Afsluitpaal Vijfringengas (juni 2024) Guiseppe Roverso
#Nijmegen, Centrum, Kunstwerken

Afsluitpaal Vijfringengas: Betekenis en Geschiedenis

Afsluitpaal Vijfringengas (juni 2024) Guiseppe Roverso
Afsluitpaal Vijfringengas (juni 2024)

In 1974 werd een van de afsluitpalen geplaatst in de Vijfringengas, een smal paadje tussen de Grote Markt en de Korenmarkt. het beeld is gemaakt door Guiseppe Roverso. Met zijn 5 ringen en duivelskoppen is het een opvallend paal. Het verwijst zowel naar een huis als naar Mariken van Nieumeghen.

Vijf ringen

Rond 1700 werd de gas vernoemd naar een van de huizen die hieraan stond: “De vijf gulden ringen”, op de hoek van de Vijfringengas en de Grote Markt.

Duivelskoppen

Grote Markt / Vijfringengas : Afsluitpaal voorstellende Moenen en vijf ringen, in 1974 vervaardigd door Giuseppe Roverso.
De hardstenen paal is versierd met 5 ringen, die aan elkaar worden geschakeld door duivelskoppen. De ringen verwijzen naar de naam van het gasje, terwijl de duivelskoppen een verwijzing zijn naar het beroemde verhaal van Mariken van Nimwegen.
Roverso was van oorsprong een Italiaanse beeldhouwer, geboren in 1900 in Chiampo en overleden in 1977 te Nijmegen, 1976 (Jan Cloosterman via F1481RAN CCBYSA)
Grote Markt / Vijfringengas : Afsluitpaal voorstellende Moenen en vijf ringen, in 1974 vervaardigd door Giuseppe Roverso. Op de achterbeeld is het beeld van Mariken te zien, nog op haar oude plaats, .
1976 (Jan Cloosterman via F1481RAN CCBYSA)

De duivelskoppen verwijzen naar Mariken van Nieumeghen.

Zoals Dorsoduro opmerkt: “Maar in die vertelling krijgt Mariken na tot inkeer te zijn gekomen slechts drie ringen om hals en armen gelegd als straf.

Guiseppe Roverso

Giuseppe Roverso (Chiampo, 11 augustus 1900 – Nijmegen, 1 juli 1977) was een Italiaans beeldhouwer en monumentaal kunstenaar.

Hij volgde rond 1928 zijn opleiding aan Scuola Superiore d’Arte Applicata Milano. Zijn vrouw was de dochter van een Nederlandse boer die zich in Frankrijk had gevestigd. In 1965 werd hij genaturaliseerd tot Nederlander. Hij heeft in ieder geval op Semmelinkstraat 48 gewoond.

Roverso werkte onder andere mee aan de lantaarnconsoles in de Utrechtse Binnenstad. Hij was in de jaren als beeldhouwer betrokken bij restauraties: de wederopbouw van de Sint-Stevenskerk in Nijmegen, de kloostergang van de Domkerk in Utrecht en het Duivelshuis in Arnhem.

Werken van Guiseppe Roverso

  • Acht lantaarnconsoles in Utrecht
  • Gevelbeelden van vier kerkvaders en de twaalf apostelen, en een reliëf van het wapen van Nijmegen, 1961-1962, voor de Latijnse school, Sint Stevenskerkhof, daarnaast Wapenreliëfs, 1965
  • Medaillons en gevelbeelden met Maximiliaan van Oostenrijk, Filips de Schone, Karel V, Karel van Gelre, Maarten van Rossum en Willem van Kleef, en een beeld van een lansknecht (1965-1967), Walburgstraat, op het Duivelshuis in Arnhem
  • Beeld van Stefanus in de Sint-Stevenskerk, Nijmegen
  • Leeuw, 1971 aan de kerkboog, Grote Marktzijde, Nijmegen
  • Replica wapensteen van kasteel Hernen, 1971/1972, Kasteel Hernen
  • Beeld ‘De vier seizoenen‘ (1974) bij wooncentrum de Meiberg, Nijmegen

(Overige) Bronnen en verder lezen

https://www.noviomagus.nl/vrijkun10.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Roverso

Kunst op Straat

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.