J.D.A. Okhuysen, architect

OVER

J.D.A. Okhuysen,

architect

Okhuysen (of Okhuijsen) lijkt vooral als architect van de wederopbouw veel gebouwen in het centrum van Nijmegen en tevens daarbuiten te hebben ontworpen. Ook heeft hij de nodige scholen ontworpen.

Aanleiding om hem in het overzicht op te nemen was echter een complex vooroorlogse woningen en winkels aan de Tweede Oude Heselaan.

Bakkerij Lelieveld

1935 Stationsstraat Mook.

“Het Bouwbureau”, J.D.A. Okhuijsen, besteedt op 2-4-1935 het bouwen van een winkel-woonhuis met bakkerij aan de Stationsweg te Mook aan. Hij ontwierp de bakkerij voor bakker Lelieveld, die op Stationsstraat 51 woonde. Op 9 maart had Lelieveld de bouwvergunning voor een winkel aan de Stationsstraat gekregen, waarachter de bakkerij werd gebouwd. De aannemer was S. Weeren te Mook.

Bronnen:

Winkeltjes en bedrijfjes aan de Stationsstraat, Historie Molenhoek: op deze site staan ook foto’s van dit pand

PGNC 23/3/1935

Uitbreiding Kolenhandel Biessels

1935 Graafseweg 47 Bottendaal

Kolenhandel P.J. Biessels, foto 1950 (F86419 RAN), ingang met opschrift P.J. Bieesels Kolenhandel, Graafseweg 47 Bottendaal architect uitbreding Okhuysen
Kolenhandel P.J. Biessels, foto 1950 (F86419 RAN)

Okhuijsen besteedt rond 19 maart 1935 voor de Kolenhandel P.J. Biessels de uitbreiding der kolenpakhuizen en den bouw van een garage voor 3 wagens, op een terrein gelegen tusschen de Jan de Wittstraaat en den Graafscheweg aan. Oosterhout uit Wijchen verkrijgt de aanbesteding op basis van de laagste inschrijving, f3.770  (De Gelderlander 9/3/1935 en PGNC 19/3/1935)

Een mooie foto uit 1980 is hier bij het RAN te vinden (deze is auteursrechtelijk beschermd).

Boekhandel Glaudemans

1935, Van Welderenstraat 118

“De heer H.J.A. Glaudemans heeft sinds eenige dagen zijn magazijn ’t Boekhuis, boekpapier en Kantoorboekhandel annex Leesbibliotheek overgeplaatst van Broerstraat 28 naar Van Welderenstraat 118 nabij de Molenstraat.

Dat is een overgang, welke ’t Boekhuis in rustiger milieu plaatste. De bouwkundige, de heer J.D.A. Okhuysen, ontwierp hier een aan de omgeving passende boekwinkel en de aannemere, de heer R.C.G. Schmidt, verbouwde het vroegere heerenhuis tot een doelmatig winkelpand, een echt Boekhuis, waarin ook in de achterkamer de leesbibliotheek overzichtelijk kon worden ingericht. De schilder Timmermans droeg zorg voor een stemmige kleurencombinatie, waarin donkere stemminge tinten overheerschen.

Is de Boek-, Papier en Kantoorboekhandel naar de eischen van het huidige publiek ingericht, de leesbibliotheek, welke 4500 boeken omvat, is niet minder op de hoogte van haar tijd. De vakman, met jarenlange ervaring en goed voorgelicht, heeft hier een keur van boeken verzameld en zorg gedragen dat,- dank zij een kundige kwalificatie der boeken- geen verkeerde boeken in verkeerde handen komen.

Tegelijk wil ’t Boekhuis hier zijn een doeltreffend afweermiddel tegenover boekuitleenderijen, waar niet altijd even groote zorg besteed wordt aan het uitgeven van lectuur en groen en rijp in ieders bezit kan komen.

