ook al de aanwezigen gevolgd, al zegenend de verschillende lokaalen doorloopen en ook een rondgang om het gebouw had gemaakt, vereenigden zich allen in het schoollokaal, waar de inwijdingsgebeden waren uitgesproken en nam de HoogEerw. heer Deken het woord. Hij achtte het overbodig te zeggen hoe hij als pastoor der stad, als priester groot belang stelde in het katholiek onderwijs, dat de kinderen moet opleiden tot deugelijke burgers en ware Christenen en zoodoende van het grootste gewicht is voor het heden en de toekomst der stad.

Hij achtte het een eer en een genoegen, deze nieuwe school te mogen inwijden, welke ondanks de moeilijkheden, die men gelukkig had mogen overwinnen, hier weer was tot stand gekomen. Maar omdat alle menschenwerk ijdel en onvruchtbaar is, wanneer de Algoede niet de onmisbaren wasdom geeft, had hij straks in den geest der Kerk den zegen des Hemels afgeroepen op dit gebouw en allen, die het zouden bewonen, leermeesters en leerlingen, en gebeden dat die zegen steeds over dit huis zou blijven rusten.

Thans wilde hij vooreerst een woord van dank spreken aan den almachtigen God, die den arbeid en het streven van het schoolbestuur zoo mild had gezegend, en verder aan het schoolbestuur en aan de bouwcommissie.

Hoewel dit vreemd kon klinken, wijl hij zelf voorzitter van beide was, meende hij toch dien dank te mogen uiten, wijl hij, eerst sedert kort pastoor te Nijmegen, al de plannen voor het groote werk gereed had gevonden.

Hij dankte verder het college van B. en W. voor den bereidwilligen steun en de medewerking, die men van hen bij deze groote onderneming had mogen ondervinden; vervolgens Armbestuur en Vincentiusvereeniging alsmede al de milde gevers voor verstrekte hulp. Hij bracht hulde aan den architect, die hier een modelschool had in ’t leven geroepen.

Inzonderheid richtte hij nog een woord tot de Eerw. Broeder, met het onderwijs van de school belast. Gedurende zijn priesterlijke loopbaan had hij wel Eerw. Broeders van Tilburg ontmoet. Doch met die van Maastricht had hij eerst in Nijmegen kennis gemaakt. En van het eerste oogenblik af heeft hij de Congregatie leeren hoogachten. Lof wilde hij hun niet geven voor hun toewijding, omdat de ware nederigheid den lof schuwt en vreest(?).

Hij wilde hen allen danken voor den ijver, waarmee zij zich kwijten van hun schoone, maar moeilijke taak, vooral moeitevol waar het de opvoeding geldt van de kinderen der armen. Hij beval hun vooral die arme kinderen aan, wijl die vaak thuis alle goede opvoeding moeten ontberen, omdat er geen moeder is, die hun leert de handen vouwen tot gebed, geen vader die hen mee ter kerke neemt.

Die kinderen, welke soms ’s morgens met vloeken worden gewekt en ’s avonds met verwnschingen naar hun ellendige legerstede worden gedreven, hebben vóór alles behoefte aan goede godsdienstige opvoeding. Want wat zou er zonder dat van hen moeten terecht komen. ’t Is waar dat ook de degelijkste godsdienstige opvoeding geen waarborg geeft tégen afdwalingen op lateren leeftijd; maar de ondervinding leert toch, dat wanneer in de kinderjaren slechts een degelijke christelijke grondslag gelegd is, ook de gedwaalde door de herinnering aan die kinderjaren weer tot het goede pad wordt teruggevoerd.

Daarom is de christelijke opvoeding van zoo groot belang en werken de Eerw. Broeders, die voor die opvoeding zorgen, werkelijk in het geestelijk en stoffelijk belang der kinderen en daardoor tevens aan het heil der stad.

Men heeft terecht gezegd: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, en zoo wordt door den arbeid der Eerw. Broeders de toekomst van Nijmegen gewaarborgd.

Nogmaals beval de Hoogeerw. heer Deken den Eerw. Broeders inzonderheid de arme kinderen aan; hij herinnerde hen aan hun heilige gelofte, zich geheel aan de opvoeding der jeugd te wijden en wees hen op de goddelijke beloning, hun toegezegd in het woord der H. Schrift: ‘Zij die anderen zullen hebben onderwezen in het goede, zullen blinken als sterren’.

Hij besloot zijn treffende toespraak, na een herhaalde dankbetuiging aan allen, met de zegenbede van het ritueel: De zegen van den Almachtigen God, den Vader, den Zoon en den H. Geest, dale neer over dit huis en over allen, die het bewonen, leermeesters en leerlingen, en die zegen blijve daarop rusten.

Vervolgens werd het woord genomen door den heer Daniëls, die als vertegenwoordiger van B. en W. vooreerst dankte voor de waardeerende woorden, door den HoogEerw. heer Deken tot dezen gericht. Hij deelde mede dat de andere heeren tot hun spijt verhinderd waren te komen en bracht den dank van B. en W. voor hetgeen door het schoolbestuur in het belang van het onderwijs in deze gemeente wordt gedaan. Ook in dit nieuwe schoolgebouw zullen weer kinderen worden opgeledi tot maatschappelijke en christelijke deugden. Vooral is dit van belang voor de kinderen der armen, zooals de Hoogeerw. heer Deken al heeft opgemerkt, en zooals spreker uit zijn veeljarige ondervinding als Armmeester moest beamen. Gelijk bij het 50-jarig jubilé van her R.K Armbestuur door den eerw. pater Tielen was opgemerkt, zijn de armen vaak ondankbaar en onhebbelijk; maar hoe kunnen wij hun dit kwalijk nemen, als we nagaan welke opvoeding zij hebben ontvangen. Hoe zouden wij zelf zijn zonder opvoeding? Daarom bracht spreker warme hulde aan hetgeen hier voor het katholiek onderwijs en de christelijke opvoedinge werd gedaan, hetgeen ook hij in het belang achtte van de toekomst onze stad.

Nog werd het woord gevoerd door den heer J.J. Weve, die als voorzitter der St.-Vincentiusvereeniging ook zijn dank uitsprak; want wat zou de St.-Vincentiusvereeniging zijn zonder katholiek onderwijs? Het verheugde hem dat door den bouw van deze school weer een stap verder was gedaan tot den groei en den bloei van het katholiek onderwijs, en dat daardoor bleek dat steeds in onze stad voortleefde wat haar van oude tot roem strekte, namelijk het partiuclier onderwijs bekostigd door particulieren.

