Licht Gewelf, Tamar Frank, Aalscholverplaats 202308
Geen categorie

Licht Gewelf

2015, Aalscholverplaats Biezen

Licht Gewelf, Tamar Frank, Aalscholverplaats 202308
Licht Gewelf bij avond, Tamar Frank, Aalscholverplaats, augustus 2023

Het kunstwerk bestaat uit lichtbuizen die langzaam van kleur veranderen. Met de verlichting heb je het gevoel dat je onder een boog doorgaat, terwijl het plafond rechthoekig is. Frank heeft met haar lichtlijnen de boogvorm willen benadrukken. Deze betonnen bogen waren al onderdeel van het gebouw.

Frank ziet graag dat de kijker het werk op eigen initiatief ‘ontdekt’. “Hoe langer je blijft kijken en je laat bewegen door het werk, des te meer je zult zien en ervaren.” (KOS). In het interview met NHnieuws over haar werk: “Met mijn kunst probeer ik mensen ook op een andere manier naar hun omgeving te laten kijken. En daarbij is verwondering belangrijk.”

Aanleiding

Licht Gewelf Tamara Frank Aalscholverplaats Augustus 2023 Biezen
Licht Gewelf, Tamara Frank, Aalscholverplaats, augustus 2023

De Aalscholverplaats is een wat afgelegen terrein en het poortje en het plein werd (en ik meen wordt) daarom gebruikt voor overlast veroorzakende activiteiten, mede gerelateerd als ‘overloopgebied’ van het centrum. De bewoners benaderden de gemeente met het verzoek voor een kunstwerk. Zij wilden met het kunstwerk de sfeer onder de poort verbeteren en tegelijkertijd daarmee een mooie verbinding tussen de Voorstadslaan en het plein maken.

Door zowel de poort als het pleintje een nieuwe aankleding te geven, hoopten zij dat het negatieve gedrag zou worden beperkt of zelfs helemaal zou verdwijnen. “Hoewel kunst op zich geen oplossing biedt voor het probleem, kan het wel de sfeer c.q. beleving van de ruimte beïnvloeden.” (Omarmen)

Het kunstwerk is eigendom van de Gemeente Nijmegen.

Tamar Frank

Licht Gewelf, Tamar Frank Aalscholverplaats, augustus 2023
Licht Gewelf, Tamar Frank Aalscholverplaats, augustus 2023

Tamar Frank (Amsterdam, 1974) is geboren in Blaricum. Als kind verhuisde ze met haar ouders naar Ibiza. Ze studeerde in 1997 af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht. Daarbij was haar richting Monumentale Vormgeving. Anno 2022 heeft ze haar atelier in Blaricum. Zij maakt vooral werken met licht, zowel nationaal als internationaal.

Haar werk is meer dan een object: de inkleuring van het werk verandert de beleving van de ruimte en gaat op die manier een directe relatie met de toeschouwer aan. In een interview met het NHNieuws: “Het gaat mij erom wat licht met een ruimte doet, hoe het een ruimte beinvloedt en dat je als kijker de ruimte anders gaat ervaren.” Zij maakt zowel permanente als tijdelijke werken.

Het licht kan zowel dag- als kunstlicht zijn. Frank concentreert zich op specifieke elementen van een locatie, en met haar installatie reageert zij op deze ruimte/locatie. Met kleine ingrepen vestigt zij de aandacht op iets wat er al is, waarbij het een nieuwe focus krijgt. Haar werken zijn dus sterk locatiegebonden.

Haar opdrachtgevers zijn vooral overheidsinstanties en de bedrijvensector (bijvoorbeeld projectontwikkelaars).

Aantal gevonden werken:

  • “Heartbeat”, bij Station Hilversum
  • Kunstwerk bij Passage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Den Haag
  • Lichtkunstwerk op twee wolkenkrabbers van West Pender Place, Vancouver, Canada, 2011 of 2013
  • Natuurbrug Laarderhoogt, naast ziekenhuis Blaricum, 2015
  • Lichtfestivals: Amsterdam Light Festival  2012-2013, 2013-2014, 2023), Glow Eindhoven, Lyslyd Copenhagen, Lumina Cascais
  • Textielkunstevenementen zoals ‘Lost in Lace’ in het Birmingham Museum en ‘Triennale Internationale des Arts Textiles en Outaouais’ in Axeneo7 in Gatineau

Vergroenen

Naast het kunstwerk is de gemeente bezig het plein en de toegangsbogen te vergroenen. Zo zijn onder de bogen klimplanten geplaatst.

Bronnen

Omarmen: Beleidsplan 2017-2019 Kunst in de openbare ruimte, Gemeente Nijmegen

https://kos.nijmegen.nl/overzicht-kunstwerken

https://www.livehilversum.com/nl/specials/buitenkunst/heartbeat-tamar-frank

https://amsterdamlightfestival.com/nl/kunstenaars/tamar-frank

https://magazine.brainnet.nl/2020-23/tamar-frank

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.