De boeken van Leesbibliotheek ’t Boekhuis: dat ook rijk voorzien is van de moderne lectuur, kent de kwalificatie van A. boeken voor iedereen, B. voor volwassenen, B.C. voor rijpere lezers en C. voorbehouden boeken. Wat ’t Boekhuis ook kenmerkt, dat is de uiterlijke verzorging van boeken”. (De Gelderlander 7/11/1935)

Parochiehuis St. Canisius Parochie

1937 Verbouwing Burghardt van den Berghstraat 112 en 114 Bottendaal

Parochiehuis St. Canisius Parochie

In januari 1937 besteedt Okhuysen de verbouwing van “fabriek en magazijnen aan de Burghardt v.d. Berghstraat No. 112 en 114 tot parochiehuis van het Sint Canisius-Ziekenhuis. P. Horssen verkrijgt de aanbesteding op basis van de laagste inschrijving (De Gelderlander 21/1/1937). Hierbij wordt de voormalige fabriek en kantoor van de N.V. De Vreeze Industrie- en Handelsonderneming…

Lees Meer

Horlogerie, Goud- en Zilverzaak F. Tromp, Jorisstraat, architect Okhuysen

In 1937 laat de horlogerie en goud- en zilverzaak Trom aan de St. Jorisstraat haar pand verbouwen. Daarbij wordt nadrukkelijk vermeld dat H. Hendriks, van het architectenbureau Ockhuysen, de tekenaar is. Althans voor nu, staat dit gebouw op de pagina van Okhuysen.

Horlogerie, Goud- en Zilverzaak F. Tromp

Reeds bijna een halve eeuw geleden vestigde wijlen de heer B.C. Tromp zijn horlogerie en goud- en zilverzaak aan de St. Jorisstraat. Nu twaalf jaar geleden nam diens zoon, de heer Fr. Tromp, de zaak over en zette die op ouden, vasten voet voort. Er bleef in deze zaak veel van den solieden geest van vroeger en tegelijk veel van den zin naar vooruitgang.

De huidige verbouwing lag dan ook in de lijn der ontwikkeling van deze soliede zaak. Het architectenbureau Ockhuyzen kreeg de opdracht en de daaraan verbonden bouwkundige teekenaar, de heer H. Hendriks, ontwierp een goede gevelschets. De nieuwe pui past dan ook geheel in het pand, dat op een opvallend punt in de St. Jorisstraat staat.

De winkel kreeg aantrekkelijker aanzien en meer ruimte door deze verbouwing, welke werd uitgevoerd door de aannemers Cloosterman en Detmers, terwijl de schilder v.d. Wagt alles in frissche tinten zette.

De electriciën Beukerink zorgde voor goede verlichting, vooral in de etalage. De winkelpui, in meer moderne stijl opgetrokken, kreeg voornamer cachet door een harmonische marmer-aankleeding met room-kleurig Travestin, en door zwart-diep-groen geaderd Vert de Tynos.

De steenhouwerij en marmerhandel G. van Leeuwe verzorgde dezen pui-tooi.” (De Gelderlander 7/7/1937)

Kunsthandel Sier uw Huis

1938, Berg- en Dalscheweg 24

Kunsthandel "Sier Uw Huis", Op de hoek met de Jacob Canisstraat.(Eigenaar Rudolf Bless), 1939-1940 (RAN F12570) architect Okhuysen
Kunsthandel “Sier Uw Huis”, Op de hoek met de Jacob Canisstraat.(Eigenaar Rudolf Bless), 1939-1940 (RAN F12570)

Kunsthandel “Sier uw Huis”: Door verbouwing geheel gemoderniseerd

De Kunsthandel “Sier Uw Huis”, Berg- en Dalscheweg 24, heeft wel een grondige verandering ondergaan, waardoor de aanblik van den hoek met de Jacob Canisstraat geheel gewijzigd is. Den Oosterschen stijl, waarin het gebouw was opgetrokken, heeft men thans geheel laten varen en de nieuwe gevel maakt een zeer modernen indruk, die prettig aandoet. Dit gedeelte van den Berg en Dalscheweg is in ieder geval wel belangrijk verlevendigd, doordat het nieuwe gebouw een eind verder naar voren staat, dan het vorige. Ook het inwendige van den kunsthandel ziet er goed uit. Er is een ruimte bij gekomen, zoodat er veel gelegenheid is om de meest verschillende artikelen op de juiste wijze ten toon te stellen. Men krijgt zoodoende een uitstekend overzicht van alles, dat hier geboden wordt, zoowel in religieuse, als in profane kunst. Het is natuurlijk niet doenlijk, een opsomming te geven van de verschillende kunstuitingen, die men hier kan vinden. Trouwens, men doet beter zelf te gaan zien. Merken wij op, dat deze verbouwing, die onder leiding stond van den architect Okhuijsen, een aardig geheel is verkregen, dat ook een tentoonstellingsruimte omvat. Het werk werd uitgevoerd door de aannemersfirma Kloosterman en Detmers, terwijl de firma Engels het winkelinterieur verzorgde en de firma Nanning de electrische installatie. Voor nadere bijzonderheden zie men voorts de advertentie in ons blad.”( PGNC 30/11/1938)

