voormalig hotel pension Buitenlust Schependomlaan Hees uit 1903, architect Willem Hoffmann
#Nijmegen, Gebouw van de dag

Hotel-Pension ‘Buitenlust’ architect Willem Hoffmann

1903 Oud adres: Dorpstraat 71, Huidig: Schependomlaan 71 Hees

Huidig Buitenlust Hees, augustus 2023
Huidig Buitenlust Hees, augustus 2023

In 1903 laten de eigenaressen Delgijer en van Swelm hun café-restaurant “Buitenlust” herbouwen tot Hotel-pension met café “Buitenlust”. Architect Hoffmann ontwerpt een gebouw, dat “met zijn overhangende daken, balkons op alle verdiepingen en ruime veranda enigzins denken aan een groot Zwitsers chalet”.

De Gelderlander bij de opening in juni 1903:

Hotel-Pension ‘Buitenlust’

Te Hees is het van ouds bekende café ‘Buitenlust’ thans herschapen in een kapitaal hotel-pension met café, dat door zijn sierlijk uiterlijk een wezenlijk sieraad vormt voor het fraaie dorp. De bouwkundige W. Hoffmann alhier, die het ontwerp leverde en de aannemer, de heer A. Hendriks, die het uitvoerde, hebben beiden eer van hun werk. Het levendig, opgewekt, in modernen bouwtrant opgetrokken gebouw doet met zijn overhangende daken, balkons op alle verdiepingen en ruime veranda eenigszins denken aan een groot Zwitsersch chalet en ziet er aan alle zuiden even uitlokkend uit.

Voor gezinnen met kinderen is de speeltuin, voorzien van schommel, wip, draaimolen, turnwerktuigen enz., een hoogst aangename ontspanningsplaats. Het moet op zomersche achtermiddagen heelijk zijn daar ‘en famille’ thee te drinken.” (Uit de Gelderlander van 9 juni 1903: De Gelderlander 9/6/1953)

Hotel "Buitenlust" (gebouwd in 1901), foto gedateerd 1920 (RAN F33232), architect Willem Hoffmann
Hotel “Buitenlust”, foto gedateerd 1920 (RAN F33232)

Verbouwing 1920

In 1920 vindt een verbouwing plaats “van een woning voor den Heer P.A. Offerman”, zie D12.386283. Het lijkt daarbij vooral een interne verbouwing te betreffen, waarbij de zaal is omgebouwd tot woning.

De bovenstaande foto is waarschijnlijk vóór deze verbouwing genomen: op de foto staat de serre nog doorgetrokken, terwijl bij de verbouwing een nieuwe ingang is gemaakt

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.