En nu aldus als president der St.-Vincentiusvereeniging gesproken te hebben, wilde hij ook nog een woord zeggen als vertegenwoordiger van het vak, door hem beoefend, en als zoodanig bijzondere hulde brengen aan den bouwmeester der school, den heer Hermans. Al was het oppervlakkig beschouwd maar een eenvoudig gebouw, toch sprak daaruit de geest van den echten bouwmeester, die de goede rationeele beginselen tot hun recht doet komen en ook den eenvoud nog weet te deon samengaan met sierlijkheid. Als men de verschillende lokalen naging, bevond men dat hier was een goede, doelmatigen indeeling en dat aan alle behoeften behoorlijk was gedacht. Al heeft de architect daarbij ongetwijfeld de voorlichting van de belanghebbenden, toch komt hem de verdienste toe, bij den bouw doelmatig met alle eischen te hebben rekening gehouden. Hij hade de schoollokalen aangebracht aan de achterzijde, dus buiten het gewoel der straat, en wat den gevel betreft een gebouw geleverd dat een sieraad is voor dit nieuwe gedeelte der stad.

Hij drukte ten slotte den wensch uit dat het den heer Hermans mocht gegeven zijn nog menig zoo fraai en degelijk schoolgebouw in Nijmegen te bouwen.

Ten slotte nam de Eerw. Algemeene Overste van Maastricht het woord. Hij dankte het schoolbestuur voor de tot hem gerichte uitnoodiging om de inwijding dezer school bij te wonen. Ofschoon zijn bezigheden het nauwelijks veroorloogden, ad hij aan de uitnoodiging gevolg gegeven en wel uit bijzondere sympathie voor het Nijmeegsche schoolbestuur, waarmee zijn Congregatie steeds op de aangenaamste wijze had samengewerkt. Namens het hoofdbestuur der Congregatie en namens de eerw. broeders van Nijmegen dankt hij vervolgens den Hoogeerw. heer Deken voor de waardeerende woorden, tot de laatsten gesproken. Hij wees er op hoe zij in hun moeilijke taak worden gesteund door de voldoening, te mogen werken tot heil der jeugd, gesteund ook door onzen Lieven Heer zelf, die hen dagelijks wilde sterken en herinnerde aan Zijn woord: ‘Laat de kinderen tot Mij komen.‘ Hij beloofde, namens de Eerw. Broeders dat dezen zich steeds zouden beijveren om de Nijmeegsche jeugd niet alleen de kundigheden bij te brengen, welke in het dagelijksch leven onmisbaar zijn, maar vooral hun een degelijke godsdienstige opvoeding te geven; want dit laatste was de hoofdzaak, ook al werden aan het andere de meeste uren gewijd. Hij hoopte dat zoodoende ook deze school weer zou strekken tot heil van het opgroeiende geslacht te Nijmegen.

 Inderdaad is de nieuwe St.-Jozefschool, zooals de heer Weve- ongetwijfeld een bevoegd beoordeelaar- verklaarde, een sieraad voor de stad, en zal dit nog meer zijn, wanneer eenmaal de geheele complex gebouwen, zooals die door den bouwmeester gedacht is, zal zijn voltooid. Want feitelijk hebben we hier nog pas één vleugel; op den hoek der straat moet nog een andere dergelijke vleugel komen, alsmede een woonhuis voor de Eerw. Broeders in het midden.

Het thans voltooide gedeelte bevat beneden drie ruime schoollokalen met een spreekkamer, alle van de straat gescheiden door een lange en breede gang, sierlijk met terrazzo bevloerd en wit betegeld.

In dien gang bevinden zich aan het eene uiteinde ook de privaten, sanitair ingericht en van automatische waterspoeling voorzien. Onder de spreekkamer ligt een ruime ruime voor de centrale verwarming, en op de bovenverdieping zijn nog vier schoollokalen, waarboven een flinke zolder. Het heele gebouw is electrisch verlicht.

Daarachter ligt een groote speelplaats met een overdekte galerij en aan een uithoek weer privaten.

Het schoolgebouw werd volkoomen naar genoegen der bouwheeren opgetrokken door den aannemer, den heer M.C. Konings, terwijl als opzichter bij den bouw zeer verdienstelijk fungeerde de heer W.B. Reijnen. Het verfwerk werd geleverd door den heer Th. Tesser, de centrale verwarming door de heeren Wolter en Dros(?) te Amersfoort, de terrazzo-vloeren in alle lokalen, ook boven, door den heer Joh. van Waarden en de fraaie gevelsteen door de firma Gebr. Burgers te Weurt.” (De Gelderlander 17/4/1912)

155 woningen

Meezenstraat, Merelstraat, Lijsterstraat, Leeuwerikstraat, Nachtegaalplein, 1915

Rond 18-8-1915155 woningenterrein gelegen tusschen de Koninginnelaan, de Oude Heesschelaan en den Ouden Nonnendaalschen wegW.F.W. van der Wagt, f 256688, obv laagste inschrAanbesteding 155 woningen op een terrein gelegen tusschen de Koninginnelaan, de Oude Heesschelaan en den Ouden Nonnendaalschen weg, voor rekening van de Woningvereeniging ‘Nijmegen’PGNC 18/8/1915
Aanzicht Oostzijde bouwblokken s en b, tekening juli 1915 (D12.384874 Detail)

Bouwplan Koninginnelaan en Willemsweg

De aanbesteding tot het bouwen van 164 woningen in 4 bouwblokken en massa op een terrein gelegen tusschen de Groenestraat en den Spoorweg Nijmegen ’s-Hertogenbosch voor rekening der Woningvereeniging “Nijmegen” vond plaats op (of rond) 31-12-1916. H. Seegers verkreeg de aanbesteding op basis van de laagste inschrijving (f389.000) (De Gelderlander 31/12/1916)

Bouw van nieuwe woningen.

Ondanks de buitengewone tijdsomstandigheden, waardoor de aanvoer van materialen in hooge mate werd bemoeilijkt, ging de bouw der 165 (of 155?) woningen aan de Koninginnelaan regelmatig voort.