De oude situatie: Woonhuis op de hoek met de Jacob Canisstraat, met rechts de naar ontwerp van architect Piet Gerrits aangebouwde vleugel waarin Rudolf Bless (1871-1952) zijn kunsthandel 'Sier Uw Huis' had, 1918-1938 (RAN F87912)
De oude situatie: Woonhuis op de hoek met de Jacob Canisstraat, met rechts de naar ontwerp van architect Piet Gerrits aangebouwde vleugel waarin Rudolf Bless (1871-1952) zijn kunsthandel ‘Sier Uw Huis’ had, 1918-1938 (RAN F87912)
In de frontstadperiode verwoeste woningen op de hoek van de Jacob Canisstraat met de Berg en Dalseweg, waaronder het pand van Kunsthandel Sier Uw Huis van Rudolf Bless (nr. 24), 1944 (RAN F12567)
In de frontstadperiode verwoeste woningen op de hoek van de Jacob Canisstraat met de Berg en Dalseweg, waaronder het pand van Kunsthandel Sier Uw Huis van Rudolf Bless (nr. 24), 1944 (RAN F12567)

Hoek Tweede Oude Heselaan- Nieuwe Nonnendaalseweg

Makelaarskantoor Hestia

1940, van Welderenstraat 127

Google Streetview, sept 2022

“Het nieuwe Makelaarsbureau van Woningbureau “Hestia”: Een fraai Pand in de van Welderenstraat

Wederom is in de meer en meer in trek komende van Welderenstraat een nieuw zakenpand geopend. Het betreft het moderne kantoorgebouw van de fa. Th. Hendriks en Zoon.

Dit te Nijmegen reeds jaren bekende Makelaarskastoor en Woningbureau “Hestia” is n.l. verplaatst van Hertoplein 5 naar van Welderenstraat 127.

Na door de tijdsomstandigheden vele moeilijkheden te hebben moeten overwinnen is de directie met haar medewerker den heer J.C.Tap en den architect J.D.A. Okhuijsen er in geslaagd in Nijmegen een modern makelaarskantoor, annex administratie- en assurantiekantoor te doen verrijzen, dat door zijn massieven bouw en prettig zakelijk aanzien er  zeker toe zal medewerken om ook uiterlijk die sfeer van vertrouwen te scheppen, welke de firma op zich reeds kenmerkte.

Hoezeer “Hestia” bij velen bekendheid geniet, bleek wel uit de groote belangstelling op Maandag j.l. bij de opening.

Wij zijn er van overtuigd, dat met deze overplaatsing en vernieuwing een goede stap is gedaan speciaal in het belang van woning- en beleggingzoekenden te Nijmegen en dat het succes wel niet op zich zal laten wachten.” (PGNC 18/7/1940)

Sectie B No 4619 Ontwerp kantoor aan de van Welderenstraat (Detail D12.405087) architect Okhuysen
Sectie B No 4619 Ontwerp kantoor aan de van Welderenstraat (Detail D12.405087)

Verbouwing Hertogstraat 23-25 tot cafe biljart

1941 Hertogstraat 23-25

Het betreft de (interne) verbouwing van Hertogstraat 23-25 van een winkel naar café-biljart in 1941:

Herbouw Boven en Benedenhuis

Jan van Goyenstraat 27 en 29, 1947

Tekening gedateerd 17-4-1947 (detail D12.407456), Jan van Goyenstraat 27 en 29, 1947 architect Okhuysen
Tekening gedateerd 17-4-1947 (detail D12.407456)

Plan voor de bouw van 1 Boven- en Benedenwoning a/d Jan Goyenstraat v/rek v. J. de Waal

Huidig (september 2022, Google Streetview)

Hieronder staat een foto weergegeven uit 1933. Okhuysen heeft de erker met balkon laten terug komen. Daarnaast komen de bogen boven de ramen laten terugin de vorm van een gemetselde boog. Ook de boog met ramen boven de voordeur is in zijn ontwerp opgenomen, in de vorm van 2 ramen.

