Korenmarkt (juni 2024)
#Nijmegen, Groen in Nijmegen, GroenInNijmegen

Korenmarkt

Korenmarkt (juni 2024)
Korenmarkt (juni 2024)

Waar vroeger parkeerplaatsen waren, is het tegenwoordig in de zomermaanden gezellig picknicken op de Korenmarkt. Al dan niet met een kleedje en picknick mand van Barrio Alto.

Daarbij is bij opgravingen de Sint Janskapel weer gevonden met daarbij 2 graven. Deze zijn opgenomen in het park, afgedekt met een glasplaat. Daarnaast zijn 2 13e eeuwse kelders gevonden aan de Smidstraat, deze zijn niet zichtbaar gemaakt.

Johannieterorde

De kapel maakte onderdeel uit van het complex waar ook de Commanderie bij hoorde. Deze was einde 12e eeuw gesticht door Graaf Alardus en vrouwe Uda als hospitaal voor kloosteringen en pelgrims. In 1214 verkregen de Johannieters het pand (de Johannieterorde heette oorspronkelijk de Orde van Sint Jan). De commanderie en kapel was tijdens de 80-jarige oorlog afwisselend in handen van Spaanse en Staatse troepen/katholieken en protestanten. In 1636 overleed de laatste commandeur. In 1650 besluit het stadsbestuur om de inmiddels vervallen St. Janskapel te slopen. Een deel daarvan is inmiddels ingestort. Deze had inmiddels ook al gediend als vleeshal.

Korenmarkt

Historie Korenmarkt inzichtelijk 202406
Historie Korenmarkt inzichtelijk gemaakt (juni 2024)

Daarbij wordt de vrijgekomen plaats aangewezen als marktplaats: de korenmarkt die tot dan toe op de Lagemarkt werd gehouden, wordt in 1653 hiernaar toe verplaatst. Vanaf dat moment is het de Korenmarkt. Een uitgebreid verhaal is te lezen op Huis van de Nijmeegse Geschiedenis https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/St._Janskapel.

Sloop

De Korenmarkt: het gedeelte tussen de Pepergas links, en de Vijfringengas rechts, met visvrouw Anneke Nas op de voorgrond, 1939 (J.G. Deur via F29204 RAN CCBYSA)
De Korenmarkt: het gedeelte tussen de Pepergas links, en de Vijfringengas rechts, met visvrouw Anneke Nas op de voorgrond, 1939 (J.G. Deur via F29204 RAN CCBYSA)

Rond 1880 kende de handel op de Korenmarkt een slechte tijd, onder andere vanwege de gebrekkige toegankelijkheid. In 13 maart 1882 ging de Korenbeurs op de Nieuwe Markt open.

De Korenmarkt kwam vrij ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door. Vanaf 1950 tot 1980 vond echter “krotopruiming” plaats. Vanaf 1980 vond rondom deze locatie nieuwbouw plaats, waarbij de Korenmarkt een parkeerplaats werd.

Afsluitpaal

Afsluitpaal Korenmarkt Peter van de Locht 202406
Afsluitpaal Korenmarkt, Peter van de Locht (juni 2024)

Een herinnering aan de peiode dat het een parkeerplaats was, is de afsluitpaal van Peter van de Locht uit 1975.

Groen

Het park was een van de projecten voor Groene Allure Binnenstad, welke in 2007 is gestart. Dit project heeft als doel de kwaliteit van het groen in de binnenstad te verbeteren en ze aan te leggen waar mogelijk. Meer groen is goed voor een beter leefklimaat en draagt bij tot klimaataanpassing… S Roemburg leverde het ontwerp voor het park. Op 5-4-2012 vond de officiële opening van het park plaats.

Naast een grasveld heeft het op het hoogste gedeelte een siertuin met een fontein. Van daaruit loopt water door een goot, waar het de bron van een fontein is.

Daarbij is het gevonden graf zichtbaar gemaakt door een glazen afdekking.

Graf Korenmarkt (juni 2024)
Graf Korenmarkt met glazen plaat als afdekking (juni 2024)
Informatiebord Korenmarkt 202406
Informatiebord Korenmarkt (juni 2024)

(Overige) Bronnen en verder lezen:

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/grafkelders-op-korenmarkt-nijmegen-blijven-zichtbaar~a3820e24/: tevens met foto’s van de opgegraven graven

https://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_Sint-Jan

https://nl.wikipedia.org/wiki/Commanderie_van_Sint_Jan_(Nijmegen)

https://www.marikenmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/05/2015_3_juni.pdf: een mooi artikel over de geschiedenis en een gesprek met buurtbewoners

https://vanvenrooij.nl/projecten/korenmarkt-nijmegen/: over de herinrichting

https://jeroenmajoor.wordpress.com/2011/09/25/grafkelders-gevonden-op-de-korenmarkt-te-nijmegen/: een mooie foto van de keldershttps://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_beelden_in_Nijmegen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.