Den 1sten Juni konden de eerste woningen dezer groep worden verhuurd.

Aan het einde van het verslagjaar waren de woningen geheel voltooid.

Een woord van lof voor den architect, den heer J.C. Hermans, en den aannemer, den heer W.F.W. van der Wagt, is zeker niet misplaatst.

De ontruiming van de ter plaatse staande 42 woningen baarde het bestuur vele zorgen.

Een aantal bewoners dezer woningen konden gelukkig in de gestichte woningen worden ondergebracht.

Bij de verhuring bleek, dat inderdaad de behoefte aan woningen buitengewoon groot was. Talrijke verzoeken om een woning moesten worden ter zijde gelegd.

Na vele onderhandelingen werd overeenstemming bereikt met de eigenaren van tusschen de Groenestraat en den Spoorweg Nijmegen-’s Hertogenbosch gelegen gronden.

Deze gronden werden bij raadsbesluit van 16 September 1916, met toepassing van artikel 31 (of 81?) der Woningwet, door de Gemeente aangekocht.

Bij dezen koop zat de bedoeling voor een deel van het terrein ter beschikking te stellen van de Woningvereeniging ‘Nijmegen’ voor den bouw van volkswoningen.

Met kracht werd thans het ontwerpen van plannen en het maken van den financieelen opzet voor den bouw ter hand genomen.

De bouwplannen werden door den architect J.C. Hermans, in overleg met den Directeur van Gemeentewerken en den Inspecteur van het Bouw- en Woningtoezicht ontworpen.

Ook de heer J.M.A. Zoetmulder stond het bestuur met buitengewone welwillendheid terzijde.

Voor den grondaankoop- de grootte van het terrein werd geschat op 16500 c.A.- werd een bedrag van rond f52000,- uitgetrokken.

De bouwkosten der te stichten 164 woningen werden, nadat overeenkomstig het advies der gezondheidscommissie in de plannen nog eenige wijzigingen was gebracht, begroot op

f391.000,- (?) welk bedrag, in verband met de ondzekerheid der raming tot 398.000,- (?) werd verhoogd, zoodat het totale voorschot kwam op een maximum-bedrag van f450.000,-.

De begrooting van de exploitatie der woningen, waarbij overeenkomstig de toen geldende praktijk voor het grondvoorschot een aflossingstermijn van 75 jaar (annuiteit 4.672 pCt.) en voor het bouwvoorschot een aflossing van 50 jaar (annuiteit 5.95 pCt.) werd aangenomen, sloot met een nadeelig saldo van f6997,33 (?).

Het tijdstip waarop de 164 woningen klaar zullen zijn, wordt tijdig aan de Maatschappij tot Expl. Van S.S., die de vereeniging bij dezen bouw financieel steunt, bekend gemaakt, die dan het recht verkrijgt om binnen een korten termijn te verklaren hoeveel en welke woningen tot een maximum van 20 zij voor haar personeel wenscht.

De vereeniging verbindt zich dan de door de Maatschappij opgegeven woningen aan de daarvoor aangewezen S.S. beambten te verhuren tegen de huurprijzen die in de exploitatierekening van het complex voor de betrokken woningen zijn vastgesteld.

De resterende woningen verhuurt de vereeniging aan niet S.S. beambten, onder beding, dat telkens zoodra een woning open komt S.S. het recht verkrijgt om voor die woning binnen een korten termijn ook een S.S. beambte als huurder aan te wijzen, met dien verstande, dat S.S. in geen geval recht heeft om over meer dan 20 woningen te beschikken.

Hetzelfde zal gelden voor de woningen, die door S.S. personeel zijn, of worden betrokken en daarna leeg komen.

Zoolang de woningen door het S.S. personeel gehuurd zijn, is S.S. voor het huurbedrag garant tegenover de vereeniging.

Als tegenprestatie zou dan S.S. aan de vereeniging jaarlijks betalen het 20/164 gedeelte van het tekort, dat over het betrokken jaar op de exploitatierekning der 164 woningen zal ontstaan met inachtnemening van de buitengewone bijdragen tot een maximum van 20 x f25 = f500,-.’

Ook door deze regeling wordt het bedrage, hetwelk de gemeente tenslotte zal hebben bij te passen, niet onbelangrijk verminderd.

Met voldoening mag voorzeker het bestuur de totstandkoming van het bouwplan Willemsweg teugzien.” (De Gelderlander 22/5/1917)

55 Woningen

Piersonstraat

Links de onbewoonbaar verklaarde woningen van de Zwanengas. Rechts de woningen van de Woningbouwvereniging Nijmegen in dezelfde straat, nu van naam veranderd in Piersonstraat., 1914, (Collectie Brinkhoff, J.M.G.M. 1920-1986 via RAN D831)

Woningverbetering.

Werken in afleveringen hebben soms iets langdradigs; het duurt vaak zoo lang, eer ze compleet zijn; maar als het een mooi werk is, dan heeft het dit voor, dat men zich bij elke nieuwe aflevering verlustigt in het pas ontvangene en de verwachting gespannen is, hoe het geheel er wel zal uitzien, als de laatste verschijnt.

Wij denken aan- figuurlijk gesproken- het werk der Woningvereeniging ‘Nijmegen’, dat tot titel draag ‘Verbetering der Woningtoestanden. Elke volgende aflevering stemt weer tot dankbaarheid aan de ondernemers.

Hedenmiddag heeft het bestuur der Vereeniging ons in de gelegenheid gesteld een kijkje te nemen in de nieuwe woningen, die gereed nekomen zijn, vijf en vijftig in getal aan de Noordzijde van de Piersonstraat. In ons nummer van Zaterdag l.l. hebben wij al een woord of wat gewijd aan de gedaanteverwisseling, die van de oude bekende- wij hadden haast geschreven ‘beruchte’- Zwanengas heeft ondergaan, die in Piersonstraat werd omgedoopt. Nu hebben wij de woningen zelf bezien, uit- en ook inwendig.

Wat een verandering bij vroeger vergeleken, vooral wat een verbetering! Daar staan ze, 55 nieuwe woningen, piksplinternieuw, de geheele Noordzijde nemen ze in, gedeeltelijk ééngezinswoningen (23), gedeeltelijk onder- en bovenbouw (32). In een rechte lijn loopen ze door van Walstraat tot Zeigelbaan, of eigenlijk niet geheel, want in t midden der straat is een pleintje gevormd, dat, met hekwerk afgesloten, tot plantsoen zal worden ingericht.