De oneven zijde van de Jan van Goyenstraat. Boven- en benedenwoningen vóór de verwoesting door de gevechten in september 1944. De huizen werden in de jaren 1954/55 herbouwd naar een ontwerp van de architect J.D.A. Okhuijsen; RAN noemt Jan van Goyenstraat 33: onduidelijk is of ze het oude of nieuwe huisnummer bedoelt. Het nieuwe huisnummer 33 is ontworpen door A, v.d. Kloot (F39264 RAN)
De oneven zijde van de Jan van Goyenstraat. Boven- en benedenwoningen vóór de verwoesting door de gevechten in september 1944. De huizen werden in de jaren 1954/55 herbouwd naar een ontwerp van de architect J.D.A. Okhuijsen; RAN noemt Jan van Goyenstraat 33: onduidelijk is of ze het oude of nieuwe huisnummer bedoelt. Het nieuwe huisnummer 33 is ontworpen door A, v.d. Kloot (F39264 RAN)

Herbouwen beneden en bovenwoning

Jan van Goyenstraat 23 en 25, 1949

Plan voor de bouw van 1 boven en benedenwoning aan de Jan v. Goyenstraat v. rek. van de Weled. Heer G.J. Kuiperij

Detail D12.409286, Plan voor de bouw van 1 boven en benedenwoning aan de Jan v. Goyenstraat v. rek. van de Weled. Heer G.J. Kuiperij architect Okhuysen
Detail D12.409286
Huidig (september 2022, Google Streetview). De eerste woning met twee deuren zijn de nummers 23 en 25. Daarnaast 27 en 29, zie hierboven

Monument Sambeek

1951 Sambeek

Onthulling monument te Sambeek

Toen op 10 Mei 1940 de Duitsers ons land overrompelden, hebben ook de mannen van de 3-XV Grenswacht Bataljon, die de eerste stoot moesten opvangen, zich dapper verzet. In kazemat 58 te Sambeek vielen drie leden van het bataljon als slachtoffer van de overmachtige vijand. Op Zondag 27 Mei om kwart over elf na de Hoogmis zal op het terrein van het Schuttersgilde te Sambeek nabij de Schutsboom een monument worden onthuld ter nagedachtenis aan de drie mannen, die in kazemat 58 het hoogste offer voor het vaderland brachten. Architect J. Okhuijsen uit Nijmegen heeft het monument ontworpen en het is uitgevoerd door de heer Arts te Sambeek. Daar het comité niet beschikt over alle adressen van de oud-leden van het 3-XV Grenswacht Bataljon, vestigt het op deze wijze de aandacht op de plechtigheid van Zondag 27 Mei en verzoekt alle oud-leden daarbij tegenwoordig te zijn. Gaarne schriftelijke opgave bij de heer G.J. Nieuwkamp, Jan van Goyenstraat 3, Nijmegen.” (De Gelderlander 18/5/1951)

Winkel en bovenwoning: Boekhandel Dencker

1952 Broerstraat 22 en 24 Centrum

Boekhandel Dencker architect Okhuijsen

n 1952 ontwerpt architect Okhuijsen een winkel met bovenwoning, het tegenwoordige Broerstraat 22 en 24. Daarbij is opvallend dat J. van Steensel als opdrachtgever staat, terwijl de aanbesteding namens Dencker’s Boekhandel is.

St. Josephschool

1953, “aan de Heiweg” (Nu: Citroenvlinderstraat 46)

Noordgevel. Het hogere gedeelte is de hall. D12.415862 Sint Josephschool architect Okhuysen
Noordgevel. Het hogere gedeelte is de hall. D12.415862

Halleschool belangrijk bij onderwijsvernieuwing; Fraaie school voor jongens in parochie van St. Franciscus, Heiweg, geopend

Met grote plechtigheid is vanmorgen de nieuwe G.L.O.-school voor jongens in de St. Franciscusparochie aan de Heiweg geopend. Het is een uiterlijk fraaie en naar de nieuwste opvattingen ingerichte hallschool, met zes leslokalen- een parochieschool welke, gelegen achter de kerk als ze is, zich onmiddellijk bij de godsdienstige kern aansluit. Is men de hoofdingang gepasseerd, dan bevindt men zich in een grote rechthoekige hall, waarop de leslokalen uitkomen. Deze hall heeft een zeer belangrijke functie; ze kan dienst doen als vergaderplaats bij ouderenavonden, ze kan van nut zijn bij het vertonen van films voor de leerlingen en voor bijeenkomsten op hoogtepunten in het jaar, als men de leerlingen rond een feestdag wenst bijeen te brengen.

