Park bij Spechtstraat Biezen Waterkwartier
#Nijmegen, Groen in Nijmegen, GroenInNijmegen

Park bij Spechtstraat

Park bij Spechtstraat Biezen Waterkwartier
Park bij Spechtstraat (maart 2023)

Op deze locatie stond tot 2014 de school de Aquamarijn, welke in de jaren 70 was gebouwd. Bij de verplaatsing van de school wordt het oude pand gesloopt.

Aangezien de wijk een tekort aan groenvoorzieningen heeft, besluit de gemeente de locatie groen te houden en een park in te richten. De gemeente houdt een groennorm van 0,5 ha groen binnen 300m van elk huis aan. “Het resultaat moet een sober en doelmatig wijkpark zijn dat in nauw overleg met wijkbewoners tot stand is gekomen en dat past in het stedelijk weefsel van De Biezen, aansluit op de omgeving en rekening houdt met eventuele toekomstige ontwikkelingen.” (Nijmegen Oud West 2015)

Opgravingen

Het terrein ligt binnen het gebied van de Romeinse grafvelden ten zuidoosten van de Romeinse stad Ulpia Noviomagus.

Daarom vond in het voorjaar van 2016 archeologisch onderzoek plaats. Het was daarbij duidelijk dat het om een ‘verstoord’ gebied ging: grond waarin steeds de Romeinse tijd van alles mee is gebeurd. Bovendien betrof het de bovengrond; mogelijk zijn er wel graven aanwezig die lager liggen dan het niveau tot waar is opgegraven. Er werd echter wel 1 scherf gevonden van een bakje aardewerk van “terra sigillata” (gestempeld aardwerk). Op deze “stempel” staat “SILVI·OF”. Het betreft waarschijnlijk een bakje van een pottenbakker die wordt aangeduid als Silvius II, een pottenbakker die van 120 en 160 werkte nabij Les-Martres-des-Veyre (in het Franse Lezoux, nabij Clermont-Ferrand). Dit stempel komt op bakjes veel voor. Bij andere opgravingen ten aanzien van Ulpia Noviomagus waren vroeger al 2 soortgelijke stempels gevonden. Waarschijnlijk is dit bakje een grafgeschenk geweest. Waarbij het graf rond 1900 tijdens bouwwerkzaamheden vergraven is.

Opening

Bordje Romeinen Romeinse graven Spechtstraat parkje

Het park is op 23 september 2017 geopend. Wethouder Renske Helmer-Englebert onthulde daarbij een informatiebord over de Romeinse graven.

Bronnen

Nijmegen Oud West 2015, in het bijzonder Park De Kraaij (Spechtstraat)

Excursie klimaatbestendige stad Nijmegen, 2018

Brief Rob Essers aan de Gemeenteraad

Een archeologische begeleiding bij de sloop van een schoolgebouw aan de Spechtstraat 4 (Nijmegen), Jeroen Oosterbaan, 2016

Terra_sigillata

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.