Aan de Zuidzijde was het hervormingsproces al begonnen; hier en daar staat een nieuwer, grooter gebouw ook daar in de rij; maar toch er is nog genoeg van het oude overgebleven om een vergelijking tusschen oud en nieuw mogelijk te maken.

Met de pas afgewerkte woningen heeft de Vereeniging weer alle eer ingelegd, en natuurlijk ook de architect de heer J.G. Hermans en de aannemers Berntzen en Braam. Dat het werk op prijs wordt gesteld, dat blijkt daaruit, dat er nu al heel wat bewoond zijn; de toekomstige bewoners der nog leegstaande maken zich al gereed om hun toegewezene te betrekken.

Hoe geheel anders ziet alles er uit. Nette woningen, keurig aangekleed voor zoover ze al betrokken zijn; echte winkels nu en dan, waar bepaalde artikelen te krijgen zijn. Waar vroeger het onooglijke snoepwinkeltje stond met zijn rijke verscheidenheid van koopwaar: wat appelen, wat aangestoken peren, een flesch met zuurtjes, een dito met verdacht gekleurd suikergoed, wat uien, een flesch met haring in ’t zuur, wat bezems en handschrobbers en ’t geen verder ten verkoop wordt aangeboden, een echt beeld van een armelijke bazar, vervuld met verdachte geuren en twijfelachtige zindelijkheid, daar staat nu een echte groente- en comestibleswinkel, een scheersalon, een schoenwinkel en straks zal er nog meer zijn.

En de bewoner van den overkant in de nu reeds afgekeurde woningen, die spoedig ook onder den moker zullen vallen, naar wij hopen en vertrouwen, ziet met afgunstige oogen naar de verschroode gevels, maar toch ook met zekeren trots, alsof hij zei: ‘woon ik nu niet in een mooie straat!’ want een deel van den glans der overzij straalt op hem uit. Hoe hij zich verheugen zou als hij ook kon wonen in zoo’n nieuwe woning! Dat is de opvoedende kracht die er van uitgaat. Hij zal het misschien zoo ver niet brengen, want daar zijn woningen van f2.75 (ééngezinswoningen) en van f1.50 of f1.75 (onder- en bovenwoningen voor onvolkomen gezinnen), terwijl natuurlijk de winkelhuizen wat meer doen. Hij woonde juist in de Zwanengas, omdat zijn middelen niet verder reikten, maar ge kunt er op aan, dat hij trachten zal het zoo ver te brengen en de kinderen, die zullen niet rusten, voordat zij ook in zoo’n echt huis wonen, een huis met huiselijkheid, met nette witte gordijnen voor de vensters, met velerlei gemakken, met kelder en keuken of met zolder of bergplaats, met licht van voren en lucht en natuur van achteren; met electrisch licht en kookgas; met kamers, waar niet de duffe lucht en waschtobbe, vermengd met etenslucht en nog veel meer. Ook vragen wij aandacht voor de werking van ’t riool. De eene helf van de straat zindelijk, door de aansluiting, de andere nog wat oud-Nijmeegsch met groezelige ijsgoten in deze dagen van vroege vorst.

De Woningvereeniging heeft hier weer een goed werk gedaan en de gemeente deed wijs haar steun te verleenen. Laat ons hopen, dat beiden elkaar nog vaak de hand mogen reiken om oud-Nijmegen te verbeteren en te verfraaien en de hygiëne een overwinning te helpen bevechten op toestanden, die in een stad als de onze aandoen als een vuile plek op een prachtplaat

Allereerst vraagt de Zuidzijde van de Piersonstraat aandacht, die nu zoo foeilelijk afsteekt tegen de Noordzijde, al geven wij toe, dat dit vraagstuk niet gemakkelijk op te losse is.” (PGNC 26/11/1914)

Bij de ruiming van de straat is de naam van de straat veranderd in Piersonstraat, genoemd naar J.L. Pierson, bestuurslid van de Woningbouwverenigeing en gemeenteraadslid.

Kapsalon Bieze

Kelfkensbosch 18

Nieuw salons T.W. Bieze.

In het perceel Kelkensbosch 18 heeft de heer T.W. Bieze, coiffeur, Zaterdagavond zijn nieuwen winkel, salons en ateliers geopend. Zooals men weet was de zaak reeds sinds jaren in een ander pand verderop in de St. Jorisstraat gevestigd en als het waren daarmede vereenzelvigd. Na een tijdelijk verblijf op het Mariënburg heeft de heer Bieze het belangrijk gerestaureerde en voor zijn nieuwe bestemming voortreffelijk ingerichte gebouw betrokken en zonder eenig voorbehoud mogen wij deze verandering eene groote verbetering noemen. Zeer zeker werken de artikelen, welke door den heer Bieze worden vervaardigd en verkocht, in ruime mate mede tot het verkrijgen van een mooi effect; maar daarnaast dient toch ook het artistiek oog en de praktische zin geroemd, welke deze nieuwe zaak uit- en inwendig zulk een schoon aanzien schonken, haar op het punt van doelmatigheid aan de hoogste eischen deden beantwoorden en bedoelde artikelen door een keurig arrangement op z’n voordeeligst deden uitkomen.

De frissche voorgevel trekt reeds van verre de aandacht en breekt den ietwat somberen toon der belendende gebouwen op welkome wijze. De vitrine maakt een schitterenden indruk; tegen een lichten achtergrond, gevormd door een fraai gebeeldhouwden opstand in paarigrijzen tint met spiegel en blauw peluche, komen de dameskapsels en andere producten uit het atelier van den heer Bieze alsmede de sierlijke benoodigdheden en luxe-voorwerpen voor toiletkamer en boudoir, op het allervoordeeligst uit. In het bijzonder vestigen wij de aandacht der dames op de geëxposeerde coiffures, het resultaat van maandenlangen arbeid, waarmede de heer Bieze alle eer inlegt.