De nieuwe school, welke thans meer dan tweehonderd leerlingen heeft, ligt op de hoek van twee nieuw aan te leggen straten. In deze straten zullen na verloop van tijd de huizen komen, welke de parochie van Sint Franciscus geleidelijk aan tot een dichtbevolkte gemeenschap zullen maken.

Pastoor A.B. M.. O.F.M. van de St. Franciscusparochie verrichtte de plechtige inzegening van de school en de leslokalen en deze plechtigheid werd omlijst met voortreffelijke zang van het jongenskoor van de school. Hierna sprak de Pastoor de aanwezigen toe, onder wie zich bevonden de H.E. Heer Deken C. van Dijck, tevens voorzitter van het bestuur der St. Jozefscholen, de bestuursleden van deze Stichting, de Bisschoppelijk Inspecteur van het L.O. Onderwijs Pastoor G. Gudde, de Inspecteur van het L.O. Onderwijs Drs. J.G.L. Ackermans, de geestelijkheid van de omringende parochies, hoofden van R.K. L.O. scholen in de stad, het onderwijzend personeel en vele anderen.

Pastoor Barry O.F.M. wees op de grote betekenis van deze dag voor de parochie, nu een modelschool werd geopend waar de jongens niet alleen de nodige kennis kunnen verwerven, maar waar hun ook de nodige godsdienstzin kan worden bijgebracht. Spr. dankte de Stichting St. Jozefscholen en alle instanties die hun medewerking hebben verleend. In een bijzonder woord richtte hij zich tot Pastoor Schots van de Lourdesparochie, en tot het onderwijzend personeel van de school in de Lourdesparochie, en tot het onderwijzend personeel van de school in deze parochie om hen te danken voor de moeite welke zij zich hadden getroost om de kinderen uit de Franciscus-parochie in de tussentijd waarin de opbouw van de nieuwe school nog niet was voltooid, het nodige onderricht te geven.

Tijdens een koffiemaaltijd welke op de officiële plechtigheid van de inzegening volgde, nam de H.E. Heer Deken als eerste het woord om uiting te geven(?) aan zijn vreugde. Sprekend als voorzitter van de Stichting St. Jozefscholen, maar ook als priester, stelde hij de betekenis van de nieuwe school, in het licht. Hij dankte de architect de J.D.A. Okhuijsen, de aannemer Fa. J. Hendriks, te Nijmegen, met hun medewerkers en sprak een woord van lof voor de wijze waarop zij dit werk hadden tot stand gebracht.

De H.E. Heer Denken wenste het hoofd van de school de heer A.C.A. Kuijpers en het onderwijzend personeel van harte geluk met dit fraai gebouw, waardoor de gewenste beschavende invloed op de jongens kan uitgaan. Spr. wees de onderwijzers op hun taak, die een roeping betekent, en waarbij de idealen op de voorgrond dienen te staan. Pastoor G. Gudde sprak als Bisschoppelijk Inspecteur van het L.O. Onderwijs, mede namens de hoofdinspecteur, een woord van gelukwens tot de Pastoor van de parochie, tot het hoofd van de school en het onderwijzend personeel. Hij accentueerde de uiterst belangrijke taak welke de school heeft als tussenschakel van de Kerk en het gezin.

Vernieuwing

Drs. Ackermans, de Inspecteur L.O., wees op de betekenis van onderwijsvernieuwing in de geest van de Kerk, zoals ze haar opvatting in een gebed heeft neergelegd. De kinderen moeten met het verstand vatten, met hun hele wezen opnemen en tot uiting brengen wat ze leren. In dit verband kan de halleschool, die geen modegril is maar een wezenlijke functie heeft, van grote waarde zijn. Deze functionele ruimte is een afspiegeling van de volkomen gewijzigde instelling ten opzichte van de school; het is een poging om het accent te verschuiven naar het zuiver paedagogisch element.

Spreker spoorde de leerkrachten aan om deze ruimte te benutten voor een belangrijk stuk opvoedingswerk. Hij drong er op aan dat ook de Katholieke kunstenaars bij de inrichting van de scholen een kans zouden krijgen om hun Kunst aan de kinderen voor te houden. Hierdoor zou de school de gemeenschapsband met alle geledingen van het Katholiek leven nauwer aanhalen. Namens ons gemeentebestuur en met name voor de wethouder van Onderwijs die verhinderd was, sprak de heer P.G.J. Keukens, Chef van de Afd. Algemene Zaken en Onderwijs, een woord van gelukwens bij de voltooiing van de twaalfde nieuwe school na de bevrijding in onze stad gebouwd.

