De Gaper van Linda Arts Hezelpoort Lange Hezelstraat met en graffitti (februari 2023)
#Nijmegen, Kunstwerken

De Gaper, Linda Arts

2020, Hezelpoort/Lange Hezelstraat

Hezelpoort Lange Hezelstraat met de Gaper van Linda Arts en graffitti
De Gaper van Linda Arts Hezelpoort Lange Hezelstraat met en graffitti (februari 2023)

Nadat bewoners langere tijd hadden geklaagd over overlast en de smerigheid van de tunnel, besloot de gemeente 3 kunstenaars te vragen met een idee te komen voor een muurschildering. Linda Arts verkreeg deze opdracht.

De muurschildering bestaat uit 2 basiskleuren in verschillende tinten. Deze lopen de gehele tunnel mee. Het ging haar daarbij zowel om de lichtinval en contrasten en de rol van de tunnel en omgeving. Daarbij moest de voorbijganger toeschouwer worden en de tunnel minder anoniem aanvoelen.

Arts gebruikt dergelijke lijnen in een groot deel van haar werk. In haar ‘statement’ op haar site: ‘Sleutelwoorden zijn: ruimte, diepte, fragmentatie, contrast en interactie. Daarbij plaats ik handmatigheid naast kunstmatigheid, emotie versus ratio en ervaren tegenover zien. … “Omdat je niet weet wat je ziet, doet een schilderij van Linda Arts zich voor als een vorm van optisch bedrog. In een ritmische aaneenschakeling van witte en zwarte banen verliest het oog het van de hersenen die op hol slaan en duizelt het je. Dat zou je op het idee moeten brengen dat het niet gaat om waar je ogen tekortschieten, maar om de gedachten waar je niet bij kunt. En als je er met je gedachten niet bij kunt, kun je altijd nog trachten beter te kijken. Dat is waar het de schilderkunst om te doen is: kijken en denken. Je kunt iets zien en daarbij iets ervaren: de schilderkunst laat je ernaar kijken, zodat je erover kunt denken.’ Uit: Alex de Vries, Andere schilderijen van Linda Arts, oktober 2006′”

Helaas is, zoals ook op de foto te zien, de tunnel regelmatig beklad met graffiti.

Bronnen

Openbare kunst in Nijmegen: De Gaper – Fietsend door de tunnel van licht

Website LInda Arts

Kunst op straat in Nijmegen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.