Betreden wij nu den winkel, dan valt vooreerst op de flinke ruimte, waarover men hier beschikt, zóó dat o.a. een rek voor rijwielen der bezoekers geenszins een sta-in-den-weg is. Het daglicht doet de praktisch-fraaie inrichting van den winkel uitstekend tot haar recht komen en ’s avonds nemen prachtigen kristallen kronen deze taak over. De lambrizeeringen zijn ook hier in gris-perle tint, waartegen het mahonia van toonbank en kasten warm doet. Die kasten bevatten een prachtvoorraad van de artikelen waarvan de vitrine ons zooeven reeds een keurcollectie deed zien. Achter de toonbank groote kasten met odeurs, zeepen, borstels etc. etc. En links van de hoofddeur die met de ‘aanverwante’ artikelen , de kinderen van weelde op dit gebied, als kostbaar Chineesch en Japansch porcelein, zilveren werken, schildpad en ebbenhout in alle mogelijke bewerkingen enz.

Achter den winkel is de dames-salon, een gezellig boudoir met witgelakte meubeltjes. Hier vonden wij gisteren bij ons bezoek de nieuwste electrische machines voor haarbehandeling aanwezig, terwijl de heer Bieze mededeelde, dat de werktuigen voor gelaatsmassage, manicure en verwijdering van overtollig haar wegens den oorlog door het buitenland niet tijdig waren afgeleverd.

Tusschen den winkel en de damessalon bevindt zich een kantoortje.

Aan de damessalon grenst de heerensalon. Hier is mahoniehout weer de hoofdtoon. Spiegels, scheertafels, stoelen, kasten- dit alles stempelt ook deze afdeeling tot een eerste klasse zaak. Licht en lucht treden, het behoeft nauwelijks gezegd, ook hier overvloedig binnen.

Een afzonderlijke gang leid van den winkel naar de beide salons; in die gang is voorts een trap welke naar het bovenhuis voert en de ingang tot de in het sous-terrain gelegen ateliers, waar wij gelegenheid hadden een blik te werpen op de geheimen van het in veel opzichten merkwaardige kappersvak.

De verbouwing is uitgevoerd naar het ontwerp van den heer J.C. Hermans, architect, door den heer W.M. Thijssen, aannemer (Muchterstraat). Het schilderwerk is verricht door den heer Joh. P.W. Lauran (v. Welderenstr.), de electrische installatie door de firma Alewijnse. Het behangerswerk is bezorgd door den heer S.W. Morel, het etalage-beeldhouwwerk door den heer F.Th. Lamkamp (Bloemerstraat).” (PGNC 21/7/1915)

Loods N.V. Bouwmateriaalhandel voorheen van de Venne en van der Sluis

1918 Biezenstraat De Biezen

Ontwerp voor het bouwen van eene woning met kantoor op een terrein aan de Biezenstraat voor rekening der N.V. Bouwmateriaalhandel voorheen van de Venne en van der Sluis Tekening 6-6-1921 (D12.386427 detail)

Woning met kantoor N.V. Bouwmateriaalhandel voorheen van de Venne en van der Sluis, Biezenstraat 59

Vooraf De N.V. was al eigenaar van het perceel. Hierop is rond 1918 de loods voor bouwmaterialen gebouwd, die nog steeds bestaat (de witte loods op nummer 75 (D12.385363). De architect van deze loods is J.C. Hermans. In november 1918 vond aanbesteding plaats, waarbij Van Kessel met f26.447 de laagste inschrijving had. (PGNC 25/11/1918) Woning…

Lees Meer

Nieuwe woningroep Willemsweg III (245 woningen)

Nieuwe woningroep Willemsweg III (245 woningen)

Uit de omstandigheid dat nog ruim 1000 personen waren ingeschreven, om wier aanvrage om een woning alsnog niet kon worden voldaan, bleek aldoende, dat het tekort aan arbeiderswoningen nog steeds zeer groot was. Tevens nam in het afgeloopen jaar het samenwonen van gezinnen een zoodanige afmeting aan, dat, zoodra de tijden weer normaal zullen zijn, een ingrijpen in dezen toestand om moreele en hygiënische redenen niet langer zal kunnen worden uitgesteld.

Het Bestuur was dan ook van oordeel, dat, ondanks de moeilijke tijdsomstandigheden, opnieuw tot stichting van een complex moest worden overgegeaan.

Het Bestuur richctte voor dit doel zijn oog op het terrein nabij den Willemsweg, grenzende aan de bestaande en in aanbouw zijnde woninggroepen, zoodat bij een bouw daar ter plaatse de arbeiderswijk tusschen de Groenestraat en den spoorweg Nijmegen-’s-Hertogenbosch geheel zou kunnen worden voltooid.

Den architect der Vereeniging mocht het gelukken onder vrij gunstige omstandigheden het vereischte materieel bijeen te krijgen. Een woord van erkentelijkheid aan den inspecteur van het Bouw- en Woningtoezicht, den heer H. Rauch, die den heer Hermans bij deze inkoopen met zooveel ijver terzijde stond, is zeker niet misplaatst.

Besloten werd 245 woningen van verschillende typen te bouwen.

Speciaal werd door het bestuur de aandacht geschonken aan het bestaande tekort aan woningen voor de huisvesting van groote gezinnen, welke veelal door particuliere huiseigenaren worden geweerd. In verband hiermede werden in het plan eenige woningtypen opgenomen, waarvan de huurprijs niet te hoog is en welker indeeling zich bij uitstek leent voor de huisvesting van een groot gezin.

In het plan werden voorts opgenomen twee winkels, waarvan één bestemd zou zijn voor brooddepôt en de andere voor den verkoop van melk, kaas en eieren. Aan de Groenestraat zouden welstandshalve, eenige woningen met een hoogeren huurprijs worden gebouwd. Tevens werd overwogen het Potgieterplein tot speelterrein voor kinderen te doen inrichten.

Het maximumbedrag van het grondvoorschot werd bepaald op f99500(?). En dat van ’s bouwvoorschot op f1164000,- (?).

De plannen werden werderom ontworpen door den architect J.C. Hermans.

Evenals bij de vorige woninggroeven had ook ditmaal eene conferentie plaats tusschen de Gezondheidscommissie en eenige leden van het Bestuur over de keuze der woningtypen.