Het hoofd van de school de heer A.C.A. Kuijpers, dankte de sprekers en de aanwezigen, in het bijzonder het bestuur van de Stichting St. Jozefscholen. Spr. hoopte onder Gods zegen met medewerking van de onderwijzers zijn verantwoordelijke taak te kunnen vervullen. Hij drukte de wens uit dat spoedig op de daarvoor bestemde grond een gymnastieklokaal zou worden gebouwd.

Past. F. Wilens O. Carm. Sprak als oud-buurman van de Pastoor der St. Franciscus-parochie een woord van gelukwens tot Pastoor Bary en wees op de grote betekenis van een parochieschool, waardoor het parochiewerk op belangrijke wijze werd gesteund. Spr. sprak de beste wensen uit voor de school in een Franciskaance parochie, waarin eenvoud en degelijkheid de toon aangeven.

Tot slot uitte de voorzitter van de katholieke Onderwijzers-Bond afd. Nijmegen de Heer J.A.J. Kuijpers zijn vreugde over de opening van deze mooie nieuwe school, waardoor het Bijzonder Onderwijs in ons stad tot nog hoger bloei komt.” (De Gelderlander 11/11/1953)

De school is in 1974 gefuseerd met de St. Franciscus Meisjesschool (Heiweg 99) en is in 1983 opgeheven. Later is de school in gebruik genomen als Turks cultureel centrum (Bron, tevens afbeelding: https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=0-1&index=1&imgid=13793334&id=105343 ), welke het nu (april 2023) nog steeds is.

Het nieuwe van een Halschool

Plattegrond Halschool. Het terrein vooraan is een stuk van het terrein voor lichamelijke opvoeding (D12.415862)

Het artikel geeft al aan dat de Halleschool ‘nieuw’ is, en geen modegril. Vanaf 1953 worden er scholen in Nederland volgens het haltype gebouwd, naar buitenlands voorbeeld.

In tegenstelling tot een zogenaamde ‘gangenschool’ liggen bij een halschool liggen alle lokalen in 1 of 2 bouwlagen rond een grote centrale hal. Hierdoor wordt ruimte effiënter gebruikt en biedt deze bouw de mogelijkheid om de hal naast verkeersruimte ook voor andere doelen te gebruiken. In het geval van de St. Josephschool komen drie lokalen en twee ruimtes uit op de hal. Daarnaast is er een gang, waar nog 3 lokalen zijn gebouwd. Deze gang heeft tevens nog een ingang. Zoals het artikel ook noemt, kan zo’n hal gebruikt worden voor activiteiten: als gym-, spel, school- of gemeenschapszaal.

Ook bij de St. Josephschool worden 3 van de 4 wanden van de hal bijna volledig gebruikt door lokalen of andere ruimten. Daarnaast was de hal meestal wat hoger dan de rest van het gebouw, zodat ook hier zonlicht naar binnen kon treden.

Holla’s Kledingmagazijn

1952 Plein 1944 Centrum

Winkel in werkkleding van de firma Holla, 1961 (Nico Grijpink via F92138 RAN CCBYSA)

Holla’s Kledingmagazijn Plein 1944 architect Okhuysen

In 1952 vindt de heropening van Holla’s kledingmagazijn op Plein 1944 plaats. Het pand is gebouwd naar ontwerp van architect Okhysen. In 1921 was Holla zijn winkel, gespecialiseerd in bedrijfskleding, begonnen in de Zeigelbaan. Dit pand ging echter tijdens het bombardement van februari 1944 verloren.

Lees Meer

Drogisterij Nickel en Textielzaak Au Bon Marché

1953 Hoek Broerstraat Plein 1944 Centrum, gesloopt

Drogisterij Nickel en Au bon marche architect Okhuijsen

In 1953 heeft architect Okhuijsen het nieuwe pand voor drogisterij Nickel en textielzaak Au bon marché ontworpen. Daarbij is opvallend, dat de panden op het kruispunt van Plein 1944/Broerstraat/Ziekerstaat/Molenstraat min of meer een eenheid lijkt te vormen door hun hoogte, indeling en licht overhangende daken, terwijl het 4 verschillende architecten betreft.