De Gelderlander 28/7/1919

Badhuis

Tulpstraat, 1921

Gezien vanuit de Nieuwe Nonnendaalseweg , met in het midden het voormalig badhuis (Tulpstraat 2), 1980-1982 (Wim Michels via RAN ZN36144 – B)

Het badhuis wordt hier uitvoeriger beschreven

https://testren292677012.wordpress.com/2023/03/18/badhuis-tulpstraat/

Badhuis

Maasplein 9

Het Badhuis in 1975, foto Jan Cloosterman via RAN)

Willem Hoffman was hierbij “den aesthetischen adviseur”. Dit badhuis is hier beschreven.

(Overige) projecten obv aanbestedingen en vergunningaanvragen

WanneerWatWaarAanbesteding/bouwaanvraagOmschrijvingBron
1902 Vlaamsegas 28, C 968 Verbouwen pandBouwvergunningen gemeente Nijmegen, 17825
1905 Scheidemakersgas 37  (oud no. 23-25-27-27a) Verbouwen pand Scheidemakersgas 37,  Kadastraal C 4164Bouwvergunningen gemeente Nijmegen Inv nr 17530
1906 Korenmarkt 22 C 3164 Verbouwen Pand Korenmarkt 22 C 3164 Bouwvergunningen inv 18148
1907 Oude Haven 10 (C 1897; 1898; 1899; 4175) (Vroeger Waalplein 1) Verbouwen pand Oude Haven 10 (C 1897; 1898; 1899; 4175) (Vroeger Waalplein 1)Bouwver 17258
23-1-1908ScholenGroesbeek Het uitbreiden der school en bijkomende werken aan de bestaande lokalen. Bewaarschool en overdekte schuilplaats, en verplaatsen der Boerderij, voor de Eerw. Zusters van Liefde aldaar, namens Eer. Overste van het Liefde Gesticht te GroesbeekDe Gelderlander 12/1/1908
31-7-1908Scholen  A. Het aanbouwen van twee lokalen en bijkomende werken aan de 1e Burgerschool (Hertogstraat) B. Het bouwen eener achtklassge Tusschenschool (Kelfkensbosch) C. Het verbouwen der 2e Burgerschool (Kelfkensbosch), namens bestuur der R.-K. Parochiale St.-JosephscholenDe Gelderlander 26/7/1908  
29-12-1909 perceelen Houtstraat No. 36 en Eenigheid No. 4 Het verbouwen der perceelen Houtstraat No. 36 en Eenigheid No. 4De Gelderlander 25/12/1909
1910BoerderijVossenlaan Hatert C556 Bouwen van een boerderij Vossenlaan Hatert C556 Bouwv inv 14991
1910 Smidstraat 47, 49 C2393 Uitbreiden pand Smidstraat 47, 49 C2393Bouwv inv 17586
15-2-1911 perceel Rozenkransgas 6,8-8aKoenders en Hopmans f2769, waarsch obv laagste inschrHet verbouwen van het perceel Rozenkransgas 6,8-8a C 4634PGNC 5/2/1911 De Gelderlander 18/2/1911 Bouwv 17495
9-6-191142 woningenTerrein aan Weurtschenweg Het bouwen van 42 Woningen op een terrein aan den Weurtschen weg, namens Bestuur der Woningvereeniging Nijmegen  PGNC 28/5/1911
rond 19-5-1912Woningen en pakhuisperceel 23-25 ScheidemakersgasDe Haas, f6987, waarsch obv laagste inschrHet amoveeren van het perceel 23-25 Scheidemakersgas en het ter plaatse bouwen van 2 beneden-, 2 bovenwoningen, pakhuis en stal Verbouwen pand Scheidemakersgas 37 C4145 (oud no. 23-25-27-27a)De Gelderlander 19/5/1912 Bouwv inv 17530
rond 19-5-191222 woningenTerrein aan den WeurtschewegPeters, f27800, waarsch op basis laagste inschrHet bouwen van 22 woningen op een terrein aan den Weurtscheweg, namens het bestuur der Woningvereeniging ‘Nijmegen’ Neerbosch A 1097De Gelderlander 19/5/1912 Bouwv inv 18247
31-3-1912WinkelhuisKelfensbosch No. 17 Het verbouwen van perceel Kelfkensbosch No. 17 tot winkel- met bovenhuis, namens Het Bestuur der R.-K. Parochiale St.-JosephscholenDe Gelderlander 3/3/1912
7-5-1912, gunning aangehouden Platenmakersstraat 33Gunning aangehouden (Van Berckel en Reus, f4480, waren de laagste)Het verbouwen van perceel Platenmakersstraat 33 ….. C269PGNC 1/5/1912 De Gelderlander 12/5/1912 ….. Bouwv inv 17410  
1912 Dijkstraat 12 Neerbosch A 394; 1097 Bouw van twee woningen aan de DijkstraatBouwv inv 18239
2-11-1912   Het verbouwen van de perceelen Groote Markt No. 38-39-40 tot Hôtel Café-Restaurant en een winkelhuisPGNC 27/10/1912
30-8-1913SchoolWeurtPiepkes en Kellendonk, Weurt, f7325, waarsch, obv laagste inschrHet uitbreiden der gebouwen van de Eerw. Zusters en daarmede in verband staande werken aan de bestaande school. Namens Kerkbestuur der Parochei v.d. H. Andreas te Weurt Het doen van herstellingen aan de bijzondere Jongensschool.De Gelderlander 21/8/1913 De Gelderlander 7/9/1913    
3-10-1913winkelhuizenHertogstraat No. 49-51-53 Het verbouwen der Perceelen Hertogstraat No. 49-51-53 tot twee Winkelhuizen en twee Bovenhuizen, maken afsluitmuur om het speelterrein en verdere werken scholen 3e Walstraat, namens Bestuur R.-K. Parcochiale St.-JosephsscholenDe Gelderlander 21/9/1913
1914verandaRegentessestraat 25, B 3063 Plaatsen van een verande voor het huis, geslooptBouwv in v 20051
12-10-191455 woningenPiersonstraat 1 … (Zwanengas) Het amoveeren van alle percelen Zwanengas, Noordzijde en het ter plaatse bouwen van vijf-en-vijftig woningen, namens Bestuur de Woningvereeniging ‘Nijmegen’  PGNC 1/2/1914 … Bouwv Inv 17918
4-5-1914caféZeigelbaan 41-43; C 1213 Het afbreken van perceel Zeigelbaan 41-43 en het ter plaatse bouwen van een café met bovenhuisPGNC 26/4/1914 … Bouwv Inv 18018