Lees Meer

Hoek Houtstraat Augustijnenstraat

1955 hoek Houtstraat-Augustijnenstraat

Hoek Houtstraat Augustijnenstraat, 1960 ( Fa. H. ten Hoet, Nijmegen / L.R. Gerritsen via f64216 RAN CCBYSA)

Hoek Houtstraat Augustijnenstraat

In 1955 ontwerpt Okhuijsen het pand aan Plein 1944, op de hoek Houtstraat-Augustijnenstraat. De opdrachtgever is J. van Veggel sr., waarbij de aannemer de firma van der Velden en Sleenhof uit Wijchen is

Lees Meer

Slagerij in den Bosch

1955 Hoek Wintersoord/Mariënburgsestraat Centrum

Okhuijsen ontwierp voor de firma in den Bosch de nieuwe slagerij op de hoek Wintersoord/Mariënburgsestraat. De winkel was door de Duitsers tijdens de oorlog in brand gestoken.

Een (auteursrechtelijk beschermde) foto is te vinden op:

Slagerij van Kempen

Deze afbeelding heeft een leeg alt atribuut; de bestandsnaam is afbeelding-50.png Augustijnenstraat, rechts naast de trolleybus is slagerij van Kempen te zien, 8/7/1964 (Fotopersbureau de Gelderlander, auteursrechthouder J.F.M. Trum via F56272 RAN)

Slagerij van Kempen Augustijnenstraat architect Okhuysen

Op 25 januari 1956 heropent Slagerij van Kempen-van der Bilt haar winkel op de Augustijnenstraat 6. Het ontwerp was van architect J. Okhuysen, aannemer de heer van Heusden.

Lees Meer

Kleuterschool

1956, Kolpingstraat 2a

Huidig (okt 2022, Google Streetview)

Een foto is te vinden op https://studiezaal.nijmegen.nl/detail.php?nav_id=0-1&index=0&imgid=14132887&id=366664

“Kolpingwijk heeft beschikking over prachtige katholieke Kleuterschool

Vandaag hebben reeds een honderdtal kinderen uit de Kolpingwijk geprofiteerd van de nieuwe kleuterschool, die zaterdagmiddag werd ingezegend en officieel geopend werd verklaard door de voorzitter van het bestuur de heer L. Bol. Het is een keurig gebouw geworden, ontworpen door architect J. Okhuijsen en gebouwd door de aannemersfirma Berntsen en Braam in recordtijd. Hoewel zaterdagmiddag een grote plechtigheid van de katholieke universiteit in De Vereniging plaats had, waren toch nog verschillende autoriteiten naar de nieuwe kleuterschool gekomen om blijk te geven van belangstelling. Wethouder N. Windt vertegenwoordigde het Nijmeegse gemeentebestuur. Verder waren er o.m. talrijke personen uit de onderwijswereld aanwezig. De inzegening geschiedde door pater Holtus s.j.

In een kernachtige toespraak wees de heer Bol op de grote betekenis van een katholieke kleuterschool in deze kinderrijke buurtschap. De grote nood voor de kleuterscholen is thans, zo zei de heer Bol, geëindigd door de op 1 januari j.l. in werking getreden Wet op het Kleuteronderwijs, waarmede minister mr. J. Cals prachtig werk heeft geleverd. In het verleden was het zo, dat de leerkrachten van dit belangrijke onderwijs dikwijls tegen een zeer geringe vergoeding hun werk moesten verrichten.

Het initiatief tot de bouw van de school is genomen door de voorzitter van de woningbouwvereniging “Kolping”, de heer W. Beeken. In de Kolpingwijk was echter ook een comité gevormd, dat hetzelfde doel beoogde. De koppen werden bij elkaar gestoken en zo is het fraaie gebouw tot stand gekomen, dat is komen te staan onder leiding van hoofdleidster mej. N. Gerritsen. Tot slot richtte de heer Bol een hartelijk dankwoord aan de totstandkoming van het riante pand.

De felicitaties van het gemeentebestuur werden overgebracht door de wethouder van sociale zaken, de heer N. Windt. Het is in Nijmegen de eerste school, die krachtens de nieuwe wet tot stand is gekomen. Het is zelfs niet onmogelijk, zo zei de heer Windt, dat Nijmegen hier een primeur heeft van Nederland. Spreker had bijzonder veel lof voor het actieve bestuur van de woningvereniging “Kopling” en pater Holtus.