1-5-1914gebouwen bij steenovenWeurtVoor het hoofdwerk: Th. J. v. Driel f5985, waarsch, obv laagste inschrHet weder opbouwen der afgebrande gebouwen bij de steenoven van den WelEd. Heer. Th. Burgers te WeurtDe Gelderlander 26/4/1914 PGNC 5/5/1914
Rond 14-7-1914Woonhuis, graanpakhuis en kantorenperceelen Lage Markt no. 29-31a en Waalwal 18-18a Het afbreken der perceelen Lage Markt no. 29-31a en Waalwal 18-18a en daar ter plaatse bouwen van een woonhuis, graanpakhuis en kantoren, namens firma P.A. Weijers  W.F. de Haas, f28.987, waarsch obv laagste inschr  PGNC 14/7/1914
Rond 18-8-1915155 woningenterrein gelegen tusschen de Koninginnelaan, de Oude Heesschelaan en den Ouden Nonnendaalschen wegW.F.W. van der Wagt, f 256688, obv laagste inschrAanbesteding 155 woningen op een terrein gelegen tusschen de Koninginnelaan, de Oude Heesschelaan en den Ouden Nonnendaalschen weg, voor rekening van de Woningvereeniging ‘Nijmegen’PGNC 18/8/1915
Rond 18-9-1915woningenJonkerstraat WeurtMartens, aannemer te Weurt, obv laagste inschrBouwen dubbel woonhuis (J. Hermans -> dezelfde?)  De Gelderlander 18/9/1915
19-10-1915woonhuisAan den Weurtschen wegVan Gisteren en Dekkers, f3274, obv laagste inschrHet bouwen van een woonhuis aan den Weurtschen wegPGNC 13/10/1915 PGNC 21/10/1915
Rond 8-10-1916  winkelhuisZeigelbaan, hoek PiersonstraatVan Gisteren en Dekkers, f3145, obv laagste inschrVerbouwen van een winkelhuis aan de Zeigelbaan, hoek Piersonstraat … (waarschijnlijk dezelfde:) Verbouwen pand Zeigelbaan 67 C5892 1916  PGNC 8/10/1916 … Bouwv Inv 18034
Rond 31-12-1916164 volkswoningenterrein gelegen tusschen de Groenestraat en den spoorweg Nijmegen-’s-Hertogenbosch 164 volkswoningen, op een terrein gelegen tusschen de Groenestraat en den spoorweg Nijmegen-’s-Hertogenbosch, namens bestuur woningvereeniging ‘Nijmegen’ … Hatert C 4359PGNC 31/12/1916 … Bouw Inv 16470
1916 Nijmegen Piersonstraat 1 Nijmegen Zeigelbaan 43 Nijmegen Zeigelbaan 45 C 5875 Verbouwen pandBouwv Inv 18020
1916 van Schaeck Mathonsingel 1 B 2811 Verbouwen pandBouw Inv 17512
1916 Ridderstraat 26 Nijmegen C 6033; 6034 Bouw van een garage bestaande uit drie garages, een bovenzaal; toiletten, urinoirs en privatenBouw Inv 17482
1916werkplaatsPutterstraat 6 Neerbosch B 2776 Bouwen van een werkplaats op het terrein van de Woningvereniging ‘Nijmegen’, Bestuur der Woningvereniging Nijmegen  Bouwv Inv 17440
1917 Nijmegen Hoogstraat 6 Nijmegen Hoogstraat 8 Nijmegen Ridderstraat 26 Nijmegen C 6033; 6034 Verbouwen pandBouwv Inv 17482  
Rond 4-3-1917schoolBottelstraat 37 Nijmegen C 5223; 4353  Gebr. Smits, f22.800 obv laagste inschrSchool met 6 klassen aan de Bottelstraat Bouwen van een zesklassige school, Bestuur der RK Parochiale St. JosephscholenPGNC 4/3/1917 Bouwv Inv 17168
Rond 18-3-1917 perceel Spoorstraat no. 11 Nijmegen B 675W.F. de Haas, onderhandsHet verbouwen van perceel Spoorstraat no. 11PGNC 18/3/1917 Bouwv Inv 17621
Rond 23-6-1917fabriekBurghardt v.d. BerghstraatGebr. Smits. F16999, obv laagste inschrHet bouwen van eene fabriek aan de Burghardt v.d. Berghstraat, namens de N.V. Geldersche ConfectiefabriekDe Gelderlander 23/6/1917
1918fabriekWeurtseweg 109 Neerbosch A 1340 het vergroten van het ketelhuis in de jamfabriekBouwv Inv 15244
Rond 7-3-1918199 woningenaan den Willemsweg en omgevingW.F. v.d. Wagt, f429.858, Buiten deze besteding zijn het schilderen en beglazen der woningen, en de door de Directie aangekochte en het werk aanwezige materialen van pl.m. f425.000; Het schilderen en beglazenL W.A. v.d. Wagt, f40.831, waarsch obv laagste inschrHet bouwen van 199 woningen aan den Willemsweg en omgeving, namens bestuur der woningvereeniging ‘Nijmegen’De Gelderlander 7/3/1918 De Gelderlander 16/3/1918
13-7-1918SchoolAan de HersteegA.J. Peters f30.637 waarsch, obv laagste inschrHet aanbouwen van 4 lokalen met gangen, privaten enz. en eenige werken aan de school Hersteeg (1e Burgerschool), namens Bestuur der R.-K. Parochiale St. JosephscholenDe Gelderlander 6/7/1918 De Gelderlander 14/7/1918
Rond 25-11-1918LoodsBiezenstraatVan Kessel, f26447, waarsch obv laagste inschr  Het bouwen van een bergloods voor bouwmaterialen aan de Biezenstraat, voor rekening van de N.V. Bouwmaterialen, voorheen V. d. Venne en v.d. SluisPGNC 25/11/1918  
28-12-1918Grondwerkenterrein gelegen tusschen den Willemsweg, de Groenestraat en den spoorweg Nijmegen-’s-Hertogenbosch Het verrichten van grondwerken op een terrein gelegen tusschen den Willemsweg, de Groenestraat en den spoorweg Nijmegen-’s-Hertogenbosch, namens het Bestuur der Woningvereeniging ‘Nijmegen’  PGNC 21/12/1918
1919 Dijkstraat 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23 Neerbosch A 1061; 1062; 1063; 1064; 1065; 1066; 1067; 1068   Maken van twee slaapkamers op de zolderruimte Woningvereniging Nijmegen, GeslooptBouwv Inv 19915
Rond 10-3-1919245 woningenAan de Willemsweg en omgevingH.C. van Tienen, f578.980, laagste inschr; het overwegend gedeelte der benoodigde bouwmaterialen wordt door de Woningvereen. ‘Nijmegen’ aan den aannemer geleverd.Bouw 245 woningen, waarin 2 winkels, Woningvereeniging ‘Nijmegen’PGNC 10/3/1919 PGNC 12/4/1919
30-10-1919schoolMariënbug No. 3Gebrs. SmitAmoveeren der perceelen Mariënbug No. 3 tot en met 10, en het ter plaatse bouwen van een zes-klassigen school, namens Bestuur der R.K. Paroch. ScholenDe Gelderlander 18/10/1919 De Gelderlander 10/11/1919
1920winkelhuisDr. Schaepmanstraat 36 Hatert C 4614   Uitbreiden van een winkelhuis, Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 18285
Rond 23-3-1920AmbtshuisDrutenG. Dekkers, Mr. Timmerman, DrutenVerbouwing Ambtshuis DrutenDe Gelderlander 8/3/1920 De Gelderlander 23/3/1920
1921ArbeiderswoningenMaasstraat 39 Neerbosch A 407   Bouw van twee arbeiderswoningen en een bergplaats, Woningvereniging Nijmegen, GeslooptBouwv Inv 20407
1921 Floraweg sn Nijmegen Wolfskuilseweg sn Neerbosch B 130; 131; 132 Bouw van 50 noodwoningen, Woningvereniging Nijmegen, GeslooptBouwv Inv 20042
1921noodwoningenKrayenhofflaan sn Nijmegen Oude Weurtseweg sn Neerbosch B 130; 131; 132 Bouw van 25 noodwoningen Nijmegen , Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 20042  
1923WoningenNijmegen Hofdijkstraat 1 Nijmegen Hofdijkstraat 3 Nijmegen Hofdijkstraat 5 Nijmegen Hofdijkstraat 31 Nijmegen Hofdijkstraat 33 Nijmegen Hofdijkstraat 35 Nijmegen Hofdijkstraat 37 Nijmegen Hofdijkstraat 39 Hatert C 5475 Bouw woningen Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 16780
192346 woningenKanaalstraat Rijnstraat Neerbosch A … bouw van 46 woningenBouwv Inv 12688
1923 (1923-1957)WoningenNijmegen Hofdijkstraat 7, 8, 8-b, 9, 10, 10-b, 11, 11-B, 12, 12-B, 13, 13-B, 14, 14-B, 15, 15-B, 16, 16-B, 17, 17-B, 18, 18-B, 19, 19-B, 20, 20-B, 21, 21-B, 22, 22-B, 23, 23-B, 24, 24-B, 25, 25-B, 26, 26-B, 27, 27-B, 28, 28-B, 29, 29-B, 30, 30-B Hatert C 5475; 5873; 5912 Bouw woningen; verbetering woningen, Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 16780
1924bergplaatsDr. Schaepmanstraat 47 Hatert C 4640 bouw van een bergplaats, Woning Vereniging NijmegenBouwv Inv 12796 18269
1924BergplaatsMaasplein 1, 2 Neerbosch A 1434 Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 18581
1925 Nijmegen Maasstraat sn, Neerbosch A 1664 Bouw van een kolenbergplaats op een binnenterrein, Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 20394
1925123 woningentwee terreinen gelegen ten oosten van de Koninginnelaan Nijmegen B 892-894-2153-3395; 3396 Bouw van 123 woningen op twee terreinen gelegen ten oosten van de KoninginnelaanBouwv Inv 18146
1925WerkplaatsDr. Schaepmanstraat 47, Hatert C 4700 Uitbreiden werkplaats, Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 18269 12797
1925 Nijmegen Koninginnelaan sn Constructie in gewapend beton ten behoeve van 123 woningen, Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 18146
1927BergplaatsWillemsweg 168, 170, 174 Hatert C 4800 tm 4803
Hatert C 4777
 Bouw van een bergplaats, Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 18328
1927BergplaatsNijmegen Willemsweg 198, 200, 202, 204, 206, 208, 210, 212, 214, 216, 218, 220, 222, 224, 226 Hatert C 4804 tm 4807 Bouwen van een bergplaats, Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 18328
1927Bouw van een bergplaatsNijmegen Willemsweg 130, 132, 134, 136, 138, 140, 142, 144, 146 Hatert C 4746 tm 4770
Hatert c 4772 tm 4774
 Bouw van een bergplaats, Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 18328
1927 Willemsweg 172 Hatert C 4785 Aanbouwen van een werkplaats, Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 18328
1927BergplaatsNijmegen Willemsweg 184, 190, 192, 194 Hatert C 4784
Hatert C 4790 tm 4799
 Bouw van een bergplaats, Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 18328
1927WerkplaatsNijmegen Willemsweg 180 Hatert C 4781 Bouw van een werklaats, Woningvereniging Nijmegen  Bouwv Inv 18328
1927BergplaatsNijmegen Willemsweg 150, 152, 154, 156, 158, 160, 162, 164, 166 Hatert c 4772 tm 4774
Hatert C 4800 tm 4803
 Bouw van een bergplaatsBouwv Inv 18328
1927WagenloodsBilderdijkstraat 12, 14 Hatert C 5860 Bouw van een wagenloods, Woningvereniging NijmegenBouwv Inv 18301
1928WoningenWillemsweg Hatert C 4645 bouw van 2 woningen, Woningvereniging NijmegenBouwvergunningen gemeente Nijmegen, inv 15355
1928landhuisvan Peltlaan Hatert C 2406 Bouwen van een landhuisBouwv Inv 11895
1929houtloodsNijmegen Dr. Schaepmanstraat 47 Hatert C 4700 bouw van een houtloods, Woning Vereniging NijmegenBouwv Inv 12795, 18269
      
      

MEEST RECENTE VERHALEN

Abonneren

Meld je aan voor een wekelijkse nieuwsbrief met de nieuwste blogberichten en exclusieve content. Verschijnt iedere dinsdag in je mailbox!