Vervolgens was het woord aan de heer Beeken, die een overzicht gaf van de bouw. Met deze nieuwe school heeft men een tweeledig doel voor ogen: 1. de jeugd zo veel mogelijk van de straat te houden, waardoor “Kolping” minder reparaties behoeft te verrichten en op de tweede plaats een opleiding te geven in katholiek verband.

Pastoor Strijbosch van de Groenestraatsparochie wees nog op het grote voordeel van “de” wet en hoopte dat goede resultaten worden geboekt met de opleiding. De heer Pansier bracht de gelukwensen over namens de katholieke arbeidersbeweging. Nadat architect Okhuijsen bijzonder waarderende woorden had gericht aan aannemersfirma voor de prettige samenwerking, sprak de heer van Tricht, hoofd van de prot.-chr. school aan de Muntweg, die mede feliciteerde namens de prot.-chr. kleuterschool.” (De Gelderlander 1/10/1956)

Jozefschool/Josephschool

Rond 1956 Berberisstraat 4 Heseveld

Jongensschool Sint Jozef architect Okhuijsen

De Jozefschool/Josepschool is rond 1956 gebouwd als dubbele school: de Jozefschool voor jongens, de naastgelegen Imelda school voor meisjes. Later, ronde de jaren 70 zijn de scholen samengegaan als Berberisschool. Tegenwoordig heet de school de Zonnewende. Het ontwerp was van architect Okhuijsen

Hoek Plein 1944 -Bloemerstraat

1956-1957 Hoek Bloemerstraat- Plein 1944 (Plein 1944 29-37), ism Vermeer en Herwaarden

De hoek Bloemerstraat-Plein 1944 in aanbouw: 	Gezien in de richting van het Luxortheater op de hoek met de Bloemerstraat en Doddendaal. Links de zuidzijde van Plein 1944 met o.a. Chinees Restaurant Tai Tong ; in het midden de bouw in 1957 van de woon-winkelflat op de hoek van Plein 1944 en de Bloemerstraat ; rechts het woon-winkelcomplex aan de westzijde van Plein 1944 met o.a. de winkel van Heijmans. 1957-1958 (J.F.M. Trum via f20209 RAN CCBYSA)
De hoek Bloemerstraat-Plein 1944 in aanbouw: Gezien in de richting van het Luxortheater op de hoek met de Bloemerstraat en Doddendaal. Links de zuidzijde van Plein 1944 met o.a. Chinees Restaurant Tai Tong ; in het midden de bouw in 1957 van de woon-winkelflat op de hoek van Plein 1944 en de Bloemerstraat ; rechts het woon-winkelcomplex aan de westzijde van Plein 1944 met o.a. de winkel van Heijmans. 1957-1958 (J.F.M. Trum via f20209 RAN CCBYSA)

Okhuysen ontwerpt samen met de architecten Vermeer en Herwaarden het complex op de hoek van Bloemerstraat en Plein 1944. Deze bestaat uit een winkel naast Carolus, 1 op de hoek Bloemerstraat-Plein 1944 met daarboven een maisonette en 3 winkels in de Bloemerstraat met 12 flats. De Gelderlander: “Deze bouw, welke men als een tegenhanger kan beschouwen van de bebouwing op de hoek Plein-Augustijnenstraat…”. De gevel is uitgevoerd in baksteen met banden van lichte en donker imitatie-natuursteen. De bevoorrading vindt plaats via het achtergelegen expeditieterrein. De bouwer was N.V. Aann. Bedrijf v.h. G. Tiemstra. De opdrachtgever was de makelaar N.S. Verbeek, die de administratie en verhuur in handen heeft, namens een beleggingsmaatschappij. Bij het verschijnen van het artikel is de verwachting dat de bouw in het najaar 1957 gereed is. (De Gelderlander 17/12/1956 en Nijmeegsch dagblad, 17-12-1956)

Hoek Bloemerstraat-Plein 1944, augustus 2021 (Google Streetview)
Hoek Bloemerstraat-Plein 1944, augustus 2021 (Google Streetview)

MEEST RECENTE VERHALEN

Abonneren

Meld je aan voor een wekelijkse nieuwsbrief met de nieuwste blogberichten en exclusieve content. Verschijnt iedere dinsdag in je mailbox!